změna pravidel z ÚCL 2025

Zde budou zveřejňovány informace pro všechny.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: změna pravidel z ÚCL 2025

#121 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: sob 21.03.2026 16:21 Co píšeš jsou absolutní kraviny.

Tím, že porušíš zákon vědomě a dvojnásob (motorka + bez papírů), vědomě přestáváš být občanem a vylučuješ se dobrovolně z ochrany. Tedy, až se ti na cestě něco stane, tak akceptuješ, že tě někdo překročí nebo rovnou odkopne do příkopu. Ale to asi ne, vytočíš si 112 a budeš škemrat o vrtulník, operaci a krevní transfuzi.

Stejně jako s chlastem. Smysl je, aby jsi nikoho nezabil, nikoliv, aby ti vzali papíry. Je tu to od toho, aby tě chránil na přechodu, když půjdeš střízlivý nebo ostatní před tebou.

jsem na fotbale, tak se nudím, sorry..
Ale však o to právě jde. To že byl s modelem někdo ve 2500 m přece nemuže mit vliv na to že celoplošně zakážeme modelařinu.

Je třeba konkrétně potrestat jen toho kdo byl v těch 2500 m ale to je složitý, podstatně jednodušší je komplet zatrhnout modelařinu—- áčkoli to absolutně neřeší toho člověka co byl s tim modelem v těch 2500 metrech.

Ten přiklad s motorkou a alkoholem je přesně to samý, pepin teoreticky jezdí po turistických trasách na motokrosový motorce tak to vyřešíme tak že zakážeme všem lidem jezdit na motorkách ?

To fakt zabrání pepinovi jezdit vesele dál po turistických stezkách ? To si fakt někdo myslí že tim ten problém s pepinem vyřeší když nedovolí jezdit nikomu ?

Ok, zakazou tedy jezdit na motorkách celoplošně, takže jedinej kdo pak bude jezdit na motorce bude pepin do tý doby dokud ho někdo neodchytí a vim ted prd jakým zpusobem docílí toho aby už ani on nikdy na motorce nejezdil.

Jsou prostě lidi který kuli něčemu zavřou do kriminálu, ledva je propustí tase je tam hned šoupnou zpět a tak pořád dokola. Ale to jde o individuální anomálie a není řešení ledva se někdo narodí rovnou ho raději šoupnout do kriminálu.

Rozumíme si?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#122 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že už to začínáš chápat. Je to jen o nás samotných a o tom, zda se dokážeme v klidu podívat do zrcadla. Už jen to, že začínáš říkat 'někdo' místo Pepin, dává naději, že vnímáš ten rozdíl.

Není to o tom, jestli tě chytí, ale o tom, jestli jsi ochotný nést následky za svět, který svým vlastním chováním spoluvytváříš.

Pokud zákon považuješ za špatný, bojuj za jeho změnu veřejně a s otevřeným hledím. Ale porušovat ho potají a pak se tvářit jako oběť systému, to není rebelie, to je jen "dětský" pohled.
pepin

#123 Příspěvek od pepin »

Tomáši pořád si nerozumíme.

Kriminalita není dnes nižší než dřív protože jsou lidi uvědomělejší a víc hodný a slušný, kriminalita je nižší jen z toho duvodu že dnes je vyspělejší systém jak odhalit kriminálníky častěji než dřív a oddělit je od zbytku společnosti.

Když budu homosexuál tak na mě mužeš klečet jak chceš dlouho ale stejně nebudu píchat ženský, fakt to nechápeš a pořád si myslíš že osvěta vyřeší všechno ?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od Libor »

Lidi nejsou zloději protože je někde menší dohled policie. Já třeba nic neukradnu, ani když vidím, že na mě nikdo nepřijde. Proč nekradu? Ne proto, že bych se bál policajtů, ale proto, že na mě rodiče a jiní lidé mého kmene vykonali "osvětu". V obci jedu autem předepsanou rychlostí ne proto, že bych se bál policajtů a pokuty, ale proto, že jsem "osvětou" došel k závěru, že je to dobré a ohleduplné k obyvatelům obce, jsem srozuměn s tím předpisem 50 km/h, chápu, proč se došlo k takové hodnotě. A jedu tak proto, že právní následky pro mě by při nehodě byly horší, když bych překračoval rychlost. To jsem se taky dozvěděl "osvětou".
Je ten náš svět o osvětě a tou osvětou jsou rodiče, učitelé ve škole, morálka mezi lidmi a vlastně i ty předpisy. Je to všechno nějaká společenská dohoda a když se ta dohoda ztratí, tak nepomůže ani ta policie.
Libor
MPml

#125 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: sob 21.03.2026 23:23 Myslím, že už to začínáš chápat. Je to jen o nás samotných a o tom, zda se dokážeme v klidu podívat do zrcadla. Už jen to, že začínáš říkat 'někdo' místo Pepin, dává naději, že vnímáš ten rozdíl.
Není to o tom, jestli tě chytí, ale o tom, jestli jsi ochotný nést následky za svět, který svým vlastním chováním spoluvytváříš.
Pokud zákon považuješ za špatný, bojuj za jeho změnu veřejně a s otevřeným hledím. Ale porušovat ho potají a pak se tvářit jako oběť systému, to není rebelie, to je jen "dětský" pohled.
myslím, že ne :lol: - viz hned ten další příspěvek - ned 22. bře, 2026 0:28
Tímto v neděli po ránu zdravím důmyslného rytíře, DQDLM - T.C
Vítej v klubu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že to Libor popsal přesně.

Pro jistotu to tedy napíšu: Pepine, tvoje představa, že se někdo narodí s vrozenou potřebou jezdit po lese bez papírů, je nesmysl.
Hlavně kým člověk je, není totéž co to, jak se rozhodne chovat. Tvůj pesimistický svět, kde lidi drží na uzdě jen kamery a strach z trestu, je docela smutné místo. Většina z nás ty pravidla totiž nedodržuje proto, že by se bála chycení, ale prostě proto, že nechceme žít v džungli.
Vlastně je to paradox – ty si stěžuješ na přísný systém, ale svým přístupem jsi jeho největším sponzorem. Čím víc bude lidí, co na všechno kašlou, tím víc bude kamer a zákazů pro nás všechny.

to MPlm: je to bitva, kde se prostě nesmí přestat a přitom je to naprosto exemplární Kritón. Tedy věc vyřešená už 2,5 tisíce let.
pepin

#127 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: ned 22.03.2026 13:47 Myslím, že to Libor popsal přesně.

Pro jistotu to tedy napíšu: Pepine, tvoje představa, že se někdo narodí s vrozenou potřebou jezdit po lese bez papírů, je nesmysl.
Vubec jsi mě nepochopil, na žádný motorce po lese nejezdim ani jsem nejezdil, nikdy jsem nebyl zavřený, nikdy jsem nebyl honosexuál.

Já to zde uvedl jen proto, že i kdybych já byl já nevim co, je nesmysl aby za to byl trestaný někdo jiný.

Viz to co psal littleFalco že někdo létal ve 2500 metrech.

Copak za to mužu já? Proč za to mám být trestaný já?

Jak mám já ovlivnit aby nikdo nelétal ve 2500 m a jiný věci co někdo dělá ačkoli by se to dělat nemělo ?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od TomasC »

Pak si ale musíš uvědomit, že lidi čtou co píšeš, a nemůžou ani zdaleka odhadovat co si myslíš.
pepin píše: ned 22.03.2026 0:28Když budu homosexuál tak na mě mužeš klečet jak chceš dlouho
pepin píše: sob 21.03.2026 14:39jsem kdysi uvazoval že bych si koupil motokrosovou motorku na který bych jezdil po turistických trasách, vubec bych si ani nedělal papíry na motorku, na co by mi byli asi tak na turistický trase dobrý když se tam na motorce nesmí jezdit.
Pepine, v klidu, nikdo tě neposílá na kriminál ani na operaci. To byly tvoje vlastní příklady, na kterých jsi vysvětloval, proč je 'rozumné' kašlat na pravidla.

Pointa je jinde: Ty se ptáš, jak máš ovlivnit lidi v 2500 metrech? Jednoduše – tím, že sám nebudeš ten, kdo ta pravidla ignoruje. Protože dokud lidé s takovým přístupem ('na co papíry, když se tam nesmí') budou ten systém podkopávat, stát bude dál plošně zakazovat všechno všem. Je to pro stát nejjednodušší.

Je to o tom, že tvůj vlastní postoj k pravidlům by měl být takový, že se ráno v klidu podíváš do zrcadla.
pepin

#129 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: ned 22.03.2026 17:18.

Pointa je jinde: Ty se ptáš, jak máš ovlivnit lidi v 2500 metrech? Jednoduše – tím, že sám nebudeš ten, kdo ta pravidla ignoruje.
Zrovna s tou výškou, omezenim na 300 m já neměl a nemám absolutní problém ani s 4m větroněm pokud je v elektroverzi která v podstatě vždy umožni alespon 20 min let při těch max 300 m.

Ale pokud jde o bezmotorového větroně, maketu, rozpětí 4 a vic metru tak si o 300 m myslím své už hned při startu s vlečnou a díky bohu se to s pozorovatelem zvedlo na 600.

Jinými slovy, doposud se z tvého pohledu nemohl do zrcadla ráno podívat ani jeden modelář co doposud létal aerovleky a to je přesně o tom co jsem tady psal, nikdo na světě nemuže dodržet něco co je nereálné dodržet.

A jestli je řešením jen nepsat pravdu tak právě to bych pak měl problém se ráno kouknout do zrcadla.
zdzd

#130 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: ned 22.03.2026 20:37
Ale pokud jde o bezmotorového větroně, maketu, rozpětí 4 a vic metru tak si o 300 m myslím své už hned při startu s vlečnou a díky bohu se to s pozorovatelem zvedlo na 600.

Jinými slovy, doposud se z tvého pohledu nemohl do zrcadla ráno podívat ani jeden modelář co doposud létal aerovleky a to je přesně o tom co jsem tady psal, nikdo na světě nemuže dodržet něco co je nereálné dodržet.
Teď si napsal naprostou ptákovinu...

KDOKOLIV totiž může dodržet něco, když se nepustí do aktivit, které to dodržení potírají.

Nebo jinak. Proč by někdo měl vlekat nad 300, tam a kdy se to nesmělo?

Ještě jinak. Proč by někdo měl jet na okresce 120, když je tam 90? Však to auto zvládne 150 ne?
pepin

#131 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: ned 22.03.2026 21:03 Teď si napsal naprostou ptákovinu...

KDOKOLIV totiž může dodržet něco, když se nepustí do aktivit, které to dodržení potírají.

Nebo jinak. Proč by někdo měl vlekat nad 300, tam a kdy se to nesmělo?

Ještě jinak. Proč by někdo měl jet na okresce 120, když je tam 90? Však to auto zvládne 150 ne?

Protože to tady určitě čte i někdo kdo vleká větší makety větronu , tak to nechám bez dalšího komentáře.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od TomasC »

pepin píše: ned 22.03.2026 21:07Protože to tady určitě čte i někdo kdo vleká větší makety větronu , tak to nechám bez dalšího komentáře.
Tak tomu jde rozumět velmi dobře. Nicméně tyhle velké kusy mají často zvláštní povolení od ÚCL a tak je to OK. Jen se to prostě v okolí asi neví.
pepin

#133 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: ned 22.03.2026 22:33 Tak tomu jde rozumět velmi dobře. Nicméně tyhle velké kusy mají často zvláštní povolení od ÚCL a tak je to OK. Jen se to prostě v okolí asi neví.
To je možný, mě aerovleky nic moc neříkaj, né že zásadně vubec, rozhodně ale né stylem—- někde se bude vlekat tak tam musim jet.

Jednou jsem byl na aerovlecích snad před 15 lety na Raný v rámci modelářsý dovolený, větron 3 m váha něco přez 2 kg bez motoru, jen vlečný háček, páč to bylo v době kdy jsem měl vcelku čerstvě své první vário a páč to bylo ještě období výškových rekordů tak si pamatuji že 500/600 m mi přišlo na 3 m model už opravdu hodně, ale v cca 200 m už zase docela o nervy jestli ještě najdu další stoupák, noo tenkrát jsem ho chytil zase v cca 30 metrech nad střechou hangáru, charvátce s byl z toho hezký 50 minutový let.

Znovu jsem vlakal až loni znovu na Raný opět v rámci modelářský dovolený— v kempu přímo na letišti Raná, létal jsem to s 3 m Foxem ovšem po maximálním možném odlehčení, hodně jsem si hlídal a sledoval jak mi to vlekaření přijde/ nepřijde v poho když je výškový strop 300 m a musím fakt napsat, že ačkoli ten odlehčený fox v podstatě váhově termický ero— nemyslitelný smysluplně provozovat takový, nedejbože větší těžší model v limitu do 300 m.

Právě ted těch povolených 600 je už smysluplně dodržitelný limit i bych řekl že se 100 m rezervou.

Pocitově alespon za sebe, v poho jsem s takovým modelem tak cca 250/450 m , pod 250 m už to beru— jestli nenajdu bleskurychle další stoupák, tak vyhniju, v cca 400 m už jsem zase v poho, ale taky záleží o jaké stoupáky jde, jestli jeden co se utrhne jednou za hodinu, v takovym pak logicky zustanu co to max jde, nebo o dobrý termický den kdy není problém poskakovat třeba v plus minus 200 m z jedný bubliny do druhý.

Mě to baví víc na tom svahu i když v podstatě ideálně za pouze termických poryvu větru které usnadní u většího větroně start z ruky.

Výškově je to ale v podstatě na stejno jako u těch aerovleku, jen díky tomu že jsem na svahu, tedy startuji třeba 100 m nad udolim tak jsem vcelku v poho i s těmi 300 m bo nad polem pod svahem jsem 400 m.

Ale smysluplný mi to stejně přijde až v podstatě ted s tim svojim bastlem swiftoasw 3,8 m 3,4 kg.

Ostatně i duvod proč jsem se do toho bastlení pustil bo s výškovým limitem 300 m mi cosi jako maketa větroně 4 m 5 kg opravdu přestala dávat smysl, na svahu to hodit za bezvětří z ruky nejde a pokud aerovleky do max 300 m, no to je uplný nesmysl, to si dýl zalétá ten s tou vlečnou kterej mi tam vytáhnul.

A co se mě a stylu létání týče, kdyby každej modelář létal stejně jako já, tak se dnes vubec žádný výškový limity pro modely neřešej bo abych si pořídil 4 m větroně a ve výsledku koukal na bod ve výšce 1 km to fakt mužu honit lidláka ve 100 m a vyjde to na stejno.

A pokud třeba Dalibor tvrdí že s rc hadrem je lepší lovit termiku výš než s klasickým modelem těžko pak věřit jak si rc hadr užívá třeba ZDZ do max 300m.

Netvrdím že to nejde létat s rc hadrem do max 300 m , jen je otázka jestli je to fakt v poho, nebo spíš na prd.

Já odhaduji že spís na prd, že alespon těch 500 by bylo víc na pohodu.
zdzd

#134 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: ned 22.03.2026 23:25
Netvrdím že to nejde létat s rc hadrem do max 300 m , jen je otázka jestli je to fakt v poho, nebo spíš na prd.

Já odhaduji že spís na prd, že alespon těch 500 by bylo víc na pohodu.
Otázka je, co je to pohoda.

Na hadr mám nastaveno varování 250 m výšky, 250 m vzdálenosti. Když to překročím je po pohodě. Protože to letí pomalu, pronikavost proti větru minimální a stačí aby se trochu zvedl vítr a už se nevrátíš. Máš po hadru. I tak už jsem se pro něj prošel skoro půl kiláku, kdy jsem ho po beznadějném boji o návrat raději složil na zem. Paradoxně čím jsi výše, tím máš menší jistotu návratu k noze.
pepin

#135 Příspěvek od pepin »

Já to v tom paragliding vlákně četl, i že někdo používáte ty trackery k případnému dohledání.

Nechci to tady svinit rc gliderem, když, tak se zeptám tam.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná část MK RCMania.cz“