seriál Jak navrhujeme model letadla

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
pepin

Re: seriál Jak navrhujeme model letadla

#61 Příspěvek od pepin »

Laco nemyslím,že jsem tady někde psal,že Pepin je špičkový pilot ,jen že Pepin časem zjistil jaká letadla ho řídit baví a jaká ne a nakonec zjistil,že v žádném případě nepohrdne stavebnicí a nepotřebuje ten model nutně stavět celý sám pro pocit radosti z modelařiny---létání.
Navíc že jsem po zrušení dílny také zjistil,že lepit v bytě už má k pohodičce a radosti ze stavby sakra daleko.
pokud tam někdo čte mezi řádky něco jiného,s tím už hald nic neudělám.
PavelN

#62 Příspěvek od PavelN »

Tak nějak nechápu pepine o co v tvých příspěvcích vlastně jde pokud stavěče řadíš mezi ty co vlastně neumí lítat tak raději mrhají časem vlastní stavbou.... myslím, je to spíš tak, že v takovém případě je pocit lítání umocněn ještě navíc tím, že letí můj vlastní výtvor. No asi půjdu zase mrhat časem a něco dělat, protože než napíšu 4500 příspěvků do DF, tak to si stihnu postavit pěkný model a svézt se na motorce a to mi dá mnohem víc. Bez urážky.
Variace na Motorspatz (2,3m), VSO-10 (3m-Fara), Aeronca -10ccm, Symfonik -V2 (3m), VT-116 (3m-Fara),L-13 Blaník - výstavba a další..
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
pepin

#63 Příspěvek od pepin »

PavelN píše:Tak nějak nechápu pepine o co v tvých příspěvcích vlastně jde pokud stavěče řadíš mezi ty co vlastně neumí lítat tak raději mrhají časem vlastní stavbou.... myslím, je to spíš tak, že v takovém případě je pocit lítání umocněn ještě navíc tím, že letí můj vlastní výtvor. No asi půjdu zase mrhat časem a něco dělat, protože než napíšu 4500 příspěvků do DF, tak to si stihnu postavit pěkný model a svézt se na motorce a to mi dá mnohem víc. Bez urážky.

on ten pocit z létání s vlastním výtvorem muže pak třeba ve srovnání s koupeným modelem ve výsledku trošku vézt nakonec k určitému zklamání---vubec třeba nevím,jak bych měl doma poslepovat podobný model :wink:

http://pepin65.rajce.idnes.cz/saiser_20 ... ser129.jpg

myslím,že to tady neví vubec nikdo :wink: takže pokud se bavíme o lepení domácích výtvoru---nějak to prostě létá,ale rozhodně né jako třeba tento model a pokud se o to někdo pokusí,podle mého to prostě bude mrhání časem.
Občas také něco slepím,ale kvalitní model v domácích podmínkách vžy udělat nejde a je třeba ho prostě koupit.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od hoblik »

Tak jsem to přelouskal celý a připadá mi, že tady mícháme hrušky s jablkama. Budu psát asi zaujatě, protože spadám do obou kategorií, jsem "lepič" i "lítač". Prošel jsem si tu modelářskou cestičku skoro celou :oops: , ale asi mám ještě vééélkou část neprozkoumanou. Kupoval jsem stavebnice a lítal, jednou jsem si zkusil udělat éro podle vlastního návrhu a už jsem u toho zůstal. Ta cesta od první čáry tužkou až po zálet je pro mne úžasná (p. Lněnička to jietě potvrdí). O svá vlastnoručně postavená letadla se hrozně bojím, ale přesto s nimi létám často a rád. Podle některých názorů lepiči (maketáři) neumí létat. Jak jste na to přišli? Zkusili jste lítat s modely napříč kategoriema? Každé letadlo přece lítá jinak. Pokud by tomu tak nebylo, nemuseli by opravdoví piloti dělat přezkoušení na jiný typ. Pilot akrobatického speciálu při bočním větru přistane a vítr skoro nevnímá, Laco s třímetrovým dvouplochem bude mít plné ruce práce a je snad horší pilot?? A má na to vliv, že si to sám slepil??
Každý prostě děláme to co nás baví, tak se vzájemně neodsuzujme a nečertěme se, když nám někdo řekne, že to, že jsem si koupil model a lítám, ještě neznamená, že jsem MODELÁŘ :D :D

A pojďte radši lítat, venku je LETÁČ
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#65 Příspěvek od rampa_mckvak »

hoblik píše:Každý prostě děláme to co nás baví, tak se vzájemně neodsuzujme a nečertěme se, když nám někdo řekne, že to, že jsem si koupil model a lítám, ještě neznamená, že jsem MODELÁŘ :D :D

No a právě tady je asi ten hlavní problém. Dneska slovo modelář asi bude mít i trochu jiný význam než ten co dříve. Tady se věčně hádají lítači a modeláři. Třeba já. Dříve jsem dělal plastiky. Pak mě to přestalo bavit a po dlouhých letech "nic nedělání" jsem vyzkoušel rc. Většina letadel kupovaných s minimální dodělávkou. Dvě letadla jsem si postavil z epp podle svého návrhu. Z prkýnek jsem v životě nic nevyřezal, neslepil a nepotáh. Tak co jsem? Lítač, modelář, épépéčkář....? Je to tu furt dokola a lidi se tu věčně hádají s prominutím jak idioti kdo je kdo a co je co! Mě je úplně šuma fuk jestli jsem lítač, nebo modelář. Dělám co mě baví a na slovíčkaření si nehraju. Lidi co se znají a mají společné zájmy, tak vědí kdo lítá, kdo staví. Ale když vylezu z baráku a jdu lítat, a mám v ruce letadlo kam jsem zalepil jen serva a přišrouboval motor a vidí mě soused který o tom ví jen to že latadla mají křídla, jsem z jeho obecného pohledu modelář.
A když půjdou lidi co o tom nic nevědí kolem letiště, kde budou jak lítači, tak modeláři, jsou všichni v jejich očí modeláři. :wink: Tak vo co tu kurva furt jde? Nechápu.
Co neubrzdíš neukecáš.
igorb

#66 Příspěvek od igorb »

chlapci pekne, ale toto nie je ani o lietacoch ani o hrackaroch, toto je o navrharoch ... skuste zatocit temu k povodnemu predmetu nech je jasne ci je zaujem o danu vec ... zatial to vyzera ze nie :- ))))))))
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Lněnička »

Je to asi tak jak napsal "igorb".

Zájem na tom jestli, jak a zdali vůbec sestrojit svůj vlastní létající stroj je zhruba stejný u nás několik desítek let.
Teď je ale procentuální poměr těch co chtějí podstoupit to dobrodružství se svým vlastním modelem menší než dříve. Protože je mnohem větší celkový počet stoupenců tohoto hobby a jen málo z nich neodolá zakoupení modelu v prodejně. Mají k tomu různé důvody a nemá smysl je tady rozebírat.

S tím jak to nyní vypadá se asi nedá nic dělat. Je to již taková doba.

Diskuze na toto téma by zabrala delší dobu a u těch co mají svůj vyhraněný a neměnný názor, by stejně asi neuspěla.
J.Lněnička
kope
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od kope »

Teda, koukám, kam až se mnou založené vlákno zvrhlo, to jsem fakt neměl v úmyslu :( . Za sebe můžu říct, že je škoda, že ten seriál nebyl dokončený, rád si vždycky přečtu něco, co mne posune dál. A k té diskusi "stavěči versus kupovači" - každý ať se věnuje tomu, co ho baví, v konečném důsledku máme všichni stejný koníček a stejnou radost nejprve z toho, když se nám letadlo podaří udržet ve vzduchu, a posléze z toho jak se zlepšujeme a postupně se situace, kdy se dá říct spíš že "jsme létáni" a obloha je nám malá, mění na to, že létáme a model dělá víc a víc to, co chceme my a ne to, co chce on nebo počasí :). A je jedno, jestli je to model koupený jako RTF nebo o model postavený ze stavebnice, podle plánu nebo dokonce podle vlastního návrhu. Sám mám všechny kategorie - model, který stačilo jen vyndat z krabice a letět, model ze stavebnice v rozsypu, modely postavené podle plánku i modely podle vlastního návrhu (a ode dneška dokonce i model, který stavěl někdo jiný a já ho koupil z 2. ruky). A ze všech mám radost a se všemi si rád zalítám. Jen toho času se nějak nedostává...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Kiwira »

kope píše:A k té diskusi "stavěči versus kupovači" - každý ať se věnuje tomu, co ho baví, v konečném důsledku máme všichni stejný koníček a stejnou radost nejprve z toho, když se nám letadlo podaří udržet ve vzduchu, a posléze z toho jak se zlepšujeme a postupně se situace, kdy se dá říct spíš že "jsme létáni" a obloha je nám malá, mění na to, že létáme a model dělá víc a víc to, co chceme my a ne to, co chce on nebo počasí .

No...... nakonec si také myslím , že když se sejdeme na place ať modeláři , nebo létači, jsme všichni kamarádi. Neznám případ , že by modelář létači neporadil , nebo neposkytl pomoc pokud to je v jeho silách a opačně - létač modelářovi ... tady na RC manii se hašteříme o slovíčka , ale nakonec jsme stejně všichni kamarádi , které spojuje dohromady přízeň a láska k létajícím aparátům.
Mirek
Hrom do vrtule !!
igorb

#70 Příspěvek od igorb »

kope píše:Za sebe můžu říct, že je škoda, že ten seriál nebyl dokončený, rád si vždycky přečtu něco, co mne posune dál. ...

No tak sa kludne zacni pytat co ti tam chybalo .. pokial bude zaujem kludne to tu rozdelim do noveho vlakna a mozeme zacat navrhovat :- )))
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

igorb píše:
kope píše:Za sebe můžu říct, že je škoda, že ten seriál nebyl dokončený, rád si vždycky přečtu něco, co mne posune dál. ...

No tak sa kludne zacni pytat co ti tam chybalo .. pokial bude zaujem kludne to tu rozdelim do noveho vlakna a mozeme zacat navrhovat :- )))

tak tedy k tématu,muj názor už zazněl,nicméně také to,že se stavbě vlastního modelu ze zásady nijak nebráním,jen ,že něco mi už přijde trošku mimo individuální výrobu proveditelné,jde mi o tento model:

http://www.valentamodel.cz/volcano.htm

stačil by mi jen takový nástřel pracovních a technologických postupu,odhad materiálu a hrubý odhad kolik takový pouze solo domácí kousek asi přijde ve výsledku finančně---od návrhu k finální realizaci,samozřejmě ideálně dosáhnout lepšího výsledku kvality modelu nežli od výrobce--nejde mi zase tak uplně o radost ze stavby,spíš radost z výsledného letového projevu modelu.

předem díky-Pepin.
kope
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od kope »

pepin píše:
tak tedy k tématu,muj názor už zazněl,nicméně také to,že se stavbě vlastního modelu ze zásady nijak nebráním,jen ,že něco mi už přijde trošku mimo individuální výrobu proveditelné,jde mi o tento model:

http://www.valentamodel.cz/volcano.htm

stačil by mi jen takový nástřel pracovních a technologických postupu,odhad materiálu a hrubý odhad kolik takový pouze solo domácí kousek asi přijde ve výsledku finančně---od návrhu k finální realizaci,samozřejmě ideálně dosáhnout lepšího výsledku kvality modelu nežli od výrobce--nejde mi zase tak uplně o radost ze stavby,spíš radost z výsledného letového projevu modelu.

předem díky-Pepin.

Tak se zas pojďme bavit vážně. Asi všichni chápeme, že tady nejde o domácí stavbu superbrusů, ale o základní věci. Představ si, že jsi kluk, který dostal k ježuchovi RTF model, začal jsi s ním lítat, hrozně tě to bavilo. Tak sis k narozeninám přál stavebnici a dostal jsi jí. Postavil jsi model, ten lítal jak měl, tak jsi dostal chuť jít zas o kousek dál - přes internet sis objednal plánek, cestou do školy do okresního města sis v modelářské prodejně nakoupil materiál, po večerech jsi postavil, pak zalítal a pak si užíval lítání. A dostal jsi chuť jít zase dál - zkusit si, jestli by lítalo něco, co vymyslíš úplně sám... To je typičtější případ, než domací stavba celokompozitového supermodelu ne :wink: ?

A abych to uvedl na pravou míru - už dávno nejsem kluk, i jsem si pár modelů navrhl a postavil a ony dokonce i lítaly, ale vždycky jsem to dělal tak nějak intuitivně nebo jsem se něčím inspiroval. Ale rád bych třeba některé věci znal i teoreticky, protože metoda pokus omyl sice často funguje, ale stojí to dost času a i peněz...

Ten seriál, o kterém jsem psal na úplném začátku, měl mít původně 10 kapitol:
1. Úvod
2. Příklady modelů letadel
3. Co je co na modelu letadla
4. Potíže modelu v pověrří
5. O proudění vzduchu, jeho vlastnostech a vlivu na létající
stroje
6. Profil, nosná plocha a jejich aerodynamické charakteristiky - výkony modelů
7. Vlastnosti a stabilita létajících modelÛ
8. Doporučené veličiny a rozměry: štíhlostii, plochy, délky, hloubky, tloušťky a prohnutí profilů, rychlosti letu, namáhání kříídel, dimenzování jednotlivých vybraných částí, používané materiály a technologie, pohony, podmínky létání, neřízené a řízené modely…
9. Jednoduchý postup při návrhu modelu

No a skončil (nebo alespoň já jsem toho víc nenašel) v čísle 9/2006 RCM kapitolou 6... Dá se říct, že to, co bylo obsahem těch 1. šesti kapitol byl nutný teoretický úvod. No a předpokládám, že to, co mělo být v kapitolách 7-9. měla být ta praktická část, takové to "how do..."
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#73 Příspěvek od rampa_mckvak »

No já osobně bych přivítal, kdyby ty všechny díly byly někde pěkně pohromadě a k tomu dopsán zbytek. Nějaká brožurka, knížečka. A kdo by měl zájem prostě by si to koupil.
Co neubrzdíš neukecáš.
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

kope píše:
pepin píše:
A dostal jsi chuť jít zase dál - zkusit si, jestli by lítalo něco, co vymyslíš úplně sám... "

myslím že přesně takto nějak jsem postupoval--začínal já,teda pokud vynecháme možnost komunikace na internetu a bleskurychlé rady na diskusních forech :D

ovšem já ve své pionýrské tvořivé době v podstatě jinou možnost neměl a uspěch výtvoru byl zaručen už tím,že jinak to v podstatě nepořešilo mnoho dalších kamarádu--nebylo jiné cesty,modelařina jako taková byla víceméně na začátku--co se RC řízení týče zcela určitě---zcela jistě se vubec nejednalo o nějakou spolehlivost elektroniky a z toho dost vycházely i ty modely,mimo pár prukopníku jejichž výtvory jsme v časopisech obdivovali.---

NEŠLO TO JINAK ,PROTO SE LEPILO A LEPILO A VYMÝŠLELO A ZKOUŠELO TO SAMÉ STÁLE DO NEKONEČNA---NEŽ PŘIŠLO PROZŘENÍ,ŽE VLASTNĚ LEPÍŠ POŘÁD TO SAMÉ DOKOLA,JEN JE TO JEDNOU BÍLÝ,PODRUHÝ ČERVENÝ,SAMOZŘEJMĚ JAK POBÍRÁŠ ZKUŠENOSTI,VĚTŠÍ A VĚTŠÍ.

dnes je ačkoli si to mnozí pamětníci nechtějí připustit opravdu jiná doba a modelařina nabrala spoustu ruzných směru a spojuje pod jeden název--MODELÁŘ široké skupiny lidí,kterým jde každému o něco jiného,nechápu,proč jedna odnož z této skupiny má stále pocit,že ostatní to dělají špatně,nejsou pravověrní a nezaslouží si nést pro svuj koníček honosný název modelář--jen si z toho širokého záběru co je dnes vybrali určitou uličku,která vede trochu jinudy,nežli další ulička o nic nejde,jeden lepí,druhý raději létá,třetí je zavřený doma s pájkou a letuje třeba své návrhy ruzných pičičandiček do letadla--každý si našel to své a pokud mu to tak vyhovuje,je to správně,ale jeden druhému nemužeme přece určovat co je správné a pravověrné.

Osobně si myslím,že dnešní mládeži---začátečníkum přinese podstatně menší zklamání dostupná hotová osvědčená a doporučovaná stavebnice--kde získají během oprav určitě nějakou představu o konstrukci a teprve pomalinku se pustí do nějaké své vlastní tvorby--ideálně pod dohledem někoho zkušeného krok po kroku,pár vlastních výtvoru jsem u kolegu viděl a opravdu mi to v dnešní době pak přišlo jako mrhání časem--tady nejde o to,že na to má čas a že ho to baví,jde o to,že to takto stavěl uplně k ničemu a zbytečně--hodně kluku to myslím i odradilo nakonec od modelařiny,páč kolegum koupené stavebnice létaly.

podtrženo sečteno,pokud chci já létat z nějakého duvodu s kompozitovým modelem,nepotřebuji k tomu perfektně zvládnout barvení mikelanty,pokud by muj syn cvhtěl také létat s kompozitem,nebudu ho nutit zvládnout technologii potahování křídla papírovou lepenkou--naco,když ero potažené lepenkou nechce.

Jedinou odpověd na to co tady píši dá každému začátečníkovi ale jen čas--až se za pár let ohlédne--řekněme za 20 let, né za týden,možná bude vidět věci trošku jinak nežli dnes.

kdyžtak to muže admin smáznout,docela jsem o tom uvažoval i já :D
pepin

#75 Příspěvek od pepin »

rampa_mckvak píše:No já osobně bych přivítal, kdyby ty všechny díly byly někde pěkně pohromadě a k tomu dopsán zbytek. Nějaká brožurka, knížečka. A kdo by měl zájem prostě by si to koupil.

to jsem už také psal,určitě by se to pak srovnávalo v hlavě lépe,nežli z nějakých utržku a výtažku po netu.navíc knížka je podstatně phodlnější do postele nežli notas.
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“