Záleží na tom, co plánuješ do budoucna. Určitě nezůstaneš u tohoto éra. Co akrobaty, větroně...........?????? Jestli máš dost penízek, tak něco, co ti poslouží hooooodně let dopředu.
OK53
Zkus mrknout na Turnigy 9X. Pár kanálů navíc neuškodí a cena je vzhledem k možnostem, které to poskytuje velmi dobrá. Za kompletní set včetně 8-mi kanálového přijímače a včetně poštovného dáš cca 1700 Kč. Ten kdo začíná obvykle dopředu ještě moc neví jak dlouho ani jak moc na profesionální úrovni se tomu bude věnovat. Pokud si na tom stejně, tak může být levná souprava Turnigy dobrou volbou v tom smyslu, že poskytuje pro amatéra za relativně velmi málo peněz celkem dobré možnosti i do budoucna. Samozřejmě, že pro někoho kdo touží jak se říká po novém Lamborginy apod. jsou jiné možnosti (za podstatně vyšší cenu) viz Futaba.
PS: A když se třeba za rok či dva rozhodneš to prodat ať už RC soupravu samu nebo i s modelem, tak to dle mého názoru v pohodě prodáš a díky nízké pořizovací ceně s mnohem menší ztrátou než bys prodal třeba Futabu.
Naposledy upravil(a) Drondys dne pát 27.08.2010 0:50, celkem upraveno 3 x.
Pred pul rokem jsem zacinal s nulovymi zkusenostmi a krome toho, ze chci letat vetrone jsem nemel rozmyslene nic a také jsem resil jakou vysilacku.
Bud si ted porid z druhe ruky setovou vysilacku (4kanal). Na prvnim letadle si overis, zda te to fakt bavi a uz budes trochu vedet co chces dal.
Nebo si rovnou porid n?co lepsiho. Tj. Alespon sesti kanal a dulezite je jit do 2,4 GHz. Vysilacka Optic 6 (ne verze Sport) je pro zacinajici vetronare (ted papouskuju zavery z hodne prostudovanych for) , kteri hledi na penize.
V kazdem pripade, ale uvazuj tak, ze do modelu nacpes nekolikanasobne vice penez nez do vysilacky, takze 5 nebo 10.000 Kc neni zas takovy rozdil (alespon ted tak uvazuju).
S Opticem si vystacim nyni i na 4 servove kridlo. Ale pokud bys chtel letat makety a mit treba vypinani vlecneho hacku, brzdy nebo jine vychytavky, tak s Opticem 6 nevystacis.
Ja jsem pred nakupem velmi podrobne prostudoval navod (predtim jsem o RC opravdu nic nevedel),ale zaver mám, ze zacatecnik toho z navodu moc nevykouka a v realu me hodne funkci prekvapilo.
Navod mi ale dal zakladni predstavu o funkcich radia obecne (napriklad co to je crow, diferenciace kridelek apod.), takze studium jakehokoli navodu dopurucuji.
Hlavne se ale drz 2,4 GHz (pokud nechces setovou vysilacku na par mesicu apak si teprve kupovat n?co lepsiho ).
Pokud ses zacatecnik, tak se porozhledni po okoli (nebo zde oslov na serveru) po nekom, kdo jiz n?co zna a jeho rady jsou pak k nezaplaceni. Rozhodne ti uvod do RC poskytne rychleji nez dokazes nastudovat z INETu.
Pokud nikoho nemas, tak kupuj (tak jsem si zjednodusil situaci sam) cele sety. Tj. Vysilacku i s modulem 2,4 Ghz a i s prijimacem (pokud planujes vice letadel, tak se 2ma prijimaci), s aku a nabijeckou.
Zaroven projed forum. Je to zdlouhave, ale da se tu toho najit opravdu spousta.
Drzim palce s vyberem.
Optic 6 standart bez VF modulu a do toho bud Assan a nebo jak je uz napsano nektery z tuzemskych 2,4GHz systemu. I kdyz v pocatcich ti stejne bude telemetrie k prdu, navic si myslim ze pilot se ma cumet na ero a ne mzourat na LCD jaky ze tam skacou letove udaje. Ale to je jen muj uhel pohledu.
Na DX6i me vadil ten stupidni programovaci roll-on prvek, ale zase - jen muj uhel pohledu, protoze obyc cudlicky me prijdou lepsi. Nicmene ted jak "hackli" spektracke prijimace, tak pujdou kopie sehnat levneji nez origo spektracke.
35/40MHz bych v dnesni dobe pustil z hlavy. Kazen nejak upadla, dokonce i na soutezi sem nezaznamenal ze by se nekdo z "teleskopaku" ptal jeden druheho jaky ze to ma kanal. Nak
Na takto položenú otázku nikdy nedostaneš uspokojivú odpoveď. Každý ti poradí niečo iné. Mal by si najprv zvážiť či sa hodláš modelárstvu vážnejšie venovať aj do budúcnosti, alebo len skúšaš či ťa to bude baviť. Ak to druhé, stačí ti čokoľvek z tvojho zoznamu alebo z ďalších príspevkov. Záleží len na osobných sympatiách. Ten tvoj predpokladaný model zvládnu všetky. Ak hodláš pokračovať, je lepšie siahnuť vyššie a nekupovať low-end ktorý ti bude stačiť rok-dva. A samozrejme záleží aj na tvojich finančných možnostiach. Tu ti bohužiaľ 90% ľudí poradí tú najlacnejšiu čínu, ale existujú aj iné možnosti ako Assan, Turnigy atď... V našej partii toto leto začali dvaja totálni začiatočníci, zvolili Futabu FF-10 a neľutujú. Samozrejme je to len jedna z mnohých možností. Hlavne cena by mala byť nanajvýš limitujúci faktor pri výbere (ak máš limit) a nie prvoradý a najdôležitejší parameter všetkého ako je tu zvykom.
Naposledy upravil(a) maroslong dne pát 27.08.2010 0:11, celkem upraveno 1 x.
LV píše: Všetky uvedené ti vydržia maximálne rok-dva. Zlá investícia.
to je podľa mňa veľmi všeobecné. odkiaľ vieš čo bude ten človek lietať. ja mám hiteca a zatiaľ mi plno vyhovuje a nemal som ešte problém s tým že by mi nejak softvérovo nestačilo...
Hacker Super Zoom XL, Cessna 480, HK-450, Dragonfly EPPčko, Phoenix RC, Hitec Optic 6 Sport + Assan