Heli a vaše nehody - pokračování

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
boZZda

Re: Heli a vaše nehody :-)

#286 Příspěvek od boZZda »

Tak to uvolněné smykátko na vrtulce na 700 jak popisuje Relax jsem byl já. Nic příjemného a oprava byla asi za 15000,- odnesla to taky jedna 6S LiPol :(
Taková kravina a co to umí způsobit.

Já dělám předletovku tak, že okem vše zkontroluji a po zapnutí zahýbu všemi kniply a celým vrtulníkem, jestli jsou gyra správně. No a šup do vzduchu s tím, že se mi snad povede to dostat celé domů.
Důležité ale je zmínit, že každý večer po létání sundám všechny listy a dělám následovnou kontrolu:

- dotažení všech šroubků a červíků, co jsou na vrtulníku
- volnost všech pohyblivých dílů a jejich vůle
- funkce ložisek
- očistit a promazat hlavní hřídel a vrtulkovou hřídel
- konektory na motoru/ESC, baterce, přijímači, bezpádle
- všechny kabely jestli nejsou nikde prodřené, či zlomené
- nasadím listy a rukou roztočím rotor a sleduji jestli se vše hladce točí a jestli nevydává nějaké zvuky

Mám potom na letišti o práci míň.
Nikdy ale stejně nevím na 100%, že se něco za letu nepo****! Stejně všichni víme, že vzlet a přistání nikdy nebude 1:1 :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
OPR
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od OPR »

boZZda píše:....Já dělám předletovku tak, že .......

Už si se naučil lepit šrouby? :)
psena
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od psena »

Tak to moje predletovka je daleko delsi:
Otevru kufr, vyndam kresilko. Vyndam vrtulnik oddelam kabinku a drazak listu. Otevru kufrik z vysilackou, zapnu vysilacku. Otevru kufrik s baterkama a nalozim baterky do heli. Stahnu paskama a pripojim regl.
Kdyz zapipa tak je to super, beru heli a vysilacku a jdu na plac.
Startuju.
Je to ale fakt moc... uz jsme si na place rikali, ze si zacnem platit nekoho kdo tohle vsechno bude delat za nas :mrgreen:
Howking
Kontaktovat uživatele:

#289 Příspěvek od Howking »

předleco? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
psena
Kontaktovat uživatele:

#290 Příspěvek od psena »

Predletova priprava? Aha vy se bavite o necem jinym... tak nic no :( :)
Screwball671

#291 Příspěvek od Screwball671 »

psena píše:Tak to moje predletovka je daleko delsi:
Otevru kufr, vyndam kresilko. Vyndam vrtulnik oddelam kabinku a drazak listu. Otevru kufrik z vysilackou, zapnu vysilacku. Otevru kufrik s baterkama a nalozim baterky do heli. Stahnu paskama a pripojim regl.
Kdyz zapipa tak je to super, beru heli a vysilacku a jdu na plac.
Startuju.
Je to ale fakt moc... uz jsme si na place rikali, ze si zacnem platit nekoho kdo tohle vsechno bude delat za nas :mrgreen:

U našeho kmenu tohle všechno dělaj ženy, zatímco odlítám baterku, tak připraví ještě občerstvení, no potom si můžou za odměnu přeleštit listy. :mrgreen:
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
Kenny McCormick

#292 Příspěvek od Kenny McCormick »

OPR píše:Já sem svoji proceduru předletové kontroly radši ani psát nebudu. Řekli byste, že nejsem normální. :lol: :lol:
Aspon napis kolko casu ti to zabere, ci ostane nieco aj na lietanie :wink: :)

Osobne len skontrolujem ci sa hybu serva a idem na to.
Na techniku som spadol dva krat pokial si spominam, a aj tak sa to nedalo spoznat na zemi.
Skor robim nejaku tu udrzbu doma po lietani/nepravidelne/ - ocistit listy, namazat hriadelky a nejaka ta opticka kontrola konektorov, vôlí a pod...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Milošek

#293 Příspěvek od Milošek »

Ahoj Radime.Přijmi mou úpřimnou soustrast.Je mi líto,že ti ten krásný stroj spadnul ikdyž né na ruce ,ale na techniku.To mě vždy naštve nejvíc.Když je to na ruce,tak si za to můžu sám a uznám,že jsem to nezvládnul.Mě pětikilo spadlo několik ktát na techniku a to je rána jak z děla a následný škody jsou mnohem větší než u 450.Proto preferuji spíš 450.S pětikilem taky lítám,ale mám z toho respekt a neužiju si to jako to moje blbnutí s komárem 450.Dnes jsme byli s Michalem ve Slivenci a bylo supr.Nic sme nezničili,což je hlavní,a navíc bylo krásné počasí.Tak to koukej brzy opravit a ať ti to lítá bez nehody.
Dvě manželky,dvě děti,pejsek,kočička,co že mám? Helikoptéru? Jo. Taky se něco najde.
insomnia

Heli a vaše nehody :-)

#294 Příspěvek od insomnia »

Diky chlape :) uz cekam jen par malickosti z rc711, ktery odesly v patek, tak snad pristi vikend zase ve vzduchu a s novymi listy EDGE 553 FBL :)

Na pristi ranu, ktera doufam jen tak nebude, jsem uz pripadne predzasobenej, abych necelil abstaku ;)
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
michalll
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od michalll »

Tak se taky pochlubím...
Dneska jsme měli na letišti diváky a tak jsme se trochu předváděli... Já se s Protosem předváděl o něco víc, než mám natrénováno a při levé couvané zatáčce na rychlosti (levou ještě moc neumím...) jsem měl najednou mozkový zkrat. Než jsem se stačil rozhodnout, tak zvítězila gravitace. Hold jsem sice přepnul ještě nad zemí, ale i tak vrtulník vypadá jak po přejetí náklaďákem. V celku nezůstalo skoro nic - ani karbonový rám. Jediné přeživší díly jsou asi podvozek, hlavní kolo a možná pár věcí z hlavy.... :(
PROTOS 500, BLADE 130 X

Heli kabinky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/
Relax

#296 Příspěvek od Relax »

Michalll - kondolence.......... bohužel dneska sem po delší odmlce na toto téma taky napíšu.......

Pochvaloval jsem si HC3SX na 550, naprostá spokojenost a na pěkně seřízené heli nebylo kde hledat chyby. Dnes jsem plánoval minimálně 6 startů, slíbil jsem předvést známému 450 a 550 ale na kopec jsem se dostal o hoďku později kdy už tam lítali s elektroletama. Známe se léta byl nesmysl lítat společně takže jsem poprosil o letové okno po jednom startu s komárem a sršněm a pak domů. Všechno naprosto OK, heli se líbily. Odpoledne jsem s jiným známým podrandili s elektroletama za Prahou, heli zůstala doma. Už jsem se celkem smířil s tím že s 550 polítám zítra po ránu. Jenomže dneska bylo jak v červnu, váhal jsem a neodolal, vytáhlo mě to znova na kopec a tradá do vzduchu. Na kopci pár lidí s pejskama, lítal jsem ale nad údolím k Motolu kde není nikdo. Už při první baterce se ke mě přitočil velitel psího výcviku a že má doma taky vrtulníček, a kolik tohle stojí a co to umí ..... známe to všichni. Povídat u řízení nemám nikdy problém, heli už mám dost v ruce. Netrvalo dlouho a diskuze dospěla k záchrannému systému a rozhodnutí to předvést názorně. Od nastavení Pavlem Bozděchem to proběhlo tak zhruba po třicáté, vždycky záměrně s cílem si zvykat. V nějakých 30 metrech ned údolím jsem 550 převrátil přes záda, do toho trochu křidýlka aby to vypadalo věrohodně a cvaknul jsem záchranu. 550 okamžitě srovnala horizont a v invertu začala stoupat, přes výškovku jsem jí hned přehodil z invertu do normální polohy a chystal se vypnout záchranu.

tady musím upřesnit, že na Futabě FF7 mám záchranu na pružinovém spínači Instruktor žák, který je vpravo shora a dole, nad ním je klasický dvoupolohový spínač kde je autorotace. Trochu jsem si byl vědom rizika mít tyhle dvě funkce poblíž sebe a plánoval jsem dát autorotaci buď jako první polohu ze tří letových režimů - Vypnuto, Iddle 1 2100ot a Iddle 2 2400ot, a nebo na jiný volný spínač. V euforii z lítání jsem na to ale úplně zapomněl a dneska se mi to vymstilo s plnou parádou.....

Naprosto netuším PROČ a jak mě to napadlo, ale záchranu jsem nevypnul povolením tlaku na pružinu = ukazovák dolů jako obvykle. Prst jsem dal podél boku vysílače ještě výš, spínač sice pěkně cvaknul dolů čímž jsem odstavil záchranu, jenomže jsem zavadil bočně o spínač autorotace a ......... vypnul motor ............. :-(

To byl šok .... heli ve 40 metrech nad zemí, vteřina dvě než mi došlo co se vlastně děje a cvaknul jsem autorotaci zpátky. Bohužel minimum zkušeností s touhle prekérní situací, takže místo co bych hlavně udržel otáčky rotoru, asi tam byl kolektiv do plusu a rotor hodně vytratil takže heli přestávala reagovat na řízení. To už byla zhruba 25-30 metrů nad zemí a motor nenabíhal..... V podstatě volným pádem se celkem pomalu sypala dolů a zmizela mi v údolí. Přes keře na hraně plochy nebylo místo dopadu vidět, tlumená rána. Než jsem se smířil s tím že je to na zemi a vypnul motor, zaječelo to a převodové kolo jsem čísnul jako bonus své neskutečné blbosti.

Naštěstí heli spadla na celkem silnou vrstvu starých travin a škody nejsou zdaleka tak hrozivé jak jsem čekal poklusem dolů. Při pádu už se asi nic netočilo, a heli zřejmě spadla na levou přední část podvozku. Přerazila se přední noha, ohnutá levá lyže a naštíplý roh levé bočnice vpředu. Kabinka bez škrábance, jeden list se poškodil u kořene vyvrácením v gripu, druhý je netknutý ale radši spíš na výměnu. Celá sestava nosného rotoru včetně obou os, serv bez vůlí a táhel vypadají bez následků, stejně tak celý ocas včetmě trubky a vrtulky s listy nevykazuje nic, všechno rovný. No a pak to hlavní kolo, lehce číslý a výměna jasná. Gyro a rádio chodí. Až se to roztočí, uvidím samozřejmě reálný stav věci.

Bočnici zvažuju opravit odebráním roztřepeného uhlíku frézkou a zesílením destičkama z obou stran včetně prošroubkování a vylitím chybějícího uhlíku kvalitním epoxy. Nárazem se bočnice rozštípla viz detaily na odkazu. Kupovat ale hned nové bočnice za cca 2660 v ČR nebo o něco méně venku není možná nezbytné, uvidím jestli mi ale opravu odborníci vůbec odsouhlasí :-)

Už trochu vyprchaly bezprostřední emoce, jsem prostě pitomec. Jak vidno i s HC3SX se dá spadnout, nejsem ostatně první a zřejmě ani poslední. V tomto konkrétním případě za to HC ale naprosto nemůže, chce to jenom zvládat jak a kde ho zapínat a právě proto to sem dávám pro následovatele tohoto zázraku........... Já jsem s ním i tak spokojenej, jako dobrou pojistkou i náhradou za obecně nepříliš oblíbený Phoenix :-) Možná bych si na něm ale měl nejdřív pořádně nacvičit autorotace, které jak neměly smysl u 450 tak tady můžou být velmi k užitku - dneska jsem v tom ttoálně vybouchnul.....

http://relax450.rajce.idnes.cz/TREX5503G/#IMG_2191.jpg
a 5 dalších snímků
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
psena
Kontaktovat uživatele:

#297 Příspěvek od psena »

No asi pred dvema tydny jsem se bavil s panem ktery si ode me bral kit Trexe 600 Pro... svuj totiz rozbil napadrt. Pricina? Stejne jak i u jeho kolegy tyden pred nim... zapnuti autorotace misto zachrany.
Podle me je to dost velke minus toho systemu... kazdej si to muze zkouset nanecisto 100x , ale potom nacisto stejne podvedome dava autorotaci kdyz je zeme nadosah.
Ja bych to asi resil nejakym pokusem o zautomatizovani na simu.
A nebo si zezacatku dat zachranu misto autorotace, pri prirstani je vic casu premyslet nez pri padu, ale tezko rict, ale to muze byt taky zdrojem nebezpecnych situaci.
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od Fenius »

Čo sa stane, keď zapneš tu záchranu na zemi? Začne to stúpať? :D
Howking
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Howking »

michalll píše: Jediné přeživší díly jsou asi podvozek, hlavní kolo a možná pár věcí z hlavy.... :(

No a zapomněl jsi na kabinku! Rána jako prase, po menších ranách jsem měl kabinku jak zmuchlaný hajzlpapír a ta tvoje (tebou vyrobená) měla v obvodu jeden záprask od táhla a jeden vlasový v laku. Jako nová. Hoď její fotku, aby ostatní viděli jak odolné umíš vyrobit kabinky.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
psena
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od psena »

Jo podle me to zacne stoupat. V pripade napriklad protivetru to muze byt taky docela problem...
No ja jsem vzdy rikal, ze jeden pad nauci vic nez mesic treninku... takze zatim si na ten zachranej system buduju nazor.
Mozna na vetsi heliny a pro pokrocile piloty to muze byt prinos, u zacatecniku a Trexe 450 si nejsem jistej.
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“