EDF stíhačka a štart z vozíku
Pravidla fóra
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
- mior
- Kontaktovat uživatele:
EDF stíhačka a štart z vozíku
Zdravím,
Skúšal niekto štartovať EDF model bez podvozku z vozíka pre vetrone?
Skúsenosti štartu z katapultu mám, ale bohužiaľ na novom rc letisku je použitie katapultu dosť problematické.
A tak ma napadlo použiť vozík.
Montáž podvozku nie je v súčasnosti reálna.
Vďaka.
Skúšal niekto štartovať EDF model bez podvozku z vozíka pre vetrone?
Skúsenosti štartu z katapultu mám, ale bohužiaľ na novom rc letisku je použitie katapultu dosť problematické.
A tak ma napadlo použiť vozík.
Montáž podvozku nie je v súčasnosti reálna.
Vďaka.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Re: EDF stíhačka a štart z vozíku
Tak zatím nikdo, ale podpořilo to moje myšlenky na vozík, řiditelný nezávislým přijímačem. Už jsem ho jednou zkoušel, ale pro nevhodnou tříkolovou koncepci to nebylo to pravé. Teď zvažuji nový, čtyřkolový s koly alespoň 100-150mm kvůli trávě.
jyrry.webnode.cz
Takhle jsem to měl řešený pro tu moji V1jyrry píše: čtv 05.03.2026 10:20 Tak zatím nikdo, ale podpořilo to moje myšlenky na vozík, řiditelný nezávislým přijímačem. Už jsem ho jednou zkoušel, ale pro nevhodnou tříkolovou koncepci to nebylo to pravé. Teď zvažuji nový, čtyřkolový s koly alespoň 100-150mm kvůli trávě.
Na modelu přez jeti duplex nebyla řiditelná směrovka, tak jsem udělal řiditelnou ostruhu na vozejku paralelně na vysílači přez fm 35 plus obyč gyro a když se model odlepil od vozejku jen jsem dal plnou směrovku aby vozejk zmizel bokem z asfaltový dráhy. Fungovalo to s tim gyrem skvěle, prvně bez gyra to bylo na prd a občas jsem to honil z leva doprava případně i musel start přerušit.
No vida. Mám přijímač s nějakou stabilizací, zkusím ho na tom použít.
jyrry.webnode.cz
Ta stabilizace to opravdu řeší luxusně, třeba to s bočním větrem uhne pomalu trochu šikmo ale nemusel jsem to honit jako bez stabilizace.jyrry píše: čtv 05.03.2026 12:01 No vida. Mám přijímač s nějakou stabilizací, zkusím ho na tom použít.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsem startovací vozík s pohonem. Tedy jen dvě zadní kolečka.
Zkoušel jsem to, ale jak není rovná plocha tak nic moc. Možná by to chtělo větší kola.
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Řiditelná ostruha je tak nějak z principu nestabilní. Není lepší řiditelné přední kolečko/dvě kolečka? To se stabilizuje samo, ne?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- mior
- Kontaktovat uživatele:
To vlachyn:
máš foto toho vozíku a jeho umiestnenie / uchytenie na modeli?
Ono vraj veľmi záleží od umiestnenia zadných kolies od ťažiska....
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Mal som za to, že riadené zadné kolesá sú stabilnejšie ako predné...prikrylm píše: pát 06.03.2026 7:54 Řiditelná ostruha je tak nějak z principu nestabilní. Není lepší řiditelné přední kolečko/dvě kolečka? To se stabilizuje samo, ne?
To je ako s fúrikom (kolečko) - pre riadenie lepšie ťahať ako tlačiť.
Či?
Jestli TO čtu dobře, tak druhá věta popírá tu první, ne?mior píše: pát 06.03.2026 10:20 Mal som za to, že riadené zadné kolesá sú stabilnejšie ako predné...
To je ako s fúrikom (kolečko) - pre riadenie lepšie ťahať ako tlačiť.
Či?
Už jen to, že všechna auta mají řízený předek, něčemu nasvědčuje.
Když máš řízený zadek, otočíš kolama/kolem a necháš řízení volné, poloměr zatáčky se bude zmenšovat (vozítko bude zatáčet víc a víc), jak přední kola pojedou do nastaveného směru a zadní si budou držet svůj směr.
U řízení předních kol je TO opačně, řízená kola po uvolnění jedou rovně a zadní se postupně srovnají za přední (vozítko bude zatáčet míň a míň)...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jenže ono to ani tak není o tom, které kolo je řízené, jako o poloze těžiště. Když bude vozík zadněji, tedy více "tažený", bude to stabilnější, než když bude vpředu a tim jakoby "tlačený".prikrylm píše: pát 06.03.2026 12:16 Jestli TO čtu dobře, tak druhá věta popírá tu první, ne?
Už jen to, že všechna auta mají řízený předek, něčemu nasvědčuje.
Když máš řízený zadek, otočíš kolama/kolem a necháš řízení volné, poloměr zatáčky se bude zmenšovat (vozítko bude zatáčet víc a víc), jak přední kola pojedou do nastaveného směru a zadní si budou držet svůj směr.
U řízení předních kol je TO opačně, řízená kola po uvolnění jedou rovně a zadní se postupně srovnají za přední (vozítko bude zatáčet míň a míň)...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Na jednom videu som našiel vozík pre Mirage 2000 a tak striktne predpisuje, aby zadné kola vozíka boli maximálne 2 palce za ťažiskom. To potvrdzuje tvoje slová...zdzd píše: pát 06.03.2026 12:41 Jenže ono to ani tak není o tom, které kolo je řízené, jako o poloze těžiště. Když bude vozík zadněji, tedy více "tažený", bude to stabilnější, než když bude vpředu a tim jakoby "tlačený".
mior píše: pát 06.03.2026 10:19 To vlachyn:
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Kámoš včera zalítával nějakou dmychadlovku stíhačku na vozejku. Přijel jsem ale až po akci, start prý dobrý, přistání křídlo zakoplo o drn a stíhačka je trochu pochroumaná, takže opakování až po opravě. Vozejk čtyřkolák, druhej přijímač bez stabilizace, servo a baterka. Řízená přední náprava, jen jednoduchý otočný čep uprostřed. Brzda žádná, takže to zastaví nahodile kde se vozejku chce. Docela velký kola, 120 mm, možná i víc. Výchylka jen pár stupňů, na pojíždění s otočkou by to asi nedalo. Příště natočím.
Já jsem zkoušel z vozejku startovat deltu s tlačnou vrtulí. Nefunguje, delta je rychlejší než vozejk a vrtule si na něm pošmákla.
Tak ji startuju katapultem a nebo kámošem rychlým vrhačem. (zatím má ruku celou)
Já jsem zkoušel z vozejku startovat deltu s tlačnou vrtulí. Nefunguje, delta je rychlejší než vozejk a vrtule si na něm pošmákla.