seriál Jak navrhujeme model letadla
Re: seriál Jak navrhujeme model letadla
s kupovanym modelom mozes pomyslat len na priemerne vysledky ... ako si mozes mysliet ze porazis jeho autora? ... kupeny model je automaticky (tym myslim prinajlepsom) o sezonu pozadu, casto aj niekolko sezon ... ale pokial je clovek prilezitostnym lepicom a jeho cielom je presunut sa z chvosta pelotonu do jeho stredu, tak suhlasim :- )))
igorb píše:s kupovanym modelom mozes pomyslat len na priemerne vysledky ... ako si mozes mysliet ze porazis jeho autora? ... kupeny model je automaticky (tym myslim prinajlepsom) o sezonu pozadu, casto aj niekolko sezon ... ale pokial je clovek prilezitostnym lepicom a jeho cielom je presunut sa z chvosta pelotonu do jeho stredu, tak suhlasim :- )))
jasně
navíc čím víc času v dílně oproti tréninku létání,tím samozřejmě lépe .
Nemusí to být jen samodomo nebo jen kupované. Zejména pokud v téhle branži existuje sponzoring na nějaké vyšší úrovni tj. např., že někteří renomovaní výrobci modelů mohou vyvíjet a vyrábět pro nové sezóny speciální modely v malých sériích jen pro jimi sponzorované piloty. Takové modely se pak případně dostanou do sériové výroby a běžného prodeje až později, ale sponzorovaní piloti je mají jako první a daleko dřív než jsou v běžném prodeji a mohou s nimi soutěžit i když si je třeba sami vůbec nevyrobili, ale jen případně spolupracovali na jejich dolaďování apod.
Drondys píše:Nemusí to být jen samodomo nebo jen kupované. Zejména pokud v téhle branži existuje sponzoring na nějaké vyšší úrovni tj. např., že někteří renomovaní výrobci modelů mohou vyvíjet a vyrábět pro nové sezóny speciální modely v malých sériích jen pro jimi sponzorované piloty.
Nepochybne, ale jedine v pripade "timovej" prace, potom to ale stale nie je kupovanie v obchode, navrh modelu podla potreby pilota alebo stavba podla potreby pilota je proste timova zalezitost a je jedno ci je pilot sponzorovany alebo si to plati sam. A vzdy bude platit ze kupitelny "byprodukt" bude len dobiehanim niekoho vpredu :- )))
igorb píše:Drondys píše:Nemusí to být jen samodomo nebo jen kupované. Zejména pokud v téhle branži existuje sponzoring na nějaké vyšší úrovni tj. např., že někteří renomovaní výrobci modelů mohou vyvíjet a vyrábět pro nové sezóny speciální modely v malých sériích jen pro jimi sponzorované piloty.
Nepochybne, ale jedine v pripade "timovej" prace, potom to ale stale nie je kupovanie v obchode, navrh modelu podla potreby pilota alebo stavba podla potreby pilota je proste timova zalezitost a je jedno ci je pilot sponzorovany alebo si to plati sam. A vzdy bude platit ze kupitelny "byprodukt" bude len dobiehanim niekoho vpredu :- )))
Já jen chtěl naznačit to, že ne každý musí být zrovna kombinací skvělého návrháře, konstruktéra a současně i pilota tj. že mohu být i piloti, pro které to prostě dělají jiní ať už v rámci sponzoringu nebo jak jsi sám zmínil pokud si to zaplatí třeba sám pilot u nějaké firmy na zakázku a v takovém případě je to svým způsobem v podstatě také kupované i když ne z běžného eshopu, ale je to prostě koupené jako komplexní služba vývoje a výroby modelů na zakázku pro konkrétního pilota. Takže se dá říct, že i toto se v podstatě dá koupit i když ne v běžném eshopu.
ale ano, ved hovorim ze suhlasim ... sam som to absolvoval :- )))
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Lněnička píše: Mimo to se stává, že řazení vláken podle rubrik serveru, je zde zvláštní. Příkladem může původní dotaz v tomto vláknu na seriál o koncipování modelů,který byl odsunut na Smetiště Rcmanie.
S upřímným pozdravem
J.Lněnička
Pohledem do logu moderátorských akcí jsem zjistil, že s tímto vláknem dosud nebylo nijak pohybováno, ve Smetišti ho založil autor prvního příspěvku. Klidně vám to pánové přesunu do důstojnějšího chlívečku, ale kam? Dílna, Ostatní??
OK2WY
Kiwira píše:Dnes je ale bohužel jiná doba , koupíte si hotový model z EPP nebo jiných materiálů a prostě a jednoduše lítáte. Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství, ale za :
" Koupil jsem si hračku. " Modelářství je podle mě zručnost
( stavba ) a IQ ( návrh modelu ). Jenže dnes většina rádoby
" modelářů " si kupuje ty hotové EPP hračky. Snad z pohodlnosti....
Přitom se ale připraví o tu radost , když se konstrukční model povede dle představ konstuktéra. Když létá tak jak má , když jej zalétáváte a při tom jej upravujete a odstraňujete jeho nedostaky , aby létal dle Vašich představ.
Mirek
Plně souhlasím s Vaším názorem. Modelařina so opravdu velice změnila protože je prostě jiná doba.
V čem jiná?
Dnes mají lidé úplně jiné motivace a možnosti.
Když si vzpomenu jak to bylo v minulosti (tedy já to na vlastní kůži zažil v 70. a 80. letech), tak se jen minimum věcí kupovalo a většinou všechno stavělo. Dokonce i RC-soupravy. Sám jsem si jeden 4-kanálový proporcionál AM-27 postavil, dokonce podle vlastního návrhu a dodnes to kupodivu funguje. Ale pochopitelně už s ním nelétám, dal jsem ho do "síně revolučních tradic"
A ještě starší generace předtím si často vyráběla sama i motory a neznala balzu.
Dnešní generace taky už pomalu nezná balzu, spalováky jsou "fuj" a na naučení ovládání (a zejména programování) i průměrné vysílačky potřebuje člověk desítky hodin.
Čili kdysi mnoho lidí stavělo ne z radosti z kutilství, ale protože jiná možnost prostě nebyla. Stavebnice byly stejně jen v rozsypu (navíc materiál v nich byl vesměs horší kvality) a zahraniční byly pro většinu cenově nedostupné, zrovna tak i ty RC soupravy. Zato byla všude dostupná fakt kvalitní literatura a zejména časopis Modelář, který byl bezkonkurenční (a to je i z dnešního zpětného pohledu - proto taky ta stará čísla 70. a 80. let pořád opatruji jako relikvii). No a taky bylo vydáno stovky plánků (také mnohé dodnes schraňuji) a i cenné knihy o aerodynamice leteckých modelů od pana Lněničky a Musila, či o motorech od Kalinu, nebo kvalitní knížky ruských motorářů Filipičeva a Gajevského. To co tenkrát bylo běžně zveřejněno v časopisech a knížkách, by dnes bylo nejspíš obchodním tajemstvím modelářských firem jejich autorů.
Dnes je ale motivace mládeže něco stavět opravdu minimální.
Ale já bych stejně ani to kupování modelů příliš nezatracoval. Mnohdy to šetří čas, energii, nervy a v konečném důsledku i peníze, protože mnohé stavebnice jsou v ceně za kterou bych sotva pořídil materiál na stavbu.
Taky jde o ty nervy. Nevím jak Vy, ale já mám k vlastnoručně od píky postavenému (a často i navrženému) modelu úplně jiný vztah než k téměř hotovému kupovanému (ARF a pod.). Zatím co se cena kupovaného modelu dá celkem snadno vyčíslit, cena vlastnoručně postaveného je pro mne fakticky nevyčíslitelná. Proto taky při nějaké destrukční havárii je pak i mnohem větší psychická frustrace.
Takže koupi modelu nezatracuji spíš naopak. Já, který měl 25-letou pauzu, jsem potřeboval rychle dohnat ten ujetý vlak. Měl jsem sice několik modelů (30 let starých, po úpravách však pořád funkčních), ale plně si vědom toho, že za 25 let nelétáni, člověk zapomene, jsem dal přednost učení na simulátoru a koupeném ARF elektrovětroněm z EPP. Řízení modelu letadla totiž není jako plování nebo jízda na kole, to se opravdu zapomíná - to jsem poznal na vlastní kůži. I když návrat do minulé formy byl poměrně rychlý. Na její získání není nic lepšího než nějaký EPP elekrovětroň (v mém případě FOX1800).
No a dnešní doba přináší i jiné výhody, o kterých se nám ani nesnilo. Když na sklonku 80. let se sporadicky začala dělat výuka řízení pomocí kabelem propojených vysílačů, tak dnes to je samozřejmost.
Ale ještě lepší je využití leteckých simulátorů na PC kde se ovládání realizuje přímo vysílačem připojeným přes USB interfejs, nebo konzolou, která vypadá stejně. Virtuálních modelů může pak člověk rozmlátit jakékoli množství a nic ho to nestojí. A to jak při základní výuce, ale i př kondičním tréninku a nácviku nových akrobatických prvků a techniky létání. Když si dnes pomyslím, co nervů a hodin práce při stavbě a opravách bych si ušetřil mít tehdy simulátor třeba jen na úrovni FMS. Na druhé straně tyto současné podmínky umožňují podstatně víc tréninku létání než kdysi. Po necelém roce od návratu na "modelářské nebe" a pravidelném tréninku (V průměru nejméně 10 startů = celkem víc jak hodina letu týdně - samozřejmě někdy víc jindy méně) mohu neskromně prohlásit, že létám lépe a s mnohem větší jistotou než kdykoli předtím.
A doby minulé, ten bezpočet havárií a oprav a tisíce hodin strávených v dílně?
Ničeho nelituji. Asi to prostě tak muselo být a jen díky tomu jsem já, stejně jako mnozí jiní starší modeláři, získal cenné dovednosti v mnoha oborech, které jsem pak nepochybně mnohokrát zúročil i v profesionálním životě.
Přeji hezký den
- kope
- Kontaktovat uživatele:
JirkaA píše:Lněnička píše: Mimo to se stává, že řazení vláken podle rubrik serveru, je zde zvláštní. Příkladem může původní dotaz v tomto vláknu na seriál o koncipování modelů,který byl odsunut na Smetiště Rcmanie.
S upřímným pozdravem
J.Lněnička
Pohledem do logu moderátorských akcí jsem zjistil, že s tímto vláknem dosud nebylo nijak pohybováno, ve Smetišti ho založil autor prvního příspěvku. Klidně vám to pánové přesunu do důstojnějšího chlívečku, ale kam? Dílna, Ostatní??
Tak třeba do Ostatní ? Děkuji. Když jsem vlákno zakládal, netušil jsem, že začne takhle "žít vlastním životem"
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
LV píše:Kiwira píše: Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství, ale za :
" Koupil jsem si hračku. " Modelářství je podle mě zručnost
( stavba ) a IQ ( návrh modelu ).
Tak, tak
To zní hezky, ale jak se k tomu vlastně dostat? Zalíbilo se mi (na pohled) létání, co teď.
Koupil jsem bazarovýho hornoplocha, rozbil, slepil atakdále, ale létám a baví mě to.
Zkusil jsem z XPS udělat extra 330 z pdf nalezeného na netu, v obýváku, žena je zatím tolerantní
Hodně se mi líbí modely s průhlednou folií , tak teď hledám do čeho bych se mohl pustit, ale aby mě to nepřeválcovalo.
Co chci říct, nevím jaký materiál, lepidlo nářadí postup atd atd použít ať už na to XPS nebo do budoucna. Něco najdu na netu, na něco se zeptám, nečím "objevím ameriku", ale je spousta a spousta otázek co vyvstává každým krokem a co s tím? A návrh, to je nejaké sci-fi.
Jen mi tohle odsouzení nás NEmodelářů přijde příliš příkré.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
blbe je, ze to citis ako odsudenie, proste rob co ta bavi, bud k tej stavbe dospejes alebo nie, vocogo?
))) ... je normalne zacat sa hrat hotovym modelom, je normalne chiet nieco urobit po svojom a zacat povedzme rozsypovou stavebnicou, je normalne chciet to urobit "lepsie" na miestach kde sa mi to nepacilo, je normalne urobit to od podlahy po svojom v momente ked prides na to ako na tebe v kupenych kitoch setrili a co odflakli, a je normalne casom dospiet k vlasnym navrhom a postupovaniu vpred a ziskavaniu schopnosti nabitim si vlastneho nosa vlastnou hlupostou 
Kiwira píše:Tak to mně opravdu hodně mrzí.
Dnes je ale bohužel jiná doba , koupíte si hotový model z EPP nebo jiných materiálů a prostě a jednoduše lítáte. Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství...
Pokud to budu brát podle sebe, tak tyhle EPP hračky mají naopak zásadní vliv na zvýšený zájem o modelářství. Není moc lidí, kteří se začnou věnovat modelářství tak, že si narýsují model, rok ho staví, u toho študují aerodynamiku a další rok svůj model ladí. Dneska si můžu koupit slušně vypadající EPP model za pár peněz a pokud za dva dny zjistím, že mi v mozku něco chybí, nemusí mě to mrzet. Ale pokud nejsem úplné tele, může mi to polétání udělat velkou radost a začnu se zajímat trochu víc. Mě tohle polétání nasměrovalo na modelářské letiště a když jsem viděl, s čím tam létají staří bardové, musel jsem uznat, že mě čeká dlouhá cesta. Ale už jsem na ní a o to jde.
EasyCopter v6, Kestrel 500SX, Walkera V200D01, M120D01, Blade CP+, T-REX 450
Beta 1400
Aurora 9
Beta 1400
Aurora 9
Modelářství …. co si pod tím pojmem představíte ??? Já si představím , že se něco tvoří, něco co svým tvarem připomíná skutečný vzor ( nemusí to být přímo maketa – velké i malé letadlo má křídla, ocasní plochy, trup… ). Modelařit znamená, aspoň podle mě, stavět – tvořit nějaký model.
Létat s modelem je něco jiného.
Já jsem začínal s modelářstvím v kroužku, když mi bylo 10 let. Postupně jsem se seznamoval s materiály, učil se číst výkresy a taky se učil od svého instruktora základy aerodynamiky – tedy proč to létá. Poprvé v životě jsem držel v ruce lupénkovou pilku, řezal balsu skalpelem…. Modelářství mi dalo spoustu dobrých zkušeností do života, které jsem později i při studiu dokázal využít a využívám je i dodnes v pracovním procesu. Pak přišly RC modely , tehdy ještě se soupravou Standard Mars a opět mi to něco dalo .. podle jednoduchého schématu zapojit přijímač, baterky , „ servomotor „ zjistil jsem , že existuje amplitudová modulace, frekvenční modulace… Taky jsem poznal dvoudobé motory. Věděl jsem , kdy je motor „ přechlastaný „ kdy mu přidat na kompresi a naopak kdy ubrat.
A ještě jedna věc je na modelářství hezká…. ono voní, když přijdete do dílny tak má svou charakteristickou vůni … voní překlížka, balsa, kanagon , dokonce i aceton ( i když ten někomu smrdí
) .
O tom je modelářství . Koupit si model z EPP a lítat neznamená, že jsem modelář. V takovém případě jsem pilot modelu (Když to vezmu poněkud tvrdším přirovnáním , tak každý řidič by byl automechanik, protože si koupil a řídí auto ) . Je mi jasné, že ne každý má doma podmínky ( prostory ) ke stavbě modelů, ale když se chce , tak se snad nějaké to řešení najde.
Souhlasím s názorem , že EPP model může řadu lidí přivést k modelařině, neb jak se říká s jídlem roste chuť a to je moc dobře.
Mirek
Létat s modelem je něco jiného.
Já jsem začínal s modelářstvím v kroužku, když mi bylo 10 let. Postupně jsem se seznamoval s materiály, učil se číst výkresy a taky se učil od svého instruktora základy aerodynamiky – tedy proč to létá. Poprvé v životě jsem držel v ruce lupénkovou pilku, řezal balsu skalpelem…. Modelářství mi dalo spoustu dobrých zkušeností do života, které jsem později i při studiu dokázal využít a využívám je i dodnes v pracovním procesu. Pak přišly RC modely , tehdy ještě se soupravou Standard Mars a opět mi to něco dalo .. podle jednoduchého schématu zapojit přijímač, baterky , „ servomotor „ zjistil jsem , že existuje amplitudová modulace, frekvenční modulace… Taky jsem poznal dvoudobé motory. Věděl jsem , kdy je motor „ přechlastaný „ kdy mu přidat na kompresi a naopak kdy ubrat.
A ještě jedna věc je na modelářství hezká…. ono voní, když přijdete do dílny tak má svou charakteristickou vůni … voní překlížka, balsa, kanagon , dokonce i aceton ( i když ten někomu smrdí
O tom je modelářství . Koupit si model z EPP a lítat neznamená, že jsem modelář. V takovém případě jsem pilot modelu (Když to vezmu poněkud tvrdším přirovnáním , tak každý řidič by byl automechanik, protože si koupil a řídí auto ) . Je mi jasné, že ne každý má doma podmínky ( prostory ) ke stavbě modelů, ale když se chce , tak se snad nějaké to řešení najde.
Souhlasím s názorem , že EPP model může řadu lidí přivést k modelařině, neb jak se říká s jídlem roste chuť a to je moc dobře.
Mirek
Hrom do vrtule !!
Už jsem ani nechtěl přispívat nějakými "moudry", protože jedné skupině, jež nabývá v provozování leteckých modelů navrch, to jsou ti, kteří tíhnou spíše k létání a ne k tvoření létajících strojů, by to asi vadilo.
To je jejich právo a nemá valného smyslu s nimi o jejich přesvědčení diskutovat. Protože je nepřesvědčíte.
Asi to tak má dnes být.
Doba je jiná a je dost obtížné ji srovnávat třeba s tím co jsme museli zakoušet my, poněkud dříve narození.
Na jednu okolnost, která je ověřená mnoha desítkami gramotných jedinců, bych však rád upozornil. Jestliže někdo dokáže navrhnout jeden nebo více svých vlastních létajících modelů, vyrobit je a létat s nimi je vybaven rozsáhlými zkušenostmi do aktivního života soukromého či profesionálního. Jsou to nejenom zkušenosti související s poznáními více profesí, které pak každý takový jedinec vhodně uplatní například ve svém zaměstnání.
Je to ale také stvoření a upevnění charakterové vlastnosti, která mu pomáhá dotáhnout mnohá řešení do zdárného konce. Neodejít od nedokončené práce. Tohle se těm co jenom rádi létají a povídají si o tom, přihodí jen velmi zřídka.
Pokud se týče zařazení vlákna na Smetiště, tak jsem se mýlil a omlouvám se za to.
J.Lněnička
To je jejich právo a nemá valného smyslu s nimi o jejich přesvědčení diskutovat. Protože je nepřesvědčíte.
Asi to tak má dnes být.
Doba je jiná a je dost obtížné ji srovnávat třeba s tím co jsme museli zakoušet my, poněkud dříve narození.
Na jednu okolnost, která je ověřená mnoha desítkami gramotných jedinců, bych však rád upozornil. Jestliže někdo dokáže navrhnout jeden nebo více svých vlastních létajících modelů, vyrobit je a létat s nimi je vybaven rozsáhlými zkušenostmi do aktivního života soukromého či profesionálního. Jsou to nejenom zkušenosti související s poznáními více profesí, které pak každý takový jedinec vhodně uplatní například ve svém zaměstnání.
Je to ale také stvoření a upevnění charakterové vlastnosti, která mu pomáhá dotáhnout mnohá řešení do zdárného konce. Neodejít od nedokončené práce. Tohle se těm co jenom rádi létají a povídají si o tom, přihodí jen velmi zřídka.
Pokud se týče zařazení vlákna na Smetiště, tak jsem se mýlil a omlouvám se za to.
J.Lněnička
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Skupina - tí čo iba lietajú, nie sú modelári. Sú to piloti kúpených modelov, alebo hračiek.
Modelár je ten čo niečo vytvorí. Poskladanie vrtuľníka z polotovarov alebo osadzovanie modelu ARF elektronikou nie je modelarina...
Stále je dosť tých čo ich baví viac stavať ako s modelom lietať, plávať, visieť, jazdiť...
To naučenie modelu lietať a samotné polietanie je taký bonus...
No a potom je ešte skupina modelárov ako Igor čo modelárčia kvôli tomu aby mali čo najviac konkurencieschopný model na súťaže...
Modelár je ten čo niečo vytvorí. Poskladanie vrtuľníka z polotovarov alebo osadzovanie modelu ARF elektronikou nie je modelarina...
Stále je dosť tých čo ich baví viac stavať ako s modelom lietať, plávať, visieť, jazdiť...
To naučenie modelu lietať a samotné polietanie je taký bonus...
No a potom je ešte skupina modelárov ako Igor čo modelárčia kvôli tomu aby mali čo najviac konkurencieschopný model na súťaže...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk