Multiplex Lentus Thermik

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Multiplex Lentus Thermik

#106 Příspěvek od zdzd »

hrábě píše: úte 25.11.2025 18:27 Dobrý den, někde jsem se dočetl že v RR verzi je nějaké závaží v ocase. Lze toto závaží nějak z modelu vyndat pokud tam je?
Multiplexí klasika.

https://shop.multiplex-rc.de/module/dcs ... file=10171

Díl 40.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Libor »

Mě koule zůstala v krabici. Podle mě se vycvakne směrovka z pantů a je přístup k té kouli.
Libor
hrábě

#108 Příspěvek od hrábě »

Super, děkuji za poradu, zkusím nějak vycvaknout směrovku z pantů a snad koule vypadne. Méně závaží v čumáku vždy vítám
hrábě

#109 Příspěvek od hrábě »

Tak děkuji všem za poradu. směrovka vycvaknuta, kouli se nechtělo ven, muselo se jí mococi magnetem, ale už je venku. 15g s takhle velkou pákou ušetří tak 50g v čumáku. U takovýho drobečka to už bude znát. Až to půjde dám vědět jaký to má vliv na letové vlastnosti
pepin

#110 Příspěvek od pepin »

Kluci jak s odstupem času po prvotním zavzdušnění z nového modelu hodnotíte letové vlastnosti Lentuse,

Jde mi asi jen o to, jestli je to do termiky uplná bída nebo to docela jde což by mi asi stačilo a druhá věc jaká nejnižší váha modelu k letu je cca reálná.

Asi ho pořidim tak jako tak, jen zatim zvažuji jestli z kitu použiju i origo křídlo nebo na něj nabastlim dýhopolyšový co mám doma od jinejch modelu.
hrábě

#111 Příspěvek od hrábě »

Mě celkem vyhovuje. Hmotnost doplním ale není to úplně hodný éro, když se moc přítáhne rád padá po křídle. Termika s tím pro mě není úplně problém, dokáže točit na celkem malém poloměru. Ale nebylo by lepší než dělat křídla na Lentuse koupit nějaký kompozitový trup? třeba z produkce Royal model nebo napsat panu Pogodovi... Myslím že by to vychýzelo hmotnostně možná lépe a nebylo by potřeba řešit ochranu trupu před rozdrápáním při přistáních, celkem by éro mohlo vypadat lépe, když už by origo křídla nebyly použity
pepin

#112 Příspěvek od pepin »

hrábě píše: sob 28.02.2026 17:53. Ale nebylo by lepší než dělat křídla na Lentuse koupit nějaký kompozitový trup?
Laminátovej trup Asw 15 na ty křídla mám, ale už mi to nebaví na něm po pár přistáních pořád opravovat nějaký praskance.

Možná bych si vystačil i s těma origo křídlama lentuse, určitě bych ho koupil jako komplet sadu.

Ale ta kombinace elapor trup plus výškovka a pevný křídla mám v několika variantách na ruzných modelech a to mi vyhovuje hodně.

S odřenym kuličkovym trupem se létat dá, ale s naleštěnym ovšem zlomenym laminátovym už je to problém. 😀
hrábě

#113 Příspěvek od hrábě »

A to by to bylo letadlo na svah nebo na letiště? Pokud na svah kde není prostor pro přistávání pak bych asi použil originální křídla, tuhost je dostatečná a na klapkách to přistane hezky a trup by pohltil nárazy
pepin

#114 Příspěvek od pepin »

hrábě píše: sob 28.02.2026 18:33 A to by to bylo letadlo na svah nebo na letiště? Pokud na svah kde není prostor pro přistávání pak bych asi použil originální křídla, tuhost je dostatečná a na klapkách to přistane hezky a trup by pohltil nárazy
Právě na svah, pokud by ale origo Lentus byl vcelku v pohodě i na termiku, jiný křídla bych na něj asi nebastlil, mooozná jen trochu ty jeho protáhnul sundavacíma nástavcema, já mám takto roztaženýho ze 2,6 na 3m multiplexáckýho Culárise, na termiku super, ale křídla jsou stará koncepce a jsou měkký jak na pruhyb tak na překrut, navíc při rychlosti jsem i chytával fluter.

Si právě myslim že na plácání v termice bych měl cularise, kdybych si chtěl trochu zablbnout byl by na to v poho Lentus—- pokud by to nebyl zásadní problem tak bych na něj použil třeba ty křídla z Asv, pokud by to problém byl, tak bych hold dotáhnul do konce opravu toho laminátového trupu, už jen přebrousit, přetmelit a stříknout, ale to chci dodělat až pokud budu mit na svah něco misto těch laminátových který bych už potom nechal asi jen na aerovleky nebo je na svah vytáhnul jen občas a do idelálních podmínek ale už ne stylem deset startu denně tři dny za sebou. To se nedá z toho laminátu udržet pohromadě a už mi to nebaví létat s modelem kdy ledva odstartuju tak se klepu jestli mi přistání nezkazí třeba další tři dny někde na svahu navíc sebou pořád raději tahat něco záložního pro případ že zas něco někde rupne, i třeba jen trochu ale nechci to pak bastlit prstolepem někde na louce.
mior
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od mior »

Mal som Cularisa a mám aj Lentusa. Cularis bol v termíne slušný, Lentus za ním zaostáva naozaj len máličko. Aj to je asi spôsobené tým, že Cularis bol bez motora a Lentus je s motorom. A predsa len, sú to nejaké dekagramy naviac...

Krídla som na Lentusa chcel predĺžiť aj ja, nakoniec som sa na to vybodol, bolo by to dosť komplikované vzhľadom na uši a vynaložené úsilie by asi nebolo adekvátne zisku vztlaku.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
pepin

#116 Příspěvek od pepin »

Miore diky za info, asi ho vezmu a si myslim že na prodloužení křidel se asi taky vyprdnu. On ani ten culáris roztaženej ze 2,6m na 3 m nelétá lip ale jak je vetši tak je to lip vidět a nezdá se mi to až tak malý.
pepin

#117 Příspěvek od pepin »

Tak objednáno.
Mára126

#118 Příspěvek od Mára126 »

S Lentusem mam odlétaný loňský rok a super, dodržet těžiště a lítá skvěle, v termice drží někdy až moc. Krásně se s ním i přistává, ať na brzdách, i bez.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
pepin

#119 Příspěvek od pepin »

Mára126 píše: úte 03.03.2026 19:39 S Lentusem mam odlétaný loňský rok a super, dodržet těžiště a lítá skvěle, v termice drží někdy až moc. Krásně se s ním i přistává, ať na brzdách, i bez.
Super, lentus mi dorazí asi zitra, kdy se pustim do stavby se ještě uvidí, ale co jsem se chtěl zeptat,pokud se nepletu někdo zminoval že má přehnaně do plusu kladný seřizení výškovky vuči křídlu.
Mára126

#120 Příspěvek od Mára126 »

Jo zkoušel sem to měřit, je to kolem 2,5°- 3° Odpoledne kouknu do krabice, vím že sem tam pod první šroub zkoušel podložky, ale myslím že tam zůstala ve finále jen jedna 1mm podložka.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“