Přerušení vodiče-jak najít?

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
mhabr

#16 Příspěvek od mhabr »

Však já s Tebou souhlasil (možná to tak nevypadalo). :wink:
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

Pokud máš multimetr s měřením kapacity na jednotky pF, tak by se to mělo dát alespoň přibližně určit z poměru kapacit mezi nepřerušenejma žílama / nepřerušená + přerušená (všechny žíly na obou koncích rozpojené).
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Pokud máš multimetr s měřením kapacity na jednotky pF, tak by se to mělo dát alespoň přibližně určit z poměru kapacit mezi nepřerušenejma žílama / nepřerušená + přerušená (všechny žíly na obou koncích rozpojené).

To by musely být všechny vodiče ve stejné vzdálenosti od sebe.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Přerušení vodiče-jak najít?

#19 Příspěvek od lubo1 »

arda1 píše:Mám 5ti žilový kabel a jeden vodič v něm je někde přerušený. Lze nějak elektricky a pokud možno jednoduše nalézt místo přerušení? Vím nejčastěji se láme někde u uchycení a někdy se to dá že se jím kroutí a někde to "pípne" - tady se nedaří - nejjednodušší řešení asi koupit kusnovýho to vím ale přesto mě zajímá zda se to nějak dá zjistit. Napadá mě tam připojit nějaký napětí (SS-ST?) a něčím zjistit po kud až to leze a tam by bylo přerušení. :wink:

Ak napíšš, čo to je za kábel..... aká izolácia...
A čo postupné namáčanie... Jeden koniec ohmetra do vody, druhý na prerušenú žilu.. a postupne zasúvať do vody... miesto prerušenia bude obnažené bez laku. Ale záleží na izolácii
Lark

#20 Příspěvek od Lark »

Píše o kabelu, tak předpokládám, že ten rozdíl kapacit nebude tak velký a napsal jsem "přibližně". Jako nouzovka by to mohlo stačit.
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Píše o kabelu, tak předpokládám, že ten rozdíl kapacit nebude tak velký a napsal jsem "přibližně". Jako nouzovka by to mohlo stačit.

Nejde to,
představ si, jak jsou tam ty vodiče uspořádané a které budeš vlastně měřit.
(kdyby to bylo tak jednoduché, nestál by ten krám co to umí najít 100 000,-. Nepopírám, že to má i jiné funkce za ty peníze.)
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

Co použít svářečku-chytíš oblou,a v místě přeručení to musí přece celý schořet,kabel budeš muset teda asi vyměnit stejně,ale místo přerušení tím možná detekuješ :lol:
Lark

#23 Příspěvek od Lark »

Je mi jasný, že to nejde srovnávat s nějakým speciálním přístrojem, ale teoreticky jsou vodiče v kabelu mírně kroucené a poměrně uspořádané, tak by ten rozdíl kapacit na 5m nemusel být tak hrozný (pokud to neni nějakej rozšmelcovanej šlahoun). Jestli na to nezapomenu, tak to schválně zítra prubnu a dám vědět jaký je rozptyl.
Samotnýho by mě to docela zajímalo.
Jdu chrnět.
MAD_BOXs
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od MAD_BOXs »

http://www.tipa.eu/cz/produkt/07750002- ... i-12-240v/
http://www.klemanet.com/multimetry-test ... ut12a.html

Jednoduché, levné, funkční.

Vodič v kabelu dáš na fázové napětí a zkoušečkou jedeš po kabelu. Tam kde to je přerušené tak je ticho. Ideální na hledání prasklé žárovičky na vánoční stromeček a jiné....
MAD_BOXs senior
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

MAD_BOXs píše:http://www.tipa.eu/cz/produkt/07750002-zkousecka-induktivni-12-240v/
http://www.klemanet.com/multimetry-test ... ut12a.html

Jednoduché, levné, funkční.

Vodič v kabelu dáš na fázové napětí a zkoušečkou jedeš po kabelu. Tam kde to je přerušené tak je ticho. Ideální na hledání prasklé žárovičky na vánoční stromeček a jiné....

Ano, to je přibližně ono.
Ty zbylé vodiče musí vyzkratovat a přizemnit, jinak se to v nich bude indukovat a nenajde to. Čím víc šťávičky (vyšší napětí) tam pustí, tím lépe to bude hledat. Ale zase musí brát ohled na ten kabel - izolaci vodičů.
(Nesmí mít ten kabel 10cm někde ve zdi, to by tímhle nenašel.)
jova
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jova »

Mole zkušenosti s přerušenými vodiči:
Pokud se jedná o přívodní šňůry ke spotřebičům, většinou stačí odpojit a zatahat kleštěmi za vyčnívající konec. Pokud je přerušení do cca 20cm od konce, bezpečně se ten přerušený konec vytáhne.
Přerušený fázový vodič ve zdi jsem našel tak, že jsem vzal obyčejný digitální multimetr, vodič ze svorky COM do ruky a vodič pro měření napětí jsem použil jako anténu přiloženou u zdi. Na nejnižším rozsahu se dá ježděním po zdi velice dobře zjistit kudy vodič vede i kde eventuelně končí. Obdobně by to mohlo fungovat i s menším napětím ze síťového transformátoru, je to v podstatě to co navrhoval MAD_BOXs.
Přerušená žíla ve vodiči se dá najít pomocí napětí VN které se přivede na oba konce a v místě přerušení se dohledá podle zvuku, pohledu nebo po chvilce i podle čichu :lol: .
Jednoduchý zdroj VN: http://web.telecom.cz/jova1/vn/vn.htm
Pokud máš Ardo1 známého telefoňáka tak na takovéhle vyhledávání mají speciální krabičky.
TO JMalik místo zkratu bych doporučoval raději zapojit žárovku, v případě prodlužováku přehodit fázový s pracovním vodičem, aby se odhalilo eventuelní přerušení i toho pracovního vodiče.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Lark

#27 Příspěvek od Lark »

JMalik píše:Nejde to,
(kdyby to bylo tak jednoduché, nestál by ten krám co to umí najít 100 000,-. Nepopírám, že to má i jiné funkce za ty peníze.)

Tak jsem to dnes zkusil a máš pravdu. Nejde to! Na osmižiláku 4,5m s přerušením na 1,5m jsou rozdíly kapacit mezi nepřerušenejma žílama až 15% :roll:
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:
JMalik píše:Nejde to,

Tak jsem to dnes zkusil a máš pravdu. Nejde to! Na osmižiláku 4,5m s přerušením na 1,5m jsou rozdíly kapacit mezi nepřerušenejma žílama až 15% :roll:

To máš jedno. Ptal se v úterý, takže by to měl mít buď spojené, nebo natažené nově :D
coro

#29 Příspěvek od coro »

Váham nad tým aké parametre by musel mať osciloskop aby to naňom bolo vidno..
Lebo ten geret za 100000 je fajn vec a funguje dokonale, ale v princípe to len pošle do kábla signál a počúva odrazy - od skratu aj od prerušenia sa to odráža, vo fáze alebo v protifáze..

Kedysi dávno sme mali Lancat, to bol úžasný stroj čo sa pichol medzi 50 zapnutých počítačov za plnej prevádzky, na starú BNC sieť , a povedal že napríklad 8 metrov odtiaľto je "anomália" typu open... Ukradli ho chalanom feťáci, hm, bohvie čo merajú. Teraz mám prístup k nejakému WaveTek, ktorý je 17x väčší a ťažší a pri meraní sa musí behať s druhým koncom a ešte mu to aj celé trvá strašne dlho kým niečo zmeria...... :)

Keby si človek chcel zjednodušiť úlohu, tak mohol hľadať vlnovú dĺžku kde sa mu prejaví najväčší útlm alebo naopak zosilnenie, ale ten geret vie detekovať aj anomálie aj celkovú dĺžku (keď na konci je otvorený koniec takže odráža)..
Skorej si ale myslím že v tých najjednoduchších geretoch je len čítač, "len" je dosť rýchly. 1us by mala byť cca 100m....

http://www.kiet.edu/electronicincubator ... ircuit.htm
http://www.mw0llo.com/tdr.aspx
Lark

#30 Příspěvek od Lark »

Jenže pokud se nepletu, tak ty reflektometry fungujou jen pro vf vedení s definovanou impedancí. Takže na obyč. kabely taky nepoužitelný.
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“