Hitec AURORA-9

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
easy

#181 Příspěvek od easy »

+
Naposledy upravil(a) easy dne sob 25.07.2009 23:12, celkem upraveno 1 x.
JENDA01

#182 Příspěvek od JENDA01 »

easy píše:NESPEKULUJ RADŠI ČTI. http://www.hitecrc.de/store/dokumen.../Hitec_09_D.pdf

Samozdřejmě že ta telemetrie se musí na tu obrazovku z TX modulu nějak dostat. Ale modul je universální (v rámci HITEC i pro starší vysílačky.) Otázka zní jestli v základním zapojení kde jsou zapojeny jenom 4 piny 1volný? bude fungovat. Tak že nevím co jsi měl na mysli.
Když tak to- rozveď.- Určitě to nebude zajímat jenom mě.

Obrázek

Jenda
JENDA01

#183 Příspěvek od JENDA01 »

Jinak nevím jestli jsi měl na mysli toto:?

http://www.hitecrc.de/store/home.php?cat=315

Nějak se na ten tvůj odkaz nemůžu dostat.
Jenda
easy

#184 Příspěvek od easy »

JMalik

#185 Příspěvek od JMalik »

JENDA01 píše:
easy píše:NESPEKULUJ RADŠI ČTI. http://www.hitecrc.de/store/dokumen.../Hitec_09_D.pdf

Samozdřejmě že ta telemetrie se musí na tu obrazovku z TX modulu nějak dostat. Ale modul je universální (v rámci HITEC i pro starší vysílačky.) Otázka zní jestli v základním zapojení kde jsou zapojeny jenom 4 piny 1volný? bude fungovat. Tak že nevím co jsi měl na mysli.
Když tak to- rozveď.- Určitě to nebude zajímat jenom mě.

Obrázek

Jenda

Po tom pinu u kterého je otazník běží obousměrný přenos. Data telemetrie a komunikace Tx s vlastním modulem.
(na protokolu Hitec, je neslučitelný např. s duplexem)
JENDA01

#186 Příspěvek od JENDA01 »

Mám identickou publikaci v češtině a nepíší tam nic o problematice kterou zde diskutujeme.

Jenda

Jinak tady je z té publikace zmínka o universálnosti a veřejně deklarovaná možnost použití ve -Futabě- s identickými moduly. Proč ne naopak . Je to samozdřejmě -spekulace- ale o nic menší váhy než ty bla-bla :wink: o tý nativnosti. Zatím to fyzicky nikdo nevyzkoušel.

Obrázek

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne ned 26.07.2009 0:21, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#187 Příspěvek od JMalik »

petan64 píše:Zdravím všechny účastníky tohoto tématu. Chvíli jsem sledovat "plodnou" diskuzi a myslím, že jasná odpověď je zde:

http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=38081

- konkrétně odstavec Kompatibilita TX modulů Hitec:

2.4 GHz zásuvné moduly jiných výrobců jsou zatím konstruovány pouze pro vysílače s napájením 9,6 V (Optic 6, Eclipse a Prism 7), takže je - už jenom díky poloze konektoru - nelze použít ve vysílači Aurora 9.

Sám používám OPTIC 6 s 2,4GHz modulem ASSAN X8F ver.2. Tuto kombinaci považuji za cenově přijatelnou a relativně bezpečnou, protože nevyžaduje žádný zásah do vysílače. Aurora mně zajímá jako možná náhrada, její programovací možnosti jsou velmi zajímavé a pokud bude příznivější cena, půjdu do toho! Určitě ale budu muset vyměnit i příjmače, protože ASSAN už tady použít nepůjde!

Vím že by to jistě "nějak" šlo, asi bych to taky uměl upravit, ale raději nedoporučuji pokoušet se upravovat stávající moduly Duplex, Assan atd. Bude se vždy jednat o neověřený a tedy ve své podstatě nelegální zásah do vysílače! Je nutné si uvědomit, že se jedná o vysílací moduly, které mohou způsobit havárii modelu (i cizího...) a tím i škody na majetku atd. Nejsem si jistý, jak by se k takovému případu stavěla pojišťovna... Proto bych raději podobné pokusy nedoporučoval - bez ohledu na schopnosti a odborné vzdělání, čert nikdy nespí...

Opusť legálnost nebo nelegálnost nějakých úprav. Teď jde zatím jenom o technické řešení . Nepůjde to - půjde to = jak?
petan64

#188 Příspěvek od petan64 »

OK, čistě technicky by opravdu neměl být problém zapojit modulaci PPM z Aurory do cizího VF modulu a spokojit se pouze s vysíláním bez telemetrie, stejně jako u starých systémů. Pokud bude jiný modul spolehlivě fungovat s menším napájením, bude první problém mechanické provedení. Další možná úrovně signálů a možná i SW omezení vysílače.

Osobně jsem nový modul Spectra 24 neviděl. Dle popisu má mít 10-ti pólový konektor. IMHO tedy myslím, že to bude univerzální konektor pro použití ve starých vysílačích Optic/Eclipse a pro Auroru jsou v něm určeny jiné kontakty. Konektor vysílače (samec) tedy bude mít Aurora v jiné pozici. Proto nebude fyzicky možné použít starý modul Spectra a podobné, Futaba kompatibilní moduly.

Pokud ale nová Spectra používá zpětný přenos dat do vysílače nejen k telemetrii, ale i pro vlastní diagnostiku, potom vysílač bez potvrzení z modulu nemusí pracovat - nebude tedy co vysílat! V takovém případě opravdu nebude možné připojit jiný, než originální VF díl! Osobně doufám, že toto se nestane, pouze spekuluji. Hitec má jistě zájem na prodeji vlastní technologie a toto je způsob, jak použití jiných VF modulů znemožnit! Muslím, že Futaba i JR to dělají podobně...

Pokud nebude použití jiných VF dílů omezeno, mohl později Hitec prodávat i holý "vysílač" bez vysílacího modulu - v podstatě tedy programovatelný terminál s kvalitní mechanikou a dobrým SW, který bude možné doplnit VF dílem dle výběru uživatele. I toto může být způsob, jak získat zákazníky, kteří nechtějí opět měnit hromadu příjmačů! Nekompatibilita systémů je dnes trochu problém, nestačí už jen koupit nový vysílač, jako před pár lety...
JMalik

#189 Příspěvek od JMalik »

Ano, je to přibližně tak jak to popisuješ.
To SW omezení TX nemusí být jen bla- bla. Podívej se na ty reklamní videa, je tam vidět, že potvrzuješ tu komunikaci s modulem.
JMalik

#190 Příspěvek od JMalik »

JENDA01 píše:

Mám identickou publikaci v češtině a nepíší tam nic o problematice kterou zde diskutujeme.

Jenda

Jinak tady je z té publikace zmínka o universálnosti a veřejně deklarovaná možnost použití ve -Futabě- s identickými moduly. Proč ne naopak . Je to samozdřejmě -spekulace- ale o nic menší váhy než ty bla-bla :wink: o tý nativnosti..............

Jenda

Já jsem někde psal něco o nativnosti? Pročítám to celé zpátky, ale nemůžu ten výraz ve svých příspěvcích najít.
zdzd

#191 Příspěvek od zdzd »

petan64 píše:Pokud ale nová Spectra používá zpětný přenos dat do vysílače nejen k telemetrii, ale i pro vlastní diagnostiku, potom vysílač bez potvrzení z modulu nemusí pracovat - nebude tedy co vysílat! V takovém případě opravdu nebude možné připojit jiný, než originální VF díl! Osobně doufám, že toto se nestane, pouze spekuluji.

A já zase doufám, že konečně dojde k tomu, že se tak stane. A bude pokoj, Zařízení, které nedovolí žádné bastly a prasečiny. Uzavřený systém, který pojede bez doměnek a amatérských pokusů co s čím ano a ne, kdy a za jakých podmínek a komu a s čím. A kyž to nepojede, omlátí se to výrobci o hlavu a řeš to. Bez vykrucování, že na to někdo sáhnul a něco neudělal jak to mělo být a podobně.

Kompletní funkční věc, anebo ať si to narve třeba do špic. Relamace a nazdar.
Thomas.
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od Thomas. »

par fotek, kablik k antene by mel byt u finalni verze veden opacne
http://blog.naver.com/nanumdesign
http://picasaweb.google.com/chladektomas
http://www.youtube.com/chladektomas
vladak

#193 Příspěvek od vladak »

Thomas. píše:par fotek, kablik k antene by mel byt u finalni verze veden opacne

Pořád doufám, že bude verze s kablíkem k anténě, který bude vedený vnitřkem vysílače.
EasyStar, EasyGlider (obě verze), Toro 900 , Tornado XX , MaxiSwift , EasyCopter V6
vladak

#194 Příspěvek od vladak »

zdzd píše:A já zase doufám, že konečně dojde k tomu, že se tak stane. A bude pokoj, Zařízení, které nedovolí žádné bastly a prasečiny. Uzavřený systém, který pojede bez doměnek a amatérských pokusů co s čím ano a ne, kdy a za jakých podmínek a komu a s čím.

Naprostý souhlas.
Taky jsem před 20-25 lety bastlil různou elektroniku, protože jsem byl Husákovo režimem k tomu donucen a běžně se to koupit nedalo, anebo to bylo tak drahé , že se bastlení vyplatilo.
Dnes to nemá smysl.
Vymýšlet, jak na jedné straně ušetřit pár tisíc na něčem, co pak nemusí být spolehlivé, a na druhé straně právě na tuto nespolehlivost rozmlátit éro za více tisíc a nebo způsobit škodu a nebo zranění. Stejně, to co se ušetří, tak se profláká někde jinde ( hospůdka, někdo cigárka atd ...), ale to nikomu nevadí, protože požitky se tak nějak neřeší, ale kraviny jo ...
Tak a teď mi tady umlaťte, jak bývá zvykem ... 8O
EasyStar, EasyGlider (obě verze), Toro 900 , Tornado XX , MaxiSwift , EasyCopter V6
georg
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od georg »

Nebudu mlátit jen souhlasit.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“