coro píše:Vibrácie môžu zničiť ložiská v motore, servá, dokonca aj kryštál v príjmači..
Inak je tam dosť výrazná "odstredivá" sila, môže sa list utrhnúť. Ak niekoho trafí, je to poriadny prúser. Potom roztočená polovica vrtule zničí tie ložiská motora skoro určite, a asi aj motorové lože..
Chcem tým povedať, že vrtule používať len nepoškodené a treba radšej mať náhradné, veď tie plastové stoja pár korún.
Inak na menšie výkony sú asi lepšie nové Master vrtule, než obľúbené a v povedomí modelárov najlepšie, APC. (elektro, alebo na toto stačí aj SlowFly.)
Mě se utrhl list vrtule při plném plynu, byl jsem zrovna poblíž baráků, tak doufám, že jsem nikoho netrefil. Než mi došlo, co se stalo a vypnul jsem motor úpně, tak uběhlo pár sekund. Doufám, že jsem motoru moc neublížil. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, protože letadlo špatně reagovalo na výškovku, která po dokončeném výkrutu bylo zrovna docela potřeba

, tak jsem plyn nejdříve stáhnul na půlku. To se nakonec ukázalo způsobilo úlítlé spojovací "účko" na výškovce, které vlivem vibrací odpadlo. Po výměně vrtule jsem absolvoval čtyři lety a žádné problémy zatím nepozoruji, tak snad to přežilo.
Jinak právě jsem si od Houšky přinesl nový unašeč MP Jet a vrtuli APC 8x6 Slow Flyer, tak jsem zvědavý, jak to bude létat.
V pondělí mi při očistě Cessny vlhkým hadrem praskla vzpěra, přitom při létání a akrobatických pokusech to drželo. Fakt nechápu, proč to dělají z tak křehkého plastu. V OBI už jsem koupil elektrikářské pásky 7,6 x 380 mm, tak z nich vyrobím náhradní. Při ceně 89 korun za 25 pásek to vychází na necelých 3,60 za jednu vzpěru, což je o řád méně, než kolik stojí ty křehké originály. Akorát počítám, že nové vzpěry už vydrží všechno, takže těch zbylých 23 pásek skončí někde v krabici hluboko v regálu.
K těm vzpěrám se jenom zeptám, zaoblovali jste nějak hrany těch vzpěr? I ty origo vzpěry byly hranaté a docela za letu pískaly, ty elektrikářské pásky jsou o něco silnější a tvarované, takže počítám, že budou pištět ještě víc.