Nemý sluha

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Odpovědět
Zpráva
Autor
Rastislav
Kontaktovat uživatele:

Nemý sluha

#1 Příspěvek od Rastislav »

Ahojte,
Nemali ste už niekedy chuť isť si zatrenovať alebo zalietať nový model kat. A3,A1, teda voľný model, lebo je prave super počasie a nebol prave nikto kto by vam ho bol podržal a spravne pustil ?????
Ako ste to riešili ????
Rasťo
sharkmouth

#2 Příspěvek od sharkmouth »

Startovací rampa. Plán vyšel kdysi v Modeláři, ale není to tak složité na vymyšlení.
kroxigor

#3 Příspěvek od kroxigor »

Před 25 lety jsem stavěl A3, A1, A2 a tahal jsem je nahoru gumycukem. Nikdy jsem neměl někoho kdo by mi model podržel.
Takže pravidelná výbava na lítání 50cm ocelovej kolík s navařeným okem, velké kladivo, 30m gumy, 100m vlasce zakončeným kroužkem na klíče a praporkem z pionýrskýho šátku :lol:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Rastislav
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Rastislav »

kroxigor píše:Před 25 lety jsem stavěl A3, A1, A2 a tahal jsem je nahoru gumycukem. Nikdy jsem neměl někoho kdo by mi model podržel.
Takže pravidelná výbava na lítání 50cm ocelovej kolík s navařeným okem, velké kladivo, 30m gumy, 100m vlasce zakončeným kroužkem na klíče a praporkem z pionýrskýho šátku :lol:

Drahý kroxigor,
asi si ma dobre nepochopil alebo si prespal 25rokov,
neide mi o to dostať model nahoru ,Tu tvoju vybavu použivame bežne pri treningoch na RC V2 pri trenovaní pristatia na bod.

A Pro Po
Pri suťažiach voľnych modelov sa nepouživa gumicuk !!!!!!!!!!!!!
Model musí suťažiaci dostať hore sam ! reagovať na nahlu zmenu vetra zmenou smeru vleku - najsť stupak a model doň ustrediť !!!!!!

Ps: Guma ťahá ako magor nepozná bočný hačik ,nepozná kruživy hačik, dufam že rozumieš o čom je reč .
S úctou Rasťo
Azy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Azy »

já jsem viděl jednou na soutěži co to tahal jako draka trochu mi to hlava nebrala ale popíšu ti to jak jsem to viděl ..... mode drží v pravý ruce, naviák v levý, vlek měl připojenej do háčku - použiváal ustečák to vim do dneška protože jsem ho měl taky- kousek vleku odmotal, cca do metru no a a pak začal běhat a postupně povolovat v lek až to dostal nahoru nokroužil do termiky model vystřelil no a šel se projít
MK Katoda Sokolov :-)
MirekZ

#6 Příspěvek od MirekZ »

Přesně to, co píše Azy, s F1A to je pohoda, s A1 už to chce rychlejší nohy.
Pár postřehů z praxe:
-Chce to mít šňůru na navijáku namotanou pevně (nesmí tam být volně plandající kusy, jinak se ti to zamotá).

- Napřed se rozběhni pár kroků a až potom vypusť model - rychlost běhu vůči vzduchu ti musí éro vytáhnout sama z ruky.

-Když startuješ, tak rozpaž - naviják co nejvíc od modelu.

- Je dobrý držet ruku s navijákem před sebou a koukat kam uhýbá šňůra - tak se nechá poznat, jestli ti model neuhnul do strany.

- Model se snaž držet vzadu při odvíjení šňůry - jak ho dostaneš nad hlavu, tak je to blbý - když je za tebou, držíš si ho v tahu (tah ve šňůře), když je nad hlavou netáhne a letí rychle dopředu.

- začni to zkoušet za mírného větru - tak kolem 3 m/s.

- není nutný nechat plíce po cestě - stačí když si model vytáhneš třeba jen na polovinu šňůry, pak ho dotáhni nad hlavu a nech zakroužit (předpokládá se háček pro krouživý vlek) - při kroužení rukou odvíjej šňůru a jdi při tom dopředu.

Chce to zkoušet, počítej s tím, že když by byl problém nízko nad zemí, je nejlíp zahodit naviják směrem k modelu.

Kdyby bylo něco nejasného, ptej se.
M.
jio

#7 Příspěvek od jio »

Předpokládám, že s bočním to asi nepůjde.
MirekZ

#8 Příspěvek od MirekZ »

Lítal jsem tak dlouho roků, ale v 95% s F1A.
Jestli model s bočním háčkem udržíš ve vleku rovně, tak by to mohlo být v pohodě. Jediná možnost je to vyzkoušet - vezmi pomocníka a postupně zkoušejte vleky na kratší a kratší šňůře.
Azy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Azy »

z bočákem jsem nikdy nelítal tak nevim :-)
MK Katoda Sokolov :-)
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZIPP »

Já létám A1 a A3 jedině s bočním háčkem...pro mne je to lepší než s háčkem ve spodní části hlavice - klasika. :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Rastislav
Kontaktovat uživatele:

Re: Nemý sluha

#11 Příspěvek od Rastislav »

Sezona je predo dvermi tak konečne aspoň neco
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hRoAbrNX1Z0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g9-Z_DySaEE[/youtube]
Naposledy upravil(a) Rastislav dne úte 26.03.2013 18:00, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

Pěkné. Příště to dej rovnou do BBtagu [youtube][/youtube]
tomashr

#13 Příspěvek od tomashr »

Na podzimní F5J akci v Hořicích zrovna na letišti trénoval nějaký důchodce s A1 a měl nějakou rampu, aby si vystačil sám. A bez diskuse mu to šlo... Zkus kdyžtak napsat na uživatele PetrD, který je také z Hořic, třeba by si vybavil, kdo od nich to je a případně věděl nějaký kontakt a navedl tě, tam evidentně nešlo o žádného teoretika, ale šlo mu to zcela rutinně :D
Odpovědět

Zpět na „Volný let“