Základy 3D tisku letadla

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
tondas2

Re: Základy 3D tisku letadla

#16 Příspěvek od tondas2 »

Jestli bych mohl poprosit o fotografie od vás.
Jiri

#17 Příspěvek od Jiri »

Fotku mého Eclipsona A přikádám. Bílý hadr jako podklad jsem použil proto, aby se dalo pozadí snadno vymaskovat (a nahradit průhledným pozadím) pro přípravu fotky, co mám na dipleji vysílače pro každé letadlo. Přikládám taky můj atypický pohon - je tam jiný unašeč a ta sklopka, to jsem kreslil a je to volně dostupné na Thingiverse, stejně jako úprava pro oddělávací výškovku.
Tenhle motor byl snadno dostupný (tuším u Pecky), je lehčí než originál a s tříčlánkem 1000mAh to bez problémů stoupá kolmo.
Odkaz na videa autorů a stažení je zde: https://www.eclipson-airplanes.com/modela.
Odkaz na demontovatelnou VOP : https://www.thingiverse.com/thing:5358230
Můj kužel pro zmíněný motor a sklopku: https://www.thingiverse.com/thing:5265173
Upravený držák motoru: https://www.thingiverse.com/thing:5265154

Souhlasím, že to není letadlo na nějakou krásu, a použití jeko pseudo minivětroň asi není ideální. Vyblbnout se s tím docela dá (tím, že umí viset na vrtuli, má křidélka i směrovku). Na termiku to fakt není - je to opravdu spíš jednoduchý motoráček. Kdyby někdo toužil po podvozku a použít to jako klasický tréningvý motorák, alternanivní držák podvozkových kol lze najít na Thingiverse. Pak by neměla smysl ani ta sklopka. Obě křidélka vyklopená dolů pod motorem fungují i jako klapky (ale v podstatě jen pod motorem).

Jako první tištěné éro to doporučuji právě proto, že si na tom s minimálními náklady (nějakých 220g filamentu), dvě uhlíkové trubky, levný motor a 4 serva) lze vyzkoušet, zda pro tebe mají tištěná éra smysl, nakolik je to křehké, nakolik je to opravitelné apod. Lze na tom vyladit i nastavení tiskárny apod. Tisk bych doporučil převážně LW-PLA (PoliLight od 3DLab), koncové oblouky z jejich upraveného PLA - PolyAir (původně jsem je měl taky z LW, ale hodně trpěly), po několikátém lepení prasklinek jsem je uřízl a nahradil právě tímto materiálem, od té doby jsou OK. I na tom se dalo vyzkoušet, že LW-PLA umožňuje i celkem větší opravy (na řezání se podobá spíše balse než plastu). Polyair může být lepší i na první díl trupu (za cenu vyšší váhy je nezanedbatelně pevnější), ale tam to není tak kritické jako u těch koncových oblouků. Pak jsou tam drobnosti, jako oka na uchycení gumy křídel apod. (já mám PETG, Poloair by asi vyhověl taky), a držák motoru (mám kvůli odolnosti ASA, ale tenhle motor moc nehřeje a tím uchycením se taky tolik tepla nepřenese).

Tisknul jsem ho z ošklivého šedého LW-PLA (to bylo první, co 3DLab nabízeli), proto je natřený surově štětečkem akrylátovou barvou (trup a plochy zvrchu žlutě, zespodu červeně kvůli lepší orientaci při výkrutech apod.). S tím motorem, 3s 1000mA baterkou a zmíněných materiálů má můj něco kolem 450g, na metrové rozpětí to není tak moc, takže umí lítat i docela pomalu.

Od číňanů jsem někde levně koupil pár archů potisknutelné fólie a archů potisknutelných obtisků, takže na moje modely dávám i potisky (+ licenční čísla apod)., ale to už jsou jen detaily.

A pokud tě časem přestane bavit, nebo rozbiješ, škoda minimální.

Já dneska mnohem víc od Eclipsona létám model S, to už je plnohodnotný větroň - chtěl jsem na tom vyzkoušet čtyřservové křídlo. I ten mám (kvůli přepravě) o oddělitenmým ocasem. Ale určitě bych ho netisknul jako první - na získání zkušeností je lepší něco jednoduššího, menšího, jako třeba zmíněný A. Od 3DLab máme třeba zmíněného Pipera, ale toho bych jako prvního určitě nedoporučil.
Přílohy
Eclipson A
Eclipson A
Sklopka
Sklopka
Sklopka
Sklopka
Pohon
Pohon
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

Jestli jsi nikdy nic netiskl, tak bych napřed zkusil nějaké "blbiny", aby si člověk osahal tu tiskárnu jako takovou, různé materiály, jak přimět ten který materiál, aby se udržel na podložce, aby se dal rozumně sundat, jestli tiskárna ten který materiál "uhřeje" (krytí tiskárny?), některé materiály (i barvy) jsou lepší, některé horší, jak díly tisknout, jaké volit výplně a stěny, orientace výrobku vůči tisku , lešení, atd atd... pro letadla pak má význam i jak nastavovat "švy" (začátky tisku vrstvy)..

Za mě je toho "než vytisknu letadlo" vcelku dost. Asi se lze učit i na tom letadle, ale při tisku malinkých věci, pokud se pokazí, lze ty korekce (učení) dělat rychleji.

Když zajímavý model, co "pindík" od jyrry, co tu někde vystavil? :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
kope
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kope »

Tohle vlákno mě extrémně zajímá.
Zmiňujete tady letadla od Eclipsonu. Zkoušel jste někdo tisknout toto: https://www.eclipson-airplanes.com/g%C3%B61wolf ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
zdzd

#20 Příspěvek od zdzd »

kope píše: úte 07.04.2026 14:05 Tohle vlákno mě extrémně zajímá.
Zmiňujete tady letadla od Eclipsonu. Zkoušel jste někdo tisknout toto: https://www.eclipson-airplanes.com/g%C3%B61wolf ?
Kdysi jsem si to stáhnul, podíval se na návod a odložil.

Má to stejný problém jako spousta dalších modelů od Eclipsonu - je to celé slepené do jednoho kusu, tudíž problém s přepravou, opravou a vůbec.
Troll

#21 Příspěvek od Troll »

Wolfa od Eclipsonu jsem vytisknul azalétal. Pak ještě asi třikrát letěl a tím u mne skončil.Nijak mne to teda nanadchlo. Tiskne a staví se snadno a rychle( nemá to moc dílů) , ale přepravuje a skladuje se blbě s tím křídlem napevno. Nemá to směrovku což je pro mne docela vada protože to lítá zatáčky blbě. Někde jsem ale viděl i úpravu na křídlo sundavací a taky řízenou směrovku. Já bych to ale osobně nepředělával, dle mého to nestojí za to. Na motor to má výkonu dost, letí to rovně a celkem spořádaně. Moc to neklouže ale to ani nelze očekávat. Pro nějakého velmí nenáročného pilota budou letové vlastnosti uspokojivé, ale pro trochu pokročilého už to nebude nic mocJo a je to ještě starý zpúsob návrhu bez dvojitých stěn a výplně což je sice lehčí, ale málo pevné .Pokud to má být jako výuka tisku a stavby tištěného letadla tak OK. Letí to, ale nenadchne to. Dneska jsou lepší letadla.
Jiri

#22 Příspěvek od Jiri »

Netisknul jsem ho ze stejného důvodu - neskladnost, nerozložitelnost.
Model A má rozpětí kolem metru, s úpravou pro demontovatelnou VOP je skladný rozumně.
Pak mám od nich ještě model S, ke kterému jsem asi 2 dny (!) kreslil úpravu ocasu, takže ho mám taky demontovatelný. Pak je krásně skladný.
V motýlech mám kousek uhlíkové tyčky 4mm, kterou zasouvám do puzder v trupu a utahuji šroubkem (viz obrázky). Úprava je volně ke stažení na Thingiverse.

Ještě lepší by byl asi Apex, který má demontovatelnou VOP přímo v konstrukci - dneska bych asi stavěl toho, ale tehdy nebyl.
https://www.eclipson-airplanes.com/apex. Modely od nich se obecně tisknou a sestavují skvěle, ale bez možnosti rozložení mne neosloví.
Větroň, který se nedá rozumně složit do relativně malé krabice mi nesmí do domu.

Úprav letadel pro skladnost máme víc - např. jeden ze synů má FanCuba, který se vejde do původní krabice od stavebnice (demontovatelný podvozek, výškovka a směrovka). Z HobbyKingu má zas nejmenší syn Night Walruse, opět s demontovatelnou VOP a SOP krásně skladný. Tam byla největší práce s nalezením míst pro schování konektorů osvětlení, které běžně nezapojujeme, ale chtěli jsme je zachovat plně funkční. Jinak ten Walrus lítá překvapivě dobře, to byla jedna z nejlepších koupí (i s dopravou v nějaké akci plně vybavený <3tis Kč, aktuálně je v akci ještě levnější:
https://hobbyking.com/en_us/night-walru ... s-pnf.html) Ale to jsem odbočil, zmínil jsme ho jen kvůli té skladnosti.
Přílohy
P8040025.JPG
P8040023.JPG
P8020022.JPG
P8020020.JPG
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
certik

#23 Příspěvek od certik »

Taky se pridam. Po cca 10 letech jsem se vratil k modelarine, stavba domu, pak deti, a ty ted dospivaji do veku kdy je to zacina zajimat, takze mam konecne zaminku :) Mezitim jsem si poridil 3D tiskarnu, takze jsem neodolal a taky to zkousim. Zrovna tisknu Eclipson Model A XL. Myslim ze pro zacatek je to tak akorat, je potreba relativne malo materialu, stavba nevypada vubec slozite a je to trener s dostatecnou velikosti aby se to prijemne ridilo (aspon tak si to predstavuju, uvidime po zaletu). Zaroven je to super projekt s detma, budou mit nad posteli poveseny svoje vlastni letadlo a nebude problem je to nechat ridit.

Wolfa jsem si taky stahl, ale primarne jen proto ze me zajimalo jak vypadaji ty modely a co vsechno dostanu za informace ke stavbe (predtim nez objednam neco za penize). Ten model A se mi na prvni seznameni zamlouva vic, a navic jak tu bylo receno, ma zasadni vyhodu v tom ze ma oddelavaci kridlo. Jeste jsem si koupil plany k Vortexu, a pokud vsechno dopadne dobre s modelem A, tak jim budu nejspis pokracovat. Modely 3dlabprintu se mi libi, ale vetsina z nich je spis maketova, coz na prvni pokusy asi nebude idealni volba (spousta prace, spousta detailu a nevim jestli to hned prvni den nerozsviham). Eclipson ma navic velkou vyhodu v tom ze maji celkove snad 3 druhy pohonu, takze kdyz me jeden model omrzi nebo s nim svihnu o zem, vybaveni proste pouziju u dalsiho. Obecne, kdyz si clovek procte jejich web, tak je to docela "budget" zalezitost - sami doporucuji levnejsi komponenty z aliku, rikaji ze jde tisknout prakticky z cehokoliv a na cemkoliv atd.

Co me trochu zaskocilo je material, naivne jsem si objednal LW-PLA-HT od colorFabbu (koncem brezna meli 30% slevy na vsechno, tak jsem toho objednal do zasoby), s LW-PLA obecne jsem nemel predtim zkusenost a po prvnich testovacich vytiscich me dost prekvapilo ze to je pocitove docela jako papir a strasne to pri tisku tece (ten -HT jak jsem pozdeji vycetl na forech asi jeste o kus vic nez obyc LW-PLA). Vyplati se neuspechat to a trochu si vyhrat s nastavenim profilu pro svoji tiskarnu (nebo mit tiskarnu a filament na kterej maji odladeny profily uz v planech, Eclipson ma myslim pro Bambu). Ten pocit papiru je asi u tohoto materialu normalni, a po vytisknuti par casti letadla to na me pusobi dojmem ze tam kde je potreba jsou vystuhy a pevnost bude asi OK, zvlast kdyz se to podpori jeste uhlikem. Elektronika je na ceste z aliku, trup a kridla uz mam, takze behem dvou trech tydnu snad bude zalet.

Edit: U Eclipsonu (a hadam ze to tak bude u vetsiny) neni problem projit par youtube videi a clovek driv nebo pozdej narazi na slevovy kody.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše: úte 07.04.2026 11:19 ... co "pindík" od jyrry, co tu někde vystavil? :)
Jo, někde jsou tu data, posílal jsem i Tomášovi C.
edit: tady to je - viewtopic.php?p=1576801#p1576801
.
Ten můj už nežije, spadl mi doma z držáků u stropu a polámal se...
04-07-2026, 18-32-15.png
.
Pro dobrodružné povahy bych měl i data na bezsměrovkové samobrko na 2x EDF 50mm...
edit - viewtopic.php?p=1579613#p1579613
04-07-2026, 18-32-58.png
.
Vřele doporučuju zkusit si to konstruování; plně chápu, že ta data něco stojej, zvlášť když k nim někteří autoři dělají fakt supr návody (třeba Eclipson, Planeprint).
04-07-2026, 18-36-33.png
jyrry.webnode.cz
Zenair

#25 Příspěvek od Zenair »

Vytisknu, díky za data, chci si to vyzkoušet v letu. Jde do fronty za loď, auto a tank, se kterými mě zaúkoloval vnuk :)
Já si zkusil konstruování s lodí (klasický Artur, plánek mám ze stavebnice už až moc let) a bylo to nemálo práce. A navíc jsem nemusel tolik myslet na váhu. Proto má moji úctu každý, komu to aspoň trochu létá. Opravdu to není žádná legrace....
Woita
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Woita »

Dovolím si tady připomenout můj projekt Hazard:
viewtopic.php?t=94387&hilit=hazard
Tiskne se v pohodě (žádné speciality). sestavení jednoduše - jen se to navléká na trubky a lepí) a lítá to ..... no... nechci se chválit, ale prostě suprově.
Na čtyřčlánek rychlost kolem 200 km/hod (měřeno pitotkou i GPSkou), ale kdo chce pomalu, tak s mírným protivětrem to i couvá. Nepadá, letí jako traktor.
Mám další videa z poslední doby, jestli se k tomu dostanu, tak je přidám do původního vlákna. Lítal jsem před týdnem při větru 14m/s, a na pohodu. Vítr nevadí.

Kdyby někdo chtěl data pro tisk, samosebou zdarma poskytnu.
04-09-2026, 10-13-59.png
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od warhawk »

To jsou přesně letadla, kde má 3d tisk smysl. WW2 makety, jety, případně svahové větroně. apod.

Co mi obecně ve světě 3d tisku letadel chybí je hybridní konstrukce za použítí různých materiálů ([url https://rcmania.cz/viewtopic.php?t=94309]jakou má třeba Mojzi[/url]). Třeba ten Eclipson by byl podstatně pevnější a robustnější, kdyby tam bylo pár balsových resp. překližkových přepážek, tak jak tomu bývá u laminátových trupů. Jenže oni tiskaři se tváří, že hrábnout nožem nebo pilkou do dřeva je hřích :lol:
Mnozí budou raději trávit hodiny u počítače, vymýšlet kraviny, než aby tam byl třeba vetknutý balsový nosník s normálními závěsy (příklad). Totéž tištěné páky, krkolomné závěsy kormidel apod. I ten Eclipson je lepší s překližkovou spojkou křídel (od Jirky). Jasně, ono to funguje, ale já se bavím o modelařině a ne o provozu papundeklu. Existuje samozřejmě možnost si "to upravit", ale vzhledem k tomu, že člověk dostane maximálně tak STL data, tak samotná úprava je dost velká řehole.
To je ale můj názor a nikomu ho nenutím.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Woita »

Zenair píše: úte 07.04.2026 20:23 Vytisknu, díky za data, chci si to vyzkoušet v letu. Jde do fronty za loď, auto a tank, se kterými mě zaúkoloval vnuk :)
Já si zkusil konstruování s lodí (klasický Artur, plánek mám ze stavebnice už až moc let) a bylo to nemálo práce. A navíc jsem nemusel tolik myslet na váhu. Proto má moji úctu každý, komu to aspoň trochu létá. Opravdu to není žádná legrace....
Off topic: Jééé... Artur.... toho jsem měl ze stavebnice, jako volňáska na řece, to mi bylo tak 10let... Nemáš prosím fotku?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Woita »

Dávám tip pro případné konstruktéry, co se mi osvědčilo:
Díly, které se lepí k sobě - nevymýšlím žádné zámky nebo tak něco, ale do obou polovin udělám díry o průměru 1,8 mm, hluboké 6mm. Do obou polovin ve stejném místě, samosebou 8-)
A při lepení strčím do té díry kousky filamentu o délce 10 mm. Krásně se to slícuje a je to přesně spojené.
prikrylm

#30 Příspěvek od prikrylm »

S tím, že by bylo dobré, nespoléhat jen na tisk dost souhlasím. Eclipson A jsem tvořil taky a krom toho, že má v trupu uhlíkové tyčinky "by design" jsem tak nějak úplně nevěřil tomu jen slepenému křídlu a dovnitř vrazil asi 5x5x~400 smrk.
Ale úžasné tvary dosažitelné tiskem jsou lákavé. Kulaté kabinky, zajímavé tvary křídel...

Tištěný povrch na křídle taky nic moc. Nesmí se na to ani ošklivě podívat. Kdyby se jen vytiskly třeba žebra a pak to potáhnout něčím standardním?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“