Google Sketchup

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: Google Sketchup

#91 Příspěvek od petr64 »

jyrry píše:A reakce na druhý příspěvek:
a) jen jsem sepsal co jsem zjistil
b) domnival jsem se ze ten plugin od Mikace bude pouzitelny, kdyz tam pise ze to je pro modelare, asi je tam jeste nejaky chytak
c) jako a) asi to jinak rozumne nevymysleli
e) to je opruzarna, dopredu myslet na to ze to budu frezovat a volit vyssi pocet segmentu; pri exportu do HPGL si nastavim pozadovanou presnost a ono si to tech segmentu naseka samo dle potreby a podle zakriveni ...
navic kdyz nejsou ty pidiusecky spojene, s tim pak nic nejde udelat...

OK, v tuto chvíli neumím víc :(
p.s. doplnil jsem výše uvedený příspěvek - označeno EDIT:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od jyrry »

petr64 píše:..... teď jsem ten plugin Export DXF vyzkoušel. Chodí pod SU8. Naseká Spline, ale na mnohem větší kusy. Rovné čáry neseká a pidiúsečky. Mám naistalovaný plugin pro Import, takže teď umím ven i dovnitř z/do SU8 DXF.....

zkus tedy naimportovat prilohu...
... a posli nejake dxf po exportu s tim pluginem, jak to vypada; neco s krivkama i useckama
Přílohy
motyl.zip
(5.59 KiB) Staženo 51 x
jyrry.webnode.cz
Lark

#93 Příspěvek od Lark »

Jestli ti to pomůže, natáh jsem to do catie (jako výkres) a znova uložil jako dxf.
Na zkoušku jsem výkres zkopíroval do sketcheru a jsou to krásně hladký Nurbs křivky (66ks) a 132 bodů. Akorát ten nový dxf je skoro 10x větší 285kB. Tvůj originál má křivky jako Bspline a nový jako Nurbs a Vertex.
Přílohy
Motyl_catia.zip
(29 KiB) Staženo 42 x
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od jyrry »

Ja vim, ze to Catia zpracuje dobre, chci to zkusit naimportovat do toho Sketchupu, vleze mi to tam jako hromada usecek a s tou neumim dal hnout.
download/file.php?id=7887&mode=view - uplne vpravo je videt jak to krivku hrbetu trupu nasekalo na 4 usecky a pritom to byla hladka krivka; kdyz ten dxf naimportuju zpatky do Corelu, je to zase hladka krivka. Ale po importu do SU to je hranate.
jyrry.webnode.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od petr64 »

Tak :( DXF od Jyrryho plugin nenačte vůbec (hlásí chybu - s odkazem na http://forums.sketchucation.com/viewtop ... =0#p274199 ... je tam nějaké povídání o problémech a několik odkazů na jiné Import DXF pluginy - to aby asi stálo za to je vyzkoušet - žel musím teď do práce, takže jindy).

DXF z Catie se načte, ale podle mě ne korektně. (DXF Catie je asi lepší). Křivky - obrys motýla - jsou krásně hladké, ale je tam i nějaký zmatek. Bohužel nevím jak má vypadat originál, tak to nedokážu posoudit.
motyl.jpg

Mám ale pocit, že jsme uhnuli od tématu - přece šlo o to, že bylo třeba dostat z SU8 DXF a to teď umíme! Přece diskuse začala tím, že mám (nebo jsem si udělal) 3D model letadla a potřebuju nařezat a vyexportovat díly pro 2D frézku. Nechápu k čemu importovat do SU formát DXF (v 2D) a pak ho exportovat zase ven pro frézku. K tomu stačí třeba ten Draftsight - umí vše potřebné. ??? Ledaže by bylo třeba z 2D DXF dílů zkonstruovat 3D model, tak to pak ano. V tom případě s tím Import pluginem, co mám, to sice jde ale s chybami (viz nahoře - jsou i jiné import pluginy).

Takže se držím tématu a přikládám znova profil, tentokrát vyexportovaný novým Pluginem DXF - mám ale pocit, že ať to mám uvnitř SU jakokoliv hladké z Spline křivek, tak to export do DXF vždy naseká do Polyline (úseček).
př2.jpg

priklad2.zip
(1.74 KiB) Staženo 43 x

p.s. Nejlepší by bylo kdyby nám Petrcorrado usnadnil bádání a řekl, jak dostal svého Rafale z SU do DXF a na frézku - On používá vezi SUpro, možná (to bude jádro pudla) je tam export DXF profi napsaný a funguje jak má :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od jyrry »

Drzim se tematu a tim je Google Sketchup...

petr64 píše:.... Ledaže by bylo třeba z 2D DXF dílů zkonstruovat 3D model.....

No samozrejme ano, protoze v Corelu se (mi) mnohem lepe pracuje pri obkreslovani bitmapovych planů, jde o to dostat vektorove prepazky a dalsi dily do SU a v nem z nich poskladat letadlo. Protoze SU ma umet import dxf, patram jak to umi pouzitelne.

petr64 píše:.... přikládám znova profil, tentokrát vyexportovaný novým Pluginem DXF - mám ale pocit, že ať to mám uvnitř SU jakokoliv hladké z Spline křivek, tak to export do DXF vždy naseká do Polyline (úseček).....................

Tohle dxf je uz o neco lepsi, jeden profil je ze 30-ti usecek, ale porad to neni ono - v oblasti nabezky to je nasekane moc hrube.

hlavni problem s tim ale mam na frezce - kdyz to naimportuju do StepFouru, bere ty usecky izolovane - tedy jedna usecka je pro nej jeden objekt a ten frezuje samostatne. Tedy u kazde usecky najede na jeji zacatek, zajede do materialu, prejede usecku a na jejim konci vyjede z rezu a prejizdi ke druhe, pripadne rovnou sjede na zacatek pokud dalsi v poradi je hned vedle.
Tohle tu pisu od zacatku, hledam (nejen na tomto foru) jak toto poresit.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od jyrry »

Tohle je priklad2 naimportovany do Corelu (jak to vypada ve StepFouru neukazu, ten je DOSovsky, leda bych vyfotil monitor...)
priklad2.gif
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od jyrry »

Tak, sypu si popel na hlavu ....
Trochu mne omlouva, ze jsem to zatim nikdy nepotreboval...
Ten StepFour ma pri importu dxf volbu spojeni entit, je-li mezi nimi mezera mensi nez nastavitelna hodnota...Tedy opravi i trochu zprasene dxf, v tomto pripade mnoho jednotlivych usecek spoji v jednu lomenou caru.
fotka monitouru, jinak to neslo...
fotka monitouru, jinak to neslo...

Toto je priklad2 pripraveny k frezovani (po prirazeni nastroju, korekci, ......).
Jeden profil je jedna lomena cara. Takze utrpene vitezstvi a hura do kresleni :-)
Jeste by to chtelo zjistit jak ovlivnit hrubost nasekani krivky na usecky, tohle je trochu moc hrube.

Pozn. ta zubatost profilu na monitoru je dana rozlisenim DOSovskeho programu, to neni tim lomenim car.
jyrry.webnode.cz
Lark

#99 Příspěvek od Lark »

Umí ten SU opravdu používat skutečné křivky? Nerozseká ten plugin na bspline ty křivky jen na kratší přímky, aby dodržel přesnost? Vždyť i ty kružnice má "hranatý", jen se dá navolit jak moc, ale pořád je to polyline z mraku bodů, takže přo přesnou práci to asi opravdu moc není. Je mi jasné, že pro frézku to je jedno, ta taky jede jen z bodu do bodu (pokud neumí interpolace) ale pro modelování malých přesných věcí je to problém.

Edit: tak jsem porovnal to dxf ze SU a jsou to opravdu jenom Line a nic jiného. Žádná křivka.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od jyrry »

Stahnul jsem si plugin http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=34 , vysledek se sice taky rozseka na usecky, ale pekne se s tim kresli zaoblene tvary... Je to jedna z veci ktere jsem postradal.
DH103.jpg

Naimportoval jsem si cosi rozdelaneho v Corelu a hral si se sestavovanim ...
jyrry.webnode.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od petr64 »

jyrry píše:...Jeste by to chtelo zjistit jak ovlivnit hrubost nasekani krivky na usecky, tohle je trochu moc hrube....

To samozřejmě lze ... když tvořím Polyline, tak se objeví dialog, jak moc to chci rozsekat. Hodnota 0 znamená automaticky, pak se SU8 chová tak, že rovné úseky dělá delšími úsečkami, krátké malými. No ... když zadáš třeba 1000, tak to budeš mít hladké jak dětskou prdelku, pravda pořád z úseček, tak malých, že je to akceptovatelné.

No, takže nakonec vítězství :) To jsem rád, přece jen jsou fóra na internetu k něčemu ... (je škoda, že se občas zvrtnou k poměřování piňďourů nebo flamewaru ... ale to je život).

Tak co tam máte dál pánové :)

p.s. stejně by mě zajímalo co na všechno Petrcorrado - přece jen je dál s Rafalle. Určitě existují i jiné postupy - práve v té neomezené možnosti jak dělat jednu věc mnoha způsoby a v obrovské komunitě vývojářů a uživatelů je síla toho SkeetchUpu.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od petr64 »

jyrry píše:Stahnul jsem si plugin http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=34 ...

No to je ten plugin od Freda6 o kterým celou dobu mluvím ...
To chce prošudovat a všechno vyzkoušet - pak se síla toho pluginu teprve projeví v plné síle.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od petr64 »

Lark píše:Umí ten SU opravdu používat skutečné křivky? Nerozseká ten plugin na bspline ty křivky jen na kratší přímky, aby dodržel přesnost? Vždyť i ty kružnice má "hranatý", jen se dá navolit jak moc, ale pořád je to polyline z mraku bodů, takže přo přesnou práci to asi opravdu moc není. Je mi jasné, že pro frézku to je jedno, ta taky jede jen z bodu do bodu (pokud neumí interpolace) ale pro modelování malých přesných věcí je to problém.

Edit: tak jsem porovnal to dxf ze SU a jsou to opravdu jenom Line a nic jiného. Žádná křivka.

Polyline (úsečky) z toho udělá exportní plugin DXF - v SU jsou do opravdové 3D Spliny. Zkus to: nainstaluj si ten Bezier plugin od Freda6, namaluj si křivku , zvětšuj, zvětšuj a zvětšuj - pořád hladká křivka :) Matematicky je uvnitř určitě nějaká interpolace, ale ta je řádově pod rozlišením obrazovky.

Nemám diplom z matematiky - třeba nám to někdo vysvětlí odborně :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od jyrry »

petr64 píše:.... dialog, jak moc to chci rozsekat. Hodnota 0 znamená automaticky, pak se SU8 chová tak, že rovné úseky dělá delšími úsečkami, krátké malými. ......

No, to by bylo ono, kdyby jeste slo navolit povolenou odchylku od puvodni bspline; takhle funguje Corel pri exportu do HPGL (v tom nejcasteji presouvam data na frezku) - navolim presnost 0,1mm a on to naseka podle tohoto pozadavku. Treba v tom SU to nekde je, ta volba presnosti.
Trochu se mi z toho krouti palce (kreslim krivku, ona se rozpadne na usecicky a uz tak zustane), ale da se to.
edit: Tak ne, fakt zustane bspline... to jsem to jen omylem prevedl na polyline...

Jinak k tomu importu do SU - vleze to tam jako "component", ale musi se to poupravit. Dam "edit component", u kazdeho (uzavreneho) tvaru smazu jednu usecku a nakreslim misto ni novou a ono se to samo opravi - spoji a uzavre, pak se to uz da tahat (push/pull).
jyrry.webnode.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od petr64 »

jyrry píše:edit: Tak ne, fakt zustane bspline... to jsem to jen omylem prevedl na polyline...

Doporučuji interně nepřevádět na Polyline. Když tak, uložit meziverzi SKP, tam převést na PolyLine a vyexportovat do DXF. Mít ale master verzi vždy se Spliny - nikdy nevíš co tam budeš upravovat v budoucnu.

... teď jsem to zkoušel: Spline - convert to Polyline - a zpět už jde jen:

Uniform B-spline
uniform.jpg

Catmull spline
catmull.jpg

nebo Cubic Bezier spline
cubicbezier.jpg

ale už jen rozsekaných úseček první konverze na PolyLine.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“