Shock F5J (a obecně k nové kategorii FAI F5J)

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
klingon77
Kontaktovat uživatele:

Re: Shock F5J (a obecně k nové kategorii FAI F5J)

#76 Příspěvek od klingon77 »

graup15 píše: Co zkusit Lomcovákem opěvovaného Stingera omotorovat tak aby zůstal lehký. Tzn žádné 50m/s, ale za cenu hmotnosti...prostě pohon dejme tomu na 10-12m/s na pouhý lehký tříčlánek. Ještě to vlastně pořádně nikdo nevyzkoušel.:-)

Vyzkousel :-) Jeden Dingo s lehouckym pohonem leta, Neu 1107 + 3s 1600mAh (tusim) letovka cca 2,2kg, stoupalo to 10-12m/s a majitel byl maximalne spokojeny.

Tak si tak zvažuji, jestli mi momentálně F3J-E stojí za ty obrovské prachy co slušný stroj stojí. Zatím..zatím:-) asi ne. Já totiž nikdy na žádnou soutěž nepojedu, naprosto mi soutěžení nebere. No ber to jen jako mojí úvahu, jestli F3J-E speciál , pokud ho člověk vyloženě nechce a je si vědom toho co to umí a co neumí, za to vlastně stojí. :-) :-)

Soutezni litani se da brat i jako cesta, jak se pilotazne posunout nekam dal. Jednak se pri treninku cilene zamerujes na to, co neumis a druhak se naucis zvladat stres, ktery soutezni lety prinasi a pri beznym letani " just for fun" te jen tak neco nevyvede z miry. Proste das do Vikinga lehky baterky a zkusis F5J 8)

Jinak k tomu, co psal Tomas o Lomcovakovi na RC VN doplnim, ze Roman taky profituje z toho, ze v zime je spis homogeni vzduch a "na polaru" se lita pomerne casto. Kdyby byl "deravejsi" vzduch (silne stoupaky-klesaky, jako v lete), tak J-cka budou mit jasne navrch, jejich vlastnosti na nizkych rychlostech jsou pri vytaceni uzkych "nulek" k nezaplaceni.
I ve vetrnym pocasi (kdy se drive F3B eroplany vyuzivaly) se jde spis cestou "double-carbon pluhu" nalozenyho na potrebnou vahu. 2 lidi naprimo bez kladky to dokazou dostat do slusne vysky a letove vlastnosti a viditelnost v dalce jsou proti B-ckum uplne jinde.
graup15

#77 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:
graup15 píše:Tak to jsem nevěděl. Dík za upozornění. Jinak aby jsi si nemyslel...všem vám co závodíte mooc fandím, neb se člověk vždy dozví něco zajímavého, nějaké zajímavé technické řešení a de fakto táhnete vývoj modelů. Takže máte mojí velou úctu a držím palce
Dalibor.
PS..kolik ti přesně hmotí pohon v Shocku? Tzn Motor, regl,batt a vrtule (komplet) dík.

Hele, já to mimo model nevážil. Nicméně počítej těsně pod 200g na motor s převodovkou, ICE50 Lite znáš sám dobře, počítej tak 35g s kabely, možná méně. Kužel a vrtule jsem teď hodil na váhu - 32g. Takže tak 265g motor/vrtule/ESC. Baterky jsou minimem nějaké tvrdé 3s1300mAh, spolehlivě do 120g. Zkusil jsem, že to s nimi vyvážím, takže OK, nicméně zatím létám jen s 3s2200, což je tak 200g.

Tome navěsím to sem, protože používáš Kontronik převodovku.
Přišel mi zpravodaj od Ivana Hořejšího. A vím, že jsi jak doma na foru (Stoupáku). Píše tam (Ivan) o tom, že se nemusí převodovky Kontronik mazat....!!! Tak slušně řečeno, je to špatně!!!! Ten nesmysl s teflonem na zubech nebudu vůbec komentovat, ale jde o to, že kamarád se řídil tím..nemazat. A byl to docela rychlý děj. Navíc tam Ivan píše ..hihi o konzultaci s výrobcem převodovek pro kategorii F1C, ale nějak zapomíná, že 30000 ot je docela prkotina. Běžně mi to na motoru točí 60 000 ot!! (ale to je zase trošku někde jinde). Prostě to hlavně namaž!!
creagel

#78 Příspěvek od creagel »

graup15 píše:Přišel mi zpravodaj od Ivana Hořejšího. A vím, že jsi jak doma na foru (Stoupáku). Píše tam (Ivan) o tom, že se nemusí převodovky Kontronik mazat....!!! Tak slušně řečeno, je to špatně!!!! Ten nesmysl s teflonem na zubech nebudu vůbec komentovat, ale jde o to, že kamarád se řídil tím..nemazat. A byl to docela rychlý děj. Navíc tam Ivan píše ..hihi o konzultaci s výrobcem převodovek pro kategorii F1C, ale nějak zapomíná, že 30000 ot je docela prkotina. Běžně mi to na motoru točí 60 000 ot!! (ale to je zase trošku někde jinde). Prostě to hlavně namaž!!

Tak ja to sem taky prilepim :)

Litam Kontronika v Maxionu a tocim na motoru cca 47000ot/m. Jak ale probuh tu prevodovku mazat? Koukal jsem se pred montazi do era, jak to rozebrat, ale na nic kloudnyho jsem neprisel. A kdyz uz se to povede rozebrat - cim nejlepe mazat?
graup15

#79 Příspěvek od graup15 »

Rozebrat je to tak jednoduché :-) Má to levotočivý závit (tělo převodovky). Tzn jen stačí vyšroubovat. Je to zajištěné Loctite, takže upnout motor , pak na převodovku nasadit přípravek (20cm plechu ) a vytočit. Nic na tom není.
Mazat pa Kluberem co prodává Mp jet .
Jde o to, že ten vtip s teflonem, se okamžitě bez mazání vydře a pak je to o náhodě, za jak dlouho se kousnou jehlová ložiska. A že se rafnou dřív nebo později, to ti můžu zaručit. Navíc nasuchu si rozhodně výrazně zkrátíš život převodovky. Ještě (možná!!!) kdyby bylo velké kolo bronzové, ale ocel na ocel, bez mazání je fakt vtip.
tomashr

#80 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Tome navěsím to sem, protože používáš Kontronik převodovku.
Přišel mi zpravodaj od Ivana Hořejšího. A vím, že jsi jak doma na foru (Stoupáku). Píše tam (Ivan) o tom, že se nemusí převodovky Kontronik mazat....!!! Tak slušně řečeno, je to špatně!!!! Ten nesmysl s teflonem na zubech nebudu vůbec komentovat, ale jde o to, že kamarád se řídil tím..nemazat. A byl to docela rychlý děj. Navíc tam Ivan píše ..hihi o konzultaci s výrobcem převodovek pro kategorii F1C, ale nějak zapomíná, že 30000 ot je docela prkotina. Běžně mi to na motoru točí 60 000 ot!! (ale to je zase trošku někde jinde). Prostě to hlavně namaž!!

Jen tak naokraj - Kira má povoleno maximálně 50tis ot/min a prý je dobré to dodržovat... U mě točí jen něco přes 30 tisíc, takže to zas takový hardcore není.

Jinak ale souhlas, taky už jsem na pár místech zachytil názor, že s tím "nemazáním" Kontroniku to není až tak horké, až budu v dohledné době dělat drobnou "reorganizaci" v trupu pro aplikování všech postřehů ze záletu, tak asi rozeberu i převodovku.
Tom1974

#81 Příspěvek od Tom1974 »

tomashr píše:
graup15 píše:Tome navěsím to sem, protože používáš Kontronik převodovku.

Jen tak naokraj - Kira má povoleno maximálně 50tis ot/min a prý je dobré to dodržovat... U mě točí jen něco přes 30 tisíc, takže to zas takový hardcore není.

Jinak ale souhlas, taky už jsem na pár místech zachytil názor, že s tím "nemazáním" Kontroniku to není až tak horké, až budu v dohledné době dělat drobnou "reorganizaci" v trupu pro aplikování všech postřehů ze záletu, tak asi rozeberu i převodovku.

Možná Dalibor myslel mě. Dal jsem převodovku na S-NEU 1107 a vydrželo to asi tři vteřiny. Vysypalo se jedno ložisko a to nadělalo paseku v celé převodovce. Druhá, n a m a z a n á převodovka 5,2:1 makala normálně....
creagel

#82 Příspěvek od creagel »

graup15 píše:Rozebrat je to tak jednoduché :-) Má to levotočivý závit (tělo převodovky). Tzn jen stačí vyšroubovat. Je to zajištěné Loctite, takže upnout motor , pak na převodovku nasadit přípravek (20cm plechu ) a vytočit. Nic na tom není.
Mazat pa Kluberem co prodává Mp jet .
Jde o to, že ten vtip s teflonem, se okamžitě bez mazání vydře a pak je to o náhodě, za jak dlouho se kousnou jehlová ložiska. A že se rafnou dřív nebo později, to ti můžu zaručit. Navíc nasuchu si rozhodně výrazně zkrátíš život převodovky. Ještě (možná!!!) kdyby bylo velké kolo bronzové, ale ocel na ocel, bez mazání je fakt vtip.

Koukal jsem se po tom mazivu a u mpjetu jsem nasel mazaci tuk pro ozbene prevodymazaci tuk pro ozbene prevody a mazaci tu pro planetove prevodovky. To je ono? Vypada to jako dost tuhy material a nedokazu si predstavit, jak tim tu prevodovku naplnim.

A jeste jedna takova otazka amatera - jak casto by se ta prevodovka mela mazat (tipuju ze je to dle naletanych motohodin)?
graup15

#83 Příspěvek od graup15 »

Tak vem tu bežovou sračku na planetovky od Mpjet..to je ono :-)
Jo a žádné plnění vazelínou!!! Jen se lehounce omatlají zoubky planet. Né že tam toho nacpeš injekční stříkačku !! :-) :-) :-)
Já přemazávám převodovku jednou za rok (u Neu). Staré mazivo vymeju (ale opatrně tak abych nevypláchnul i ložiska na hl hřídeli)..pak trošičku nového maziva. To je celé.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od TomasC »

Přemazávam převodovku každých 70 startů.
graup15

#85 Příspěvek od graup15 »

TomasC píše:Přemazávam převodovku každých 70 startů.

Na F3A? Tam ano, tam to běží o dost déle než v našich oštěpech . Poměr motohodin je velmi rozdílný.
tomashr

#86 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:
TomasC píše:Přemazávam převodovku každých 70 startů.

Na F3A? Tam ano, tam to běží o dost déle než v našich oštěpech . Poměr motohodin je velmi rozdílný.

A teď si to ještě srovnej s námi "soutěžáky" v F5J... Tam máš jeden start něco mezi 10-30s (obvykle pod 20s) a to je celé, pak už jen plachtění. Takže za celou soutěž se šesti starty "natočím" tak maximálně dvě minuty motoru - to se pak nediv, že jsem k mazání přeci jen vlažnější :lol:
graup15

#87 Příspěvek od graup15 »

Jo, ale nesoutěžíš 50X do roka? nebo jo ? :-) Beru i běžné starty při denním polétání, a na tom se natočí už dost.
tomashr

#88 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Jo, ale nesoutěžíš 50X do roka? nebo jo ? :-) Beru i běžné starty při denním polétání, a na tom se natočí už dost.

Popravdě i naprostá většina tréningu je v podobném režimu - jde hlavně o tréning termiky, takže ten poměr "minimum motoru" a pak v ideálním případě 10 minut plachtění je i v tréningu. No a při téhle době letu víc jak 10 startů za tréning neuděláš.
Výjimkou je tréning přistání, ale tam pro změnu letíš na motor pod 5 vteřin.
Mám fakt takový pocit, že za rok natočím s motorem v letadle typu Shocka asi tolik, jako zmíněný tomasc za 2 soutěže F3A...
tomashr

#89 Příspěvek od tomashr »

Dneska jsem se Shockem poprvé létal s lehkou baterkou - 3s TGY Nanotech 1300mAh 45C. V podstatě 100% spokojenost - stoupavost pořád kolem 10m/s (spíš k 11m/s), baterka má sice pokles větší než 2200mAh, ale modelu to evidentně stačí (navíc teplota okolí cca 4st C, v létě to bude lepší).
Není co dodat - tohle je naprosto reálná varianta pohonu :D
Pro pořádek ještě doplňuji, že vrtule zůstává RFM 14,5x10S, kužel nepřesazený s trámcem 45mm (ten asi ještě nějak změním, ale zásadní vliv na pohon to mít nebude).
Přílohy
Screen Shot 2011-11-13 at 4.21.32 PM.png
Naposledy upravil(a) tomashr dne ned 13.11.2011 19:55, celkem upraveno 1 x.
graup15

#90 Příspěvek od graup15 »

Paráda...gratulace. Já teď , budu rešit a ladit Energica. Ale po něm už jako doplnění let.parku se poohlédnu po nějakém F5J...nejspíš to samé co máš ty. Tak se tvé údaje velmi hodí.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“