Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Henry1

Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

#1 Příspěvek od Henry1 »

Vážení "guru koptéři".
Rád bych otevřel diskusi na téma konstrukce základní desky a kostry pro stavbu hexakoptéry. Základní parametry by byly - co nejnižší váha, pevná stavba z moderních materiálů, žádné nebo minimální kompromisy, vzletová hmotnost někde mezi 2,5 až 3 kg, průměr někde mezi 550 až 800 mm, optimálně použít hotové komponenty nebo kit. Řízení bych viděl někde na úrovni NAZA controléru.
Věřte, že jsem prošel za poslední týden nejen toto fórum, ale i spoustu zahraničních a je mi jasné, že to není jednoduchá otázka. Ale jsme na fóru, ne?
Abych byl příkladem, našel a vytřídil jsem podle svých subjektivních pocitů pár tipů a konstrukcí, ke kterým se bude aspoň na úvod jednodušeji vyjadřovat. A já zase slíbuji, že pokud to povede ke smysluplné diskusi a závěrům, tak ten výsledek zrealizuji :-) .
Je mi jasné, že jsem nemohl najít a znát všechno a tak buďte prosím milosrdní a raději doplňte něco zajímavého.
Díky a budu se těšit ma vaše názory a zkušenosti pokud již podobný základ máte. Tožtak :-)

1. Quadframe HWsixkopter 370 arms 21,5 trubky (770mm)/ cena cca 4.625,- Kč/ váha cca 800gr
http://sexycopter.com/collections/sixco ... -5mm-tubes
MV_SIX_21mm5.jpg

2. MK Hexa XL z Mikrokopter (cca 750mm)/ cca 4.125,- Kč/ váha cca 330gr
http://www.mikrokopter.de/ucwiki/en/MK-HexaXL
MK_XL_Hexa_II_03.jpg

3. FH-H800 Full Carbon Foldable (800mm)/ cca 5.400,- Kč/ váha 540gr se stojánkem
http://www.foxtechfpv.com/fhh800-full-c ... p-553.html
FH_H800_fullcarbon_foldable.JPG

4. Droidworx AD-6 Heavy Lift 360 (720mm)/ cena cca 15.940,- Kč/ váha cca 610gr
http://www.kopterworx.com/Airframes-360 ... y-Lift-360
DroidworxAD_6_Heavy_Lift_360.jpg

5. 95 cm CARBON HEXA FRAME z FPVhobby/ cena cca 8.000,- Kč/ váha cca 427gr
http://www.fpvhobby.com/152-95-cm-carbo ... frame.html
FPVhobby_95cm.jpg

6. 85cm Foldable hexa z FPVhobby/ cena cca 9.000,- Kč/ váha cca 750gr
http://www.fpvhobby.com/185-foldable-85 ... opter.html
FPVhobby_85cm.jpg
Naposledy upravil(a) Henry1 dne čtv 27.09.2012 17:11, celkem upraveno 5 x.
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
martinre
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

#2 Příspěvek od martinre »

O ceně nemluvíš, tak to asi není problém vzít něco lepšího. http://www.kopterworx.com/Frame-/-kits/ ... -Frame-Kit
Mates28

#3 Příspěvek od Mates28 »

Taky už si nějaký ten pátek hraji s touto myšlenkou :)
Mám vytipováno také pár rámů. Tak dávám do diskuze

http://www.fpvhobby.com/152-95-cm-carbo ... frame.html
http://www.fpvhobby.com/185-foldable-85 ... opter.html
juice
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od juice »

lietať môžeš, ale pristáť musíš ...
Henry1

#5 Příspěvek od Henry1 »

Super pánové, tak jsem to vše doplnil do seznamu včetně asi dalších důležitých údajů (pokud jsem je tady zjistil) jako je velikost, cena a váha (někdy s podvozkem někdy ne!).
To martinre: o ceně jsem schválně nemluvil, abychom se nestyděli, ale CineStar je masakr, až jsem na pochybách zda používají 10x lepší materiály než většina ... ale přidal jsem tam od nich i jednu zajímavou od Droidworxu. Obecně mi příjdou ve všem dražší než jinde.
Tožtak, možná bychom se měli zamyslet, co ze seznamu vyřadit, co podle názorů a zkušeností řady z vás má své "muchy" :-)
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
mosse
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mosse »

Ja momentalne stavam velky hexacopter 90cm. Poviem ti jedno. Jednoznacne si sprav ram sam. Nema vyznam kupovat hotove veci. Je to predrazene.
Drondys

#7 Příspěvek od Drondys »

Henry1 píše:Super pánové, tak jsem to vše doplnil do seznamu včetně asi dalších důležitých údajů (pokud jsem je tady zjistil) jako je velikost, cena...

K těm cenám by bylo dobré uvést, u kterých z nich si při výpočtu nezapočetl nebo započetl DPH a také poštovné. Zejména DPH může tvořit nemalou část nákladů navíc a porovnávat pak některé ceny s DPH s cenami bez DPH může být zkreslující. Samozřejmě, že DPH neudělá rozdíl mezi těmi řádově dražšími a těmi nejlevnějšími v nabídce, ale u těch cenově blíže to může při zahrnutí DPH vypadat trochu jinak.

Třeba kopterworx.com je v EU a ceny tedy již budou obsahovat DPH zatímco například fpvhobby.com je mimo EU a k cenám se tedy bude přičítat DPH až při celním odbavení na území ČR stejně tak jako i SR.
johny107

#8 Příspěvek od johny107 »

mosse píše:Ja momentalne stavam velky hexacopter 90cm. Poviem ti jedno. Jednoznacne si sprav ram sam. Nema vyznam kupovat hotove veci. Je to predrazene.

Ma pravdu, neni nad to,ked si ram spravi clovek podla vlastnych predstav...Zas take tazke to neni..Ja som su iste casti odfrezoval s malou vrtackou na DPS..Teraz uz by to slo lahsie,kedze som si zabezpecil 130W Extol vysokootackovu vrtacku..Fakt neni nad vlastnu konstrukciu..
Ak sa clovek s tym trocha pohra...tak sa da navrhnut ram ovela lahsi ako tie atrapy co ponukaju..
Dalsia vec ked sa s nim tresne o zem, tak do vlastneho si to poskodene lahko vymeni no s kupovanym ramom to bude horsie..
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od koulinek »

Skládal sem svou VLX6 z nakoupených jednotlivých komponent a částečná odlehčovací improvizace. Vyšla mi vzletová hmotnost 2343g (je započteno komplet osazení, 1x 4000mAh 3S a 1x 800mAh 3S video a taky GoPro v obalu) počítám ještě s další 4000 mAh + cca 300g Cílem byla vzletová hmotnost 2500g ale tím sem nehodlal prolomit kategorii "těžké" coptéry. Mezi osami motorů je 680mm. Myslím že to je tak akorát do kategorii "střední" hexycoptéry
Přílohy
vlx6_hex_04.jpg
vlx6_hex_03.jpg
vlx6_hex_02.jpg
vlx6_hex_01.jpg
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
martinre
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od martinre »

koulinek píše:Skládal sem svou VLX6 z nakoupených jednotlivých komponent a částečná odlehčovací improvizace. Vyšla mi vzletová hmotnost 2343g (je započteno komplet osazení, 1x 4000mAh 3S a 1x 800mAh 3S video a taky GoPro v obalu) počítám ještě s další 4000 mAh + cca 300g Cílem byla vzletová hmotnost 2500g ale tím sem nehodlal prolomit kategorii "těžké" coptéry. Mezi osami motorů je 680mm. Myslím že to je tak akorát do kategorii "střední" hexycoptéry

to vypadá pěkně. Kde si kupoval ty CF trubky a ty držáky trubek? Budu stavět nový okto, tak by mě to zajímalo.
Mě rám na tento model vyšel na cca 3tis za materiál. Průměr metr. Letová váha 4-5kg
Přílohy
octo_mk.jpg
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od koulinek »

martinre píše:to vypadá pěkně. Kde si kupoval ty CF trubky a ty držáky trubek? Budu stavět nový okto, tak by mě to zajímalo.

trubky z polska tady:
http://quadframe.com/collections/sp/pro ... tubes-arms

držáky z německa tu:
http://flyduino.net/FCP-15-16mm-shells-for-tubes

na velkej a těžkej by to ale asi chtělo už spíš ty 21,5mm trubky
http://quadframe.com/collections/sp/pro ... tubes-arms
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Henry1

#12 Příspěvek od Henry1 »

Drondys píše:
Henry1 píše:Super pánové, tak jsem to vše doplnil do seznamu včetně asi dalších důležitých údajů (pokud jsem je tady zjistil) jako je velikost, cena...

K těm cenám by bylo dobré uvést, u kterých z nich si při výpočtu nezapočetl nebo započetl DPH a také poštovné. ......

Zatím jsem opisoval jen čisté na shopech alespoň pro hrubou orientaci. Pokud se dobereme řekněme ke třem zástupcům, tak pak můžeme špekulovat s přesnou cenou. Ale jinak díky za faktickou poznámku.
tožtak
Henry1

#13 Příspěvek od Henry1 »

Tak se nám to začíná rýsovat .... :-)
Navrhoval bych zúžovat výběr a např. vyřadit DJI 550, která je určitě malá pro třídu středně až těžkých koptér, o které nám jde. Vypadá to, že na vzletovou nosnost 3 až 4 kg je třeba se motat kolem 800mm rámu. A dále i tu Cinemu, která je nesmyslně drahá a navíc mi přijde, že nepřináší nic objevného ani v konstrukci či materiálech.
Nějaký další návrh? Co ty konstrukce z deskových materiálů. Asi taky nic moc pro větší průměr?
tožtak pro dnešní shrnutí ....
martinre
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od martinre »

Henry1 píše:Tak se nám to začíná rýsovat .... :-)
Navrhoval bych zúžovat výběr a např. vyřadit DJI 550, která je určitě malá pro třídu středně až těžkých koptér, o které nám jde. Vypadá to, že na vzletovou nosnost 3 až 4 kg je třeba se motat kolem 800mm rámu. A dále i tu Cinemu, která je nesmyslně drahá a navíc mi přijde, že nepřináší nic objevného ani v konstrukci či materiálech.
Nějaký další návrh? Co ty konstrukce z deskových materiálů. Asi taky nic moc pro větší průměr?
tožtak pro dnešní shrnutí ....

Na začátku to bylo 2.5-3kg teď už 3-4kg. Víš vůbec co chceš a na co to chceš? Musíš si vybrat sám, věchny ty rámy sou dost podobný a nic unikátního nenabízí, to si rovnou udělej anketu...
Troll

#15 Příspěvek od Troll »

Henry1, já být na Tvém místě, tak si coptera postavím sám, nekupuji to. Stavba není nic složitého a uděláš si ho přesně tak, jak potřebuješ. Odkazy kde koupit to hlavní - uhlíkové trubky a držáky už jsi dostal od kolegů. Podvozek se dá případně taky koupit. Zbytek vyrobit je sranda. Většina výrobců se snaží,aby ten jejich výtvor vypadal sofistikovaně a stál za ty prachy. A tak je to mnohdy zbytečně komplikované, přeplácané a taky těžší než je nutné. Sám to vyrobíš jedodušeji, mohem levněji a bude to i lehčí. A pokud do toho můžu kecat, udělej ho největší jaký ještě budeš moci bez obtíží přepravovat. Velikost má totiž přímo neuveřitelně kladný vliv na stabilitu ( čím větší tím lepší :wink: a taky je to líp vidět což je důležité) . Uvažoval bych o velikosti 80 cm a výše. Při taková hmotnosti tě to ani o moc níž nepustí. Bude to těžké , budeš potřebovat velké vrtule ( uhlíkové pokud možno ) a velké vrtule potřebují hodně místa. Snaž se, aby byli mezi vrtulemi dostatečné mezery ,ideální je asi tak jeden průměr vrtule, ono to mnohdy nejde,ale alespoň půlku průměru se snaž dodržet. Pak mají vrtule vyšší účinnost a létá to delší dobu. Poznatelně. A taky má jeden námět k zamyšlení. Na velké coptery všichni používají hexa. Někteří ani neví proč vlastně. :roll: Hlavně z důvodu nosnosti. Protože při vysazení jednoho motoru quad spadne na 100% a hexa na 80%. 8O Takže důvod zvýšení bezpečnosti je silně problematický. Z toho logicky vyplyne , pokud bude quad schopný unést co potřebuješ, udělej quad. Ušetříš peníze za dva motory, regle a vrtule a hlavně, ušetříš jejich hmotnost. Tím se sníží odber z baterky , prodlouží letový čas, ubydou starosti s vyvažováním dalších dvou motorů a vrtulí. Pokud potřebuješ bezpečnost, udělej oktocopter anebo Y6.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“