Točenie sa termických prúdov
Re: Točenie sa termických prúdov
Bolo to kvôli počasiu, ale v ten deň bolo jasno a min. 30 stupňov... Lenže nebolo isté či to bude môcť následne pokračovať na druhý deň v Nitre, tak to zrušili, resp. presunuli na september....
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Keď už sme pri tom F5J, aké zariadenia v zmysle pravidiel sa používajú na záznam výšky a blokovanie motora?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Musí to dělat něco jako tohle: http://modelweb.fotozona.cz/2011/10/alt ... j-fai.html ...
Konkrétní seznam se průběžně vyvíjí, je k vidění třeba na f5jfun.com.
Tohle ale je na debatu v jiném threadu...
Konkrétní seznam se průběžně vyvíjí, je k vidění třeba na f5jfun.com.
Tohle ale je na debatu v jiném threadu...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Ja len, že ma tá F5J už dlhší čas láka... len som v tomto na úplnom začiatku!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
tomashr píše:pepin píše:.
Já se třeba docela směju nad tvou větou "jestli tento den má vubec smysl jít nějakou termiku lovit". Představa, že budu chodit na letiště jen když mi to bude připadat super je pro mě naprosto absurdní.
ještě jednou se k tomu vrátím-----na víkend se má oteplit a já ti říkám,že dobré by to mohlo být v pátek už možná po obědě až do podvečera a v sobotu tak po desáté do 14h,duvody k tomu svému tvrzení mám jednoduché,teplo bude,to je jasný,jenže pršelo a to je problém ,puda se bude dlouho ohřívat na to,aby vubec mohla vzniknout nějaká smysluplá termika,mooožná v pátek až po obědě,spíš asi ale ne,fakt pršelo docela dost,jenže protože bude teplo a bude málo foukat určitě se to nakonec zadekluje,páč to,co se odpaří nic neodfoukne ,takže pokud to nevyjde v pátek odpoledne,moooožná ještě v sobotu před polednem,pak už bych tomu moc nevěřil,určitě budou mraky a znovu přehánky,pokud se trošku víc nerozfouká-----no a to jsou právě ty knížky.jestli mě to nevyjde,nevadí ani institut meteorologie není neomylný,nicméně si nedělám žádné iluze,že po těch deštivých dnech by to měl být nějaký termický zázrak.ale polétat by se mohlo trošku dát.to zase jo.
v pondělí mužeme zbilancovat,jak to počasí nakonec opravdu vyšlo
Pepin 100 bodů , za páteční předpověď . Ráno prd , kolem poledne první výtahy stratosféráky ,
krásný termický květáčky na horizontu .
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
BOSS8 píše:Pepin 100 bodů , za páteční předpověď . Ráno prd , kolem poledne první výtahy stratosféráky ,
jen je blbý,že je to ovlivněné tím teplým proudem z jihu,takže asi ani přez noc nebude kosa a to bude postupně znamenat celkové prohřátí v celé vrstvě a terika bude postupně slabší páč nebude moc veliký teplotní rozdíl mezi nebem a zemí
Já osobně létám termiku tak jak mě to ten kluzák nese nejlíp. Mám letadla seřízené tak, že dost indikují ten nálet, pak když se mi to podaří pěkně uklidnit v tom stoupáku, dotrimuju. O termice si čtu pořád, ale nejvíc mi ukázala příroda sama a ukazuje pořád. Nejvíc jsem pochopil při dlouhých procházkách s letadlem krajinou kolem České Kamenice kde jsem začínal s pokusy a lety v různých terénech. Dlouhé hodiny jsem trávil pozorováním ptactva, káňat a luňáků, vlaštovek, jiřiček, rorýsů a holubů, čápů, skřivanů, v zimě zase vrán a havranů... pozoroval jsem stromy, listí, trávu, hmyz...zkoumal teplotu, vítr. Obcházel kopečky a jejich zalesněné šošole, návětrné a závětrné strany, zkoumal proudy, rotory vznikající v údolích a nížinách. Pozoroval a prošel mnoho kilometrů pastvin a lítal i tam kde jsem tušil že to rozbiju a snažil se nastoupat mezi kroužící dravce. Kolikrát jsem se musel zklamat nebo havarovat, abych nakonec dostál lekce a zasloužené odměny. Trpělivost se stala mojí "kámoškou" na dlouhejch tůrách a nebezpečnejch přeletech....no...a pořád mam dojem, že vim strašný prd, když hledim do nebe:-)
Taky si po těch zkušenostech říkam, že si pilot dost pomůže dobře vyváženym, seřízenym a postavenym strojem.
Taky si po těch zkušenostech říkam, že si pilot dost pomůže dobře vyváženym, seřízenym a postavenym strojem.
Naprosto souhlasím - moje řeč.
Jakým způsobem - stylem, se k něčemu dopracuješ, je hodně důležitej detail
Jakým způsobem - stylem, se k něčemu dopracuješ, je hodně důležitej detail
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
tak dnes opravdu nic mnoho,okolo poledne sice šílený výtahy,ale strašně to bylo rozmlácený,s 4 metrovkou to cloumalo jako s papírákem,pokud jsem nalítnul komín tak to bylo po ustředění klidné polétání,jenže model ta termika okamžitě vystřelila velice rychle do stratosféry a unik mimo byl v tak šílený turbulenci,že jsem měl i pocit,že nějak blbne elektronika,nakonec jsem raději sednul a doufal,že se to po poledni trošku ustálí.dal jsem si pauzu,jenže bohužel když jsem znovu vyrazil znovu polétat,tak se pomlátil v té turbulenci padáčkář a páč byl přivolán vrtulník,tak jsem už nemohl létat,když odletěl tak už začalo poprchávat jak jsem ve čtvrtek předpokládal 
- LV
- Kontaktovat uživatele:
robotmz píše:na súťažiach sa nerobí skoro nič tak "ako má byť" počnúc od automobilových závodoch až po lietanie...súťaž je od toho aby sa daný súťažiaci snažil vyhrať akýmkoľvek spôsobom v súlade s pravidlami, teda čo nie je zakázané je dovolené...
Aj keď som v kategórii vetroňov totálny začiatočník (navrátilec po dvoch desaťročiach) nedá mi neozvať sa.
Ísť pozrieť na súťaž ako tu bolo písané, neznamená pozerať z diaľky na súťažiacich ako tĺk a potom povedať nič mi to nedalo, ale treba sa ísť aj popýtať, porozprávať. A to ti dá oveľa viac ako vlastný "boj" a rady kamaráta čo "bojuje" tiež. Netreba si zo súťaže zobrať iba to, že súťažiaci chce vyhrať akýmkoľvek dovoleným spôsobom, ale hlavne to pozitívne, techniku a techniku letu.
A toto neplatí iba pre vetrone, ale pre všetky kategórie modelov.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- LV
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:tak dnes opravdu nic mnoho...(
U nás bolo mnoho... Vietor na kopci 3-5m, slušné termické bubliny a vo výške cca 200m nad očami sa dalo krásne "svišťať" do zblbnutia
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
...............
Naposledy upravil(a) robotmz dne pon 18.06.2012 6:25, celkem upraveno 1 x.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
robotmz píše:... a rady kamaráta čo "bojuje tiež"![]()
![]()
![]()
- tu by som len doporučil neozývať sa, pokiaľ nepoznáš osobne /alebo nevieš o kom píšem/...
- nepozeral som sa ako tĺk...... poobdivoval som to najdrahšie vybavenie, vyfotil som najdrahšie okuliare, pozrel som sa na profesionálne oholenie, šiltovka TIP-TOP a potom som si išiel dať borovičku do chaty![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
... a už je tomu 2 roky čo nemôžem zabudnúť ako tam jeden postarší Pán dal nafrak všetkým kinderTOPzávodníkom....![]()
![]()
PS: Miss SR 20XX podľa mňa neznamená že neexistuje krajšia žena.... len toľko o závodení..... nie každý má čas a hlavne "potrebu" ... ale nevidím, kvôli čomu by sa na lúke nemohlo lietať tak ako na nejakých XXXX termických závodoch, teda okrem toho pichnutia do zeme k nohe aby som náhodou nebol 20 cm vedľa línie...
PS: a už do toho cirkusu dajte konečne niekoho aby vám to dymilo a búchalo tak ako chcete a nie náhodne![]()
![]()
a tú hračku hasičského auta už ste mali dávno upáliť ako atrakciu
Nepochopil si, nečudujem sa. Kopeš okolo seba zbytočne
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Dnes sme opäť vybehli na kopec medzi 10-12:30 vietor 3-5m/s a v mieste kde to včera nosilo jedna báseň, dnes trápenie v horizonte. Tak sme to zabalili a presunuli sa o 100km na aerovleky. Termika +- nulová, ale zalietal som si super...
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk