PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

#3211 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Myslel som to druhé, ľavo-pravé.

Aha. No ale ono se to chová symetricky. A vlastně se to začne nechtěně překrucovat ve chvíli, když je to svisle a já se to snažím dopřeklopit do vodorovna. Třeba na to časem přijdu. Teď je to navíc takové dočasné, čekám, až mi z Číny přijde kamera a pak tesně za větrací průchod pod trupem, tedy až o ocasu, namontuji osmigramový (hoodně odlehčený) vysílač 2,4GHz. Pak bude všecko jinak, to už asi budu mít i tu vrtuli APC-E 8/6.

Coro, jestli jsi ještě na netu, prosím, poraď. Mám z HK EDGE 540, poprvé jsem s ním nechal letět zkušenějšího pilota a on s ním praštil. Už se s tím žihadlem bojí letět. Opravil jsem ho, zmenšil výchylky kormidel, nasadil slabší vrtuli, zabudoval gyro a teď to s ním chci zkusit já. Co myslíš, co od toho mohu očekávat? Cvičil jsem na Cessně a i na simulátoru OK, ale bojím.
Naposledy upravil(a) strahlung dne pon 02.08.2010 17:44, celkem upraveno 1 x.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#3212 Příspěvek od coro »

Tých 700mW :( nerád vidím... keby ste boli viacerí niekto na to môže padnúť.. ale veď no comment.

Ak sa to volá Edge, malo to byť akrobatom, nie? To znamená že to malo napríklad vedieť letieť krokom natiahnuté pod 45 stupňovým uhlom, a to krokom - prvok takzvaný harrier. (S krídelkami pár stupňov hore ho zvládne aj PC Cessna, len pri prílišnom spomalení sa zapotáza a prepadne :)
Nemáš to ťažké alebo s nejakým problémom? Je to maličké ale lietalo to...
strahlung

#3213 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Tých 700mW :( nerád vidím... keby ste boli viacerí niekto na to môže padnúť.. ale veď no comment.

Ak sa to volá Edge, malo to byť akrobatom, nie? To znamená že to malo napríklad vedieť letieť krokom natiahnuté pod 45 stupňovým uhlom, a to krokom - prvok takzvaný harrier. (S krídelkami pár stupňov hore ho zvládne aj PC Cessna, len pri prílišnom spomalení sa zapotáza a prepadne :)
Nemáš to ťažké alebo s nejakým problémom? Je to maličké ale lietalo to...

Jé, já se přepsal. Samozřejmě 70mW, asi mi zlobí nula :D . Ale ono v těch polích, kam chodím létat a jsem tam obvykle sám, by to asi sotva někomu vadilo.
Edge je jak píšeš, ale moje je opravdu hodně přemotorované. Já bych od něj nic záludného nečekal, ale hin sa hukáže... Ono to mělo poprvé opravdu dost velké výchylky a ten kluk na to nebyl zvyklý, takže s tím kymácel ze strany na stranu a šrouboval jak s nebozezem.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Vidličky

#3214 Příspěvek od cassiopeus »

Dobrý den,

jaké používáte vidličky na cessnu. Jsou nějaké, aby šly použít originál táhla?

Díky
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3215 Příspěvek od cassiopeus »

Nezkoušel jste někdo měnit ložiska v setovém motoru? Nějak mi za letu začal chroupat :)
coro

#3216 Příspěvek od coro »

Setový motor som nikdy nevidel, ale ložiská sa na čína motoroch menia dosť bežne.
Návodov je na fórach dosť, ale keďže nevadí že sa pri vyberaní zničí aj úplne, stačí ho vyraziť zvnútra nejakou tyčkou (takou čo prejde cez ložisko oproti aj šikmo, a má hranu ktorou zatlačí na vyrážané ložisko). Je dobre položiť motor na pevný tvrdý materiál s dierou na to ložiko - ale určite sa nesmie položiť na vinutie.

Len rozmery majú každé ložisko iné, musíš zachovať aj jeho priemery aj hrúbku, lebo robí doraz rotoru a tým určuje jeho polohu nad vinutím.
Možno by sedela niektorá sada z modelárskeho obchodu, napr. http://www.polenamodels.cz/detail-21923 ... l-loziska/
alebo potom v pohode funguje www.tobex.cz
strahlung

#3217 Příspěvek od strahlung »

cassiopeus píše:Nezkoušel jste někdo měnit ložiska v setovém motoru? Nějak mi za letu začal chroupat :)

Nebo pokud budeš něco kupovat na HC, zadej si heslo bearing a něco tam třeba najdeš jako náhradní díl. Ušetříš za poštovné z jiného obchodu a za cenu menší než u jednoho čínského u nás dostaneš na HC třeba sadu 4ks. Já jsem právě v obchodě za rohem koupil ložisko japonské za stovku (Čínu moc nevedou) a pak jsem na HC našel za necelé $2 čtveřici odpovídajících ložisek jako sadu kamsi do vrtulníku. Kvalita je dost jiná, ale po prvním nárazu se asi lišit přestane.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3218 Příspěvek od cassiopeus »

Nechtěl bych rozebírat motor, který mám v letadle, dokud nebudu mít náhradní ložiska.

Nevíte někdo, jaké rozměry ty ložiska v setovém motoru mají?

Díky
strahlung

#3219 Příspěvek od strahlung »

Už mi přišla vrtule APC-E 8/6. Motor zatěžuje asi stejně jako setová, nemohu to srovnat přesně, setovou už nemám. Vyhodil jsem setový kužel, zatím tam mám jen matičku. V porovnání s tou náhradní nouzově zkrácenou 10/4,7, o které jsem tu psal, na zemi zatěžuje motor stejně a má výrazně slabší tah, ale letadlo je s ní celkově nějak lepší. Je rychlejší a mnohem lépe plachtí. Bohužel mě dnes vyhnali komáři a šero, takže už jsem to neporovnal s tou náhradní bez těžkého kužele. Takže nemohu při porovnání vyloučit vliv posunu těžiště.

Postupně jsem dospěl k závěru, že používat k osvětlení letadla modré LED je chyba. Když se šeří, difůzní světlo je namodralé a oči jsou na modrou méně citlivé. Když se sešeří tak, že už se mi neosvětlené letadlo trochu ztrácí, vidím po zapnutí naplno à 25mA/LED celkem dobře červené i zelené, ale modré LED na větší dálku vůbec. Asi je vyměním za žluté
http://www.gme.cz/cz/led-plcc2-yellow-1 ... 0-068.html.
Bude to vypadat jako semafory na křižovatce :oops: .
Použil jsem schválně LED SMD s vyzařovacím úhlem 120°, ale stejně to není dokonalé. Rozhodně nepoužívejte LED s nějakou čočkou (což jsou skoro všechny běžné LED).
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3220 Příspěvek od cassiopeus »

Použij bílé. Je to dobře vidět (mám ji na směrovce 10mm) a je to nejmaketovější řešení.
strahlung

#3221 Příspěvek od strahlung »

cassiopeus píše:Použij bílé. Je to dobře vidět (mám ji na směrovce 10mm) a je to nejmaketovější řešení.

Bílou jsem zavrhnul hned na začátku. Já chci mít co nejvíc informací o orientaci letadla a barvy mi k tomu pomáhají. A také chci co největší svítivost při uchladitelném příkonu a malé hmotnosti, což by bílá LED mohla zajistit leda pokud by existovala. Bílá LED je ve skutečnosti modrá, fialová nebo ultrafialová LED s luminoforem, který přidá trochu červené, zelené a v posledním případě i modré. Ona ta svítivost je z větší vzdálenosti i tak dost malá, pokud ještě není moc tma. Ale když přistávám a už se hodně setmělo, naopak musím jas dost stáhnout, protože zblízka mě ty bodové zdroje oslňují. Snad by bylo nejlepší těch LED použít násobně víc, šikovněji je rozmístit a investovat do nich celkově úměrně větší proud. Já mám 4 LED červené na koncích křídel a na náběžné hraně výškovky, 4 zelené nad náběžnou hranou křídel - je to taková svítící řada, která při pohledu zepředu vypadá efektně, a 4 modré pod náběžnou hranou křídel a na vrcholu směrovky. Líbil by se mi celkově třeba dvojnásobný počet LED, aby bylo letadlo hlavně lépe vidět zezadu.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3222 Příspěvek od cassiopeus »

Samozřejmě, je to tvoje rozhodnutí. Psal jsem jen svůj názor podložený několika testy na letadle. Při nich mi vychází (suběktivně) jako nejlepší právě bílá (s tou modrou máš pravdu. ta fakt moc vidět není).

Pro dobrou viditelnost a orientaci, předpokládám, máš na jednom křídle červené (jakou používáš, můžeš poslat odkaz?), na druhém zelené a pak bys měl mít na zezadu na směrovce blikající bílou a min ve dně trupu bílou blikající (jinak než zezadu na směrovce).

Létal jsem jen s tou blikající zezadu na směrovce a i s ní jsem mnohdy přístával až téměř za tmy.

Jinak, to blikání je důležité, je to s ním daleko lépe vidět (nyní mám jednoduché zapojení s NE555, připravuji night fly s PICAXE).

Jak jsem už psal, výběr je na tobě, já píšu jen svoje zkušenosti..
strahlung

#3223 Příspěvek od strahlung »

cassiopeus píše:Samozřejmě, je to tvoje rozhodnutí. Psal jsem jen svůj názor podložený několika testy na letadle. Při nich mi vychází (suběktivně) jako nejlepší právě bílá (s tou modrou máš pravdu. ta fakt moc vidět není).

Pro dobrou viditelnost a orientaci, předpokládám, máš na jednom křídle červené (jakou používáš, můžeš poslat odkaz?), na druhém zelené a pak bys měl mít na zezadu na směrovce blikající bílou a min ve dně trupu bílou blikající (jinak než zezadu na směrovce).

Létal jsem jen s tou blikající zezadu na směrovce a i s ní jsem mnohdy přístával až téměř za tmy.

Jinak, to blikání je důležité, je to s ním daleko lépe vidět (nyní mám jednoduché zapojení s NE555, připravuji night fly s PICAXE).

Jak jsem už psal, výběr je na tobě, já píšu jen svoje zkušenosti..

Ty ostatní LED jsou ve stejném pouzdře, jako odkaz na žlutou. Ona se nabídka mezitím změnila, i ceny jsou jiné, a já už ani nevím, které jsem to tenkrát objednával. Našel bych to snad v poště, ale je to už dlouho.
Mám to rozmístěné symetricky a tak, abych podle barev rozeznal bok, spodek, vršek a předek letadla (dozadu to svítí bohužel málo) a podle rozmístění barev i orientaci letedla. Pokud z dálky (stovky metrů) ztratím orientaci, musím s tím trochu zakroutit, abych se zase chytnul, není to moc dokonalé. Problém je hlavně v omezené vyzařovací charakteristice LED. Zepředu je to vidět dobře a přistání je tak v tomto směru bez problémů, jinak hlavně ve větru je bezpečnější držet to ve výšce a moc neriskovat. Prostě je to trochu horší než na jasné denní obloze.
O blikání jsem samozřejmě uvažoval a zavrhnul jsem ho, protože jsem nepředpokládal, že bych létal až na hranici viditelnosti, a naopak si myslím, že by to mohlo působit rušivě. Je to věc názoru. Nezkoušel jsem to. Po změně modré na žlutou by to mělo být vidět uspokojivě.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3224 Příspěvek od cassiopeus »

To blikání neruší (podle mě), je efektní (podle kolegů) a funkční - když ztratíš s letadlem kontakt, blikajícího světla si všimneš dříve. Je ale otázka, jestli to potřebuješ, když máš na letadle tolik světel :D
strahlung

#3225 Příspěvek od strahlung »

cassiopeus píše:To blikání neruší (podle mě), je efektní (podle kolegů) a funkční - když ztratíš s letadlem kontakt, blikajícího světla si všimneš dříve. Je ale otázka, jestli to potřebuješ, když máš na letadle tolik světel :D

Ono to blikání při hledání modelu určitě pomůže, v tom souhlasím. Sítnice oka je na pohyb a změny citlivá, je tam nervová sít, která změny "vyhledává" jako důležité nositele informace. Je to s tím prostě trochu jiné. Mimochodem, jakou frekvenci blikání jsi našel jako nejvhodnější? Uvažuji, že přidám ještě vyhledávací halogenovou žárovku 35W někam pod ocas kus za větrací průduch a ta by blikat mohla. Mám na rádiu po pravé straně, kde držím ukazovák, tlačítko a tím si mohu pípnout. Ono je to napojené i na LED, ale to moc ke hledání nepomůže. Takže bych dal LED na jiný kanál a na ten vybuzený i tlačítkem bych dal tu žárovku. A nevím, jestli ji nechat svítit trvale (jas regulovaný, při zmáčknutí tlačítka jas naplno), nebo s ní nějak blikat. Ono se dá ostatně blikat i tím tlačítkem.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“