PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Alladin

#631 Příspěvek od Alladin »

m@rtin píše:....Výškovku jsem spravil drátem z kancelářské sponky a skelnou lepicí páskou, takže jsem spojil obě půlky výškovky. Když jsem tak ale na tu výškovku koukal, tak by mě zajímalo, jak je to tam bylo původně spojené. Nikde nebylo vidět žádné propojení nebo že by tam něco chybělo, tak mi to vrtá v hlavě, jak jsou z výroby ty poloviny výškovy spojené - můžete se na to prosím někdo podívat, kdo máte původní výškovku od Pelikána?:roll:

Obrázek
Ta výškovka je spojená takovým plastovým vinglem. Snad to z toho obrázku poznáš. Jinak k té vrtuli, zatím jsem ještě neletěl, takže nevím. Ale mám už jednoho modeláře, co se nabídl, že mě jí zalítá a naučí a pomůže mě lítat, jen zatím moc fouká. Jinak mám cessničku z druhé ruky a ten unašeč, co tam byl, měl stržené oba červíky, tak jsem koupil samosvorný a mám svatý klid. :) Jinak já myslím, že origo vrtule za ty peníze je dostačující.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#632 Příspěvek od m@rtin »

No jo, už to vidim, ono to fakt drží jenom na tom plastovém vinglíku. Ten tam vůbec nemám, evidentně musel upadnout vlivem vibrací, když mi praskla ta vrtule. Myslim, že řešení se sponkou bude trvanlivější :D, tak zatim to necham tak a novou výškovku kupovat nebudu. Ale určitě si pořídím ten samosvorný unašeč, až půjdu po Velikonocích k Houškovi pro origo vrtule - červíci už jsou pěkně rozvějkaní.

Mimochodem, jak vám létá Cessna na zádech? Mě se ji nedaří na zádech moc udržet ani při plně potlačené výškovce (a to ji mám na max. výchylkách). Počítám, že to bude dáno hlavně docela velkým vzepětím křídla. Zato řízenou vývrtku vrtí nádherně a krásně se z ní nechá vyvést. :)

to Alladin: Díky moc za fotku výškovky. Než se vítr umoudří, doporučuji trochu trénovat na PC simulátoru, opravdu se to vyplatí! Jinak teď docela pofukuje, ale nejlepší to bývá po ránu... zrovna dneska ráno jsem si krásně zalétal.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Alladin

#633 Příspěvek od Alladin »

m@rtin píše:to Alladin: Díky moc za fotku výškovky. Než se vítr umoudří, doporučuji trochu trénovat na PC simulátoru, opravdu se to vyplatí! Jinak teď docela pofukuje, ale nejlepší to bývá po ránu... zrovna dneska ráno jsem si krásně zalétal.

Jo v pohodě, není za co. Už jsem si včera dodělal káblík do ovladače a lítám na FMS. No zatím to moc nešlo, ale už jsem vychytal seřízení a nastavení ovladače, takže už i přistanu bez úhony. Jen bych rád někde sehnal nějaký model té naší cessny, nebo aspoň hodně podobný, abych věděl, jak se to ve vzduchu bude přibližně chovat. Vím, že simulace a realita bude uplně jinde, ale aspoň tak přibližně.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
m@rtin

#634 Příspěvek od m@rtin »

Alladin píše:Už jsem si včera dodělal káblík do ovladače a lítám na FMS. No zatím to moc nešlo, ale už jsem vychytal seřízení a nastavení ovladače, takže už i přistanu bez úhony. Jen bych rád někde sehnal nějaký model té naší cessny, nebo aspoň hodně podobný, abych věděl, jak se to ve vzduchu bude přibližně chovat. Vím, že simulace a realita bude uplně jinde, ale aspoň tak přibližně.

Už si nevzpomínám přesně, ale myslim, že v FMS je Cessna v od Artechu, což je něco podobného jako ta od Pelikána, jen nepatrně menší a se slabším motorem. Asi v FMS nenajdeš letadlo, které bude dostatečně podobné naší Cessně a bude se chovat stejně. Ostatně FMS není podle mě profesionální simulátor a tak simulace není úplně reálná. Nicméně na nácvik základních dovedností to zcela stačí - tedy udržet rovný směr letu, proletět zatáčku ve stejné výšce a hlavně při letu proti sobě si neplést výchylky - to bývá v začátcích nejčastější příčina havárií. Cessna je také mé první RC letadlo (když nepočítám 2-kanálového RC větroně, se kterým jsem letěl asi dvakrát někdy před 15ti lety) a než jsem šel poprvé létat, strávil jsem na FMS několik hodin. Asi první hodinu nebo dvě jsem měl pocit, že to asi nepůjde, stále jsem si pletl výchylky při letu k sobě, zatáčky byly dost kostrbaté atd. a pak se to najednou zlomilo. Většinu simulovaných přistání jsem začal zvládat. Když jsem potom vyrazil s Cessnou na první létání, byl jsem zpočátku nervózní, ale dopadlo to dobře. FMS není 100%ní, ale základní chování a hlavně ovládání RC modelu, které jsem se v FMS naučil, skutečnosti docela odpovídalo.

Jinak jsem ještě vyzkoušel jiný simulátor - AeroFly. Je výborný, foto-realistická krajina a modely, mnohem reálnější simulace, ale bohužel není zdarma.

Hodně štěstí při prvním letu!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Výškovka

#635 Příspěvek od cassiopeus »

Ahoj,

původní výškovka má takové plastové U-čko nasunuté mezi oběma půlkama výškovky.

Vrtule mi nikdy nepraskla (ale požná to jen nestihla :lol: )
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#636 Příspěvek od cassiopeus »

Alladin píše:
m@rtin píše:to Alladin: Díky moc za fotku výškovky. Než se vítr umoudří, doporučuji trochu trénovat na PC simulátoru, opravdu se to vyplatí! Jinak teď docela pofukuje, ale nejlepší to bývá po ránu... zrovna dneska ráno jsem si krásně zalétal.

Jo v pohodě, není za co. Už jsem si včera dodělal káblík do ovladače a lítám na FMS. No zatím to moc nešlo, ale už jsem vychytal seřízení a nastavení ovladače, takže už i přistanu bez úhony. Jen bych rád někde sehnal nějaký model té naší cessny, nebo aspoň hodně podobný, abych věděl, jak se to ve vzduchu bude přibližně chovat. Vím, že simulace a realita bude uplně jinde, ale aspoň tak přibližně.

já trénoval na www.policky.eu/cessna182.zip
Luky.Boy

#637 Příspěvek od Luky.Boy »

Nazdar Cessnaci, potreboval by som radu včera pri lietaní ak som pristál sa mi nejako na hlavnom krídle pretočilo servo a zrejme sa zlomil prevod lebo na jednu stranu ide dobre servo ale keď už dám páku do druhej strany už puká. Nedali by sa niekde zohnať za lacný peniaz kovové prevody do toho serva? Existujú vôbec? Predsa len by to bolo lacnejšie ak by som vedel zohnať len tie prevody ako celé nové servo, alebo nie? Alebo nejaké lacné a dobré servá s kovovými prevodmi? Vedel by mi niekto poradiť aké sú presné rozmery toho origo serva? Diki moc vopred za rady.
PS: Včera som mal prvý let tak bolo to celkom fajn len ten prevod v serve sa mi zdá že nejako veľmi ľahko sa zlomil pritom to krídelko na hlavnom krídle sa len trochu dotklo trávy.
:wink:
coro

#638 Příspěvek od coro »

V spojke výškovky býva oceľ v tvare U.
Na chrbte to lieta, len je vratká a treba ju krídelkami udržovať. Potrebný rozsah výškovky závisí na tom ako vpredu je ťažisko.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#639 Příspěvek od cassiopeus »

Luky.Boy píše:Nazdar Cessnaci, potreboval by som radu včera pri lietaní ak som pristál sa mi nejako na hlavnom krídle pretočilo servo a zrejme sa zlomil prevod lebo na jednu stranu ide dobre servo ale keď už dám páku do druhej strany už puká. Nedali by sa niekde zohnať za lacný peniaz kovové prevody do toho serva? Existujú vôbec? Predsa len by to bolo lacnejšie ak by som vedel zohnať len tie prevody ako celé nové servo, alebo nie? Alebo nejaké lacné a dobré servá s kovovými prevodmi? Vedel by mi niekto poradiť aké sú presné rozmery toho origo serva? Diki moc vopred za rady.
PS: Včera som mal prvý let tak bolo to celkom fajn len ten prevod v serve sa mi zdá že nejako veľmi ľahko sa zlomil pritom to krídelko na hlavnom krídle sa len trochu dotklo trávy.
:wink:

taky jsem převody sháněl, ale podle vyjádření prodejce (má je v nabídce http://www.rcm.cz/e-shop/serva-nahradni ... 4689.eshop) je už dlouho neviděl a pravděpodobně už nebudou. Předělávám postupně všechny setové serva za HS-55 (setové servo stojí 250,-, HS-55 299,-).
fokusak

#640 Příspěvek od fokusak »

m@rtin píše:Nazdar Cessňáci!

Tak co, jak vám to dnes létalo? Já jsem se i navzdory větru vypravil za barák na pole a po chviličce ve vzduchu mi při výkrutu praskla vrtule. Naštěstí jsem byl dost vysoko a vítr foukal příznivým směrem, takže se mi podařilo doklouzat k sobě nad měkký terén a proti větru přistát. Kromě listu vrtule utrženého až u kužele jsem ještě zjistil, že se mi pohybuje jen půlka výškovky. Před startem to fungovalo, takže k tomu muselo dojít během letu.

Vrtuli jsem vyměnil za druhou, co byla v setu, ale s výškovkou jsem musel do "hangáru". Motor jsem vypnul až po pár vteřinách, než mi došlo, co se stalo. Tak doufám, že jsem mu nedal moc zahulit (hlavně ložiskům). Na večer jsem pak vyrazil znovu létat, vylétal jsem obě baterky, ale vítr, misto aby k večeru ustal, tak zesiloval. Cessna ale bojovala statečně - a já taky 8).

Měl bych na vás dva dotazy:

1. Vrtule. Pamatuju si, že se tu psalo, že občas vám setové vrtule praskají. Chci se zeptat, zda na Cessnu kupujete jako náhradní originál vrtule od Pelikána (které asi moc kvalitní nebudou) nebo jestli kupujete nějaké jiné vrtule stejných rozměrů (a jestli tyhle jiné vrtule pasují na ten setový unašeč).

2. Výškovka. Výškovku jsem spravil drátem z kancelářské sponky a skelnou lepicí páskou, takže jsem spojil obě půlky výškovky. Když jsem tak ale na tu výškovku koukal, tak by mě zajímalo, jak je to tam bylo původně spojené. Nikde nebylo vidět žádné propojení nebo že by tam něco chybělo, tak mi to vrtá v hlavě, jak jsou z výroby ty poloviny výškovy spojené - můžete se na to prosím někdo podívat, kdo máte původní výškovku od Pelikána?

Díky za odpovědi a ať vám to dobře létá!

P.S.
Mimochodem, ta "nafouklá" baterka, co jsem o ní minule psal, splaskla. Vydržela další létání přes čtvrt hodiny a znovu se nenafukuje. Tak začínám mít pocit, že se mi to snad jenom zdálo. :roll:

Čus,já jsem chtěl minulej týden koupit setové vrtule ale Pelikán jim je nedodal,tak jem koupil tyhhle http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/845_apc-8x6-sf.aspx a fungujou bez problémů.Jsou o něco dražší ale prý by měli vydržet víc.Unašeč jem taky vyměnil za ten samodotahovací od MP JETU,ale taky jsem ho už měnil nějak se mi tam podařilo strhnout závit,ale je za hubičku 34korun nebo tak nějak.
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
coro

#641 Příspěvek od coro »

cassiopeus píše:taky jsem převody sháněl, ale podle vyjádření prodejce (má je v nabídce http://www.rcm.cz/e-shop/serva-nahradni ... 4689.eshop) je už dlouho neviděl a pravděpodobně už nebudou. Předělávám postupně všechny setové serva za HS-55 (setové servo stojí 250,-, HS-55 299,-).

Aj mne sa podarilo na krídelku vylámať prevody. Ja tam ale mám iné servá.
Možno niekto nájde bežný typ ktorého prevody v obchodoch majú a pritom pasujú (ale musia sedieť úplne presne).

Píšem preto, že mne do serv GWS Naro std F pasujú presne prevody zo serv HXT900.
Peterkuk

#642 Příspěvek od Peterkuk »

Ahojte,mne sa zase pri strmhlavom kolmom lete podarilo zapichnut cessnu do zeme,urobi to slusnu jamku (aj sadit by sa dalo,ved je jar),no setova vrtula sa mi len akoby sklopila,tak som ju vystrel a hotovo. Uvidime co to bude robit za letu,ale vibracie sa mi asi kusok zvysili.
coro

#643 Příspěvek od coro »

Peterkuk píše:Ahojte,mne sa zase pri strmhlavom kolmom lete podarilo zapichnut cessnu do zeme,urobi to slusnu jamku (aj sadit by sa dalo,ved je jar),no setova vrtula sa mi len akoby sklopila,tak som ju vystrel a hotovo. Uvidime co to bude robit za letu,ale vibracie sa mi asi kusok zvysili.

Vibrácie môžu zničiť ložiská v motore, servá, dokonca aj kryštál v príjmači..
Inak je tam dosť výrazná "odstredivá" sila, môže sa list utrhnúť. Ak niekoho trafí, je to poriadny prúser. Potom roztočená polovica vrtule zničí tie ložiská motora skoro určite, a asi aj motorové lože..
Chcem tým povedať, že vrtule používať len nepoškodené a treba radšej mať náhradné, veď tie plastové stoja pár korún.

Inak na menšie výkony sú asi lepšie nové Master vrtule, než obľúbené a v povedomí modelárov najlepšie, APC. (elektro, alebo na toto stačí aj SlowFly.)
Peterkuk

#644 Příspěvek od Peterkuk »

To coro:Tak diky za rady,este ju poriadne popozeram,ale asi ju radsej vymenim ako riskovat nejaku vacsiu stratu,zodpovednost nadovsetko :wink: ale sa mi zda ze ked mam plyn tak na "pol plynu" tak su tie vibracie citelnejsie ako ked pridam plyn na tristvrtiny a viac.
m@rtin

#645 Příspěvek od m@rtin »

coro píše:Vibrácie môžu zničiť ložiská v motore, servá, dokonca aj kryštál v príjmači..
Inak je tam dosť výrazná "odstredivá" sila, môže sa list utrhnúť. Ak niekoho trafí, je to poriadny prúser. Potom roztočená polovica vrtule zničí tie ložiská motora skoro určite, a asi aj motorové lože..
Chcem tým povedať, že vrtule používať len nepoškodené a treba radšej mať náhradné, veď tie plastové stoja pár korún.

Inak na menšie výkony sú asi lepšie nové Master vrtule, než obľúbené a v povedomí modelárov najlepšie, APC. (elektro, alebo na toto stačí aj SlowFly.)

Mě se utrhl list vrtule při plném plynu, byl jsem zrovna poblíž baráků, tak doufám, že jsem nikoho netrefil. Než mi došlo, co se stalo a vypnul jsem motor úpně, tak uběhlo pár sekund. Doufám, že jsem motoru moc neublížil. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, protože letadlo špatně reagovalo na výškovku, která po dokončeném výkrutu bylo zrovna docela potřeba :D, tak jsem plyn nejdříve stáhnul na půlku. To se nakonec ukázalo způsobilo úlítlé spojovací "účko" na výškovce, které vlivem vibrací odpadlo. Po výměně vrtule jsem absolvoval čtyři lety a žádné problémy zatím nepozoruji, tak snad to přežilo.

Jinak právě jsem si od Houšky přinesl nový unašeč MP Jet a vrtuli APC 8x6 Slow Flyer, tak jsem zvědavý, jak to bude létat.

V pondělí mi při očistě Cessny vlhkým hadrem praskla vzpěra, přitom při létání a akrobatických pokusech to drželo. Fakt nechápu, proč to dělají z tak křehkého plastu. V OBI už jsem koupil elektrikářské pásky 7,6 x 380 mm, tak z nich vyrobím náhradní. Při ceně 89 korun za 25 pásek to vychází na necelých 3,60 za jednu vzpěru, což je o řád méně, než kolik stojí ty křehké originály. Akorát počítám, že nové vzpěry už vydrží všechno, takže těch zbylých 23 pásek skončí někde v krabici hluboko v regálu. :lol:

K těm vzpěrám se jenom zeptám, zaoblovali jste nějak hrany těch vzpěr? I ty origo vzpěry byly hranaté a docela za letu pískaly, ty elektrikářské pásky jsou o něco silnější a tvarované, takže počítám, že budou pištět ještě víc. :)
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“