Jindra_S napsal:
Tak mne dneska dosly papiry o zadržení zásilky - karosérie. Číňané deklarovali cenu jako 10 dolarů a napsali toys, celnící rentgenem objevili plastový díl.
Co mně vytočilo do běla byla přiložená plná moc. Pokud jsem to dobře pochopil:
- Podepíšu-li plnou moc, berou si za balík 96Kč, pokud jej zadrží (a proč by jej nezadrželi, že? )
- Pokud se ukáže, že doplácím DPH - platím 180 Kč za balík
- A nejlepší - pokud jim nedám plnou moc, musím jít pro balík osobně do Prahy
- Pokud to nestihnu do 10 dnů, napaří mi 12 Kč za den.
Napište mi někdo, že se pletu a chápu to špatně. Tohle by byl konec snadného objednávání v zahraničí.
Máš v tom trochu nepřesnosti.
O zadržení zásilky nerozhoduje pracovník ČP, ale celní úředník tedy pracovník CÚ, který je na zájmech ČP nezávislý.
Z hlediska poplatků ČP platí to, že když ČP nepodepíšeš plnou moc a zásilka neprojde implicitním návrhem na propuštění do volného oběhu bez DPH a CLA tak to odloží do skladu a i když si to zajdeš vyřídit osobně a dříve než za 14 kalendářních dnů od okamžiku kdy to odložili do skladu tak ti stejně naúčtují poplatek 96 Kč. Pokud si to nevyřídíš do 14 kalendářních dnů pak počínaje 15. kalendářním dnem ti budou účtovat za ten 15. a každý další kalendářní den +12 Kč.
Pokud to vyřízení po odložení do skladu nebude za tebe provádět ČP pak si to můžeš vyřídit buď osobně ty sám na poště PRAHA 120 nebo to za tebe může na poště PRAHA 120 vyřídit jiná osoba, kterou k tomu pověříš přes jinou plnou moc. Tou jinou osobou může být buď fyzická osoba, třeba nějaký tvůj známý apod. nebo právnická osoba tj. nějaká firma poskytující placené služby jako tzv. celní deklarant.
Ok, pochopil jsem, že jediný rozdíl je, že balík nezadrží pošta, ale celní úřad a že pravděpodobně zaplatím 96 Kč za celní sklad.
Hmm, no nic moc - pořád to je 96 až 180 Kč za každý balík, který neprojde bez povšimnutí. (Do Prahy si samozřejmě nedojedu - z Ostravy je to dál a zatím neznám nikoho, kdo by měn zastoupil, ale třeba se časem najde).