F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Dáva

Re: F45 - motorky

#286 Příspěvek od Dáva »

mugwai píše:Pocitas blbe, uplne mimo misu, me vypocet rika, ze Ti to toci (mozna) nekde okolo 1200rpm s 11z pastorkem.
Sleduj :
Prevodovy pomer mas 144z : 11z = cca 13,1 : 1
2000kV x 7,4V = 14.800rpm toci motor idle rpm (volnobeh bez zateze)
-------------------
Cize 14.800rpm / 13,1 = 1130rpm Ti to tocilo a ted se dostanes odhadem mozna nekam na 1330rpm a jsi ke si byl zase (v pr...i).
Potrebujes min. tech origo 1750rpm co to ma s DC motorem, tech 120W co pises vidim taky jako problem, cajicek.
Dávuv ma tusim 200W a je tak akorat.

2000kV je malo, ma sanci to jet az s motorem od 3500kV vys a s vetsim pastorkem okolo 13-16z
Dáva pocital dobre a sahl po 4000kV spravne, ten chce naopak spis zpomalit pastorkem 9z kvuli mozne divocine a taky spotrebe (letovymu casu).

Corona lítá Honey bee v2 - takže 3článek baterku a počet zubů bude myslim taky jiný než u F-45.
Takže tvůj výpočet neni přesný..
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
mugwai

#287 Příspěvek od mugwai »

To je potom jasne, ani nemuze, dik za korekci Dava, me nenapadlo, ze Corona o voze a ja o koze v tematu "F45 - motorky", on to tam jasne nenapsal a ja netusim kdo z useru s cim lita, nestiham cist uplne vsecko:).

To jsme pak mimo misu oba. 11,1V je nekde jinde s otackama nez 7,4V a vypocet je pak taky jinde:).
Pak je pres 2000rpm uz celkem znat ze je hukot, mam na Hornet X3D 2400rpm a to je uz pekny "sum svistu" :D) ..
tlavelza

#288 Příspěvek od tlavelza »

mugwai píše:Jj, myslis dobre, je to mysleny kruhovy setrvak (po roztoceni) a chova se podle hmotnosti:).
Tezka kaca / lehka kaca, lehkou lehce prevratis, tezkou jen s obtizema, stejny princip.
-----------------
Toto je v podstate to nase tezky padlo, stejny princip, vsimni to kilovy zavazi co to az musi vychylit :) :
http://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wM ... =endscreen

Video pěkný,je mi to vše jasný,učitel je supr ale žákem bych už nechtěl být-ach ty vzorečky. :roll:
tlavelza

#289 Příspěvek od tlavelza »

mugwai píše:Tak jeste dodatkove info pro tlavelzu:), s tou 1600mAh je to pri sviznejsim litani (stoupacky, poletovani sem a tam, piruetky) letova doba cca 13 min, decentni viseni cca tech 15min.
Pokud litas jeste s DC motory, silne doporucuju vymenit hlavni konektor na baterkach za 2x gold 2mm, na baterkach potom to samy do protivky + motor konektor na PCB zahodit a draty k desce priletovat na primo.

Duvody :
1) Uhorel mi minus pol (teplem se natavila dutinka v konektoru a vtekla tam ta pitoma bila umela hmota okolo, prestal jit hlavni motor, nastesti na zemi).
2) Zjisteni, ze misto za 1/2 plynu visi helina uz pred 1/2 plynem a je o poznani sviznejsi.
Cize kazdy tento spoj v original komercnim provedeni (velikosti JST) je u heliny na skodu, jsou velke ztraty v prechodovym odporu na prtavych stribrenych kolikach ctvercoveho prurezu.
Normalne cumim jak je uz ted s DC motorem sviznejsi:). Spokojenost.

To vypadá jako by jsi mého vrťase viděl po úpravě?Vše co píšeš o úpravě už mám asi 14dní hotové a bez konektoru jsem dal i zadek--když už,tak už,vše natvrdo přiletovat a konektor jsem použil co použivám do buginy(snad je to správně napsaný)- Dean - T- konektor,ten je už předimenzovaný.
Dáva

#290 Příspěvek od Dáva »

Těžký závažíčka lítám kvůli pružinkový metodě(je to prostě kompromis).Lehký závaží+pružinková metoda to nejde dohromady.Lehký závaží jsem lítal docela dlouho,ale prostě někdy mi vrtulník ,když jsem ho rozdivočel ,nabral kurs a nedal si ho vymluvit a vždy s toho byla rána.Takhle jak to mam teď ,tak vcelku poslouchá.Smršťovačku jsem ještě nezkoušel,ale testnu ji taky.
Origo deska cykliky je hrozná to je jasný.Dokud tam nebude kovová,nebo alespoň bez vůlí a čep aretace v ose kuláků,tak s tim budou problémy a špatně čitelné chování vrtulníku.
tlavelza

#291 Příspěvek od tlavelza »

Dáva píše:Těžký závažíčka lítám kvůli pružinkový metodě(je to prostě kompromis).Lehký závaží+pružinková metoda to nejde dohromady.Lehký závaží jsem lítal docela dlouho,ale prostě někdy mi vrtulník ,když jsem ho rozdivočel ,nabral kurs a nedal si ho vymluvit a vždy s toho byla rána.Takhle jak to mam teď ,tak vcelku poslouchá.Smršťovačku jsem ještě nezkoušel,ale testnu ji taky.
Origo deska cykliky je hrozná to je jasný.Dokud tam nebude kovová,nebo alespoň bez vůlí a čep aretace v ose kuláků,tak s tim budou problémy a špatně čitelné chování vrtulníku.

Se vším souhlasím co jsi napsal.Zkoušel jsem úpravu cykliky a nechodí to. http://imgur.com/tALN4,E1pLI,QyDHh
Dáva

#292 Příspěvek od Dáva »

Nechodí to, protože čep aretace neni v ose kuláků a kulové čepy jsou strašně daleko od desky cykliky.Čím delší páka,tim menší výkyv desky.Alespoň tak to vidim já.
Ale jinak jsi to tam napasoval pěkně :wink: .Z čeho je to ložisko?
OrDa

#293 Příspěvek od OrDa »

Pokud by to někoho zajímalo, odzkoušel jsem jednoduchou metodu odstranění vůle desky cykliky F45. Lze ji aplikovat bez rozebírání čehokoli a po nastavení max. výchylek serv a po přehození táhla na servu klonění do poslední dírky je z toho docela čiperka.
perko.jpg

Ukázka z dnešního odpoledne u nás mezi paneláky.
http://youtu.be/Yb4eVIrdUQA
tlavelza

#294 Příspěvek od tlavelza »

Dáva píše:Nechodí to, protože čep aretace neni v ose kuláků a kulové čepy jsou strašně daleko od desky cykliky.Čím delší páka,tim menší výkyv desky.Alespoň tak to vidim já.
Ale jinak jsi to tam napasoval pěkně :wink: .Z čeho je to ložisko?

Čepy pro spony v ose jsou ale pro serva nejsou,byla to jen zkouška,musela by se celá cyklika vyrobit nová aby byl taky větší výkyv a vše aby bylo v ose.Až bude čas a chuť tak vyzkouším na soustruhu něco vytvořit.To ložisko se dá koupit tam kde prodávají ložiska-podle katalogu:kloubová ložiska-GE(vnitřní průměr mají od 4mm-300mm)
Dáva

#295 Příspěvek od Dáva »

corona píše:Teď jsem dal na hlavní stříďák (120W, 2000kv) pastorek 13 místo 11, otáčky vypočtený z údajů motoru stoupnou z 1744 na 2060. Ráno to testnu....

Jak Ti funguje stroj kolego?Už jsi ho prohnal?
corona

#296 Příspěvek od corona »

Dáva píše:Jak Ti funguje stroj kolego?Už jsi ho prohnal?

Jo, OK.
Lítá jak ďábel, těch 120 W a 2000 kv stačí, i s 11z pastorkem se dalo, ale musel jsem dorazit trim plynu (roztočit motor na zemi) a pak teprve vzít za páku. To byly vypočtený otáčky 1744.
S 13z jsou vypočtený otáčky rotoru 2061 a pomáhat trimem už vůbec netřeba.
Mám objednaný i 14z, pak budou otáčky 2220.
Motor se nehřeje, i po 4-5 min letu v počasí +25°C můžu dát i statoru pusu. Dnes ráno v mlze byl úplně studenej.
corona

#297 Příspěvek od corona »

mugwai píše:....me nenapadlo, ze Corona o voze a ja o koze v tematu "F45 - motorky", on to tam jasne nenapsal a ja netusim kdo z useru s cim lita, nestiham cist uplne vsecko:).... ..

Jo, sorry, já vychrilil údaje a zapomněl jsem, že téma je F-45 na 2S 7,4 V.... :oops:

Ale jeden můj kolega má taky E HB V2 a vrazil tam tenhle 260 W motor:
http://www.ebay.com/itm/SUNNYSKY-Angel- ... 1e67741812
Má tam 14z pastorek (otáčky rotoru vychází 2886).
Páku nedá dál jak cca 40-45% dráhy.
Vrtulník je dle mýho názoru zbytečně přemotorovanej.

Já mám v záloze ještě jeden výkonnější motor 2208-8 2600kv, ale zatím ten menší stačí.
Dáva

#298 Příspěvek od Dáva »

corona píše:
Dáva píše:Jak Ti funguje stroj kolego?Už jsi ho prohnal?

Jo, OK.
Lítá jak ďábel, těch 120 W a 2000 kv stačí, i s 11z pastorkem se dalo, ale musel jsem dorazit trim plynu (roztočit motor na zemi) a pak teprve vzít za páku. To byly vypočtený otáčky 1744.
S 13z jsou vypočtený otáčky rotoru 2061 a pomáhat trimem už vůbec netřeba.
Mám objednaný i 14z, pak budou otáčky 2220.
Motor se nehřeje, i po 4-5 min letu v počasí +25°C můžu dát i statoru pusu. Dnes ráno v mlze byl úplně studenej.

Tak super :wink: .S tim 14z pastorkem to už bude krutá pila :mrgreen: ..
mugwai

#299 Příspěvek od mugwai »

OrDa píše:Pokud by to někoho zajímalo, odzkoušel jsem jednoduchou metodu odstranění vůle desky cykliky F45. Lze ji aplikovat bez rozebírání čehokoli a po nastavení max. výchylek serv a po přehození táhla na servu klonění do poslední dírky je z toho docela čiperka.
perko.jpg

Ukázka z dnešního odpoledne u nás mezi paneláky.
http://youtu.be/Yb4eVIrdUQA
Wooow, sikovne zohybany spinaci spendlik, super napad OrDa :).
mugwai

#300 Příspěvek od mugwai »

corona píše:..jeden můj kolega má taky E HB V2 a vrazil tam tenhle 260 W motor:
http://www.ebay.com/itm/SUNNYSKY-Angel- ... 1e67741812
Má tam 14z pastorek (otáčky rotoru vychází 2886).
Páku nedá dál jak cca 40-45% dráhy.
Vrtulník je dle mýho názoru zbytečně přemotorovanej.
Já mám v záloze ještě jeden výkonnější motor 2208-8 2600kv, ale zatím ten menší stačí.
No to uz je spis tak na 400-450 velikost vrtas, ne tak na 250 velikost, uz ta vaha je skoro stejna jako u toho 370 origo DC motoru:).
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“