kratas píše:Kdyby to bylo s tím testováním a organizací práce tak jak popisuješ, tak se všeobecně ve světě neřeší obrovské problémy s testováním a vůbec s quality assurance
Asi sme natrafili na klasicky problém "nekonečného fóra", kedy sa reaguje len na posledný/é príspevky a to čo sa diskutovalo predtým sa vytráca.
Ja som testovanie uvádzal vždy v presnom kontexte (viď práve tie moje predošlé príspevky). Ten kontext bol o tom, že programátor nemôže sedieť a búšiť sw a par dní pred odovzdaním si to len rychlo preklikať či to nejako ide. Bez ohladu na velkosť projektu/či malosť si musíš predsa urobiť niečo ako zoznam testov. (v akejkolvek podobe)
1. Ten zoznam ale urobíš len tak že máš zadané ZADANIE s popisom čo to má robiť a ako to má vyzerať.
2. Ak máš zadanie (už presné) tak vieš povedať aké schopnosti a približné limity to bude mať. Potom nebudeš hovoriť o "...neobmedzených..." schopnostiach sw a pod. Ako to robí stále JETi.
U mňa moje pochybnosti odštartovalo tvrdenie : ... neobmedzené...
Koľko krát som to videl u menšich firiem keď sa do niečoho nového pustili a stavali len na prvotnom nadšení tvorcov. Ešte raz. Testovanie som mal a mám na mysli s ohľadom na to akú funkcionalitu idú testovať. Keď nevedia čo majú testovať nemôžu ani vedieť čo naprogramovať.
kratas píše:S tímto zápasí všechny firmy a pokud by firmička velikosti JETI měla následovat ty správné testovací procesy (to není jenom testovat, retestovat a podobně), tak to nevyvinou nikdy. Osobně si myslím, že využívají něco na bázi agilního programování (scram a pod.) a tam to běží malinko jinak než u vodopádu
Správne. Zmysluplnosť a rozsah všetkého - aj testov, musí byť prispôsobená tomu čo robím. Nemusíme ale hovoriť o vodopáde, inkrementálnom vývoji a pod. Stačí ak dodržím isté pravidlá, ale nejaké musia byť. Ak dám na výstavu niečo kde na prvej obrazovke trim výškovky trimuje smerovku (či ako to bolo prehodené) tak to znamená že to po sebe nepozrel ani sám autor konkrétnej časti kódu. To sa totižto pri rychlej práci v malých firmách stáva.
kratas píše:Testování jim stejně nic neurychlí, pouze ověří kvalitu, to je vše, co jim to dá a rozhodně jim to nezajistí splnění termínu, který někde řekli. Pouze a jenom ověří kvalitu.
Pozri si moje dva/tri prispevky na strane 32 (najme ten uplne posledný). Prosím prečítaj si ho.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=35260&start=465Netvrdil som len a len niečo o testovaní. Dal som tam príklad, s istou dávkou nadsádzky, ako sa tekéto veci v menšej firme rýchlo zvrtnú keď si nedávaš pozor.
Písal som tam napriklad o význame fixnutého datového modelu o probléme zberania symptómov od užívatelov a pod.... Predpokladám, že si nikto "netrúfne tvrdiť", že to v malej firme nie je treba, len preto lebo je malá. To nemá s testovaním nič spoločné. Ako mám mať ale istotu, že majú napr. fixnutý dátový model, keď zo slubovanej funkcionality majú len pár obrazoviek? Ako bývalý programator si to neviem technicky predstaviť. (tu ako technik, nie ako manager) V tom prípade je každý nový riadok kódu, či nová funkcionalita vlastne behaním po mínovom poli. Len čakáš kedy to buchne a začínaš od nuly.
Pozri mítingy a podobné veci nikoho nespasia. Projekt robia ludia a je jedno ako komunikujú (teda aspoň v malej firme) pokiaľ komunikujú. Keď ale budem na svojom počitači niečo kódovať a kolega bude kódovať niečo iné, tak keď neni dané čo kódujem ja a čo on, tak sa každým dňom na hony vzďalujeme a míňame čas len na spájanie kódu a nie na vývoj nosnej funkcionality.
Prvým a najväčším problémom je, keď začneš naháňať blchy po izbe namiesto toho aby si najprv chytil psa čo ich šíri.
kratas píše:Ladění a testování softwarových aplikací - v Praze
Rád ale som momentálne cca 1000 km od Prahy. Keby si bol niekedy ešte v priebehu tohto roka v Bruseli, tak napíš sz tu na fóre.