Nabíječka E-STATION BC6-10
Nabíječka E-STATION BC6-10
Zdravím všechny
Máte někdo zkušenosti s tou to nabíječkou?
Normálně sní nabíjim lipol a vše v poho. Ted jsem zkoušel nabijet NiMH a pri nabijeni dvou článku článku mi napeti začlo přelejzat až na 3.1V a stale to rostlo a to už jsem to radši vypnul. Je to normální ? nebo je něco špatně? Měl bych mít vše nastavené dobře ale nezdá se mi že až tak hodně by mělo to nabíjeci napetí přelejzat.
Máte někdo zkušenosti s tou to nabíječkou?
Normálně sní nabíjim lipol a vše v poho. Ted jsem zkoušel nabijet NiMH a pri nabijeni dvou článku článku mi napeti začlo přelejzat až na 3.1V a stale to rostlo a to už jsem to radši vypnul. Je to normální ? nebo je něco špatně? Měl bych mít vše nastavené dobře ale nezdá se mi že až tak hodně by mělo to nabíjeci napetí přelejzat.
Blade 400 (prodán), T-rex 450 V2 (prodán) ,Trex 450 pro , Protos
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nabíječka E-STATION BC6-10
Pokud máš nastaven nějaký větší nabíjecí proud, tak je to naprosto normální.
P.S.:Co to je za aku, jakým proudem nabíjíš?
P.S.:Co to je za aku, jakým proudem nabíjíš?
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Pri NiXX nie je napätie podstatné a závisí samozrejme od prúdu, od vnútorného odporu článkov, od dĺžky a prierezu káblov, kvality konektorov (čiže strate napätia na nich)... Je to úplne normálne, podstatný je prúd. A pri nabíjaní hlavne NiMh vyšším prúdom je veľmi vhodné používať teplotnú sondu ako poistku. Delta peak nie je pri NiMh zďaleka tak spoľahlivý ako pri starých dobrých NiCd.
Nabíjim 0.4A, zkoušel jsem i 0.3A . Jsou to nová bat SANYO ENELOOP 1900mAH. Mám na ně pouzdro na tužkové bat (s pružinkama a na okrajich hned svorky od nabíječky). Delta peak ma nastavené na 5mv na članek. Bat mi přijde přebíjená , protože po vypnutí nabijeni a opetovneho zapnuti už maji članky vic než maji mít 2.9V a začne dal nabijet. Jinak bat se vubec nezahřívají. Dalsí možnost je otestovat kam až to je schopné nabíjet a hlidat teplotu. Ale myslím si pokud je to přebíjí tak moc nevydržej.
2.9V na článek?(eneloop)1one píše:Nabíjim 0.4A, zkoušel jsem i 0.3A . Jsou to nová bat SANYO ENELOOP 1900mAH. Mám na ně pouzdro na tužkové bat (s pružinkama a na okrajich hned svorky od nabíječky). Delta peak ma nastavené na 5mv na članek. Bat mi přijde přebíjená , protože po vypnutí nabijeni a opetovneho zapnuti už maji članky vic než maji mít 2.9V a začne dal nabijet. Jinak bat se vubec nezahřívají. Dalsí možnost je otestovat kam až to je schopné nabíjet a hlidat teplotu. Ale myslím si pokud je to přebíjí tak moc nevydržej.
ICQ 638556901
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
1one píše:Nabíjim 0.4A, zkoušel jsem i 0.3A . Jsou to nová bat SANYO ENELOOP 1900mAH. Mám na ně pouzdro na tužkové bat (s pružinkama a na okrajich hned svorky od nabíječky). Delta peak ma nastavené na 5mv na članek. Bat mi přijde přebíjená , protože po vypnutí nabijeni a opetovneho zapnuti už maji članky vic než maji mít 2.9V a začne dal nabijet. Jinak bat se vubec nezahřívají. Dalsí možnost je otestovat kam až to je schopné nabíjet a hlidat teplotu. Ale myslím si pokud je to přebíjí tak moc nevydržej.
Pokud se aku nezahřívá, tak ji určitě nepřebíjíš.
Zda ji dokáže BC odstavit na DP musíš zjistit sám. Vybij aku na 0,9V (1,8V 2S) proudem třeba 0,1A. Tim bude vybitá cca na dno. Pak dej nabíjet proudem asi 0,2-0,3A při tom nastaveném DP 5mV. Pokud nabíječka neukončí nabíjení po dodání náboje do cca 3000mAh, tak zřejmě neni schopná ukončit nabíjení detekcí DP.
Doktor píše:Pokud se aku nezahřívá, tak ji určitě nepřebíjíš.
Zda ji dokáže BC odstavit na DP musíš zjistit sám. Vybij aku na 0,9V (1,8V 2S) proudem třeba 0,1A. Tim bude vybitá cca na dno. Pak dej nabíjet proudem asi 0,2-0,3A při tom nastaveném DP 5mV. Pokud nabíječka neukončí nabíjení po dodání náboje do cca 3000mAh, tak zřejmě neni schopná ukončit nabíjení detekcí DP.
Neni to malo 3000mAh když jeden má 1900 ?
To otestuji ,max 2 bat zahodim.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Prečo myslíš že naprd? Konečné napätie je v poriadku a dodaná kapacita závisí od toho, do akej miery boli vybité... Vybil si ich predtým? Akým prúdom? Na aké napätie?
- AA eneloopy majú podľa výrobcu typickú kapacitu 2000mAh, minimálnu 1900mAh
- povolený nabíjací prúd podľa výrobcu majú až 1C, čiže 2A/1,1hod.
- pri nabíjaní 1C by mal zafungovať Delta peak, ale v pružinkovom púzdre ani nemusel...
- prúdom 0,1C, teda 200mA im prebíjanie neškodí, dokonca je vhodné, hlavne pri prvom nabíjaní alebo po dlhšej prestávke na zrovnanie článkov
- ak chceš vedieť ako na tom sú, daj ich vybíjať napr. prúdom 400mA na 1V na článok. Potom ich daj nabíjať 200mA na 16 hod., nič sa nestane ak to bude aj dlhšie, ani keby to boli dva dni. Ak ti nabíjač predčasne vypne, daj znova, alebo ostav delta peak alebo ho nastav na čo najvyššiu hodnotu ak sa dá. Ak ti vypne po dodaní okolo 1900mAh, sú OK. Ak to malým prúdom nepôjde (zistiť dodaný náboj), zasa ich vybi a daj nabíjať väčším prúdom, ale v tom pružinkovom púzdre si môžeš dovoliť max. asi tak 0,5A.
- AA eneloopy majú podľa výrobcu typickú kapacitu 2000mAh, minimálnu 1900mAh
- povolený nabíjací prúd podľa výrobcu majú až 1C, čiže 2A/1,1hod.
- pri nabíjaní 1C by mal zafungovať Delta peak, ale v pružinkovom púzdre ani nemusel...
- prúdom 0,1C, teda 200mA im prebíjanie neškodí, dokonca je vhodné, hlavne pri prvom nabíjaní alebo po dlhšej prestávke na zrovnanie článkov
- ak chceš vedieť ako na tom sú, daj ich vybíjať napr. prúdom 400mA na 1V na článok. Potom ich daj nabíjať 200mA na 16 hod., nič sa nestane ak to bude aj dlhšie, ani keby to boli dva dni. Ak ti nabíjač predčasne vypne, daj znova, alebo ostav delta peak alebo ho nastav na čo najvyššiu hodnotu ak sa dá. Ak ti vypne po dodaní okolo 1900mAh, sú OK. Ak to malým prúdom nepôjde (zistiť dodaný náboj), zasa ich vybi a daj nabíjať väčším prúdom, ale v tom pružinkovom púzdre si môžeš dovoliť max. asi tak 0,5A.