Ozvučení el. modelu - zvukové moduly

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení el.letadla spalovákem

#31 Příspěvek od jyrry »

nadeje umira posledni, ale je nutne ji napomoci = udelat pro to co nejvic je mozne... skoro vse podstatne bylo receno... zkusit a uvidi se, tedy uslysi se... :-)
jyrry.webnode.cz
72ka

#32 Příspěvek od 72ka »

Ahoj,
subminiaturní repro do notebooku, co jsem měl ve starém Compaqu mě vždy překvapil, obdélníková dírka asi 1x8mm u kraje nebyla designovka ale miniaturní bassreflex. Na to jak to bylo malý to mělo pěkný projev. Zkusil bych se poohlédnout právě v týhle oblasti. Nicméně hlasité basy z toho nikdy nepolezou, to prostě nejde urychlit stejnou masu vzduchu jako motor merlin malým repráčkem :)
Když letadlo kouří, je to správně!
Kovboj

#33 Příspěvek od Kovboj »

jag42 píše:Nejlepší využití zvukového modulu je pořádná reprobedna na zemi, která bude dělat motor a němý model ve vzduchu. :lol:
Ještě vymyslet , jak upravovat zvuk, podle vzdálenosti modelu. :wink:

Co vymýšlet? Telemetrie už je celkem běžná, takže informaci o poloze modelu i otáčkách motoru není těžké dostat z modelu zpět na zem. To by zvládala zpracovat i nějaká aplikace na smartphone a zvuk by prostě šel rovnou do sluchátek - dojem by byl nesrovnatelný s jakýmkoliv "repráčkem" v letadle :-)
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Kamil »

Dejfak píše:To chcete říct že je to do menšího letadla beznadějné?
S tím se nechci smířit :lol:

Ani sa s tým nezmieruj a vyskúšaj to. Ako tu bolo povedané, repro musí mať uvavretú debnu, takže reproduktory skús dať do trupu. Podľa mňa to bude mať lepší zvuk ako bez zvuku.
Ešte k tej kvalite a hlasitosti ozvučenia. V modeli nikdy nedosiahneš "HIFI" kvalitu. Každý má na kvalitu zvuku iný názor. V jednom fóre (možno to bolo tu) niekto ozvučenie modelov zavrhol v podstate pre to, lebo on má taký hudobný sluch, že keď si pustí zvuk merlina na svojej kvalitnej a výkonnej HIFI aparatúre, aj tak to nie je ono.
Ja som hudobne trocha nahluchlý a myslím si, že zvuk mojich modelov je určite lepší ako keby som ich poháňal nejakým dvojtaktným benzínom (inak zvuk Fly Baby som zmenil a upravil - myslím, že je lepší).
A čo sa týka tej hlasitosti, IMHO je nevhodné aby 1,5m model robil taký hluk ako 2m a aby 2m robila taký hluk ako veľké lietadlo. Samozrejme tu hovorím o maketách, polomaketách, ...
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Kamil »

Kovboj píše:
jag42 píše:Nejlepší využití zvukového modulu je pořádná reprobedna na zemi, která bude dělat motor a němý model ve vzduchu. :lol:
Ještě vymyslet , jak upravovat zvuk, podle vzdálenosti modelu. :wink:

Co vymýšlet? Telemetrie už je celkem běžná, takže informaci o poloze modelu i otáčkách motoru není těžké dostat z modelu zpět na zem. To by zvládala zpracovat i nějaká aplikace na smartphone a zvuk by prostě šel rovnou do sluchátek - dojem by byl nesrovnatelný s jakýmkoliv "repráčkem" v letadle :-)

Kvalitu zvuku by si dosiahol lepšiu, ale ten dojem, čo spomínaš, by bol IMHO o ničom. Úplne najefektnejšie sú prelety a Dopplerov efekt pri nich.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od TomasC »

Kamil píše:Kvalitu zvuku by si dosiahol lepšiu, ale ten dojem, čo spomínaš, by bol IMHO o ničom. Úplne najefektnejšie sú prelety a Dopplerov efekt pri nich.

SW záležitost. Stejně jako efekty v kině či televizi. Tam se nehejbá NIC a přitom zvuk docela ujde.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Kamil »

TomasC píše:SW záležitost. Stejně jako efekty v kině či televizi. Tam se nehejbá NIC a přitom zvuk docela ujde.

To je fakt. :wink:
Začína to byť veľmi plodná debata. :mrgreen:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od TomasC »

Kamil píše:Začína to byť veľmi plodná debata. :mrgreen:
Účastnil jsem se "nazvučování" tohoto stroje http://www.youtube.com/watch?v=LJj7vHTHLpo a tak mám cca představu.

Osobně se domnívám, že pokud by se energie zaměřená na simulaci Packard/Merlin v EPO 1,6m zaměřila na simulaci zvuku ze stabilních reproduktorů na základě informací o poloze modelu, tak by se došlo k lepším výsledkům.

Ale nikoho nenutím :wink:
Lark

#39 Příspěvek od Lark »

Souhlasím s Tomasem, fyzika se zkrátka pochc.. nedá a ty litry objemu a výkon se do éra naložit nedají. Může se dosáhnout podobnosti při malých vzdálenostech, ale to je asi vše. Navíc by ten zvuk při reálném pohledu ani k té velikosti modelu "nepasoval". Ve výřezu na videu asi ano. Je to ale jen můj názor. Ten nápad s ozvučením prostoru ze země mi připadá schůdnější, ale zase je tu ALE... Asi by se to muselo pro každý konkrétní prostor extra vyladit.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Kamil »

Ak chce niekto dokonalý zvuk modelu, tak to bohužiaľ nejde.
Takto mi zvučí Pfalz po všetkých doladeniach. Sú tam použité dva 20W 160 gramové repráky. Zvuk je priamo z videokamery a nie je nijako upravovaný.
Určite žiadny zázrak, ale podľa mňa lepšie ako 30 ccm benzín (šak preto to tak robím).
http://www.youtube.com/watch?v=vcLi-4GqAWc
jag42

#41 Příspěvek od jag42 »

Tak tohle už zní jako motor. Paráda, gratuluji.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od veka1 »

jag42 píše:Tak tohle už zní jako motor. Paráda, gratuluji.

.. hmm, že je slyšet až po dvou dnech a cca 40 příspěvcích :)

Pozn. Odkaz na Kamilovo letadla, včetně videa , visí již v pátém příspěvku toho vlákna. :wink:

Dal jsem to tam s úmyslem poukázat na to, že u přiměřeně velkého a materiálově vhodného letadla lze dosáhnout celkem rozumnyých výsledků.

Problém je ukryt v prvním příspěvku, kde tazatel byť skrytě, dal na vědomí, že chce ozvučit relativně malý, pro šíření zvuku konstrukčně ne příliš vhodný model.
On ho určitě ozvučí ,...bude to však fuška přiblížit se aspoň trochu k realitě.

Osobně by mě zdárné řešení pro modely kolem 1500 -1600mm rozpětí a max 2000g hmotnosti velice zajímalo.

veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne úte 27.11.2012 19:30, celkem upraveno 1 x.
jag42

#43 Příspěvek od jag42 »

Až na to, že žádný s Tvých odkazů nevede přímo na video :lol:
veka1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od veka1 »

jag42 píše:Až na to, že žádný s Tvých odkazů nevede přímo na video :lol:

.. noo , to jo, to máš pravdu. Mě nenapadlo, že je potřeba každého vzít za ručičku a prstíčkem zmáčnout tlačítko odkazu :)

Ja jsem pomýlený a když mě cokoli zajímá ,tak hledám, jdu do hloubky,...natož když mi někdo podstrčí pod nos kompletní web, na kterém je zdokumentovaný celý vývoj s uvedením všech problémů i dosažených výsledků. :wink:

veka1
jag42

#45 Příspěvek od jag42 »

No máš samozřejmě pravdu, ale jestli Tě dnes někdo nas..l, nemusíš se vybíjet tady... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“