svastika na rc modelech?smí být či nesmí?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Bull
Kontaktovat uživatele:

svastika na rc modelech?smí být či nesmí?

#1 Příspěvek od Bull »

Ahoj všichni ve čtvrtek jsem si byl zalétat se svým me-109e a na procházce okolo byli nějací lidé asi moc do chytra protože po shlédnutí mého modelu u kterého je na ocasní ploše vyobrazena svastika(hákový kříž) 8O jako nosila velká předloha tohoto stroje jsem byl upozorněn že prpaguji fašismus a nacionalismus za což můžu být potrestán odnětím svobody až na ... atd.Marně jsem se dotyčnému snažil vysvětlit že nejsem nácek :evil: nikdy jsem nebyl a nikdy nebudu a insignii na kormidle mám proto že tak ve skutečnosti vypadal tento stroj.Prošel jsem pak doma několik časopisů rc revue s obrázky modelů a někde je svastika vyobrazena a někde je místo ní černý kosočtverec zajímalo by mne jestli také používáte insignie Luftwaffe z ww2 a jestli modeláři tedy porušují zákon nebo šlo o blba který mě chtěl dopálit.Co tedy potom rudé hvězdy na letounech SSSR jejichž vojska nás tu okupovala 40 let ty by asi taky měli vadit né. :D
scarabeus

#2 Příspěvek od scarabeus »

Podle me nic neporusujes, jde o historicky fakt, ne o propagaci.

Hodil by se nazor nejakeho advokata :-)
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od honzajs »

Ale nelítal bych blízko hranic s NDR 8O . Oni to mají zakázaný
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Luboslav »

Nič neporušuješ.
Zober si napríklad vyrobcov plastikových stavebníc. Tam je svastík niekoľkonásobne viac než pri funkčnej modelárčine. Omnoho viacej výrobcov, najviac stavebníc sa predá z WWII a z nemeckej strany a všade sú svastiky. Jediná krajina o ktorej viem že stým má naozaj problém a je to tam aj zákonom podchytené, je Nemecko. Tam musia byť svastiky na krabičkách v tvare štvorca alebo vôbec. Dokonca aj obtisky v stavebnici sú rozdelené na štyri samostatné L časti a ty si ich musíš sám poskladať do kríža.
Pre Nemecko sa robia špecialne edície, kde sú všetky tieto veci podchytené.
Ľuboslav Nagy
avionic
Kontaktovat uživatele:

Re: svastika na rc modelech?smí být či nesmí?

#5 Příspěvek od avionic »

Bull píše:Co tedy potom rudé hvězdy na letounech SSSR jejichž vojska nás tu okupovala 40 let ty by asi taky měli vadit né. Velmi šťastný:D
To máš jedno, za chvilku budeme všude lepit vlajku EU, to je taková dobrovolná okupace, inu s Bruselem na věčné časy, až na ten rozdíl že to nebude zdaleka trvat 40let, dávám EU rok maximálně dva... :D
rebikon
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rebikon »

Měl jsi mu hned jednu fláknout
AR1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od AR1 »

Jako kitař jsem se s tou otázkou setkával často. Dokonce jsem zažil trestní oznámení na jedné soutěži, kde byly nahé figury.

V naší republice není ztvárnění naci či fašistických symbolů v historickém kontextu považováno za propagaci těchto hnutí, čili, nosil-li Bf-109 svastiku, můžeš ji tam mít. Je na tobě, zda se ti takto tvůj model líbí, já třeba nemám ve vitríně jediný model v barvách Luftwaffe, protože se s modely i částečně vnitřně ztotožňuji a s Němci mi to nejde, ale problém s tím u nikoho nemám.

Pozor ale, třeba v Rakousku není povoleno svastiku na modelech mít. Právě pro ně se dodávají do modelů "politicky korektní" dekály, kdy je svastika nejčastěji rozdělena na půl a na model se musí složit a na obalu modelu/stavebnice úplně chybí.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Ahoy, kdybys létal před Židovskou Synagogou, bylo by to asi více než blbé. Pokud půjde jednoznačně o historickou mašinu, což Bf 109 zcela určitě je, měl by to pochopit i ten blb. Problém by mohl nastat, pokud bys takové znaky dával na nehistorické stroje (Belanca, Katana aj.) Jak potom posuzovat rekonstrukce bitev WW II - Mosta u Remagenu v Davli, Ostravkou bitvu, scény z r. 1938 a další. To by kluci převlečení do německých uniforem Wehrmachtu a SS byli také propagátoři?
Takový ten divný čtvercový hákenkrajc dávají dost němci, kteří svastiku vůbec nesmí zobrazovat. Je to (z historického hlediska) smutné, ale možná kvůli srážce s blbcem by bylo jednodušší to takto doplnit také (nějakou formou izolepy) a sundat to na případné hromadné akce a soutěže.
Hitec Aurora 9X
Azy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Azy »

jak píšou kolegové pokud je to v historickém kontextu tak jí tam můžeš mít legálně.Nějaký ty zákony znám z práce kdybych byl v práci tak ti sem nakopíruju úplný znění ale jsem doma tak tady nemám ten prográmek kde jsou všechny zákony nicméně to že máš na BF 109 svastiku není trestným činem odborně řečeno nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu :-)
MK Katoda Sokolov :-)
GrizzlyCz
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GrizzlyCz »

Přesně tento problém jsem řešil s celou rodinou. Pomalu se mnou nikdo nemluvil. Já zalétával 25.1. a zatím kladné názory. Ale asi se najde blbec všude. :lol:
Miloš

#11 Příspěvek od Miloš »

Tenhle humbuk fakt nechápu,když neberu v potaz to,že to automaticky nemusí symbolizovat jen německou historii (na tom letadle asi jo),tak nechápu co je na tom špatnýho.Tohle jsou věci o kterejch by se mělo mluvit,aby se na ně nezapomělo,až se zase někdo bude snažit udělat něco podobnýho.Další věc co nechápu je,že jsou všichni vysazený zrovna na tohle,když nám komouši po 20ti letech opět skoro vládnou,církev v klidu spokojeně kyne z peněz lidí který zavraždila a ještě má podporu státu.

A nějakej debil bude řešit symbol na modelu,jako by to někoho ohrožovalo. :roll:
Easy star,Mini Mag,Gemini-Multiplex,Hitec Eclipse 7
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Lindbergh »

Miloš píše:Tenhle humbuk fakt nechápu,když neberu v potaz to,že to automaticky nemusí symbolizovat jen německou historii (na tom letadle asi jo),tak nechápu co je na tom špatnýho.Tohle jsou věci o kterejch by se mělo mluvit,aby se na ně nezapomělo,až se zase někdo bude snažit udělat něco podobnýho.Další věc co nechápu je,že jsou všichni vysazený zrovna na tohle,když nám komouši po 20ti letech opět skoro vládnou,církev v klidu spokojeně kyne z peněz lidí který zavraždila a ještě má podporu státu.

A nějakej debil bude řešit symbol na modelu,jako by to někoho ohrožovalo. :roll:

Naprostej souhlas... Chtěl bych vidět toho chytráka, jak by mně odpověděl na dotaz, jestli mu taky vadí rudé hvězdy na křídlech mého YAK-3. Myslím, že ty by mu nevadili... Přitom v mých očích (a myslím, že nebudu sám) je komunista stejnej šmejd, jako nácek... :roll:
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
SuPa

#13 Příspěvek od SuPa »

Lindbergh píše:
Miloš píše:Tenhle humbuk fakt nechápu,když neberu v potaz to,že to automaticky nemusí symbolizovat jen německou historii (na tom letadle asi jo),tak nechápu co je na tom špatnýho.Tohle jsou věci o kterejch by se mělo mluvit,aby se na ně nezapomělo,až se zase někdo bude snažit udělat něco podobnýho.Další věc co nechápu je,že jsou všichni vysazený zrovna na tohle,když nám komouši po 20ti letech opět skoro vládnou,církev v klidu spokojeně kyne z peněz lidí který zavraždila a ještě má podporu státu.

Naprostej souhlas... Chtěl bych vidět toho chytráka, jak by mně odpověděl na dotaz, jestli mu taky vadí rudé hvězdy na křídlech mého YAK-3. Myslím, že ty by mu nevadili... Přitom v mých očích (a myslím, že nebudu sám) je komunista stejnej šmejd, jako nácek... :roll:

Přesně tak. Jakej je rozdíl mezi rudou hvězdou a hákovým křížem?
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pajax007 »

Tito lidé se nazývají vysírači. Poslat do pr...e, nereagovat popř. poslat na schůzi KSČM odkud zřejmě přišli. Pokud by byli agresivní, popř způsobili škodu povolat Policii ČR která má pomáhat a chránit. Ty sám se ničeho protizákonného nedopouštíš. Pajax007
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

Mně je to šuma fuk.
Nasaď na to právníky a nestačíš se divit.
Hele, jakej je rozdíl mezi syntézou 35 Mhz a 2,4Ghz, vždyť je to jen "o kanál vedle",ne ?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“