Kolegova Bellanca je na foto zde:
http://www.box.net/shared/4dq4zjp3if#1:6572786:61883376 snad je z foto chladící otvor trochu vidět.
Já abych se přiznal jsem na tu svou ještě haubnu nenainstaloval. Zatím jsem létal bez ní.
Když už je zde znovu otevřeno téma Decathlon, tak se tedy znovu zeptám na těžiště. V jaké poloze modelu těžiště měřite. V návodu je uvedeno, že model má být podvozkem nahoru. Jinak jsem v tom měl původně 6,5 ccm MVVS a nahradil ho 8,5 ccm ASP a na těžiště to nemělo žádný vliv. Aku mám také co nejvíc vzadu, dál už se mi je nepodařilo dostat.
Co se tyce teziste, tak u hornoplosniku to merim podvozkem dolu a u dolnoplosniku obracene. Ono to temer jinak nejde (model ma tendenci se okamzite preklopit, pokavad ses mimo teziste).
Jeste k hmotnosti toho Decathlona od phoenix model: Mel sem ji s ASP8,5 a standard. servy HS-422 a vazila 3120g (pridaval jsem jeste vyztuhu mezi predni sklo a bocni okenka). Letove vlastnosti jsou v pohode, akorat to dost brzdi (nema setrvacnost) kvuli velkemu celnimu odporu.
To Jorges
a nezkoušel jsi to těžiště měřit obráceně jak je uvedeno v návodu? Ptám se proto, že já to zkoušel, měřit těžiště v obou polohách a docela je v tom rozdíl. Je pravda, že na zádech se to měří blbě, ale jde to.
Ne, nezkoušel. Těžiště bylo měřeno v normální poloze (podvozkem dolů), akorát jsem ho dal o cca 5mm dopředu. Pokavaď sem ho dal do polohy udávané výrobcem, tak už bylo letadlo docela nestabilní.
mnov píše:To Jorges a nezkoušel jsi to těžiště měřit obráceně jak je uvedeno v návodu? Ptám se proto, že já to zkoušel, měřit těžiště v obou polohách a docela je v tom rozdíl. Je pravda, že na zádech se to měří blbě, ale jde to.
Meral si ťažisko oboma spôsobmi, je v tom rozdiel, ale napíš, prosím Ťa, aký.
Rozdíl byl v tom, že pokud jsem měřil těžiště v normální poloze tak jsem ho měl stále moc vzadu oproti doporučení výrobce (polohu těžiště jsem měnil pouze posouváním aku). Když jsem to otočil bylo těžiště v doporučeném rozmezí. Tak jsem to nechal a šlo to do vzduchu. Já už s tím dlouho nelétal. Budu to zas muset trochu provětrat a konečně nainstalovat tu haubnu na motor.
Ahojte piloti, keď do Bellancy dám namiesto 8,5ccm 10ccm, zmení sa oveľa ťažisko? Chcel by som to vyskúšať, či bude živšia pre nejaké premety a pod. Díky.
Jano5 píše:Ahojte piloti, keď do Bellancy dám namiesto 8,5ccm 10ccm, zmení sa oveľa ťažisko? Chcel by som to vyskúšať, či bude živšia pre nejaké premety a pod. Díky.
Podle meho nazoru ano, protoze rozdil cca 150g musi byt zakonite znat. Ja jsem mel v Bellance 8.5 ASP a uz bylo teziste na hrane, abych nemusel dovazovat zadek.
Já dal jen větší kolečka (místo 63 mm 90 mm) a hned je to na těžišti znát. Musel jsem trimovat výškovku a model je celkově méně citlivý na ovládání. Dovažovat se mi nechce tak tam asi vrátím menší kola.
Nakoniec som zistil, že 10ccm tam vojde, ale musel by som prerábať lože. Zostanem pri 8,5ccm. Napíšte mi, prosím, v akej vzdialenosti presne od nábežky máte ťažisko.
Jano5 píše:Nakoniec som zistil, že 10ccm tam vojde, ale musel by som prerábať lože. Zostanem pri 8,5ccm. Napíšte mi, prosím, v akej vzdialenosti presne od nábežky máte ťažisko.
V planku je uvedeno 100mm. Ja ho mam ještě trochu bliz k nabezne hrane (tak o 3 mm) a letove vlastnosti jsou bez problemu. Teziste jsem meril v normalni poloze letadla.