Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#361 Příspěvek od petr64 »

Ahoj,
bylo mě líto Alfy, jak je po loňsku celá "vorvaná" a "ublemcaná" od CA a Purexu. Tak jsem přetáhl vrypy v křídlech šlehaným tmelem, vyřadil prodlužky k servům (velmi nespolehlivé), obrousil celý trup do hladka (loni jsem ho laminoval, ale povrch byl hodně nerovný). Vyčistil vnitřek trupu a odstranil masivní držák pro kameru (bude na SkyClimberovi). Odstranil závaží a posunul lipolky víc dopředu. Alfa je o nějakých pár desítek gramů lehčí. Pak jsem nalepil zespodu na křídla 1,5mm překližku v místě, kde se zasouvají do trupu (byla tam vůle 1-2 mm a křídla nedržely), srovnal jsem ještě více vzepětí.

Nakonec jsem trup Alfy zlehka stříknul a dal nový design. Jo a stříknul jsem i kužel stříbřenkou a přes to lesk lak - vypadá teď jak kovový.

Obrázek

Dnes ráno nefoukalo - tak jsem nabil dvě 2článkové 2200mAh aku. 2x30 minut ve vzduchu na 1/4 - 1/2 plynu. Paráda, sluníčko už topilo, lítal jsem s dvěma káňáty - pořád se má člověk od nich co učit - jak to točili nad vrcholem kopce. Zajímavé, že neprotestovaly a vzaly mě do hejna, byly docela nízko.

... tak jsem s nima kroužil, ležíc na zádech, ticho, nikde ani noha. Jeden z nejlepších zážitků ...
Ticcino

#362 Příspěvek od Ticcino »

Tohle že je Alfa? Bych jí vůbec nepoznal. Pěkně jsi jí vytůnil.
Chtěl jsem se optat, ten kužel je originál? Že tam je tak příšernej schod mezi kuželem a čumákem.

Ale jinak moc hezká práce.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od petr64 »

Není to žádný zázrak - tak fotka je z větší dálky. Zblízka je vidět spousta šrámů a nedokonalostí povrchu. Ano, kužel je origo - jen přestříkaný a přelakovaný. Ta mezera - to má moje Alfa má od doby, kdy jsem ještě padal častěji na čumák. Postupně jsem pády na hřídel motoru "vyrobil" axiální vůli cca 3mm. Je tam ale motoru to zjevně nevadí. Jakmile se zapne tak se oska vytáhne na doraz a bez problémů se točí. A taky jsem před motorovou přepážkou odřízl EPP - proto ta mezera, neb jsem vyosoval motor dolů. Teď už se mi nechce mezera něčím "dosochat" ... je to taková deformační zóna :)

Alfu dnes beru jako cvičný/tréningový model a ne jako výstavní exponát.
Ale dík za postřeh, možná to poopravím.
mydyingbride

#364 Příspěvek od mydyingbride »

Moc hezky sis jí vylepšil, klidně by se od tebe mohli inspirovat a dělat jí takhle v druhé verzi..:-)
Inspiroval jsi i mě. Určitě si jí taky ještě vylepším!

Jinak já jsem si byl zalétat před 14 dny. Po zimě jsem neměl takový cit, ale ušlo to.
Až do chvíle, kdy jsem proti sluníčku špatně odhadl vzdálenost stromu..:-)
Ještě, že ještě není listí, jinak by asi zůstala nahoře, takhle pěkně pomalu padala.
Odpadly křídla a zůstala videt za zadní křidélka, jenže v tak špatné výšce, že to nešlo vyháknout.
Byla v takovém háčku, tak jsem s ní musel nakonec trhnout (Zahnutým klackem strčeným do odvětrávání motoru)
a urval si celý zadek...

Ale slepená pak byla doma za chvilku.

Takže letos jsem ještě nepřistál..:-D

Foto ještě před tím, než se tak šikovně zahákla
Obrázek
petr64
Kontaktovat uživatele:

#365 Příspěvek od petr64 »

Inspiroval jsi i mě. Určitě si jí taky ještě vylepším!

No, ty barvičky to už je jen finál. Myslím, že první nejdůležitější vylepšení je pod těma barvama - 5 uhlíkových výztuh tyčkou průměr 1mm od motoru dlouhých cca 25cm, další uhlí na konci trupu před VOP cca délky 12 cm a finálně přes celý trup laminace 2 vrstvy 30g tkaniny zespodu a 1 vrstva shora. Po téhle operaci se model zpevnil jak hrom a od té doby jsem nic na poli nelepil ani doma v hrnci nevařil :).

Druhá důležitá věc byla, že jsem místo Y-kabelu dal každé křidélko na samostatný kanál a začal používat diferenciaci křidélek (50%). Mám pocit, že jsou od té doby zatáčky mnohem lepší. Taky jsem vyřadil "prodlužkovačky" kabelů serv - konektory pod křídly začaly být časem silně nespolehlivé (cukala serva). Spadl jsem na to 2x, ale ještě jsem ty pády zkorigoval tak, že to nebylo nikdy kolmo do země. Původně jsem uvažoval, že dám konektory nové a zalepím je, ale nakonec jsem vzal štípačky přeštípl kabely a prodloužil je ... mám to vedené až do přijímače, bez dodatečných mechanický/nespolehlivých konektorů. Pravda je, že s touto úpravou éro pořád nerozkládám, tzn. že taky pořád nezandávám křídla, které teď líp to drží. Ale tato úprava může být pro někoho nepřijatelná. Mě se složená Alfa do auta v pohodě vleze. Prostě každý jak potřebuje.

Třetí a poslední důležitá věc byla, že jsem vyosil motor (dolů) ... podložkami cca 1-1,5 mm (už přesně nevím). Od té doby jsem přestal používat mix PLYN -> VOP k eliminaci vzpínání Alfy po přidání plynu.

a urval si celý zadek...

Taky jsem jednou rážel ořechy, teda Aflu z dubu (nejdelší lať co sem doma našel, nadrátovaná trubka z hliníku a na konci klacek s vidličkou. Celkem tak 6,5 metru, byla to fuška jen to postavit a udržet ztopořené kolmo nahoru). Ale v pohodě jsem ji vyháčkoval z haluzí, byly v křídle jen 2 vpichy od těch mých vidlí :)

Chce to zklidnit nerv a postupovat pomalu ... já vím, každej chce mít hned éro dole i za cenu toho, že se něco rozbije.
jirakus

#366 Příspěvek od jirakus »

Nevíte někdo jak silný motor je v Alphe1500? Myslím watáž. Scháním do prázdné Alphy motor a regl. ,kdyby někdo měl z rozbité doma tak koupím. Za originál od Pelikána se mi zdá dost peněz,ale nevím jakou altenrativu zvolit aby to nebylo zbytečně drahé. Něco už jsem našel,ale nevím ty watty.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
tomasCR

#367 Příspěvek od tomasCR »

jirakus píše:Nevíte někdo jak silný motor je v Alphe1500? Myslím watáž. Scháním do prázdné Alphy motor a regl. ,kdyby někdo měl z rozbité doma tak koupím. Za originál od Pelikána se mi zdá dost peněz,ale nevím jakou altenrativu zvolit aby to nebylo zbytečně drahé. Něco už jsem našel,ale nevím ty watty.

Měl by tam být ekvivalen tohoto:
TR 28-30B 14A 1050Kv Brushless Outrunner
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2112
Kdysi ho mívali i na HobbyKingu ale už jsem ho tam nenašel. A byl asi za 10$
ale našel jsem ho ještě tady:
http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/ ... 14A-1050Kv

Nejpodobnější mi příjde
Turnigy Aerodrive SK3 - 2830-1020kv Brushless Outrunner Motor
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18154
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)
maroth71

#368 Příspěvek od maroth71 »

petr64 píše:Ahoj,
bylo mě líto Alfy, jak je po loňsku celá "vorvaná" a "ublemcaná" od CA a Purexu. Tak jsem přetáhl vrypy v křídlech šlehaným tmelem, vyřadil prodlužky k servům (velmi nespolehlivé), obrousil celý trup do hladka (loni jsem ho laminoval, ale povrch byl hodně nerovný). Vyčistil vnitřek trupu a odstranil masivní držák pro kameru (bude na SkyClimberovi). Odstranil závaží a posunul lipolky víc dopředu. Alfa je o nějakých pár desítek gramů lehčí. Pak jsem nalepil zespodu na křídla 1,5mm překližku v místě, kde se zasouvají do trupu (byla tam vůle 1-2 mm a křídla nedržely), srovnal jsem ještě více vzepětí.

Nakonec jsem trup Alfy zlehka stříknul a dal nový design. Jo a stříknul jsem i kužel stříbřenkou a přes to lesk lak - vypadá teď jak kovový.

Obrázek

Dnes ráno nefoukalo - tak jsem nabil dvě 2článkové 2200mAh aku. 2x30 minut ve vzduchu na 1/4 - 1/2 plynu. Paráda, sluníčko už topilo, lítal jsem s dvěma káňáty - pořád se má člověk od nich co učit - jak to točili nad vrcholem kopce. Zajímavé, že neprotestovaly a vzaly mě do hejna, byly docela nízko.

... tak jsem s nima kroužil, ležíc na zádech, ticho, nikde ani noha. Jeden z nejlepších zážitků ...
Přílohy
5.jpg
4.jpg
ahoj nejdříve ti musím pochválit jak jsi alphu pěkně vytunil až jsem se zastyděl že ta moje je jak kdyby přiletěla po boji tak jsem ji taky namastil šlehanym tmelem .Na druhy den jsem přišel k ní že ji budu brousit ale šlehačka nevytvrdla jen tak trochu povrchově, jak dlouho by to mělo tvrdnout aby se s tím dalo pracovat dále dík
ahoj nejdříve ti musím pochválit jak jsi alphu pěkně vytunil až jsem se zastyděl že ta moje je jak kdyby přiletěla po boji tak jsem ji taky namastil šlehanym tmelem .Na druhy den jsem přišel k ní že ji budu brousit ale šlehačka nevytvrdla jen tak trochu povrchově, jak dlouho by to mělo tvrdnout aby se s tím dalo pracovat dále dík
petr64
Kontaktovat uživatele:

#369 Příspěvek od petr64 »

Poznámka: ahoj nejdříve ti musím pochválit jak jsi alphu pěkně vytunil až jsem se zastyděl že ta moje je jak kdyby přiletěla po boji tak jsem ji taky namastil šlehanym tmelem .Na druhy den jsem přišel k ní že ji budu brousit ale šlehačka nevytvrdla jen tak trochu povrchově, jak dlouho by to mělo tvrdnout aby se s tím dalo pracovat dále dík

Ty seš ďábel, kolik toho tmelu jsi na ten trup dal :) Já jsem jen lehounce nabíral a velmi spořivě zatmelil jen díry a rýhy. Tak jak jsi to pojal, tak to je jak laminace 2mm - se nedivím, že ti no neuschlo.

Nech to pořádně proschnout a všechno obruš pryč na původní povrch EPP. Šlehaný tmel se nedává ve vrstvě, jen se s ním zacelují rány - ve vrstvě praská. Navíc to éro bude vážit o půl kila víc - cílem modelářů je váhu modelů snižovat.

No nic, nevadí - trochu si zabrousíš (vidím to tak na vibrační brusku - jen prosím nebruš až do EPP).
kope
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od kope »

To maroth71: tmelem jsi opravdu nešetřil :) . Ono taky záleží, jaký tmel jsi použil - já mám třeba negativní zkušenost s tmelem HET, který ani ve slabé vrstvě nikdy docela nevytvrdne - pořád je jakýsi "gumový" a místo broušení se spíš odžmoluje. Pokud jsi použil třeba One Time, počkej ještě třeba den, pak to zkus a když to půjde, vezmi to JEMNÝM papírem pod vodou. Počítej s tím, že většina tmelu půjde zase pryč.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
maroth71

#371 Příspěvek od maroth71 »

diky za radu :D že jsem tam toho dal hodně .Už se stalo ale musím říct že když jsem to napatlal tak jsem myslel že budu ještě potřebovat dvoukolák abych ho odtáhl na pole na lítání :lol: ale když to uschlo (tři dny ) tak už se mi to tak těžké nezdálo a když jsem ho ještě vybrousil tak jsem se dostal pocitově na stej nou váhu jako předtím . Ale protože se mi nezdál první nános tmelu a někde se projevili volné prostory na tmel tak jsem to na nesl ještě jednou :D .Musím ale říci že po uschnutí a vybroušení trochu ero přibralo tak jsem byl zvědavy jestli se vubec odlepí od země ....... Dneska jsem to byl vyzkoušet a naprostá spokojenost letadlo je takove klidnější a při dnešním krásném bez větrném počasí se chovalo uplně skvěle . stříkl jsem ho ještě barvou a na něj trochu laku aby mu to hezky klouzalo :) :) tak příště ještě přijdou na řadu křídla a bude hotovo zase to budu moci rozbít
Přílohy
20120419_175501.jpg
20120419_175447.jpg
20120419_175439.jpg
petr64
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od petr64 »

No vidíš, že to jde. Příště: "Někdy méně je více". Zejména u křídel - jestli ti bude každé křídlo vážit podstatně více než to druhé, tak to téměř s jistotou rozsekáš. Myslím to v dobrém - viz začátek tohoto vlákna, kde jsem popisoval moje problémy s příčně nevyváženým modelem - to prostě vytrimovat nejde (dodneška mám na konci jednoho křídla vlepenou 1Kč :) ).

Kolik to teď váží? ... a dej si kryt kabiny na magnety nebo na suchý zip. S tou páskou to moc stylové není.

Letu zdar.
mydyingbride

#373 Příspěvek od mydyingbride »

Zdravím po delší době.

Tak už jsem cca měsíc bez letadla. Po opravě (servo bylo seknuté a tak stačilo pootočit) a slepení po minulém přistání na stromě
jsem se navečer vydal prolétnout. 3 super lety, přistání bez problémů. Jen Alfa bez motoru trochu padala, tak jsem vytrimoval výškovku.

Při čtvrtém letu jsem chvilku zakroužil a letadlo předvedlo střemhlavé kamikaze :(

Byl to mžik. Asi tak z 20m. Čumák rozsekaný na cucky, přežily jen křídla...
(a to jsem si ho přinesl ve zbrusu novém standboxu, který jsem dostal)

Dlouho jsem dumal, kde se stala chyba a vyšel mi jediný závěr - servo.

To seknuté servo jsem chtěl vyměnit (dokonce jsem ho měl koupené), ale zkusil jsem ho "jen" opravit a to byla chyba.
Zřejmě se ve vzduchu opět seklo a s tím ve vzduchu nešlo nic dělat.

Takže teď dumám, koupit po dílech Alfu? Nebo koupit novější a větší Gamu 2100? Teď ještě uvažuju o Phoenix 2000 z Hobby Kingu.

Rozhodně s lepšími, zvlášť koupenými servy.

takže letu zdar.. :wink: Ať se vám daří.
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#374 Příspěvek od NefroniK »

mydyingbride píše:... Takže teď dumám, koupit po dílech Alfu? Nebo koupit novější a větší Gamu 2100? Teď ještě uvažuju o Phoenix 2000 z Hobby Kingu. ...

Ak do toho nechceš investovať viac, tak asi kúpiť nový trup, VOP, SOP na diely k Alphe, ale musíš zas prekladať celú elektroniku. Ak by si chcel už niečo väčšie, ale páči sa ti ako Alpha lieta ale nechceš znova opravovať, mohol by si skúsiť tu Gamu. Gama je ale na také kľudné polietanie, plachtenie, možno trošku termiky. Prípadne aj na svah viď toto vlákno kde nájdeš aj viac iných info o Game.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
mydyingbride

#375 Příspěvek od mydyingbride »

NefroniK píše:Ak do toho nechceš investovať viac, tak asi kúpiť nový trup, VOP, SOP na diely k Alphe, ale musíš zas prekladať celú elektroniku. Ak by si chcel už niečo väčšie, ale páči sa ti ako Alpha lieta ale nechceš znova opravovať, mohol by si skúsiť tu Gamu. Gama je ale na také kľudné polietanie, plachtenie, možno trošku termiky. Prípadne aj na svah viď toto vlákno kde nájdeš aj viac iných info o Game.

Jj, to už mám načtený. Ono to výjde všechno cca stejně. Z Alphy zbyly je ty křídla. Motor v háji, hřídelka křivá, baterka všechno poničila a sama taky nepřežila.
Aplhu jsem měl rád, ale Gama i Phoenix mají už v základu klapky. Myslím, že líp vyjde ten Phoenix, i když je z HK. No každopádně dám pak vědět. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“