3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
Zenair

Re: 3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

#46 Příspěvek od Zenair »

Mea culpa pánové, psal jsem o těch sušičkách na filament, co jsou nabízeny za cca 1000kč a umí se ohřát max na 60-65 stupňů a nevyfukují vlhký vzduch ven. Ty fakt za moc nestojí... Profi sušičky jsou za jiné peníze.

Sušička na ovoce je OK a když se jí trochu pomůže, aby zvládla vyšší teploty, tak jaktakž (zdaleka ne optimálně) sundá vlhkost i u toho Nylonu. A hlavně mění vzduch, takže vlhkost jde pryč, což ty malé sušičky neumí. Jen je na ní ještě potřeba udělat extra pixlu, do které se vejde špulka filamentu. Stačí vnější stěna, na kterou pasuje origo horní díl sušičky. Stočený kousek hliníkového plechu to řeší...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od warhawk »

MS COMPOSIT píše: úte 18.11.2025 20:07 Díky za info,

na jak dlouho a na kolik stupňů sušíte v troubě - mám na dílně starou troubu na pečení ?

Díky.
U té trouby buď velmi opatrný. Chce to měřit a zaznamenávat teplotu. Spousta trub umí hodně přestřelít, než se teplota stabilizuje. To ti může zničit celou dávku filamentu. Také je třeba mít trochu pootevřené dvířka. V nouzi to však ale funguje a také jsem to krátce provozoval. Sušičku na ovoce máme kovovou, vypadá jak mikrovlnka, má fachy jako trouba a konstantní výměnu vzduchu. Kromě jablek, švestek a hub zvládá i tři cívky filamentu.
Pokud máš možnost si to vyzkoušet a změřit průběh teploty, netřeba utrácet, ale je dost možné, že ta sušička bude stát pár korun a bude to bez práce.
kope
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od kope »

zdzd píše: úte 18.11.2025 21:25 Celkem zajímavě vypadá toto

https://www.3djake.cz/creality-3d-tiska ... -filamentu
https://www.3djake.cz/creality-3d-tiska ... ?sai=16599

https://www.3djake.cz/3djake/vakuova-sa ... y?sai=9184
https://www.3djake.cz/3djake/vakuove-sa ... s?sai=9183

Nicméně zkušenost s tím nemám. Ale cenově to vychází asi jako ta výše zmiňovaná sušička ovoce a zdá se to být skladnější a praktičtější.
Tu z prvního odkazu mám, ale nějaké dlouhodobější poznatky zatím poskytnout nemůžu -teď jsem s ní poprvé sušil PETG, v podstatě preventivně. Co vidím jako výhodu oproti sušičkám na ovoce je to, že (kromě rozměrů) se dá tisknout a při tom mít zapnuté sušení. Nevím, jestli by vyhověla vysokým nárokům zdejších technologů-hifistů, ale pro nás hobíky myslím fungovat bude.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od warhawk »

Nemáš možnost změřit odběr? Ono totiž ty trouby a sušičky (zcela pochopitelně) dost žerou. Mě by asi zajímalo jednocivkove řešení.
MPml

#50 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: stř 19.11.2025 10:35 Nemáš možnost změřit odběr? Ono totiž ty trouby a sušičky (zcela pochopitelně) dost žerou. Mě by asi zajímalo jednocivkove řešení.
Čísla z komerčního řešení (příkony, časy, dosažitelné hodnoty) Ti snadno můžu dát - ale podle mě je to o ničem, protože Tě to akorát xxxxxx :lol: . Je to totiž čistá fyzika - a dám jednoduchý příklad.
Aktuálně (viz počasí) máš v místnosti vlhkost typicky tak 40%, v letě bývá podstatně víc, klidně 70 až i 80%.
Takže rosný bod je aktuálně necelých 8˚C, v letě pak paradoxně výš, třeba klidně i 16˚C. No a když takovýmto mokrým :roll: vzduchem začneš cokoli sušit, tak typické dosažitelné hodnoty jsou asi tak - viz příklad 1 a 2 - no přečti si to sám.
https://www.plasticportal.cz/clanky/sus ... echnik-427
MKfly

#51 Příspěvek od MKfly »

Tiskne někdo z nylonu a ASY v kombinaci sklo, případně aramid? Jaké s tím máte zkušenosti?
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od warhawk »

MPml píše: stř 19.11.2025 15:28 Čísla z komerčního řešení (příkony, časy, dosažitelné hodnoty) Ti snadno můžu dát - ale podle mě je to o ničem, protože Tě to akorát xxxxxx :lol: . Je to totiž čistá fyzika - a dám jednoduchý příklad.
Aktuálně (viz počasí) máš v místnosti vlhkost typicky tak 40%, v letě bývá podstatně víc, klidně 70 až i 80%.
Takže rosný bod je aktuálně necelých 8˚C, v letě pak paradoxně výš, třeba klidně i 16˚C. No a když takovýmto mokrým :roll: vzduchem začneš cokoli sušit, tak typické dosažitelné hodnoty jsou asi tak - viz příklad 1 a 2 - no přečti si to sám.
https://www.plasticportal.cz/clanky/sus ... echnik-427
Milane, nevysírej s fyzikou. V Bruselu jsme ji už prehlasovali a teď je řada na nás - poradit si doma :lol:

Ale vážně, prostě je velký rozdíl mezi "mokrým" a "suchým PETG" a to jsem si ověřil sám. Sušička, nebo trouba tehdy pomohla a cívka, která byla určena na vyhazov, byla náhle použitelná. Asi by stálo zato tu cívku zážit před a po.
Já se zajímám o tuhle věc hlavně z toho důvodu, že některé materiály potřebují vysušit před tiskem a je asi rozdíl, zahřívat komoru se šesti cívkami a s cívkou jednou.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: stř 19.11.2025 20:33 ... některé materiály potřebují vysušit před tiskem a je asi rozdíl, zahřívat komoru se šesti cívkami a s cívkou jednou.
Tak to mám jistou výhodu - asi 20 let přímotopy. Proto mi to tak nepřijde...
jyrry.webnode.cz
MPml

#54 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: stř 19.11.2025 20:33 Milane, nevysírej s fyzikou. V Bruselu jsme ji už prehlasovali a teď je řada na nás - poradit si doma :lol:

Ale vážně, prostě je velký rozdíl mezi "mokrým" a "suchým PETG" a to jsem si ověřil sám. Sušička, nebo trouba tehdy pomohla a cívka, která byla určena na vyhazov, byla náhle použitelná. Asi by stálo zato tu cívku zážit před a po.
Já se zajímám o tuhle věc hlavně z toho důvodu, že některé materiály potřebují vysušit před tiskem a je asi rozdíl, zahřívat komoru se šesti cívkami a s cívkou jednou.
Typické příkony u komerčních sušek na granulát pro PA6 jsou u suchýho vzduchu (-40°C rosný bod - tj. molekulární síto) cca někde okolo 100W/kg/h. U PC pak cca 130-150W na kg/h Doby pak někde okolo 3-5h, respektive cca 6h Spotřeba vzduchu (ten honíš furt dokola - je to uzavřený oběh) třeba 1,5 m3/kg/h. Lepší to neuděláš ani kdyby ses rozkrájel (amatersky). Tohle ovšem platí pro suchý vzduch, pro běžný lutf (viz ten link předtím) to vychází asi tak o řád hůř a hlavně se vůbec nedostaneš na to vysušení, které by mělo být - u vstřikolisu se to dá tak nějak mírně obejít, u tiskárny si nedokážu představit jak by to šlo (nemáš šnek, dekompresi a další - a tím spoustu možností jak si pomoct) - takže to pak funguje (ta tiskárna) jak funguje.
A pro ilustraci - když ten vysušený granulát vysypeš (přenasaješ) z sušky do násypky lisu (a byla by netopená), tak u některých zvlášť nepříjemných materiálů (typicky PET a nebo třeba některé polyuretany) je časové okno pro zpracování, aniž by začaly být zase problémy - že to prostě opět z okolní atmosféry zase navlhne - taky i cca 15 :cry: minut - proto se taky používají temperované násypky a pečlivě se hlídá celá technologie před vstřikolisem.
Pokud potřebuješ opět uložit (krátkodobě) vysušený materiál aby nenavlhl, tak se používají takový speciální pytle s hliníkovou vložkou a ventilem (nakonec odsaješ do vakua) - obecně je to ale takové problematické a funguje to i tak nějak :( - každý rozumný zpracovatel plastů se tomu zásadně snaží vyhnout.
kope
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od kope »

warhawk píše: stř 19.11.2025 10:35 Nemáš možnost změřit odběr? Ono totiž ty trouby a sušičky (zcela pochopitelně) dost žerou. Mě by asi zajímalo jednocivkove řešení.
Tak jsem myslel, že ti to změřím takovým tím bazmekem, co se dává mezi zásuvku a spotřebič a ukazuje odběr. Ale zjistil jsem, že jsem ho buď někomu půjčil nebo jsem ho vyhodil - prostě jsem ho doma nenašel :-(. Takže bohužel nezměřím.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
prikrylm

#56 Příspěvek od prikrylm »

Kolega mi donesl "hrst" zbytků materiálů rozličných barev. Je to PLA nebo PETG, ale jak rozumně zjistím, co TO skutečně je za materiál?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jiri

#57 Příspěvek od Jiri »

Léta uchovávám filamenty ve velkých plastových kbelících (20L?) s víkem, jako se používají na různé barvy - Hornbach je prodává i prázdné. To víko docela těsní, a v každém kbelíku mám po celou dobu vysoušeč, který čas od času (po pár měsících) regeneruji. Něco zhruba takového: https://www.harmony-shop.cz/p/pingi-i-d ... chu-cerna/.
Mám pocit, že to celkem dobře funguje.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
martijn
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od martijn »

Já jsem si velmi oblíbil, když už to má být PLA, tak 609HD od Nebuly. https://www.smart3d.cz/p/filament-nebul ... 75-mm-1-kg
Co nemám na modelech vytištěné z LW, tak vše ostatní z tohoto. Určitě stojí za vyzkoušení.
https://sites.google.com/site/martinzvysociny/
Zenair

#59 Příspěvek od Zenair »

Používám také, v natural verzi. 609HD používám spíše na menší funkční věci u modelů i jinde. Je to dobrý materiál.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od TomasC »

Mám tohle: https://www.alza.cz/catler-fd-4012-d12993960.htm
Bere to 500W. Umí 75 stupňů (měřeno). Vejdou se 4 cívky.

Pokud tomu dobře rozumím, tak v ideálním případě se dostanu někam k 5% vlhkosti materiálu. Na tisk docela dobré.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“