LED světla do RC auta

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
janek16

LED světla do RC auta

#1 Příspěvek od janek16 »

Ahoj, potřeboval bych radu.. mám rc autíčko MINI DESERT Losi a k tomuto autu se dají dokoupit tyhle světla http://www.rcshop.eu/light-kit-mini-des ... 25526.html ale nechce se mi dávat za to tolik peněz, tak sem si řek že si to spíchnu sám. Ale jsem celkem na rozpacích jak to připojit, protože podle všeho originál se zapojuje do příjmače do zdířky AUX. Tak nevím jestli to připojit rovnou na baterku nebo nějak vykutit a připojit to do toho AUX, ale to zas navím jak bych to měl udělat :).. za každou radu moc dík.
zdendaK

Re: LED světla do RC auta

#2 Příspěvek od zdendaK »

Záleží zda to chceš zapínat na dálku nebo ne. Pokud ano musíš to dát do příjimače s příslušnou osv. jednotkou, která to umí viz: http://www.mminfo.biz/nightfly/ jinak můžeš přes vhodný odpor zapojit na BA.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Ahoj,
rozhodně to pořídíš za necelou desetinu ceny, pokud to nechceš rozsvicet dálkově přes RC soupravu.
Stačí např. koupit dvě vysoce svítivé LED (a pokud možno s širokým vyzařovacím úhlem) do předních světlometů, dvě vysioce svítivé LED do zadních světel, případně další kam si přeješ (boční apod.) a vždy ty dvě spojit do série, dát s nimi do série vhodný omezovací odpor a pak to připojit k baterii (jestli máš vypínač tak + pól za tento vypínač. Vhodné diody stojí několik korun, odpor odhaduji na korunu a je to.
Osvětlovali jsme takto kamarádovi velkého pickupa Ford T-100 a vypadá to nádherně. Ty LEDky můžeš koupit různě velké, my jsme koupili průměr 5mm, byly akorát do světlometů. Dozadu jsme chtěli dát 3mm, ale pak se nám tam vešly červené které jsme vyrvali ze zadního světla na bicykl. Svítí výborně, to auto je jako živé. Jestli přinutím kámoše aby to vyfotil, tak ti sem hodím fotku. Je to opravdu velká změna proti neosvětlenému...

Velikost toho odporu spočítáš takto:

(Napětí baterky - 2 x napětí na LED) / proud LEDkou.

Takže např. při napětí baterky 11V , napětí na LED 2,7V a proudem LED 20 mA to vychází:
(11 - 2*2,7) /0,02 = 280 ohmů.

Napětí na LED je různé podle typu, stejně tak ten proud, ale počítám že to bude fungovat, když ke 2 LEDkám dáš tak 220 ohmů odpor, svítit to bude fajn.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
janek16

#4 Příspěvek od janek16 »

No rozsvícet na dálkovem asi ne protože to ani myslím ten dálkač neumí. Jinak Tam potřebuju 5 ledek, a spíš jsem myslel že to zapojím paralelně, protože mám baterku jen 7,2 V tak aby to utáhla a odpor před to dal nějakých 40 Ohm. A vypínač myslíš asi na regulátoru že?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

janek16 píše:No rozsvícet na dálkovem asi ne protože to ani myslím ten dálkač neumí. Jinak Tam potřebuju 5 ledek, a spíš jsem myslel že to zapojím paralelně, protože mám baterku jen 7,2 V tak aby to utáhla a odpor před to dal nějakých 40 Ohm. A vypínač myslíš asi na regulátoru že?

Vypínač jsem myslel hned za baterkou, nějaký hlavní vypínač. Na reglu ne-e.. Takže to asi zapoj přímo na baterku.
Jestli máš 7,4V, tak bych použil 3 okruhy:
1. dvě ledky dopředu
2. dvě ledky dozadu
3. jedna ledka.
Každý ten okruh samostatný odpor, výpočet jak jsem psal nahoře (akorát u toho okruhu s 1 ledkou samozřejmě není to "2x" ve vzorci, ten odpor pak vyjde cca 100 - 150 ohmů pro 2 ledky a cca 220ohmů pro 1 ledku. Čím menší odpor, tím to bude více svítit.
Kdybys dal na jeden okruh 3 ledky, tak by to nesvítilo - už by nestačilo napětí.
edit:
Podle toho, jaké koupíš LEDky, bude možné ten odpor snížit pro větší intenzitu - některé výkonové LEDky jsou na dost vysoké proudy, i stovky mA. V těch příkladech jsem počítal s proudem 20 - 30 mA, při kterém pěkně svítí ty LEDky z bicyklových světel.
edit2:
Paralelně LEDky nespojuj, pak by asi některá svítila hodně a některá málo. Dej do série vždy dvě stejného typu (dopředu bílé a dozadu asi červené?), a vždy té větvi dej odpor podle toho, kolik chceš aby to svítilo.
janek16

#6 Příspěvek od janek16 »

Aha super dík za radu tak to udělám. No mám to tak, že jsou 4 bíle dopředu a jedna červená dozadu. Hlavní vypínač nemám vždycky, když dojezdím, tak odpojím baterku. Ještě jednou dík.. snad se mi to podaří spíchnout dohromady. Sice to je jednoduchý vzoreček pro výpočet toho odporu ale pro usnadnění jsem našel tady tyhle stránky http://ledz.com/?p=zz.led.resistor.calculator :)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

Osobne pouzivam na LED proud maximalne 15mA z duvodu zivotnosti. Vzdy proste davam trosku mene nez uvadi datasheety jako maximum. Na Slashi mam 5x bilou vepredu, 2x bilou vzadu jako couvaky a 2x cervenou vzadu jako koncove obrysove. Zapinam to na dalku pomoci obycejneho servozesilovace z rozebraneho serva, LED sviti pouze pri proudu jedne polarity. Pokud se polarita prehodi tak nesviti. Nak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
msob

#9 Příspěvek od msob »

Já to mám udělané tak, že:
vepředu
2x bílá jako potkávací světla
2 x bílá dálkové (rozsvítí se při plném plynu vpřed)
vzadu
2x červená jako obrysovky,
2x červená jako brzdovky (rozsvítí se při brždění nebo v neutrálu)
2x bílá jako couvačky - rozsvítí se při couvání

takhle to vypadá :-)
http://msob.hcbohumin.cz/free/RC-CAR-OSVETLENI.wmv

A postaveno je to na homemade spínači s PICAXE 08M a ULN2803 + pár pasivních součástek - cena součástek odhadem kolem 100-150 Kč + možnost přeprogramování dle libosti :-)
Naposledy upravil(a) msob dne čtv 21.02.2013 23:45, celkem upraveno 1 x.
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Nakadah »

msob> zbytecne komplikovane ale jinak dobry :) Nak
msob

#11 Příspěvek od msob »

NAK > jo - uznávám - jde to i jednodušeji :wink: ale když já chtěl účelově aby to takhle chodilo a mělo to závislost na ovládání plynu :-)
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Woita »

Nakadah píše:Osobne pouzivam na LED proud maximalne 15mA z duvodu zivotnosti. Vzdy proste davam trosku mene nez uvadi datasheety jako maximum....

LEDky mají oproti třeba žárovkám obrovskou životnost běžně 10 000 - 100 000 hodin, není třeba je příliš šetřit. Tolik na těch autíčkách nikdo nenajezdíme... Samozřejmě je třeba se podívat do katalogových údajů, třeba na větroně jsem si objednával výkonové LEDky, abych to viděl hodně z dálky, http://www.gme.cz/led-smd-specialni-pou ... -p511-017/ , LED LUXEON EMITTER Rebel - Cool White (6500K), 180 lm @ 700mA, 140° "Lambertian" --- a ty mají doporučený pracovní proud 700mA. Ty svítí opravdu důstojně, ale na těch 15 mA by toho asi moc nedaly :-)
Samozřejmě chápu že jsi mluvil o běžných 20mA LEDkách.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Jeste by je slo zatezovat pulzne proudem 100mA...to by mely vydrzet :D pulzy delky 0,1ms s frekvenci 1kHz :D ale stavet pro tohle elektroniku by se mi fakt nechtelo. Nak
Trinom

#14 Příspěvek od Trinom »

na co pulzně, proboha??? LEDky na 20 mA těch 20 mA vydrží po dobu udávanou výrobcem (nějakých těch 100 tisíc hodin). Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že i když jim trošku přitopíš (25 - 30 mA), tak to taky snesou bez nějaké velké újmy. Jasně, životnost půjde o něco dolů, ale na tohle hraní je to celkem fuk, takže když ti vyjde proud třeba 22 mA, tak to neřeš a klidně to tak nech. Nic horšího, než že ti odejde LEDka za pětikačku ti stejně nehrozí :).
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

Ale vis jak, ten vopruz - tahat to ven, rezat smrstovacku, pajet to :D cas co na tom stravim si cenim vic nez na jednu LEDku. Nak
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“