Utržená vrtule -je to normální ?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Lapin

Utržená vrtule -je to normální ?

#1 Příspěvek od Lapin »

Jako úplný začátečník jsem dnes dokončil Multiplex Mentor, nasadil vrtuli, komplet nastavené výchylky apod, všechno funguje, tak zkouším jestli mi nevibruje vrtule, stoupnul jsem si před ocas a přidávám plyn.
Když to bylo tak ve čtvrtině plynu, tak PRÁSK a vrtule se utrhla a odlítla.
utrhl jsem 5mm hřídel motoru :-( Už jste to někdo viděli ? Chci se ujistit že bylo vše OK jenom já jsem idiot :-) a takhle přidávat plyn se nesmí ...
corsair
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od corsair »

asi by to chtělo víc popsat,motor,aku,vrtule, ale pokud se urvala hřídel,tak je to zmetek
roman71

#3 Příspěvek od roman71 »

Zdar,skouším motory podobně a razantněji .Spíš se může rozletět vrtule pokud je to šmejd.Motor to musí vydržet.
Lapin

#4 Příspěvek od Lapin »

Sorry, popišu detaily:
motor: TURNIGY AerodriveXp TR35-48-B Kv : 900 rpm/V
baterka: Li-Fe 4čl 2300mAh
vrtule: RAM vrtule 12x6 Radio Active (PE-2RA1717)
ta hřídel má jen 4mm, ne 5, muj omyl.
Bohuzel až teď jsem prošel HC a několika lidem se to stalo taky, 4mm hřídel je nejspíš poddimenzovaná na výkon motoru. Nicméně jsou i další kteří v Mentoru tento motor používají bez problemu.

BTW motor je OK, jen je prostě utržená hřídel těsně u motoru, v opačné montáži je stále použitelný ;-)
Naposledy upravil(a) Lapin dne ned 08.05.2011 18:01, celkem upraveno 1 x.
AXN Floater jet - stále v provozu, Multiplex Mentor - skvělý nebýt toho ukrutného větru
Dualsky Yak-55 Depron - čeká na stavbu.
coro

#5 Příspěvek od coro »

Ustrihol som už hriadeľ pri zavadení vrtuľou o zem, a to z dobrého motora, ale takto "len tak" to určite nemôže byť považované za normálne - lebo keby to niekoho trafilo tak by si to lízal poriadne dlho...

Niektoré motory majú závlačku v drážke, ktorá podľa mňa oslabuje hriadeľ v nevhodnom mieste (hneď pred ložiskom pred vrtuľou), ale nestalo sa mi že by to odišlo. Inak mením osky dosť bežne a ak je vrtuľa pred prepážkou tak žiadne závlačky nepoužívam a teda ani drážky v oske tam nechcem mať a nemám...
Čínske motory majú často mäkké osky, ktoré sa ľahko ohnú - nemám to rád lebo ak sa raz čo len trošku ohne a človek s tým odštartuje, s vysokou pravdepodobnosťou už pristane so zničeným aspoň predným ložiskom, ak nie niečím spáleným kvoli vyššiemu odberu..
Ale práve tie mäkké osky by sa nemali prasknúť, asi skorej praskne kvalitná kalená... teda ak má nejaký problém s kvalitou, presnejšie s nápadom urobiť do nej drážku..
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

no jo čínská ocel, objednej si náhradní z Hc a vyměnit,mě se spíš ohnou,jestli máš možnost u soustružníka at ti jí vytočí
coro

#7 Příspěvek od coro »

Toto je tá drážka ktorú považujem za veľmi nevhodnú. Ak je motor celý pred prepážkou, tak tam je potrebná ale to je zas nanič celá časť osky čo trčí pred ňu z čela. Ak tam je normálna ťažná vrtuľa tak tam je zarážka (segerka, závlačka... proste tá drážka) úplne zbytočne a ja ju tam nechcem.
Obrázek
Lapin

#8 Příspěvek od Lapin »

Ano, prasklo to těsně u drážky, kde je zeslabený profil. Vada materiálu.
Hřídel lze vyměnit ? Tak to je skvělé, to jsem netušil, díky ! Nicmene koupim i jiný motor, tohle už nebudu riskovat znovu.
AXN Floater jet - stále v provozu, Multiplex Mentor - skvělý nebýt toho ukrutného větru
Dualsky Yak-55 Depron - čeká na stavbu.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dejfak »

To jsou TG hřídele.
Když koupim TG motor ani to nedávám do éra a měnim hřídel.
Nejlépe se osvědčil šroubovák z OBI stojí asi 38,-
A když se ti origo hřídel neponičí při letu tak při přistání je to více než pravděpodobné.
Hlavně u letadel tipu Mustang, Extra, Piper letadla co nemají přední podvozkové kolo.
Ty jejich hřídele jsou strašně poddimenzované, není to ani na úkor bezpečnosti je to prostě špatný materiál...
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
corsair
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od corsair »

Dejfak píše:To jsou TG hřídele.
Když koupim TG motor ani to nedávám do éra a měnim hřídel.
Nejlépe se osvědčil šroubovák z OBI stojí asi 38,-
A když se ti origo hřídel neponičí při letu tak při přistání je to více než pravděpodobné.
Hlavně u letadel tipu Mustang, Extra, Piper letadla co nemají přední podvozkové kolo.
Ty jejich hřídele jsou strašně poddimenzované, není to ani na úkor bezpečnosti je to prostě špatný materiál...
To budou v OBI čumět, hlavně ochranka, že tam budu poletovat se šuplérou :lol: Dobrý nápad Dejfaku
jova
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jova »

Takovýhle věci, jako je posuvka, nahlásíš u vchodu a oni ti na ní nalepí cedulku, že je to tvůj majetek a pak je to u pokladen v pohodě.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Rosta2 »

Ono by na to měření, spíš chtělo mikrometr, ta posuvka, ikdyž bude digitální - tak na to přesné měření v setinách nebude - vlastní nepřesnost posuvky + stiskneš měřený kus posuvkou, zatlačíš víc nebo mín na nonius a setiny lítají, a ten průměr hřídelky, by měl být max o 0,005mm menší než je průměr vnitřního otvoru v ložisku. Ale stejně asi budeš rád, když se ti podaří sehnat něco použitelného tak do -0,01mm, takže Loctite to jistí. :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Rosta2 píše:Ono by na to měření, spíš chtělo mikrometr, ta posuvka, ikdyž bude digitální - tak na to přesné měření v setinách nebude - vlastní nepřesnost posuvky + stiskneš měřený kus posuvkou, zatlačíš víc nebo mín na nonius a setiny lítají, a ten průměr hřídelky, by měl být max o 0,005mm menší než je průměr vnitřního otvoru v ložisku. Ale stejně asi budeš rád, když se ti podaří sehnat něco použitelného tak do -0,01mm, takže Loctite to jistí. :wink:
Souhlas - na tohle jedině mikrometr popřípadě pasametr - ale pokud máš posuvku co ti po zatlačení lítá pak nic moc- obvykle čína- po seřízení se to dá zlepšit. Osobně mám dvě Mytutoya a nelítá nic- max setinka - ale to bych musel tlačit jako prasátko- cena je ovšem "trochu" jinde.arda1BOT
ICQ 638556901
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Dejfak »

Já tam vybíral 4mm osu tedy šroubovák
Mezi nářadím jsou modré šroubováky a je na nich napsaný rozměr třeba 100x4 nebo 120x4
Tak jestli máš hřídel 4mm tak vem křížák 100x4 nebo delší vyjde to na dvě osičky.
Ono ke štěstí ten šroubovák není přesně 4mm ale 3.90mm
Takže to do motoru krásně zapadne.
Zkoušel jsem to z lodní hřídele od MPJetu ale ta je přesně 4mm a musí se to líznout ve vrtačce jemným smirkem.
Ale šroubovák je nejjednodušší.
Není to z mé hlavy řešilo se to tu a tohle mi bylo porazeno.
Pak ta drážka, jsou tři možnosti.
Bud někdo se soustruhem nebo tam dát pojistku co se dává na podvozek takový ten váleček s červíkem.
Já si hřídel upnul do vrtačky a Dremlem tím tenoučkým kotoučkem jsem tam vybrousil drážku, jde to i v ruce ve dvou.
Jak se to chytne udělá to pěknou drážku a jako pojistu jsem dal ustřiženou pojistku co se sní zajištuje kastle na RC autech.
Je to levné jednoduché a vydrží to standartní zacházení..
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
geo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od geo »

Kua Dejfak - sqělej nápad :lol: :lol: :lol: 1 s hvězdičkou
geo
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“