KH450 - při startu rotace vlevo (po pádu)

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
sopa

KH450 - při startu rotace vlevo (po pádu)

#1 Příspěvek od sopa »

Zdravím Vás,
jsem absolutní zatáčeník, poprosil bych o navedení, kde hledat chybu.

Po prvním startu a vcelku krátkém letu následovalo tvrdší přistání, ale poměrně v mezích. Při dalším vzletu nastala velká rotace vlevo a vrtulník byl neřiditelný. Následoval pád, přistál levým bokem a oprava. Odnesly to hlavní listy.

Teď pokud chci zvlétnout a vrtulník se má odlepit od země začně rotovat vlevo, takže o vzlet se ani nepokusím. Kde hledat chybu? Zadní vrtulka? Je trochu obroušená, ale snad jen kosmeticky.

Díky
DJI Phantom 3S
---
Kyosho Inferno GT2 6S, Traxxas eRevo 4S, HPI Trophy Truggy 4S
mamoulian

Re: KH450 - při startu rotace vlevo (po pádu)

#2 Příspěvek od mamoulian »

Točí se? Hýbe se když se pohne ocasní servo? Nevypadl ti konektor z gyra,nebo přijímače? atd....
Aurora 9T-Rex 550X DominatorT-Rex450sportT-Rex250Phoenix simICharger 208BReaktor 300W 20A
sopa

#3 Příspěvek od sopa »

všechna serva pracují, naklápí atd. Zkoušel jsem tu rotaci vyrovnat, ale ani omylem...
Všechny konektory zacvakané.
Je tam flymentor, optické čidlo se po pádu odlepilo, takže jsem jej přilepil oboustranou lepící páskou co nejvíce vodorovně s dolní hranou.

Ještě mě napadlo, že to první přistání bylo možná lehce na ocas, takže vrtulka mohla trefit hlínu... takže začít asi tam? Vyměnit vrtulku nebo něco víc?
DJI Phantom 3S
---
cilek

#4 Příspěvek od cilek »

sopa píše:...jsem absolutní zatáčeník, ...

Tak to se ani nedivím, že ti to pořád zatáčí :lol: .
ale teď vážně. Náhon vrtulky nemá někde nějaký prokluz? servo se pohybuje, vrtulka mění náběh při pohybu směrovkou? Neposunulo se servo na trubce?
sopa

#5 Příspěvek od sopa »

ale teď vážně. Náhon vrtulky nemá někde nějaký prokluz? servo se pohybuje, vrtulka mění náběh při pohybu směrovkou? Neposunulo se servo na trubce?[/quote]

:-D servo vůbec nemá snahu se posouvat, takže to bych vyloučil, servo se pohybuje, vrtulka náběh mění.

Jak zjistím prokluz?

Někde jsem četl kousek nastavení (teď se mi to nedaří najít), že když mám vrtulník od sebe (ocas k sobě), tak při směrovce doprava na ovladači se vrtulka odtlačí od ocasu (taky jde "doprava") a obráceně... nemá to být obráceně? I když je mi záhadou, že by se to po tvrdším přistání samo přenastavilo.

díky
DJI Phantom 3S
---
vylizplech

#6 Příspěvek od vylizplech »

Ta rotace kolem vlastní osy mi připadá,jestli jsi náhodou nepřepnul revers gyra.
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
cilek

#7 Příspěvek od cilek »

Nejlépe bude, když vezmeš vrtulník pevně do ruky a vyzkoušíš, jestli vrtulka funguje. :wink:
sopa

#8 Příspěvek od sopa »

cilek píše:Nejlépe bude, když vezmeš vrtulník pevně do ruky a vyzkoušíš, jestli vrtulka funguje. :wink:

takhle bych řekl, že funguje... nejlíp bude, když se zeptám jestli tady nebude mít někdo o víkendu čas v Praze se mi chvíli věnovat a popř mi udělat přednášku :) Za flašku trochu trpělivosti? :-D
DJI Phantom 3S
---
volente
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od volente »

Podle mně máš volný řemen, trubka se zasunula hloub do trupu. Taky se mě to stalo. Dochází k přeskakování - prokluzu a vyrovnávací rotor nemá potřebné otáčky
F 104 je můj sen
cilek

#10 Příspěvek od cilek »

sopa píše:Jak zjistím prokluz?díky

Pevně chytni horní ozubené kolo na hlavním hřídeli (nebo obě kola) a zkoušej protočit vyrovnávací vrtulku. Přiměřenou silou s ní nesmí jít otočit. Je pevně spřažená s nosným rotorem.
sopa

#11 Příspěvek od sopa »

cilek píše:Pevně chytni horní ozubené kolo na hlavním hřídeli (nebo obě kola) a zkoušej protočit vyrovnávací vrtulku. Přiměřenou silou s ní nesmí jít otočit. Je pevně spřažená s nosným rotorem.

Prokluz je nulový, být vrtulka ostrá, tak mi dříve přeřízne prst než by se protočila. Tak zkusím vyměnit zadní vrtulku, ale moc tomu nevěřím.

Pořídil jsem si sádru na 6 týdnů, takže budu mít jiné starosti, ale pak bych někoho požádal o osobní konzultaci.

díky všem
DJI Phantom 3S
---
cilek

#12 Příspěvek od cilek »

A když držíš vrťas s roztočeným rotorem v ruce, tak ti gyro vyrovnává správně? :roll: Gyro musí "bránit" otáčení kolem svislé osy.
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od 00Ja »

Podle toho co pises, opravdu potrebujes vysvetlit co jak funguje- nic ve zlym ;-)

Sazel jsem na prokluzujici remen. Dalsi muze byt, jestli si neprotocil remen, kdyz si to opravoval. Toci se vrtulka spravnym smerem? A kompenzaci gyra zkontrolujes takhle (samozrejme pro spravny smysl otaceni vrtulky)
www.mprinda.com/vrtulka.mov
cilek

#14 Příspěvek od cilek »

00Ja píše:Podle toho co pises, opravdu potrebujes vysvetlit co jak funguje- nic ve zlym ;-)

Sazel jsem na prokluzujici remen. Dalsi muze byt, jestli si neprotocil remen, kdyz si to opravoval. Toci se vrtulka spravnym smerem? A kompenzaci gyra zkontrolujes takhle (samozrejme pro spravny smysl otaceni vrtulky)
http://www.mprinda.com/vrtulka.mov

Ten komentář by chtěl "předabovat". :wink:
sopa

#15 Příspěvek od sopa »

00Ja píše:Podle toho co pises, opravdu potrebujes vysvetlit co jak funguje- nic ve zlym ;-)

http://www.mprinda.com/vrtulka.mov

:) jj, ja budu rad, kdyz si s nekym popovidam... zkousel jsem to nacist, ale nejak na to nemam talent to z toho spravne pochopit. Jestli je mysleno pretoceny remen ve smyslu preskoceneho pres zuby (jako napr rozvodovy v aute), tak to by bylo na jistotu, to me nenapadlo, ze u modelu neco takoveho je mozne resp neco to zpusobi.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“