Optimalizace modelu pro VDC

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Optimalizace modelu pro VDC

#1 Příspěvek od pepin »

Já bych opravdu rád dostal odpověd,jak by měl vypadat model splnující níže psaná kritéria.

Elektromotor o váze maximálně 45g
pohon pouze 2čl lipol
jednorázová délka chodu motoru -pouze start 30s
celková délka letu 10 minut
přistání není nijak limitováno nad 10 minut ani prostorem pro přistání
základní stavební prvek křídel polystyren,potah nejspíš papírová lepenka--nepřesný profil
ovládání standartně -výškovka,směrovka,motor
běžná váha těchto modelu k letu se pohybuje okolo 500g

jedná se o především začátečnickou konstruktérskou sranda soutěž VDC--depron cup,která vznikla na základě modelu poslepovaného z toho,co se doma našlo a technologie nesmí jít alespon u křídla cestou vakuování a podobně,uhlíky a skelné tkaniny jsou povoleny jen u trupu a tolerovány s povzdechem na výškovce a směrovce.

určitě by bylo fajn,pokud by jste měl chut navrhnout přiměřený
optimální model ,případně i jeho alternativu--křidélka,klapky.
asi by možná nebylo vhodné určit pouze jeden profil,tato část by měla asi i do budoucna zustat na výběru soutěžících---respektive pokud to tak jde,dát na výběr z většího počtu profilu,případně je sem i v dané velikosti umístrit přímo ke stažení.

určitě by to bylo dalším případným zájemcum o tuto soutěž dobrým vodítkem a zájemci o svuj první vlastnoručně postavený model by určitě také byli rádi že mají z čeho vycházet a stavěli svuj první model rovnou na jistotu.

Martin Prokeš.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimalizace modelu pro VDC

#2 Příspěvek od TomasC »

Dle mě je to docela výzva....

Ale je třeba někde začít. Takže Martine: vyfoť model, popiš jak to máš udělaná a PROČ. Ostatně si myslím, že to stejně RCMANII za vítěství v prvním VDC dlužíš :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

Re: Vítání v nové sekci - Aerodynamika, výpočty, návrhy

#3 Příspěvek od Abu »

pepin píše:samozřejmě to muže admin přesunout,osobně jsem to ale neviděl na nějaké nekonečné debaty.

Nekonecne debaty urcite budou, to se nemusis strachovat :wink: (a je to dobre, treba se necemu priucim)
Takze dobre ze z toho Tomas udelal nove vlakno.

Ja bych jen dodal, ze tyhle modely jsou vicemene "RCEK chudeho muze", vzhledem k tomu ze pohon i letova uloha jsou temer stejne (krome presneho pristani na cas a bod). Takze je jasne kde brat inspiraci.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
igorb

#4 Příspěvek od igorb »

Mozno by ste ignorantom ako ja mohli urobit nejaky nasterl co je VDC nech sa nedivime niektorym aerodynamicko-optimalizacnym uzaverom ktore tu vzijdu? :- ))))
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

Je to lokalni "soutez" amaterskych konstrukteru a pilotu RC elektrovetronu, celym nazvem Vigo Depron Cup.
Pravidla uz nastinil Pepin v prvnim prispevku, dale je neco treba zde - viewtopic.php?t=31039 (s tim rozdilem, ze motorovy cas byl zkracen na 30s aby se omezily stratosfericke vysky a letaji s vzdy aspon 4 starty)
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

dávám odkaz na fotky jak to víceméně začínalo--rok 2008,to jsem ještě létal s plechovkou s převodovkou a nicd články,to je dnes již opravdu bohužel minulostí,mělo to větší kouzlo :D dnes již jednoznačně střídák a lipol.

http://www.ikarus.estranky.cz/fotoalbum ... cupu-2008/

mě osobně by se nejvíc líbila varianta křídla--kdy prioritně bude křídlo navržené na tuto soutěžní disciplinu--né zřídka jsou modely na hraně viditelnosti,tudíš velice problematické vizuelně udržovat náklon modelu z toho vyplívá právě výhodněji model s patřičným vzepětím řízený pouze směrovkou a výškovkou,bohužel na běžné nesoutěžní polétání je pak nudný,trochu kompromisu--křidélek-- klapek by neuškodilo.nejsem si však jistý,jestli by zhoršené obtékání výřezu kormidel přezpříliš neovlivnilo obtékání křídla--už jen z duvodu těžko proveditelné pevnosti pohyblivých ploch,případně kde volit zářez,u klapek by problém nebyl,ty mohou jít pouze dolu,takže pouze odřízklý vršek,ale co křidélka?nabylo by lepší umístit pant na spodní část křídla?--spodek křídla rovný,zářez nahoře--menší výchylka by asi zase takový problém být nemusel.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Aby bylo videt kam se posunuly tvary modelu od pionyrskeho roku 2008, tady je fotka z letosniho jara -
http://img11.rajce.idnes.cz/d1101/6/634 ... .jpg?ver=0
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lněnička »

Jestli jsem měl být osloven já, snad nejsem příliš vztahovačný, tak bych to viděl následovně:
rozpětí cca 2m, bez šípu(čtvrtinová spojnice hloubek kolmá na osu trupu)
křídlo dvoulichoběžník se zaoblenými okraji, cca 135mm
dvojité vzepětí(bez křidélek)
jednoduché vzepětí (s křidélky)
klapky asi ne
profil max. tl. cca 8-9% ; prohnutí cca 2,6%(možná trochu víc pro menší rychlosti větru)
geometrické zkroucení, podle půdorysného tvaru nosné plochy, do cca -2 stupně
nějaký hotový trup, třeba Daidalos nebo něco podobného
ocasní plochy v křížovém uspořádání se souměrnými profily 6,5%(7,5%)
atd.
podrobnější návrhy by si vyžádaly pár desítek hodin.
J.Lněnička
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#9 Příspěvek od rampa_mckvak »

pepin píše:základní stavební prvek křídel polystyren,potah nejspíš papírová lepenka--nepřesný profil

A epp je zakázáno?
Co neubrzdíš neukecáš.
pepin

#10 Příspěvek od pepin »

rampa_mckvak píše:
pepin píše:základní stavební prvek křídel polystyren,potah nejspíš papírová lepenka--nepřesný profil

A epp je zakázáno?

není,ale povrch epp nemá sebemenší šanci uspět.
pepin

#11 Příspěvek od pepin »

Lněnička píše:Jestli jsem měl být osloven já, snad nejsem příliš vztahovačný, tak bych to viděl následovně:
rozpětí cca 2m, bez šípu(čtvrtinová spojnice hloubek kolmá na osu trupu)
křídlo dvoulichoběžník se zaoblenými okraji, cca 135mm
dvojité vzepětí(bez křidélek)
jednoduché vzepětí (s křidélky)
klapky asi ne
profil max. tl. cca 8-9% ; prohnutí cca 2,6%(možná trochu víc pro menší rychlosti větru)
geometrické zkroucení, podle půdorysného tvaru nosné plochy, do cca -2 stupně
nějaký hotový trup, třeba Daidalos nebo něco podobného
ocasní plochy v křížovém uspořádání se souměrnými profily 6,5%(7,5%)
atd.
podrobnější návrhy by si vyžádaly pár desítek hodin.

J.Lněnička

měl jste být osloven Vy :D a díky za odpověd.
trošku mě překvapil ten odhad rozpětí 2m--rozvedu.

puvodně se létalo na start pod motorem 1minuta,na tu jednu minutu jsem stavěl nový model--rozpětí cca 215 cm a letová váha něco málo přez 500g,za tu minutu motoru to bylo povětšinou tak akorát na hraně viditelnosti,v podstatě jsem občas v poslední fázi stoupání řídil model tak,abych ho vubec neviděl--trup šikmo kolmo ke mě,po vypnutí motoru jsem model potlačil a model v odhadovaném místě dohledal :D ,při změně pravidel na motorový start-30s to už zdaleka nebylo tak slavné,navíc při tom poměrně velikém vzepětí vuči váze byl problém s přelety--unik z klesáku,už se muselo hodně potlačit a ztrácet tudíš přeletem výšku,osobně jsem dospěl k závěru,že pokud bych měl stavět model přímo na tu pulminutu motorového startu,bylo by optimální rozpětí tak 1,8m,používal jsem roky profil E 387,možná byl problém v profilu--je poměrně dost v zadní části klenutý,povrchovou upravu jsem měl Vlies prosycený 285kou--hladké nezdeformované pnutím papírové lepenky.
ty 2m rozpětí mi prostě přijdou moc.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Lněnička »

Profil E 387, i když je od legendárního stuttgartského profesora, je poněkud v nevýhodě při Re číslech pod cca 100000 a také v tom, že jeho nejlepší výkony jsou jen ve velmi úzkém rozmezí úhlů náběhu oproti profilům novějším modelářským.
Několik jsem jich již prověřil společně třeba s Vl. Čermákem z Nové Paky nebo s M. Bílkem u Diadalosů a pod.
Pro diskutovanou kategorii se zdá být rozpětí kolem 2m optimální. Okraje nosné plochy je vhodné zaoblit do tvarů podobných třeba elipse.
Výkony a letové vlastnosti záleží ještě na technologii a použitých materiálech. To si musí ale každý posoudit sám.
J.L.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

igorb píše:Mozno by ste ignorantom ako ja mohli urobit nejaky nasterl co je VDC nech sa nedivime niektorym aerodynamicko-optimalizacnym uzaverom ktore tu vzijdu? :- ))))

Nechci, aby to vypadalo jako bazírování na slovíčkách, zde http://www.rcserver.cz/archiv/ostatni/d ... az-62.html je naprosto první , vlastně by se dalo říci nultý, ročník. V článku je strunčě popsán i vznik této soutěže. Vigo prostě neměl doma nic lepšího na práci, než vymýšlet voloviny a vzniknul eroplán. Dal to do placu a vznikla debata, která vyustila v soutěž. Z počátku byla účast lepší. Dnes se to ustálilo na 6 - 8 účastnících. Občas někdo přijde, jiný odejde, ale takové tvrdé jádro zůstává. Na RC Albu je pak možno dohledat většinu modelů, které se v rámci soutěže používaly.

K velikosti a dalším parametrům modelu, myslím, že dva metry je dost. Většina mívá rozpětí kolem 1,6 m +/- tak 0,2. A vhodný profil by mě také zajímal. Mám profil CRD 9%, který sice vychází z opravdového a vyzkoušeného, ovšem při mé výrobě se to nějak zvrtlo, ale zatím mi to stále létá.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“