MPX Mentor - uložení baterií

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
hbr

MPX Mentor - uložení baterií

#1 Příspěvek od hbr »

Dostavěl jsem Mentora, stavba je úplně geniální. Jediná věc, co mě zarazila, je uložení baterií. Abych dodržel těžiště, musí být baterka poměrně daleko v trupu - okraj baterky je nějakých 8cm od zadní hrany podvozkové desky. Manipulace s baterkou je hodně obtížná a uchycení na sucháč nic moc - špatně se tam trefuje, moc nedrží, ale zároveň se špatně vyndává :-)
Nějaký nápad na lepší uchycení baterky?
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PetrP2B »

Buď dovážit, u mne cca 50g olova přímo do ocasu. Nebo jsem zatím zkusil na baterku(mám 3S 4000mAh) přilepit širokej kaloun, který mi slouží na vytahování akumulátoru. Jinak v trupu drží na suchý zip. Zatím jsem jen testoval toto uchycení, ocas nakládat olovem se mi moc nechtělo.
hbr

#3 Příspěvek od hbr »

Začínám uvažovat, jestli do trupu nedat nějakej "domeček" na baterku - třeba z elektroinstalační lišty apod.
A baterku pak strkat dovnitř.
pajax007
Kontaktovat uživatele:

Re: MPX Mentor - uložení baterií

#4 Příspěvek od pajax007 »

On to Multiplex moc neřeší. U Geminiho to byl horor nacpat do čumáku regl a akumulátor. Pajax 007
kf

#5 Příspěvek od kf »

Na baterce mám udělaný ucho ze skelný pásky za který ji vytahuju a klín z houževnatý pěnový hmoty ( dává se do krabic s elektronikou ), může být i z EPP, a tím tam baterku zaklínuju ( ale ze stran je obtejkaná vzduchem, aby se chladila ). Dám baterku, zatemuju klínem, při vyndavání opačný postup. Rychlý, účinný, levný. Vymyslel jsem to, protože jsem byl línej něco vymejšlet :lol: . Cpát do ocasu olovo, jak tu radil kolega mi přijde líto, když to není úplně nutné.
geo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od geo »

Jo jo jak píše KF - utemovat shora ucpávkou z takový divný pěny - má dobrou vlastnost, že pruží a zespod sucháč a můžeš lítat i na zádech :lol: - je to vyzkoušený. Než závaží, to radši větší aku :wink:
geo
Hans
Kontaktovat uživatele:

Re: MPX Mentor - uložení baterií

#7 Příspěvek od Hans »

hbr píše:Dostavěl jsem Mentora, stavba je úplně geniální. Jediná věc, co mě zarazila, je uložení baterií. Abych dodržel těžiště, musí být baterka poměrně daleko v trupu - okraj baterky je nějakých 8cm od zadní hrany podvozkové desky. Manipulace s baterkou je hodně obtížná a uchycení na sucháč nic moc - špatně se tam trefuje, moc nedrží, ale zároveň se špatně vyndává :-)
Nějaký nápad na lepší uchycení baterky?

Měl jsem stejný problém, který jsem zkoušel vyřešit mnoha způsoby, ale nakonec vyhrálo to nejjednodušší řešení :
za 6 Kč jsem v rybářských potřebách koupil 2x 20g olůvka a nalepil je zespodu trupu pod směrovkou v místě uchycení zadního podvozkového kolečka. Používám v MENTORU 3 typy různých Li-pol 3s od 2500mAh do 4200mAh baterií tzn. různých hmotností a všechny se umisťují dopředu hned k okraji vnitřní dutiny. Každá vychází tak, že je takměř polovinou v těžišti. Jinak MENTOR je dovážením ocasu již sám o sobě bez pohonné baterie v těžišti vyvážený.
Nakonec tedy úplně jednoduché a efektivní řešení. :idea: Na kráse vůbec netutrpěl, nic není vidět, viz. obrázek v rcalbumu :)
Hans
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Hans »

JO, ještě jsem zapomněl dodat, že nemám instalované servo na vlekání větroňů, takže 40g olova pod ocasem není tragédie, na předepsané celkové hmotnosti se vůbec nic neprojevilo a jak jsem uvedl, střídám tak v MENTORU všechny 3článkové Li-pol, které mám, bez ohledu na jejich hmotnost.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od PetrP2B »

Hans píše:JO, ještě jsem zapomněl dodat, že nemám instalované servo na vlekání větroňů, takže 40g olova pod ocasem není tragédie, na předepsané celkové hmotnosti se vůbec nic neprojevilo a jak jsem uvedl, střídám tak v MENTORU všechny 3článkové Li-pol, které mám, bez ohledu na jejich hmotnost.

Zajímalo by mne, jak spolu souvisí 40g olova v ocasu a instalace tažného háčku? Ještě jsem s Mentorem nelétal, neboť řeším předělání motorové přepážky, abych mohl motor ukotvit na čtyři šrouby.
Hans
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hans »

PetrP2B píše:Zajímalo by mne, jak spolu souvisí 40g olova v ocasu a instalace tažného háčku? Ještě jsem s Mentorem nelétal, neboť řeším předělání motorové přepážky, abych mohl motor ukotvit na čtyři šrouby.

Myslel jsem to tak, že u mého modelu bylo ušetřeno na celkové hmotnosti min. 20g tím, že není nainstalované 5 servo v trupu za náběžnou hranou křídla spolu s vypínacím zařízením pro vlekání.

Jednoduše při řešení stejných potíží, jako má tazatel jsem se obával přílišné navýšení hmotnosti modelu, ale to vzhledem k popsané skutečnosti a použití lehkého přijímače není vůbec žádné, i přes to, že jsem na dovážení musel přidat 40g olova do zadku.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od PetrP2B »

Zrovna u tohoto modelu si myslím,ž e 40g olova neudělá na celkové váze prakticky žádnou změnu. Můj Mentor má letovku s 3S 4Ah baterkou amotorem TGY SK 3548-900kv asi 1870g. Vlečný háček mám instalovaný. Můj názor je ten, že pro příjemné ukládání a vyjímání baterky je 40g olova do ocasu dobrá volba, nicméně laboruji s baterkou spíše vzadu... :-)
Hans
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hans »

PetrP2B píše:Můj názor je ten, že pro příjemné ukládání a vyjímání baterky je 40g olova do ocasu dobrá volba, nicméně laboruji s baterkou spíše vzadu... :-)

Souhlasím s tebou, přesně to jsem měl také na mysli a než jsem se k tomuto jednoduchému rozhodnutí odhodlal, uplynuly 2 měsíce. Proto jsem tuto radu dával i sem, tazateli na vyvážení Mentora, aby o tom nemusel bádat, protože je to jednoduché: dovážit zadek :wink:
Pavelko

#13 Příspěvek od Pavelko »

dik za diskuzi, ale trvalo, než se mi ji podařilo najít. Právě totiž řeším stejný problém a vida ... už je po problému, teď už jen ta olůvka :D
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od PetrP2B »

Já nakonec udělal z 3mm překližky desku pro baterku a zasunuju jí dozadu a nemusel jsem nic dovažovat olovem ;-)
geo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od geo »

Já bych se na dovažování vykašlal - proč to má být těžší?! To jsem tomu raději udělal klapky - to považuji za přínosnější nárůst hmotnosti než olovo :roll:
geo
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“