Opet zacinam...

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
CZ_Iceman

Opet zacinam...

#1 Příspěvek od CZ_Iceman »

Ahoj vsem !
Po cca 5 letech bych se zase velmi rad vratil k leteckemu modelareni a pomalicku se pripravuju na novou sezonu. Chtel bych zacit letat krom letadel i s vrtulniky. Kdysi jsem vlastnil vrtulnicek Rambo a moc mi to s nim neslo :( . Nicmene jak ted nekolikl dni brouzdam po internetu tak doba neskutecne pokrocila a nabidka modelu a prislusenstvi je skutecne velmi siroka a pro "zacatecnika" az trosku matouci. No je mi jasne, ze pro zacatek bude vrtulnikareni poradna drina a tak jsem zacal tim, ze jsem si objednal sedmikanalovou Sprektrumku a simulator Phoenix RC - na tom chci poradne trenovat nez poprve s helinou pujdu na prvni na "vylet" :). No a ted resim dilema jaky vrtulnik je vhodny pro zacatecnika a zaroven je dostatecne hodny a nezaludny (po zkusenostech s Rambem radeji neco vetsiho). Dneska jsem dostal nabidku u nas v Ostrave na stavebnici Trex 450SE GF, ale i kdyz sem se docetl, ze tento vrtulnik je vhodny pro uceni tak se mi zdal trosku drobny (a dneska snad uz je rada 450V2). Takze ted resim dilema: elektriku vs spalovak a kdyz elektriku tak jakou? Asi radeji neco vetsiho jako je napriklad Trex 500 ? (podle toho co jsem cetl, je to snad vhodny vrtulnik na zacatek) No a proc spalovak ? I v letadlech spise inklinuju ke spalovakum a docetl jsem se, ze Raptor 50 je dobry vrtulnik za primerenou cenu s relativne levnyma a dostupnyma dilama. Ale mam trochu obavy, ze se spalovaci helinou budu jeste vice v pasti, nez s elektrou a tak jsem se rozhodl pozadat o radu zde na foru a se radeji poradim s odbornikama nez bych koupil ukvapene nejakou nevhodnou helinu. No rad bych to objednal uz zitra, protoze dostanu na sestavu "vanocni slevu". Predem dekuju za pomoc.
Marek
PS: Jeste jsem se chtel zeptat jestli je na Ostravsku nejaky fajn vrtulnikar co by pomohl v zacatcich, protoze vsechni co jsem predtim znal uz nelitaji, nebo sem na ne ztratil spojeni.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pkotatko »

Myslím, že dobrým kompromisem bude Trex 500. Hodná helina, dost velká aby byla vidět a lítala ve větru, a dost mala na ceny ND. Několik jsem jich stavěl a zalítával. Dá se nastavit jako opravdu hodná. Na spalovák trochu počkej. A pokud, tak Trexe 600N Pro. Rapík už je trochu překonanej.
Jinak okolo Ostravy, pokud vím určitě lítá Filip Dekleva. Na mojehobby.cz má nick Filip.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
2lizard

#3 Příspěvek od 2lizard »

Ono je celkem jedno, zda vezmeš ThunderTiger - Raptor a nebo Align-T-Rex, případně Protos, vše záleží na dostupnosti dílů.

Pro začátek je pochopitelně lepší težší heli, neb je stabilnější. Sám si to můžeš vyzkoušet na simulátoru.

T-Rex450, MiniTitan jsou dostačující heli, kdy poměr cena/výkon/užitné vlastnosti/cena náhradních dílů je v dobré rovnováze. Ale pořád je to malá heli, která je poněkud nestabilní a hodně závislá na povětrnostních vlivech.

T-Rex500, Protos je už težší heli a oproti těm dvoum uvedeným podstatně stabilnější, také není až tolik závislá na povětrnostních vlivech. Jen její pořizovací cena je trochu vyšší, o malinko je vyšší i cena náhradních dílů a pohonných acupacků.

Heli nitro je už výrazně dražší než elektro a to samé platí i o náhradních dílech a provozu. Také vyžaduje podstatně více času na údržbu. Na druhou stranu je zas podstatně těžší, tudíž obecně řečeno stabilnější.

Já bych do začátku doporučoval elektro a to přímo T-Rex500, případně Protos. Heli jsou stabilní, náhradní díly nejsou tak drahé /a to že jich budeš v začátku potřebovat spoustu/. Také údržba je jednodušší, převážně se orientuje na dobít acupack a lítat. Na nich se naučíš krásně létat a naučíš se údržbu, aniž by výrazně zasáhli tvoji peněženku. Pak můžeš přejít na nitro.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
CZ_Iceman

#4 Příspěvek od CZ_Iceman »

Diky moc za dobre minene rady !! Takze jsem vicemene na 100% rozhodnuty jit do elektry a bude to asi Trex 500. Nejaky tip na dobry eshop kde se da za rozumny peniz objednat (mozna to vyjde levneji nez kupovat tady u Vita byst se slevou) - nejak moc na to nespecham, protoze se stejne budu trapit na simulatoru, ale spon bych si ji za zimnich veceru pomalinku poskladal.
2lizard

#5 Příspěvek od 2lizard »

Pokud to chceš za levno, tak to kluci objednávaj z USA, ale stránky nevím.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

Hele, ještě si to promysli. Pokud se chceš v klidu učit a nemáš problém s vybavením na spalováky, ber jasně Shuttle. Dokonalý tréninkový stroj!

http://zd.wwwcity.cz/zd/ShuttlePlus.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/LongRanger.htm
http://www.helimania.cz/Default.aspx?ta ... uage=cs-CZ
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pkotatko »

V CZ jsou ceny +- stejné. Pokud venku tak mrkni na Flying-hobby.com,
takových shopů je ale víc.
Nicméně, koupil bych u Vita. Už jen kvůli osobnímu kontaktu. Je dobré znát někoho, kdo ti poradí a pomůže do začátku. A Vito je jeden z nejlepších.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
zinke
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zinke »

Možná mě tu roznesou na PÁDLECH ale já kupuju tady. Llink na pětistovku. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6193 a tady je elektronika,je tady vše jen si vybrat. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6354
CZ_Iceman

#9 Příspěvek od CZ_Iceman »

Opet dekuju za reakce :) A zase mam nasazeneho brouka do hlavy. Cena vrtulniku Shuttle se mi zda velmi velmi rozumna a chvilku sem byl zviklany, ale nakonec jsem se teda (asi) rozdhodnul pro zacatek jit do te elektry -prece jenom je asi vetsi predpoklad, ze zacatky bodou s ni "rozumnejsi" Ten Copter vychazi z USA celkem za dobrou cenu jen jak to je s nahradnima dilama ?Da se v CR na to bezproblemu vse sehnat v rozumnych dodacich lhutach a taky za jake penize ?. (pokud to ovsem neni plne kompatibilni s Trexem, protoze na fotkach vypadaji hodne podobne :) )
Moris

#10 Příspěvek od Moris »

zinke píše:Možná mě tu roznesou na PÁDLECH ale já kupuju tady. Llink na pětistovku. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6193 a tady je elektronika,je tady vše jen si vybrat. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6354

Přesně do toho CopterX 500 bych chtěl jít :) .. jen počítam stim že vyměním z toho setu regl(resp pokud nebude mit governor) a tu lipolku (za A123)

Tedka už o tom par dni diskutujem s Petrem (petrpetr)
A ja osobně do toho nejspiš půjdu (teda .. až budou finance :D)
Moris

#11 Příspěvek od Moris »

ND jsou shodné s TREXem takže no-problemo

(ale pozor ne uplně všechny protože maj myslim trochu jinou rotorovou halvu nejsem si ale uplne jisty .. ale jinak listy a takove veci sou stejne)
CZ_Iceman

#12 Příspěvek od CZ_Iceman »

Moris píše:
zinke píše:Možná mě tu roznesou na PÁDLECH ale já kupuju tady. Llink na pětistovku. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6193 a tady je elektronika,je tady vše jen si vybrat. http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=6354

Přesně do toho CopterX 500 bych chtěl jít :) .. jen počítam stim že vyměním z toho setu regl(resp pokud nebude mit governor) a tu lipolku (za A123)

Tedka už o tom par dni diskutujem s Petrem (petrpetr)
A ja osobně do toho nejspiš půjdu (teda .. až budou finance :D)

Ok zacinam o nem silne uvazovat. Pokud by se dokoupil i ten set elektroniky, tak by to i s postovnym vychazelo na cca 700 dolacu. Pokud by to celnici proslo aniz by naparili DPH tak by to vyslo si myslim za rozumne penize (skoda jen toho blbeho kurzu dolaru). Tak jestli zjistis dalsi podrobnosti o tomhle vrtulniku tak dej prosim urcite vedet .
Diky
PS: Jinak o tom regleru sem se snazil neco blizsiho najit pres googla a celkem marne.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Marcos »

Clo a DPH by se nemelo platit u zasilek do 150E z mimoEU zemi. Pokud si to nejak sikovne rozkouskujes, tak bys dan platit nemel.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Sali

#14 Příspěvek od Sali »

Sali
Moris

#15 Příspěvek od Moris »

Hm Pěknej setík :P akorat ta nabíječka (co sem četl recenze) tak má špatne čtení parametrů z baterky (během nabijeni) takže to nedokaže nabijet na maximum.. Nabije i vybalancuje to dobře ale pod mezni hodnotu a nekdy jeste s menši nepřesnosti

Ale jinak to vypada slušně

Akorat když si vezmu ten copterX a sestavim to stim setem a novym reglem tak mě to vyjde na nejakych 15-16tis bez radia
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“