Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
mravecm1

#496 Příspěvek od mravecm1 »

Tak vcera som dal skusobny let s verziou 3.0.
Najviac som sa tesil na lepsiu stabilitu pri nizkych otackach, no to sa nekonalo :cry: . Mam dokonca pocit, ze to bolo este horsie ako s verziou 2.1.
Ale pri dostatocne vysokych otackach to je OK. Chvost zatial drzal, neustrelil ani raz. Asi sa este budem musiet pohrat s nastavenim cez PC, dufam, ze sa mi podari dosianut aj tu stabilitu pri nizkych otazkach. Zatial som to totiz skusal s povodnym nastavenim, ake som mal pri verzii 2.1
KASAMA Srimok 90N CYBERHEAD + SPIRIT
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
OPR
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od OPR »

A na jakém vrtulníku jsi to zkoušel a co jsou pro Tebe nízké otáčky? Respektive kolik musíš točit aby to dělalo to co chceš a dobře se to chovalo?
mravecm1

#498 Příspěvek od mravecm1 »

OPR píše:A na jakém vrtulníku jsi to zkoušel a co jsou pro Tebe nízké otáčky? Respektive kolik musíš točit aby to dělalo to co chceš a dobře se to chovalo?

Presne cisla si teraz nepamatam, ale myslim, ze tie vyssie su asi 1900 a tie nizsie mam nastavene asi na 1600. Mam to na TREX700 Nitro. Pri 1900 je vrtas pokojny, ale pri tych 1600 sa pri viseni kyve na vsetky strany (myslim tym po krydelkach a vyskovke), chvost je OK. Povedal by som, ze tancuje na mieste :lol:. Dufal som, ze prave toto sa vyriesi tym novym softom.
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
OPR
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od OPR »

mravecm1 píše:
OPR píše:A na jakém vrtulníku jsi to zkoušel a co jsou pro Tebe nízké otáčky? Respektive kolik musíš točit aby to dělalo to co chceš a dobře se to chovalo?

Presne cisla si teraz nepamatam, ale myslim, ze tie vyssie su asi 1900 a tie nizsie mam nastavene asi na 1600. Mam to na TREX700 Nitro. Pri 1900 je vrtas pokojny, ale pri tych 1600 sa pri viseni kyve na vsetky strany (myslim tym po krydelkach a vyskovke), chvost je OK. Povedal by som, ze tancuje na mieste :lol:. Dufal som, ze prave toto sa vyriesi tym novym softom.

Hmm.... :cry: takže první použitelné otáčky jsou ty na které lze létat tvrdší akrobacii. To není moc good.
mravecm1

#500 Příspěvek od mravecm1 »

OPR píše:Hmm.... :cry: takže první použitelné otáčky jsou ty na které lze létat tvrdší akrobacii. To není moc good.

No to neni, ale este to celkom nevzdavam. Snad sa mi to podari vyladit cez PC
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
Relax

#501 Příspěvek od Relax »

Dnes jsem dal upgrade 3G a stalo se cosi co s tím může ale taky nemusí souviset - posuďte sami, Tiše doufám že mi z mnohých zkušeností naznačíte co jsem zvoral a kolik......

Minulý pád na zásah slunce nad hlavou vyšel v opravě celkem v pohodě, liboval jsem si jak jsem se zase naučil pár nových věcí včetně nastavení gyra 3G na ocas. Všechno chodilo jak má, hlavní hřídel dostala Japan ložiska z Tobexu a veškeré vůle co jsem zaznamenával dřív byly pryč. Zásadní změna nastala v použití listů. Ty plastové Align s uhlíkovou výztuhou byly už do oblouku a tak jsem se rozhodl je vyhodit. Stále jsem bohužel hodlal syslit origo bílé Align a tak jsem šel do špajzu pro úlovky z HK. V lednu jsem si objednal kromě baterek dva typy carbon listů - za 10 a 14USD a "pro začátky" ještě laminátové za 4USD. Samozřejmě než proběhla objednávka, listy zmizely z regálů a přišel jenom ten laminát. vybral a zvážil jsem nejlepší dvojici, zpracování žádná hvězda a listy jsem musel jemným plochým pilníkem trochu srovnat na ploše s kovovým pouzdrem aby se ztuha ale vešly do unašečů. Stopa nevypadala sice ideálně, volným protočením rukou běhal jeden list o 4mm výš než druhý, v nulovým náběhu pod motorem ( Trex pevně ukurtovanej ke stolu ) se to slilo do jedné lehce rozostřené stopy. Na dnešek byla naplánovaná první poznávací cesta do Klecan, spojená s upgrade FW 3G z verze 2.1 na 3.0.

První seznamovací let po opravě proběhl ještě na původní verzi FW a nepoznal jsem nic zásadně špatného, naopak s novým typem listů reagoval Trex výborně na kolektiv, parádně přistával a pochopil jsem, že ty problémy dělala právě gumovitost těch Alignů, včetně neochoty svižně stoupat, propadat se a tak. Delfínkový let zůstal zhruba tak jak před opravou. Petr Plodík - náčelník Klecan mi pak nahrál nový firmware a šlo se na start. Let č. 100 s novým FW :-). Začalo bohužel poprchávat, takže po minutě a půl jsem šel na zem, všechno do auta a domů. Nic negativního jsem za tu minutu nezaregistroval.

Odpoledne jsem vyrazil na Sobínku, abych to pořádně testnul a dohnal týdenní letecký manko :-) Pět baterek v pohodě, lítalo to svižně, jenom ten delfín mě zlobil celkem dost, bylo to spíš horší. Připravil jsem se na změnu zisku ELEV ale napřed jsem tam chtěl dát prozatím všeobecně konstatovanou korekci zisku gyra na ocas, zadávanou do vysílače. Místo hodnot 30/31/32 v režimech Normal/Iddle1 / Iddle2 jsem tam jednoduše zadal o 3% víc, dal šestou baterku a na start letu č. 106.

netrval víc než několik vteřin, šlo to tak rychle, že nejsem schopnej si vybavit přesně víc než že se NR roztočil naplno a asi jsem začal tahat za kolektiv. Pak už nevím, v jediném okamžiku rána, Trex se převrátil - rozstřelil, zamotal na zemi a motor vyčesal hnací kolo. Jeden z listů odletěl 15 metrů od Trexe a hotovo. Time na autorotaci - naprosto žádný.

Výsledek :
http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450P ... G_2092.jpg
následují tři snímky detailů včetně lomu listu.

První šok - jak by mohly ty 3% nadělat takovou paseku !!!???!!!. Zkušeností moc nemám, ale nějak mi to nehrálo. Škody : Mírně ohnutá páka na unašeči z urvaným listem, hodně ohnutá hlavní hřídel, určitě i příčná, uťatá ocasní trubka i s kardanem, v háji převody serva AIL, ztracené táhlo zDC na unašeč hl. rotoru, zničené hnací kolo, vysmeknuté vzpěry pod ocasní trubkou, ohnuté táhlo ocas - zatím vše než to rozeberu ( možná + nějaké ložisko ). Ocas jinak naštěstí OK, stejně kabinka a podvozek.

Co se stalo ? Možností je víc. Za prvé mi dochází hrozný lapsus a sice že jsem s těma laminátama točil okolo mezi 3200 až 3300 otáček !!!!! Už jenom při kontrole stopy na stole jsem si i sbrýlema možná neskutečně koledoval, když vidím co se dělo ve zlomku vteřina na Sobínce. Jakýkoliv výrobní defekt na takových otáčkách vygraduje, lamináty se jak mi bylo před chvílí řečeno provozují okolo 2500 až 2600 otáček......

Zvednutí zisku gyra na ocase o 3% to pravděpodobně udělat nemohlo, Petr Plodík registruje rozdíl na zisku v rozmezí okolo 10%. Pokud se přežene zisk na ocase tak to může udělat na zemi nebo při odlepení totok ???? Pokud bych hodně přidal na jednom nebo obou poťácích AIL a ELEV, to bych pochopil ale takhle.....

Je fakt že jsem dneska registroval trochu větší živost na zemi včetně toho posledního startu ( ze čtverce betonu ). naopak to bylo klidnější ve vzduchu nad zemí a při přistání. Jestli mi to něco naznačovalo a já místo kolektivu nepatrně zavadil o cykliku, mohlo se 3G zbláznit ve snaze cosi vyrovnat a ........... stalo by se to co jsem viděl. Fakt nevím. List je totiž utrženej nikoliv v očku a vysmeknutej, ale těsně za hranou unašeče, tedy jakoby po ráně o překážku což by ale zase nebyla únava materiálu ale chyba 3G nebo klasicky ručičky :-) Jenomže to šlo tak rychle, že bych do toho snad ani nestačil hrábnout....

Hodně mě zarazil ten delfínový let. Při rechlém letu - sestupu ze 40 metrů cca 100 od sebe to při letu proti sobě letí vysloveně jako na vlnách nahoru dolů, nerozhoduje směr větru. Při jednom pokusu jsem se už skoro vyděsil, protože ta vlna najednou strašně narostla a skončilo to vyhoupnutím až zastavením Trexe o osm metrů výš.... !!! Plánoval jsem zkusit ten zisk ELEV trochu snížit, ale bude to až někdy v budoucnu.....

Tak se mi ten upgrade trochu nepovedl, přeju všem ostatním diametrálně lepší výsledky :-):-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#502 Příspěvek od Relax »

A to už mám ty starty nacvičený že jak se to roztočí naplno tak jdu svižně a bez zakolísání nahoru, abych se dostal rychle od země. Že by to ale udělalo nějakou piruetu nebo v souvislosti s ocasem si nevybavuju....
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od 00Ja »

Normalne se to takhle chova, kdyz ti ulitne list, presne jak pises. Ale ten tvuj vypada utrzenej az o trubku.
Takze nejspis nejakej ublb na zemi od 3G.
Ja zatim na novym FW se svou 550tkou neco vyrazenne jinyho nepozoruju.
Kamarad s HK600 pozoruje taky toho delfina od doby, co upgradoval.

[ot]
Ja si asi predevcirem odpalil regl. Jak jsem si zapomnel baterky v praci, chtelj sem se mrknout do toho 3G softu, jak po me chtel raging. Prijimacovku nemam, tak jsem si v ruce spojil dva triclanky. Nejak se mi to vysmeklo a zasvaroval jsem si. Dneska jsem to chtel na poli roztocit, serva chodej (napajim je z BECu toho reglu), ale motor nepipne. Ted to mam v aute, protoze cestou zpatky zacalo prset, tak aby mi to nezmoklo. Zkusim regl nejdriv resetovat a pak se uvidi. Nejde mi teda do hlavy jak zkrat na baterce muze ovlivnit regl, ale nic jinyho me nenapada. Jesteze je maj skladem, cekat bych na novej asi neydrzel :)
[/ot]

EDIT:
[OT]
tak sedm blinkuti chybovyho kodu znamena REVERSE POLARITY DETECTED. SEND ESC TO SERVICE
Zitra jim zavolam, jestli to musim poslat do DE nebo jestli je nejakej servis tady v CZ. Asi jsem ten triclanek pripojil opacne :)
[/OT]
Naposledy upravil(a) 00Ja dne stř 22.06.2011 19:26, celkem upraveno 1 x.
Relax

#504 Příspěvek od Relax »

To jsou dny……………… :-(
00Ja – díky za diagnozu, i když „ublb 3G“ je vlastně to ta nejhorší možná varianta, to bych i ty ruce bral o 300% víc .... Tohle totiž zavání drsnou ztrátou důvěry, představa že se ten list příště zapíchne pro změnu kam nemá…… Byla to fakt hrozná šupa a ta oprava taky nebude zrovna zadarmiko..... Osm letů od té minulé – to jsem teda nečekal a jak jsem se zaříkával nenakupovat díly do foroty, tak to jde nějak z kopce ……:-) Myslím že se budu muset poohlídnout po objednávce z vemku.

Toho delfína jsem tam měl i na 2.1, plaval poměrně výrazně nahoru dolů s vyšší výchylkou ale pomalejš. Jenomže to mohly dělat i ty gumový plastový listy, teď s tvrdšíma laminátama to bylo celkově ostřejší. S 3.0 byl dnes delfín s vyšší frekvencí a menší odchylkou od osy letu, jednou ale vyšel ten hups o osm metrů nahoru. Začalo to nevinně, pak nejednou víc nahoru, vyrovnání víc dolů a pak srovnávačka brutálně do kopce až se Trex sám zastavil, všechno bez zásahu do kniplů tzn. v režii 3G. Být ten finální hups směrem dolů, opravoval bych možná víc ….. V zatáčce, osmičce a kruhu to v podstatě nedělá, zato přímej let je lahůdka, největší pak jízda z mírnýho a většího klesání v přímým letu…..
Relax

#505 Příspěvek od Relax »

Zapomněl jsem přihodit odkaz na ten list, na druhý straně je vidět kde to seklo tu trubku a následně se urval celej z unašeče .........

http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450P ... G_2102.jpg

Co ale provedlo 3G - pakliže se to tak stalo .................... ????????
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#506 Příspěvek od 00Ja »

Podle toho co popisujes, to chtelo ubrat zisk na ELE. Ale jen hadam, zatim jsem zadnej zavaznej problem se 3G neresil, takze zkusenosti nemam.
Kamaradovi jsme dneska ubrali potenciometr ELE o 15%, ale nepomohlo to. Jeste mrknu s cim by slo hejbnout v tom softu. Pokud na nic neprijdem, vratime tam zas 2.1. Zas tak uplne nutne to 3.0 nepotrebujem :)

[OT]
napsal jsem do Kontroniku, protoze jsem si vzpomnel, ze zitra je v Nemecku svatek. Pocitam, ze v praci nebudou ani v patek. Holt si chvili nezalitam :) Ale jit zitra pro novej se mi nechce, kdyz tehle nejspis pujde opravit. Priste se ti, RAGINGU, zas na neco podivam :D
[/OT]
habasek
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od habasek »

00Ja píše:Podle toho co popisujes, to chtelo ubrat zisk na ELE. Ale jen hadam, zatim jsem zadnej zavaznej problem se 3G neresil, takze zkusenosti nemam.
Kamaradovi jsme dneska ubrali potenciometr ELE o 15%, ale nepomohlo to. Jeste mrknu s cim by slo hejbnout v tom softu. Pokud na nic neprijdem, vratime tam zas 2.1. Zas tak uplne nutne to 3.0 nepotrebujem :)

[OT]
napsal jsem do Kontroniku, protoze jsem si vzpomnel, ze zitra je v Nemecku svatek. Pocitam, ze v praci nebudou ani v patek. Holt si chvili nezalitam :) Ale jit zitra pro novej se mi nechce, kdyz tehle nejspis pujde opravit. Priste se ti, RAGINGU, zas na neco podivam :D
[/OT]

Ano, muj "delfin" je jen lehce, pri vyletu ze zatacek nejvice, ale je to radove jen nekolik cm .. a je jedno z jakeho smeru fouka ci nefouka. Je to tam ale od nahrati v.3.0 ...
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
raging

#508 Příspěvek od raging »

00Ja píše: Priste se ti, RAGINGU, zas na neco podivam :D
[/OT]
To je mi líto,jen jsem chtěl vědět,jak to máš nastaveno,že budeš při tom svařovat by mě ani ve snu nenapadlo,pokud jsi regl nepřepoloval,nemělo by mu nic být :idea:
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#509 Příspěvek od 00Ja »

raging píše:
00Ja píše: Priste se ti, RAGINGU, zas na neco podivam :D
[/OT]
To je mi líto,jen jsem chtěl vědět,jak to máš nastaveno,že budeš při tom svařovat by mě ani ve snu nenapadlo,pokud jsi regl nepřepoloval,nemělo by mu nic být :idea:

Bud v klidu, delam si samozrejme srandu, chyba je jen a jen u me. Drzel jsem ty triclanky v ruce a je mozny, ze jsem to zapojil opacne. Uvidime az se mi ozvou z Kontroniku. Kurnik, nejradsi bych sel zitra koupit novej, abych nemusel cekat. Ale neni to zrovna nejlevnejsi regl. A origos jsem uz prodal :)
Aspon si to budu pamatovat a nebudu priste Janek splasenej.
Relax

#510 Příspěvek od Relax »

Většina Géčkařů ( přesněji všichni tady :-) ) mají tenhle systém na větších mašinách, jejich projev se nemusí shodovat zcela s tím co tam shledávám já, třeba toho delfína jsem tam měl už na 2.1. Dneska jsem viděl lítat 3.0 na Trexovi 550 3G a žádnej delfín nebo jinej problém........

V podstatě i ten zisk gyra jsem mohl nechat jak byl, protože to neplavalo a neujíždělo jako kdyby to bylo podgyrovaný, mohlo to asi zůstat. Já se jenom trochu bál sahat na ten poťák ELEV a tak jsem si říkal něco ve smyslu "na ocase si změnu odzkouším" :-). Tím že jsem to udělal těsně před tím karambolem, podsouvá se samozřejmě myšlenka že jsem to tím mohl udělat, ale je to pitomost asi větší než to že jsem na ty laminátový listy točil dost přes 3000 otáček a dobrovolně loudil výrobní vady, kterejch je na HK téhle kategorie asi tak milión. Ale abych se taky náležitě pochválil, mnohem smysluplnější bylo šetřit a dát na heli za 18 tisíc listy za čtyři doláče a ty origo co tam patří nechat ve vitríně.............. takže mi to trochu patří.

Vrátit tam fw 2.1 by problém být neměl, co vím tak u foťáků to je horší. Vidím to tak že ještě jeden "ublb" a možná seriózně zauvažuju o demontáži FBL. Dát tam z krabice pádlovku je sice zbytečná investice ve výši 7 tisíc, je ale otázkou na kolik by naskákaly "občasné" opravy ublbů dnešního typu po podobných karambolech ve stylu kdykoliv a kdekoliv. Tohle navíc není RC buggy, která "se ublbne" a klepne někoho do kotníku což znám z vlastní zkušenosti mnohokrát. Tady hrozí šeredná šlamastika a dneska jsem to viděl dost názorně. Do FBL jsem šel jako naprostý teenager s pocitem, že si hóóóódně polepším. Tak na vítr je to super, ale nic dalšího s tak výraznou výhodou vlastně 3G adeptovi mého typu ( bez ambicí na full 3D ) nenabízí, spíš naopak. Kromě 550 3G lítal dnes v Klecanech taky Kuna2, Próčko s pádlama, ale nádherně čistě a bez limitů. Taky cesta, kdyby něco............. jenom by byla škoda těch 7 tisíc za FBL..........uvidíme, šanci tomu ještě dám :-)
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“