Potahování fólií ve více vrstvách

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Potahování fólií ve více vrstvách

#1 Příspěvek od Celeron »

Matlám se tady s potahem nažehlovačkou Kavan a zbytkama Oracoveru na dvou modelech 1,4 a 2,1 m. Jde mi o barevný doplňky na potahu základní barvou fólie. Sežehlování barev na stole mi sice šlo, ale na modelu při vypínání se mi rovný čáry malinko zkostrbatěly, takže tento způsob nepreferuju.
Takže kompletní potah základní barvou a na ní doplňky. Problém je, ať se snažím, jak se snažím, tak mezi spodní základní a horní doplňkovou fólií se objeví sem tam bublinky v hlavně místech s větší křivostí. Dají se propíchat modelšpendlíkam a vzduch vyhnat poježdením prstem a pak žehličkou, ale napoprvé se to většinou nepovede a musí se opakovat.
Druhá možnost je postupovat jako to dělají reklamkáři narosením základu a položením a usazením doplňkový fólie. Jenže to dlouho schne a navíc pokud někde zůstane vlhkost dělá to parní bubliny ještě víc, než se vzduchem. A na dvouosově křivý plochy to stejně nefunguje.
Pak jasem narazil na Trubce na fintu jednoho amíka, kterej si na základní potah Moncotem nakreslil doplňkový plochy a ty pojezdil rajblíkem. Prostě tu spodní fólii propíchal bambiliónem mikrodírek kudy vzduch může zdrhnout do volný dutiny pod potahem a nebo do balzy.
Zkoušel jste to někdo, opravdu to nedělá bublinky a ta základní fólie se netrhá? Trochu bude problém s šířkou toho rajblíku, úzký plochy se budou muset jezdit jen bokem s nakloněným rajblíkem.
Díky.

Edit: jo a ještě jeden dotaz. Na starám ARF Zeru je potah nějakou šedivou smršťovačkou a na ní je stříkaná barva. Nemáte někdo zkušenost, jestli na nějaký v česku dostupný fólii drží barva, případně jaká?
miran50

Re: Potahování fólií ve více vrstvách

#2 Příspěvek od miran50 »

Budu to taky potřebovat a tak jsem hledal video a zatím jsem našel jen toto: https://www.youtube.com/watch?v=lsSoHcPDsMI
Přižehluje to hrotem žehličky viz čas 5:08.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Ptal jsem se na ten jehlovej rajblík. U toho přižehlování hrotem je problém aby v tom nebyly bublinky, kór když je podklad křivej ve dvou osách. Křídlo je plocha ohnutá jen v jedný ose a navíc ty proužky na videu jsou dost úzký, to se dělá podstatně snadněji než větší plochy.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem dopotahoval Kavanem a Oracoverem "politicky nekorektní letadlo" Yak54, aspoň ve francouzskejch barvách Groupe Tranchant. Před tím jsem ho měl potaženej Vliesem a lakovanej a stříkanej akrylátovejma 2K autolakama. V místech kde byla šprdličková konstrukce, tedy mezi žebry, spodek trupu jsem dal vlies 2X. Frézováno bylo ze stejný překližky, balza 100-110g/dm.
Zajímalo mě, jak to vychází hmotnostně proti sobě. Jedni tvrdili, že fólie je těžší než lakovanej a stříkanej Vlies, jiní tvrdili opak. Já si myslel, že Vlies a těch asi 5 vrstev štětkovanýho laku, jedna vrstva stříkanýho plniče a vrchní akrylát je mnohem těžší.
Takže tady jsou hmotnosti:
Směrovka Vlies 75g, fólie 74g
Výškovky Vlies 55g, fólie 53 a 52g
Křidýlka Vlies 103g, fólie 90 a 92g
Křídla Vlies 450g, fólie 403 a 407g
Trup a kabina byla od Vliesu rozsekaná při havárce a tak nebylo co porovnávat.
Takže fólie je proti Vliesu mírně lehčí a to tím víc, čím je větší potažená plocha.
miran50

#5 Příspěvek od miran50 »

Začínám prvně potahovat folií a tak to zkouším na SOP (má plochá žebra a "uzavřené prostory").
Budu zde také potřebovat dát folii přes folii a tak váhám zda místo folie nalepit barevnou lepící pásku. Nedá sem někdo zkušenosti s potahování folií na folii přes plochy mezi žebry ??
Mám folii Skyfilm a na Kavan digitál žehličce se mně zatím jeví jako dobré nastavení 110 stupňů na přichycení a 140 stupňů na přižehlení a vypnutí.
Ještě dotaz, jak řešíte "nafukování" uzavřených ploch mezi žebry. Necháte to ať to zas splaskne, nebo nějak odvětráváte ??
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

Tak to zde podle reakcí vypadá, že už nikdo fólií nepotahuje...
miran50

#7 Příspěvek od miran50 »

Něco se dá samozřejmě najít na internetu například toto: https://www.rc-airplane-advisor.com/hea ... -trim.html
Stále ještě váhám, zda použít na ozdobné prvky přižehlovací folii nebo lepící pásku (nerad bych křídlo potahoval opakovaně).
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

Texty jednoznačně reklamkovou samolepkou. Nejlíp vyřezaný u reklamkáře. Ale jde to i z Oracoveru, před pár lety jsem tak zdobil Funtánu. Jde to, ale je to strašná pakárna vyřezat vše skalpelem podle šablon a vyhnat bublinky. Něco jsem dělal na "rosu" ale jde to jen na křivost v jedný ose a schne to minimálně den. Tak jsem dělal hlavně ty dvouvrstvý texty s černým orámováním, jinak se to nedá polohově trefit.
Přílohy
Funtana 2022.jpg
Odpovědět

Zpět na „Dílna“