Vzal sem sebou na lítání hornoplocha Bonnie 20 a na zálet Flopa II. Na rozlítání sem složil Bonnie a šel do vzduchu. Už na startu se mi moc nepozdávalo sladění příďáku se SOP. Přesto sem odstartoval. Po přistání sem se rozhod že model rozeberu a zkouknu ten podvozek. Sundam křídlo a odpojuju aku. Jenže po odpojení aku sem jeden fous aku "zahodil" na volný vstup 6k Rx! V tu chvíli se mi model ztratil v dýmu a já vůbec netušil co se stalo a kam sáhnout. Tak sem na slepo sáhnul do trupu a asi shodil kabel aku z Rx. Když sem rozehnal dým, tak bylo jasné co se stalo. Paráda. Na letišti sem tipoval smrt Rx, reglu a možná i serv.
Na začátek dobrý. Ještě že sem vzal i druhej model. Jinak bych jel po prvním letu domů.
Řikam stane se a sáhnu do auta pro Flopa. Připravim na start a jdu na to. První let jen seznamování se s modelem a hledání chyb v nastavení. Vylítam aku a sedam s tim, že musim zmenšit výchylku na VOP. Po přistání poladim nastavení a dam pauzu sledováním modelu kolegy. Když kolega dolítá, jdu na druhý start. VOP už celkem v pohodě. Chce to přidat na křidélkách. Po vylítání aku sedam. Poladim model a zase pauza. Mezi tim už se na letišti prohání dost motorkářů. Když je celkem klid startuju třetí aku s upravenými křidélky. Model už se začal chovat celkem uspokojivě.
Byl sem ve vzduchu asi tři minuty a z vedlejší pomocné ranveje co běží s hlavní se ozve pískání gum, rána a pak už stačim i s modelem ve vzduchu sledovat jak na střídačku chvíli vzduchem chvíli po zemi lítá v kotrmelcích mašina. Pohled celkem otřesnej.
Fajn, sednu a poběžim se tam podívat co se stalo. Uberu plyn, stočim to po větru že si nalítnu proti větru na přistání. Jenže model jaksi nereagoval na plyn. Prostě se mi zasek u elektroletu plyn asi na 50% a hotovo! Mezi tim se už k místu sjelo pár motorkářů a volali záchranku. Já tam v tu chvíli musel nad nima lítat jak debil a čekat až vylítam aku do mrtě (nastaveno vypínací napětí 3,4Včl.). Po asi deseti minutách konečně regl začal omezovat výkon motoru a já mohl sednout. Podotýkám že se jednalo o značkový regl MGM v ceně tří litrů! V životě se mi nic podobného nestalo!
Po přistání se běžim podívat co se stalo. Jeden motorkář sestřelil v rychlosti jiného motorkáře kterej se na vedlejší komunikaci asi otáčel. Přímo to asi neviděl nikdo. Za chvilku už přijela záchranka. Sestřelenej motorkář pohmožděnou nohu a fraktura palce ruky. Motorka ohnutý přední kolo i s vidlema. Ten co "střílel" na tom byl o "něco" hůř. Když sem viděl jak ta motorka lítá asi 60m vzduchem, tak sem myslel na nejhorší. Kluk rozlámanou jednu ruku, druhou pohmožděnou. Nohy, záda, hrudník dle lékaře asi ok. Oba dva zranění díky bohu při vědomí. Po zjištění zdravotního stavu obou lékař záchrané služby povolá vrtulník. Střelec převezen vrtulníkem na traumatologii do ČB, sestřelenej odvezen rychlou do Strakonic. Policie dává ruce pryč, neb se nehoda nestala na pozemní komunikaci. Z toho co zbylo z motorky co lítala vzduchem mi běhá mráz po zádech ještě teď. Ač sám motorkář mi tohle fakt na klidu nepřidá. Doufam že vzpomínka na tuto událost mi bude držet na uzdě pravou ruku na řidítku dost dlouho.
Po odjezdu záchranky se vracim k autu, naložim modely a jedu domů se smíšenými pocity. Jeden model vyhořelej, druhej splašenej. Navíc nehoda motorkářů. Jó tohle jsou Tchořovice.
Po příjezdu domů začnu zjišťovat co všechno asi odešlo šlusem. Serva ok! Mínusovej pin 6k corony se zatavil víc dovnitř. Přesto Rx vypadá že stále funguje! Servokabel reglu shořel. Sundal sem smršťovačku z reglu, zkouknul, očuchal, naletoval jinej servokabel a regl zatím točí motorem a funguje i BEC. Budu to muset potrápit nějakou dobu na zemi než to pošlu znova do vzduchu. Takže tohle dopadlo zatím dobře. Ale co s tim reglem MGM netušim. Po vložení další aku na zemi se regl normálně rozběh. Při představě že by se to zaseklo pod plným plynem – no ty vole. To by asi dobře nedopadlo. Asi požádám pana Dvorského o vyjádření co to jak to?! Že tohle jako né! V provozu mam asi 8ks čínskejch HobbyWingů (Plushů) a nemůžu proti nim říct křivého slova. Za cenu jednoho MGM si můžu koupit 5ks HW. Tohle mi fakt sere.
Jinak nějaké foto z „požáru“:
1,2,3
Po opravě reglu:
1,2
Takže závěrem jen konstatování, že elektrika je dobrý sluha ale špatný pán.
P.S.: Ráno sem přemejšlel že večer vytáhnu i moto. Nechal sem jí raději v garáži protože bych z jízdy stejně nic neměl. V duchu sem si řikal jak je asi rodičům, když jim zavolá kamarád jejich ještě školou povinného syna že se vymlátil na motorce a z nehody ho odvez vrtulník. Tady už kurva sranda končí.
Takže se opatrujte jak už na zemi, tak ve vzduchu. Žádnej koníček nestojí za zmařenej lidskej život