SE5a podle Fary

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

SE5a podle Fary

#1 Příspěvek od DAF »

Ahoj, před nějakou dobou jsme se s kopem bavili, že by nemuselo být špatné, kdybych k jeho "Němci" z WW I postavil něco "z druhé strany". V archivu mám SE5a od Fary (viz Modelář 4/1983) a dokonce se mi podařilo sehnat kopii originálu plánu. Stavbu jsem i přes slib stavby z mnoha důvodů (dobře, mnohdy výmluv) odkládal. Ale protože se sliby mají plnit, pustil jsem se do stavy. A aby mě to opravdu nutilo stavět, zakládám toto vlákno, kde budu postupně dávat fota a postřehy ze stavby.
Plán jsem malinko zvětšil, kope má model Fokker Eindecker v měřítku asi 1:6, což Farův plánek nebyl. Také dělám různě rozsáhlé úpravy, aby to odpovídalo mým zvyklostem, zkušenostem a možnostem. První zásah byl do konstrukce osacek, místo plné balsy konstrukční. Křídlo bude prakticky beze změn, jen podle originálu udělám křidélka i na horním. Na bočnice jsem použil 3 mm topolku, protože po zvětšení plánu byla balsová prkénka na hranici rozměru (délka). Výhodou dnešní doby je 3D tisk, takže nebudu muset neumětelsky tesat kulomety a pajďuláka (ten tam bude muset být, v modelech s otevřenou kabinou často dost chybí) a nechám to vytisknout. Jeden kulomet už je doma, druhý na cestě, na pilota je zatím čas. Od kopeho jsem dostal nějaké odkazy, určitě nějakého vyberu.
Zatím přikládám ocasky, základ spodního křídla a bočnice.
Přílohy
20251214_190251.jpg
20251214_190119.jpg
20251214_190016.jpg
Hitec Aurora 9X
Asek
Kontaktovat uživatele:

Re: SE5a podle Fary

#2 Příspěvek od Asek »

Kdybyste vzali do party Itala, tak mám už léta rozestavěné Ansaldo 1,2m a do léta by snad mohlo být hotové :)
Ansaldo-stavba_120.jpg
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

No tak to určitě ;) . Na Ansaldo mám také zálusk, zvětšil jsem si plán původního upoutance z edice Modelář na podobnou velikost. Bohužel jsem se zatím nedostal dál, než na výrobu žeber a části bočnic. Ovšem pak by to ještě chtělo nějakého Rakušana (tedy R-U letadlo, abych byl přesný), aby byly síly vyrovnané :lol: .
Největší sranda bude, že to Ansaldo bylo ve skutečnosti v podstatě největší z těchto tří modelu, ale tady bude nejmenší :lol: :lol: :lol: .
Hitec Aurora 9X
Kuta33

#4 Příspěvek od Kuta33 »

Chlapi, vy mi snad čtete myšlenky. :mrgreen: Minulý týden jsem pokukoval po tomhle rakušanovi:
https://www.vinar.cz/mitte/oeffag.htm
Dokonce v českých barvách. 8-) Ale opravdu jen pokukoval. ;)
Naštěstí mám teď na stole jinou stavbu, a navíc bydlím na druhém konci ČR, takže z mé strany společná letecká bitva moc nehrozí.
Ať vám jde práce od ruky. ;)
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

On by se za Rakušany zřejmě zapadl i ten Albatros. Pokud se nemýlím (hledat se mi to nechce), vyráběli ho v licenci, ale nevím, který typ konkrétně.
Víťo, přečetl jsem si pokec k tomu Oeffagu, no a jako eroplán nic moc, spíš nic než moc. Letové vlastnosti nevalné, brzo přeřazen na přestavby na školní s dvojím řízením.
Hitec Aurora 9X
Kuta33

#6 Příspěvek od Kuta33 »

Máš pravdu, Albatros se mi tam mezi rakouskými letadly WW1 taky nabízel, konkrétně D.III. ;) Jen jako licenční výroba, za mne jako rakušák neuznatelný.
Víš, že teď stavím civila (Fly Baby), navíc o něco mladšího. ;)
A když jsi mi Oeffaga tak zhanil, z budoucích plánů ho škrtám. :lol: Jen ať se výhledově kope zapotí, bude v menšině, osamělý Němec proti Britovi s Italem. :mrgreen: :mrgreen: Pokud se k vám tedy Asek přidá. ;)

Ale dost keců mimo. Čekáme tady na pokračování tvojí stavby. ;)
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Odpovědět

Zpět na „Makety“