Autobaterka KIA
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Autobaterka KIA
Já mám kromě jiného i starší KIA-RIO. Od nova tedy již 8. rok. Za ten čas se mi 4-krát stalo, že jsem vždy nějakým blbým nedopatřením vybil baterku do nuly. Pokaždé jsem ji jen znovu nabil a dodnes slouží pořád ta původní. Takže bych na Tvém místě to taky tak zkusil. Ale nenabíjej to modelářskou nabíječkou, co je na geláky. Nenatlačí Ti tam zdaleka celou kapacitu, protože nabíjení geláků se ukončuje ještě před fází plynování. Ale samozřejmě pro nastartování a ježdění to stačí, ale do plna to nebude. Nejlepší je pak jet někam daleko a dobije to alternátor.
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 20.08.2012 16:27, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
A ještě něco.
Jak se to stalo mně?
Dvakrát byl na vině přepínač vnitřního osvětlení, který dcera nechala v nesprávné poloze. Jednou zas nějaký spolujezdec vystoupil, špatně dovřel dveře a manželka (řidička) si nevšimla, že jsou nedocvaknuté.
Ale nejkurióznější vybití jsem si zapříčinil ja sám.
Asijská auta (ale nejen ta) mají jednu, podle mne, perfektní vlastnost, že se člověk nemusí starat o rozsvěcování a zhasínání potkávacích světel. Jakmile člověk vypne zapalování, změní se potkávací světla na parkovací a když vytáhne klíč a otevře dveře, tak se vypnou i ty. Perfektní vlastnost, jen se může občas vymstít.
Světla se totiž vypínají jen když se otevřou řidičovy dveře! Na spolujedcovy to nereaguje
No a já jednou musel zaparkovat tak, že jsem musel vystoupit ze strany spolujezdce. Byl krásný letní sluneční den, takže svítící parkovačky jsem si pochopitelně nevšiml. Ráno samozřejmě nesvítily ani ty kontrolky.
Přitom stačilo ty řidičské dveře jen pootevřít a opět přibouchnout.
Ale baterii jsem nabil a bylo to naštěstí bez následků.
Jak se to stalo mně?
Dvakrát byl na vině přepínač vnitřního osvětlení, který dcera nechala v nesprávné poloze. Jednou zas nějaký spolujezdec vystoupil, špatně dovřel dveře a manželka (řidička) si nevšimla, že jsou nedocvaknuté.
Ale nejkurióznější vybití jsem si zapříčinil ja sám.
Asijská auta (ale nejen ta) mají jednu, podle mne, perfektní vlastnost, že se člověk nemusí starat o rozsvěcování a zhasínání potkávacích světel. Jakmile člověk vypne zapalování, změní se potkávací světla na parkovací a když vytáhne klíč a otevře dveře, tak se vypnou i ty. Perfektní vlastnost, jen se může občas vymstít.
No a já jednou musel zaparkovat tak, že jsem musel vystoupit ze strany spolujezdce. Byl krásný letní sluneční den, takže svítící parkovačky jsem si pochopitelně nevšiml. Ráno samozřejmě nesvítily ani ty kontrolky.
Přitom stačilo ty řidičské dveře jen pootevřít a opět přibouchnout.
Ale baterii jsem nabil a bylo to naštěstí bez následků.
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 20.08.2012 17:04, celkem upraveno 1 x.
Potkávací světla se změní na tlumená? 
cilek píše:Potkávací světla se změní na tlumená?
Ne, na parkovací a ty se vypnou při otevření dveří řidiče. Má to ještě další výjimku. Nefunguje to, pokud se zasune klíček do zapalování a nenastartuje se motor. To se světla rozsvítí, ale po vytažení klíčku i otevření dveří zůstanou svítit.
cilek píše:Potkávací světla se změní na tlumená?
Jo pardon, na parkovačky. Dík za upozornění, už jsem to opravil.
jio píše:cilek píše:Potkávací světla se změní na tlumená?
Ne, na parkovací a ty se vypnou při otevření dveří řidiče. Má to ještě další výjimku. Nefunguje to, pokud se zasune klíček do zapalování a nenastartuje se motor. To se světla rozsvítí, ale po vytažení klíčku i otevření dveří zůstanou svítit.
Tak vidíš, možná i na to si budu muset dát pozor. Ale já tuhle vlastnost nepozoroval, budu muset vyzkoušet.
Ale zase na druhé straně za 8 let provozu se mi tahle vlastnost vymstila pouze jednou (ty zapomenuté vypínače a nedovřené dveře nepočítám, to s tím nesouvisí).
Ale kdysi, když jsem měl stodvacítku a pak Formana, tak se mi taky párkrát stalo, že jsem zapomněl vypnout světla (a to ještě ani nebylo povinné svícení přes den). Jakmile to zavedli (zpočátku jen v zimě), tak jsem si do Formana namontoval Pípák a vylo vyřešeno.
blesk píše:to mě taky napadlo, baterka je už venku a čeká až ji dovezu domů a zkusím nabít, ohledně něčeho zaplého, tak ne, všechno jsem to dneska ještě omrkl a vše vypnuto. maximálně v kufru, ale tam se nedostanu... centrál nejede a na klíč není...
Jen poznámka, my máme Astru, stale se nám to samé cca měsíc vzad... a kufr se odemkl spolu s dveřma řidiče...
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Tak se také pochlubím. Měl jsem Feldu 1.9D a jednoho krásného zimního rána jsem potřeboval vyjet a nic. S hrůzou jsem zjistil, že baterka je zmrzlá, opravdu zmrzlá. Šla do domu, v teple pomalu roztála. Nechal jsem jí nabít v dílně, ale nejspíš by to zvládla i má domací nabíječka (obyčejná z Bauhausu, žádná chytrá modelářská). Jezdil jsem pak na ní ještě několik let. Jen v zimně, když jsme jeli na hory, býval občas problém, pokud motor nechytnul na první, případně druhé startování. Pokud se ti jí povedlo nabít a startuje, nechal by jí ještě chvíli žít.
Hitec Aurora 9X
Tak jsem se konečně dostal k modelářskému nabíječí
naměřil jsem něco kolem 3,5V a teď to tam vesele láduju 1A, tak uvidíme
nechám to tam než půjdu spát a zítra to dotluču nabíječkou na auto 
Táááák hotovo
Přes modelářský nabíječ jsem tam natlačil asi 10Ah a pak zbytek domlátil autonabíječkou, tramtara dááá Picanto startuje
a už jsem i přišel proč se baterka totálně vybila... Kufr byl zacvaklý jen v první poloze a žárovka v kufru stále svítila
přestane svítit až když se zacvakne až do druhé polohy.
.... sem to řikal, žárovka v kufru je sviňa

blesk píše:Táááák hotovoPřes modelářský nabíječ jsem tam natlačil asi 10Ah a pak zbytek domlátil autonabíječkou, tramtara dááá Picanto startuje
a už jsem i přišel proč se baterka totálně vybila... Kufr byl zacvaklý jen v první poloze a žárovka v kufru stále svítila
přestane svítit až když se zacvakne až do druhé polohy.
Já mám v kufru vedle ní vypínač. Nejlepší je ho ponechávat v poloze vypnuto. Tak často zase osvětlení kufru nepotřebuji a když, tak ho i potmě nahmatám a zapnu.