Ako ošetriť zámok na bráne pred zimou.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
automet

Ako ošetriť zámok na bráne pred zimou.

#1 Příspěvek od automet »

Zdravím. Mám takýto celkom masívny zámok na bráne, aby sme nemuseli stále nosiť kľúče.
Včera ráno bolo u nás -8, skúšal som, či ide otvoriť, nešiel. Číslice sa bezproblémov dali otáčať ale "stlačiť" ten bočný "gombík" na otvorenie nešiel. Rozmýšľam, ako to vyriešiť. Napadlo ma ponoriť ho celý do liehu, nechať zo 2 dni presušiť na radiátore a potom poriadne dostriekať konkorom na zbrane.
Riešil niekto niečo podobné?
Přílohy
zamok.jpg
zdzd

Re: Ako ošetriť zámok na bráne pred zimou.

#2 Příspěvek od zdzd »

automet píše: čtv 20.11.2025 7:28 Zdravím. Mám takýto celkom masívny zámok na bráne, aby sme nemuseli stále nosiť kľúče.
Včera ráno bolo u nás -8, skúšal som, či ide otvoriť, nešiel. Číslice sa bezproblémov dali otáčať ale "stlačiť" ten bočný "gombík" na otvorenie nešiel. Rozmýšľam, ako to vyriešiť. Napadlo ma ponoriť ho celý do liehu, nechať zo 2 dni presušiť na radiátore a potom poriadne dostriekať konkorom na zbrane.
Riešil niekto niečo podobné?
Konkor asi ne, mám zkušenost, že časem zasychá a lepí.

Na zámky se prodávají speciální oleje s obsahem grafitu, který maže i když olej vyschne. Asi by fungoval i nějaký teflonový přípravek, tzv. suché mazivo.
automet

Re: Ako ošetriť zámok na bráne pred zimou.

#3 Příspěvek od automet »

Lenže ten teflonový prípravok neviem ako by som ho dostal dovnútra, lebo vzlínať asi moc nebude, možno riadne postriekať a nahriať teplovzduškou? A čo ten liehový kúpeľ kvôli odstáneniu vlhkosti?
Díky za info.
Už som aj našiel toto https://www.hornbach.sk/p/grafit-100-ml/914750/
Idem skúsiť pozrieť niečo poblízku.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“