Plánky a stavebnice modelů střední velikosti

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
madman
Kontaktovat uživatele:

Plánky a stavebnice modelů střední velikosti

#1 Příspěvek od madman »

Dobrý den (nebo noc) vespolek. Chtěl bych se optat, jestli někdo nemá zkušenosti s modelem postaveným podle tohoto plánku. Původně jsem uvažoval o Smith Miniplane od SIGu, ale ten má příliš měkou konstrukci, která je podle mě příliš složitá a tak je velmi náchylná k poškození dokonce i přetížením za letu. Navíc tento plánek nemá konstrukční křídlo, ale "plněné" polsytyrenem, se kterým již mám zkušenosti (a to jedině pozitivní). Zde přikládám link, kde si můžete plánek poprípadě prohlédnou.

http://www.eshop.rcrevue.cz/index.php?p ... t&Itemid=1

Budu určitě vděčný za vaše rady. Díky.
Naposledy upravil(a) madman dne ned 28.02.2010 20:46, celkem upraveno 2 x.
steno1883

#2 Příspěvek od steno1883 »

Jeden můj přítel lítá se Smithem od Sigu asi dva roky a musím říct, že přetížením za letu se rozhodně nedá tento model odepsat. Vím. že předělával jedině uchycení podvozku, které bylo původně nedostatečné. Musím ale uznat, že letový projev tohoto stroje mě nijak nenadchnul.
madman
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od madman »

A Myslíš si, že je to problém špatně zvolené předlohy, nebo jenom ne zrovna dokonalé stavebnice? Prostě jestli je šance že toto jiné (mimochodem zančně zjednodušené) provedení bude lepší. Díky za odpověď
Reverend
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Reverend »

pokud vím plánek z modeláře je to samé, jako stavebnice od sigu, jen je sem tam použit polyš místo balzové konstrukce a nakonec ero vyjde o půl kila těžší. Siga mám, ale ještě neletěl, mám problém s transportem na letiště, jinak co jsem slyšel Sig létá perfektně
kf

#5 Příspěvek od kf »

Miniplana podle Modeláře jsem měl, byl pěknej, ale na lítání byl mrcha. Ač byl rychlej, tak velice vlažně reagoval na výškovku, nevím proč. A někteří kluci mi říkali, že když chcípne motor ( to se mi naštěstí nestalo ), tak prej nereaguje skoro vůbec. No byl jsem rád, že jsem ho neroztřískal a šel do světa. Ten od Sigu je prej jiný kafe.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od hoblik »

Podle plánku z modeláře jsem ho měl v roce 1989 postavenýho, těžko říct jestli to bylo těžkou balzou nebo konstrukcí, ale byl těžkej jako cihla. Kolem tří kil. Od SIGU je lepší, lehčí. Pak jsem ho stavěl po roce 2000 dle vlastní konstrukce a při rozpětí 1600mm vážil 3,5kg a s motorem IRVINE 11,77 visel. Obratnost byla parádní. Dodnes lituju, že jsem ho prodal.
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
madman
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od madman »

Děkuju za upozornění. To s tím, že bude mrcha mě napadlo, když jsem viděl hmotnost vůči rozpětí a malé ploše výškovky. Ještě jednou tedy zvážím toho SIGa, ale co jsem viděl je to příšerná mrcha na přistání. Udržet ho v nízkých rychlostech klidný je prakticky nemožný. Jinak: neměl by tedy někdo nápad na lepší stroj? Buďto plánek, nebo stavebnici, ARF bych snesl, ale nerad. Chtěl bych si postavit něco hdonějšího na benzín do 9 cmm (spíš méně) na čem zalétám i jednodušší akrobacii. Bude to můj druhý spalovák, prvního mám starší typ cvičného hornoplocha na 2,5 cmm. Jinak zkušenosti jsem nabral nejdříve na easystaru, a teď už dost dlouho létám na Zlínu Z50 od Šplíchala a Z 37 téhož výrobce. Tu Z50 mám již mnohokrát upravovanou a mám už celkme dost nacvičeno, takže to nemusí být superhodný model.
Přemýšlel jsem o Mikym z téže sady plánků jako je Smith Miniplane. Ovšem o tom i autor píše, že je to mrcha, takže to vidím poněkud bledě... Předem děkuji za příspěvky.
madman
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od madman »

PS: Ještě mě napadlo hobliku, koukal jsem se na tvpje letadla. Celkem se mi líbil AERO C-104. Myslíš že je to vhodný? Nedávno jsem s hrůzou zjistil, že létám už 8 let a pořád nemám žádné větší éro na benzín ...
Díky
AR1
Kontaktovat uživatele:

Re: plánek Modelář - Smith Miniplane - a jiné plánky a stave

#9 Příspěvek od AR1 »

madman píše:Dobrý den (nebo noc) vespolek. Chtěl bych se optat, jestli někdo nemá zkušenosti s modelem postaveným podle tohoto plánku. Původně jsem uvažoval o Smith Miniplane od SIGu, ale ten má příliš měkou konstrukci, která je podle mě příliš složitá a tak je velmi náchylná k poškození dokonce i přetížením za letu. Navíc tento plánek nemá y.

:?: :?: Viděls to někdy alespoň z dálky? To bys takovou blbost nikdy nenapsal.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
madman
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od madman »

Kupodivu viděl, a dokonce i rozestavené =).
AR1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od AR1 »

I přesto nic na své druhé větě nemůžu změnit.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
madman
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od madman »

Jo, jestli říkáš že je to konstrucke dost pevná, ját příjmám. Já to letadlo nemám, čerpám jenom z toho, co mi bylo ukázáno, co jsem si přečetl a co mi bylo řečeno. Já to rovnou neodsuzuji, celkem vážně zvažuji že si to koupím, takže jenom chci rozmyslet všechno. Přece jenom, něco to stojí a hlavně to stojí dost času. Děkuju za připomínku. Jestli o tom letadle víš o něco víc, prosím poraď mi, budu jedině rád. Předem Díky.
miho

#13 Příspěvek od miho »

Já ho mám od SIGu už asi tři roky a s ne moc výkoným motorem O.S LA 46. Létá naprosto v pohodě a to včetně přistání. A to mám na něm potah z UPRACI. Nemůžu ani říct, že by byla podimenzovaná konstrukce. Já jsem s ním nadmíru spokojen a to i s málo výkoným motorem.
madman
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od madman »

Mohu se prosím jenom optat, z čeho jsi na smith přecházel? Prostě, jsetli by jsi mi ho doporučil, i když to bude můj první dvojplocha zároveň i první spalovací model schopný alespoň základní akrobacie. Díky
miho

#15 Příspěvek od miho »

V podstatě je to taky můj první dvojploch, ale létal jsem předtím asi 10 let spíše se cvičnými modely nebo polomaketami. Dávám přednost spíše realitě letu než nějaké ostré akrobacii (na ni nemám ani ruce). Podle mě je na létání v pohodě, ale rozhodně ne na rány o zem.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“