Fakt se dá přežít katapult v 30m výšky?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
LittleFalco

Re: Fakt se dá přežít katapult v 30m výšky?

#31 Příspěvek od LittleFalco »

A kdyz se strilel za nadzvuku? Myslim si,ze tam byla ochrana horni casti tela pred ucinkem naporu vzduchu,kteremu byl vystaven.
To rozdeleni podle vysky mi prijde logicke, da se to jednoduse odecist (a nize,nez 10km se nadzvuk nesmel letat,kvuli hluku, zpusobenemu razovou vlnou). Zajima me to,zkusim se v tom pohrabat...
Zpátky doma, v kopcích :-)
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

LittleFalco píše:A kdyz se strilel za nadzvuku? Myslim si,ze tam byla ochrana horni casti tela pred ucinkem naporu vzduchu,kteremu byl vystaven.
To rozdeleni podle vysky mi prijde logicke, da se to jednoduse odecist (a nize,nez 10km se nadzvuk nesmel letat,kvuli hluku, zpusobenemu razovou vlnou). Zajima me to,zkusim se v tom pohrabat...

V tom dokumentu o vývoji katapultáže je právě něco jako "vařečka" či policejní plácačka. Ta věc se při katapultáži ve vysoké rychlost vztyčila před pilotem a prorazila vzduch. Nepamatuji si ale přesně, kde to bylo. Na sedačce by mu musela vyjet mezi nohama, což se mi nezdá. Ža by to balo někde v kabině? Fakt teď nevím. Nebylo to ale nic extra velkého, prý to stačí.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od veka1 »

zdzd píše:V tom dokumentu o vývoji katapultáže je právě něco jako "vařečka" či policejní plácačka. Ta věc se při katapultáži ve vysoké rychlost vztyčila před pilotem a prorazila vzduch. Nepamatuji si ale přesně, kde to bylo. Na sedačce by mu musela vyjet mezi nohama, což se mi nezdá. Ža by to balo někde v kabině? Fakt teď nevím. Nebylo to ale nic extra velkého, prý to stačí.

.. jedno z možných provedení z počátku nadzvukové ery ( 60-70leta):
kreslo_nadzvuk.jpg

veka1
vaio
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od vaio »

Nemůžu tu nic tvrdit o jiných typech sedačky, než KM-1M. Tam nic takového nebylo - mechanická ochrana při katapultáži v nadzvukové rychlosti.
Ochranou pilota bylo iniciování stabilizačního padáčku sedačky, který ihned otočil sedadlo nohama proti proudu vzduchu. Tím došlo k výraznému nárustu odporu a zbrždění.
Je také pravdou, že drtivá většina nadzvukových pilotů téměř nikdy nelítala nadzvukem.
Také byla různá omezení, kdy se mohli katapultovat - v nulové výšce snad jen do rychlosti 300 km/hod, při vyšších rychlostech (nad 500 km/hod?) to bylo omezené minimální výškou 500m (ale to by spíš věděli piloti).
Ještě nějaké zajímavosti - při katapultáži ve velké výšce došlo k tomu, že dýchač (maska) se natlakoval kyslíkem a vlastně pilot byl nucen vydechovat proti značnému odporu (ve velkých výškách je malý tlak atmosféry).
V Mig-21F byl typ sedačky SK-(x) - už si nepamatuju přesné označení - a tam byl součástí katapultáže i překryt kabiny (celý se odklápěl dopředu). Mělo to fungovat tak, že při zahájení katapultáže - pohybu sedačky z kabiny ven - se měly zadní zámky kabiny zacvaknout do horní části sedačky, přední zámky kabiny do spodní části sedačky a tak chránit pilota před náporem vzduchu. V rusku to několikrát zkoušeli a ne vždy se ty zámky správně zamkly a pilota to v některých případech zabilo. U nás to bylo zakázané - nejdříve se musel odhodit překryt, pak provést katapultáž.
Ještě cyklus v případě dvoumístných mašin. Je jedno, kdo spustí katapultáž - nejříve odpadně přední kabina, pak zadní kabina, pak jde ven zadní pilot a nakonec přední pilot. Ten cyklus je z důvodu minimalizace zranění posádky.
Bývalo: ALIGN T-REX 500 ESP 3G, DX7, Phoenix RC

Nejlepší věci na světě nejsou věci.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od veka1 »

Když už ta debata o vystřelovacích sedačkách probíhá ,...pár obrázků a popis dílčích činností od zatažení za madla u sedačky VS1 _BRI, montované do L 39ZA od 02 serie viz příloha:
vs1_001.jpg

vs1_002.jpg

vs1_003.jpg

veka1
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od pkotatko »

Takze slibene fotky. Mam jich vic, takze pokud by byl zajem...... Omlouvam se za kvalitu. Je to skenovane s filmu.
motor RR Irak - Basra
Rr6.jpg

Rr5.jpg
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
AR1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od AR1 »

Pěkný, klidně toho jestli můžeš zveřejni víc.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od pkotatko »

Tady je zminene SU 22
su22-4.jpg

su22-027.jpg

su22-002.jpg
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od pkotatko »

A tady je MI ?? setrelene Iranskymi Fantomy. Kolega tvrdi ze sestrel primo na vlastni oci videl. Mi to dostala do nahonu ocasu. Pilot stihnul autorotaci pristat, vetsina posadky se zachranila. Heli pak zacala horet a shorela skoro cela. Rok 1993.
mil4.jpg

mil5.jpg
Přílohy
milt.jpg
vaio
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od vaio »

Tak ta rozbitá přilba - to je síla!
Bývalo: ALIGN T-REX 500 ESP 3G, DX7, Phoenix RC

Nejlepší věci na světě nejsou věci.
zdzd

#41 Příspěvek od zdzd »

veka1 píše:
zdzd píše:V tom dokumentu o vývoji katapultáže je právě něco jako "vařečka" či policejní plácačka. Ta věc se při katapultáži ve vysoké rychlost vztyčila před pilotem a prorazila vzduch. Nepamatuji si ale přesně, kde to bylo. Na sedačce by mu musela vyjet mezi nohama, což se mi nezdá. Ža by to balo někde v kabině? Fakt teď nevím. Nebylo to ale nic extra velkého, prý to stačí.

.. jedno z možných provedení z počátku nadzvukové ery ( 60-70leta):
kreslo_nadzvuk.jpg

veka1

To nebylo tak velké. Policajtská plácačka půl metru před hrudníkem.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od pkotatko »

AR1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od AR1 »

Dobrý,dík. Překvapilo mě, že u toho Su jsou cedulky v angličtině, to jsem na ruským stroji ještě neviděl (ale nevím, jestli to takhle Arabům třeba nedělali běžně, i když třeba Lybijci rusky uměli).
http://ar1.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od pkotatko »

Obcas se tam ale rusky napis mihne.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“