mig 480 Race + prevodovka pre Easy Glider Electro od MPX?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
eset

#91 Příspěvek od eset »

2RadekC:

Rozmer vrtule je 9,5x5,5

Jinak se stridakem+vrtule 11x8 to bude zrat pres 25A coz podle me za chvili odpali baterky pokud tam das 3s 1500mAh nehlede na to ze budes litat motorove tak 3min, nevim presne msuselo by se to spocitat. Chtelo by to tvrdsi baterky na tuhle konfiguraci podle me. Nakej NiCd, Nimh pak...

Jinak ta zelezna koule je pri pouzivani LiPol baterii naprosto zbytecna... pokud je planujete pouzivat tak ji vyoperujte. Lepsi je ji tam vubec nedavat :roll:

2Hans:

Pokud tam mas tu kouli v ocasu tak ji vyndej, pokud ne tak narvi dopredu k motoru napr kus cinu. Proste naky zavazi do spicky, neco malyho tezkyho, co se da formovat.
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Hans
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Hans »

Zdravím,
v ocasu žádnou kouli nemám, mám to vyřešené tak, že mám vydlabanou kabinu ze spoda a Li-pol dvoučlánek pousávám tak, že je EGE dokonale vyvážené. Jedinou nevýhodu, kterou to ale má, je právě to, že mi občas kabely mezi baterkou a regulátorem lezou do serv, naštěstí je nijak neomezujou, ale kabina se zaklapává pomalu, opatrně a někdy zdlouhavě.
Hans
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Hans »

Jinak dnes po práci jsem si šel zalítat s EGE a poprvé se mi vživotě stalo, že jsem neodhadl vzdálenost a výšku a EGE mi ve vzdálenosti cca. 120 metrů zahučel do korun listnatého lesa. Najednou prostě zmizel z oblohy a byl slyšet praskot větví a chvíli otáčky motoru i na tu vzdálenost. Bylo to šok !!! Tak mi i chvilku trvalo, než jsem zareagoval a vyslal poslední signál, abych vypnul motor. Na to, že mi je skoro 30let jsem chtěl brečet :(
Těch 120 metrů jsem uběhl za pár vteřin, v duchu se modlil, ať najdu alespoň trosky a taky jsem přemýšlel, jak se leze na stromy.
A tak přiběhnu k lesu , vejdu do něj a zázrak. :!:
EGE si proklestil cestu z koruny stromů dolů sám, byla vypadlá kabina, protože zespodu vozím tu baterku, tak to bylo asi těžký, ale jinak EGE byl vcelku, nepolámaný, našel jsem pouze jediný šrám a to v pravém křídle mám promáčklou náběžnou hradnu asi v 6cm od nárazu zřejmě do nějaké větve. Trocha listí, pavučinek babího léta a jinak nic. EGEho jsem pořádně zkontroloval, vše fungovalo a tak po návratu na letištní plochu jsem ho znovu vypustil, tentokrát jsem již pořádně kontroloval letovou výšku a vzdálenost.
Celý následující let se mi klepali kolena a já řídil model precizně jako nikdy předtím, jako kdybych lítal na nějakém mistrovství. Po 8 minutách mi začali slzet oči, jak jsem se na řízení soustředil a tak jsem elegantně zakroužil a přistál.
Ještě teď mám smíšené pocity. Mám výčitky svědomí, že jsem dopustil havárii tak pěknému modelu, nadruhou stranu obdivuji jeho odolnost proti začátečnickým chybám. Jsem šťastný, že to model přežil a již nabíjím baterky na zítra, na druhou stranu mě mrzí ta proražená náběžka na křídle.
Hold se jedná o školní model, který si ale u mě vysloužil obdiv a jednou vejde do mé letecké síně slávy, až si odslouží mé začátečnické krůčky.
Hans
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Hans »

Také jsem měl dnes již po několikátém lítání problém s nabráním výšky, prostě dokážu vystoupat do takových 20-30m a pak ani ťuk. A tak i přes mé nedávné prohlášení, že budu lítat s originálním pohonem, uvažuji o co nejrychlejším přechodu na stříďák. U bráchy doma čeká Mega AC 15/6, tak jí tam nenechám zahálet. Nechci raketu, ale model, který vystoupá do bezpečné výšky a zároveň bude mít dostatečný motorový výkon pro únik ze šlamastiky, viz. výše můj průlet lesem :roll:
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Avenger »

eset píše:2RadekC:
Jinak ta zelezna koule je pri pouzivani LiPol baterii naprosto zbytecna... pokud je planujete pouzivat tak ji vyoperujte. Lepsi je ji tam vubec nedavat :roll:

2Hans:

Pokud tam mas tu kouli v ocasu tak ji vyndej, pokud ne tak narvi dopredu k motoru napr kus cinu. Proste naky zavazi do spicky, neco malyho tezkyho, co se da formovat.

Už jsem tam tu kouli dal a nechal jí tam řádně zapěnit purexem, takže se mi jí nebude chtít vyndavat. Za motor jsem dal čtvereček olova asi 20x20x2mm, baterky posunul co to šlo dopředu a těžiště vyšlo úplně přesně.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Avenger »

Dodělávali jste nějaké další odrušení na tu 400vku i když jsou dva kondenzátory již uvnitř motoru zabudované?
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Avenger píše:Dodělávali jste nějaké další odrušení na tu 400vku i když jsou dva kondenzátory již uvnitř motoru zabudované?

Já jsem tam nic nedával navíc. Když už to tam výrobce dal, tak proč tam cpát další. Navíc když tam přiděláš další kondíky tak to bude mít vyšší kapacitu a nebude to mít tu správnou odrušovací kapacitu.
Pro odrušení se popužívá 100nF případně 68nF. Proč zrovna tato hodnota? to nevím ale z prstu si ji asi nevycucali.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Hans
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Hans »

Tak jsem dneska zahájil upgrade na svém EGE. Lehce jsme vyjmuli originální pohon a na jeho místo zevnitř vlepili originál přepážku pro nový pohon. Pak jsme ostrým nožem pokrájeli špičku EGE jako salám až pár mm k vlepené přepážce. Původní motor s převodovkou mohl být více vysunut do špičky díky délce převodovky, teď nám špička překážela v uchycení vrtule na hřídel motoru. Do zítra počkáme na vytvrdnutí epoxidového lepidla, kterým jsme novou přepážku vlepili do trupu. Zevnitř jsme ji vlepili hlavně z toho důvodu, že je zachované vyosení motoru, přepážka sedí na původním místě přepážky převodovky.

Zítra EGE dodělám, no vlastně už jen přišroubuji motor do přepážky, přichytím sklopnou vrtuli, zapojím palubní elektroniku, zjistím její funkčnost a zkontroluji těžiště modelu, jestli zůstalo tam kde má, předpokládám, že nikoliv. Ve čtvrtek se pak už těším na první polítání s výkonějším motorem :D

A čím jsme původní originální pohon nakonec nahradili ?

Motor MEGA ACn 16/15/7 + regulátor JETI JES 18-3P + sklopná vrtule s duralovým kuželem Graupner CAM Folding Prop 9-5".
radekc

#99 Příspěvek od radekc »

<!-- /whwsxuir271/err.403/redir/rcmania/robot -->
Naposledy upravil(a) radekc dne pát 28.06.2013 14:37, celkem upraveno 1 x.
radekc

#100 Příspěvek od radekc »

<!-- /whwsxuir271/err.403/redir/rcmania/robot -->
Naposledy upravil(a) radekc dne pát 28.06.2013 14:37, celkem upraveno 1 x.
radekc

Vyosení motoru

#101 Příspěvek od radekc »

Vyosujete nějak motor? Já sem udělal vyosení dolů, celkem dost a trochu doprava ve směru letu. :idea:
eset

Re: Vyosení motoru

#102 Příspěvek od eset »

radekc píše:Vyosujete nějak motor? Já sem udělal vyosení dolů, celkem dost a trochu doprava ve směru letu. :idea:

Jojo tak to ma bejt
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Hans
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Hans »

Hans píše:Motor MEGA ACn 16/15/7 + regulátor JETI JES 18-3P + sklopná vrtule s duralovým kuželem Graupner CAM Folding Prop 9-5".

Tak jsem dneska poprvé letěl s "novým" pohonem. Paráda :D

Jsem spokojený s provedenými úpravami, které dopadli dobře. EGE je nyní natolik výkonný, že umí bez problémů vystoupat téměř okamžitě, na půl plynu letí pořád dost svižně, když jsem nebezpečně nízko, s jistotou nový pohon vytáhne EGE zpět do výšky nebo přivede na přistání. Později vyzkouším i základní akrobacii, výkon motoru to teď dovolí. Cítím, že EGE začíná být natolik rychlý, že to bude pro mě dobrý přechod ke klasickému motorovému hornoplošníkovi.

Zkušenějším, kdo chtějí své EGE povýšit a zase létat trochu jinak, doporučuji výměnu originální pohonné jednotky za něco výkonějšího.
mak

#104 Příspěvek od mak »

Vypadá to že taky půjdu do změny na motorizaci někdy my krutě chybí výkon ale dneska po létání sem musel konstatovat že hodně je v mých rukou neboť jsem nebyl schopen přistát foukal dost vítr a ja sem děla i 3 průlety než sem dosedl každopádně zítra jdu zase uvažuji dokonce o tom že se hecnu a koupím si zítra optica 6 o kterém uvažuji celkem dlouho
Optima III (oprava)Mistrál (AXI 2820/10)P51-D Mustang (EPP, motor AXI 2814/12)přestavba STÍN I samok
mak

#105 Příspěvek od mak »

Vypadá to že taky půjdu do změny na motorizaci někdy my krutě chybí výkon ale dneska po létání sem musel konstatovat že hodně je v mých rukou neboť jsem nebyl schopen přistát foukal dost vítr a ja sem děla i 3 průlety než sem dosedl každopádně zítra jdu zase uvažuji dokonce o tom že se hecnu a koupím si zítra optica 6 o kterém uvažuji celkem dlouho
Optima III (oprava)Mistrál (AXI 2820/10)P51-D Mustang (EPP, motor AXI 2814/12)přestavba STÍN I samok
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“