cassiopeus píše:Samozřejmě, je to tvoje rozhodnutí. Psal jsem jen svůj názor podložený několika testy na letadle. Při nich mi vychází (suběktivně) jako nejlepší právě bílá (s tou modrou máš pravdu. ta fakt moc vidět není).
Pro dobrou viditelnost a orientaci, předpokládám, máš na jednom křídle červené (jakou používáš, můžeš poslat odkaz?), na druhém zelené a pak bys měl mít na zezadu na směrovce blikající bílou a min ve dně trupu bílou blikající (jinak než zezadu na směrovce).
Létal jsem jen s tou blikající zezadu na směrovce a i s ní jsem mnohdy přístával až téměř za tmy.
Jinak, to blikání je důležité, je to s ním daleko lépe vidět (nyní mám jednoduché zapojení s NE555, připravuji night fly s PICAXE).
Jak jsem už psal, výběr je na tobě, já píšu jen svoje zkušenosti..
Ty ostatní LED jsou ve stejném pouzdře, jako odkaz na žlutou. Ona se nabídka mezitím změnila, i ceny jsou jiné, a já už ani nevím, které jsem to tenkrát objednával. Našel bych to snad v poště, ale je to už dlouho.
Mám to rozmístěné symetricky a tak, abych podle barev rozeznal bok, spodek, vršek a předek letadla (dozadu to svítí bohužel málo) a podle rozmístění barev i orientaci letedla. Pokud z dálky (stovky metrů) ztratím orientaci, musím s tím trochu zakroutit, abych se zase chytnul, není to moc dokonalé. Problém je hlavně v omezené vyzařovací charakteristice LED. Zepředu je to vidět dobře a přistání je tak v tomto směru bez problémů, jinak hlavně ve větru je bezpečnější držet to ve výšce a moc neriskovat. Prostě je to trochu horší než na jasné denní obloze.
O blikání jsem samozřejmě uvažoval a zavrhnul jsem ho, protože jsem nepředpokládal, že bych létal až na hranici viditelnosti, a naopak si myslím, že by to mohlo působit rušivě. Je to věc názoru. Nezkoušel jsem to. Po změně modré na žlutou by to mělo být vidět uspokojivě.