Protos 500 pokračování

Vrtulníky do velikosti 500.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BORN_TO_GRILL

Re: Protos 500 pokračování

#211 Příspěvek od BORN_TO_GRILL »

ciko7 píše:
BORN_TO_GRILL píše:Zdravím,

při stavbě Protosu řeším, o kolik zkrátit hřídel u motoru MVVS 8/950. Nepamatujete si to někdo? Dá se to odměřit a dopočítat, ale než říznu, tak se raději ptám. A ještě visí ve vzduchu otázka, čím to nejlíp odříznout/ubrousit.

Druhá věc jsou kolíky na uchycení kabiny - když je namontuju podle návodu, tak mi tam nesedí kabina. Chce je to dát o jednu dírku dopředu. Mám špatný návod, nebo kabinu?

Díky.

Ke zkrácení hřídele odpovídat nebudu, nemám s tím zkušenost.
Co se týče kolíků na kabinku, dej je tam , kde ti to vychází. Kabinky jsou různé a mají také různě díry. Důležité je, pokud je dáš do místa ,kde je záchyt reakce, tak to musí pevně držet.Aby se nestalo, že se ti záchyt bude volně hýbyt.

Tak jsem tu hřídel podle nejlepšího vědomí a svědomí odbrousil Dremelem. Poto jsem udělal plošku pro červík unašeče pastorku a bylo. Uchyty na kabinu jsem posunul...

Jěstě bych měl jeden dotaz-po napnutí řemenu dle manuálu(pruhyb 2-3mm) jde otáćet hlavní hřidelí hodně z těžka. Dvěmy prsty s ní otočm jen tak tak. Je to normální, nebo mám ten řemen trochu povolit? Obě větve by měly být naplé stejně.

Předem díky,
Goblin 700 3Digi, Goblin 380 3Digi, NeXt RC
Futaba T14SG
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od ZeXx86 »

Chci se zeptat na takovou blbou otazku. Mam uz 3. protose ale dodnes mi neni jasne, proc musim dovazovat tak pracne vrtulkove listy. Pri vyssich otackach nastanou velmi neprijemne vibrace, kdy nakonec dojde az k rezonanci, kdy cela vrtulka vydava hodne skaredy zvuk. Vzdycky se to da doladit zminenym dovazovanim, ale nikdy to neni 100%.
Napr. u miniprotose kdyz to srovnam, jsou vibrace naprosto minimalni na libovolne otacky.
Protosy jsem mel 2x plast, 1x CF, vystridal vsechny verze domku a dilu na vrtulce vcetne Alu a ruznych tuningu.
S timhle jsem se nesetkal jen ja ale urcite to muze potvrdit vice majitelu. Nejvetsi roli hraji otacky.
Posledne jsem vymenil komplet celou vrtulku s mechanikou a domkem zpet za plast, protoze kovovy se doslova vibracemi rozlozil kdyz tam vznikla vule opotrebenim drzaku lozisek v uhlikovem platu.
Verim, ze kvalitne dovazene listy od vyroby tohle taky resi. Na tomhle videu jde slyset presne stejny mechanicky problem, resp. jeho vrchol, kdy zacne neco rezonovat: http://www.youtube.com/watch?v=-aUrasDcHQk
Nemate nejake knowhow, jak tohle co nejlepe resit a pokud mozno ne jen "utlumit" nejakymi upinaky vzper? Tj. ciste reseni, kdy neco vymenim za nove, nebudu muset neco pilovat, ladit, laborovat a ono to pojede jak ma... Klidne s tim muzu letat v tomto i horsim stavu bez nejmensich problemu, ale vzdycky mi to vadilo, neni to dokonale a rozhodne to neprospiva heli.
Jak jsem psal, u miniprotose je to uplne o necem jinem.
Spirit System
Howking
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od Howking »

Tak nevím. Nikdy jsem dovažovat nemusel a nikdy jsem žádné vibrace neměl.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od ZeXx86 »

Howking píše:Tak nevím. Nikdy jsem dovažovat nemusel a nikdy jsem žádné vibrace neměl.

Pokud jsi tocil do 2600rpm, tak to vetsinou neni treba. Proto jsem psal, ze velmi zalezi na otackach.
Spirit System
Howking
Kontaktovat uživatele:

#215 Příspěvek od Howking »

Vím jedno - že pokud se u Protose nepřilepí ložiska k ocasní ose, tak se to za chvíli vytluče a pak mohou vznikat ty vibrace. Lepit ložiska k ose je u Protose nutnost.
youtube.com/heyingosl
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od ZeXx86 »

Howking píše:Vím jedno - že pokud se u Protose nepřilepí ložiska k ocasní ose, tak se to za chvíli vytluče a pak mohou vznikat ty vibrace. Lepit ložiska k ose je u Protose nutnost.

S tim jsem nikdy problem nemel zase ja. Delalo to uz s komplet novymi dily a 4 ruznymi pary vrtulkovych listu, jeste nez to letelo. Nekdo ma s tim problemy mensi, nekdo vetsi asi jako ja jsem nikdy treba nemel problemy se statikou ...
Spirit System
reach

#217 Příspěvek od reach »

Teď se tu bavíte přesně o mém problému, který mám v podstatě od novýho vrtulníku. Lítal jsem malé otáčky, takže mi to ani tolik nevadilo. Teď chci létat nad 2500 otáček a nemůžu díky těm vibracím naladit vbar. Ocas mává do stran a vbar log je plný vysokých vibrací. Zkoušel jsem znovu prostružit očka a zlepšit chod mechaniky vrtulky, ale nepomohlo to.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od OPR »

Problém se bude hledat špatně.
Může to začínat od špatně nakombinovaný délky trubky se sílou stěny ( kdy to chytne "tu správnou" frekvenci , nevyváženost řemeničky vzadu splou s malým rozdílem nevyváženosti listů ... atd. ... pfffff těch možností je tolik, že je to až ... fuj.

Může to být také tím že listy vrtulky jsou šity, a jeden začne předbíhat ten druhý díky navíšení odporu / odstředivé síly se projeví konečný rozdíl mezi obouma listy.

Zkoušet různě utahovat listy v závěsu a pozorovat co se děje.

Nebo mám jednu takovou metodu, (oni se m iza ní všichni smějou :D ) před roztočením vrtulky mírně složit oba listy jakoby před závěs listu ve směru otáčení. To vychýlení obou listů stačí jen malinko cca 5° - jde jen o to, že když jsou lehčí listy, oba dva pro narovnání mají stejné výchozí podmínky. A lépe se vůči sobě vystředí.

Je potřeba zkoušet a zkoušet.
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od ZeXx86 »

OPR píše:Problém se bude hledat špatně.
Může to začínat od špatně nakombinovaný délky trubky se sílou stěny ( kdy to chytne "tu správnou" frekvenci , nevyváženost řemeničky vzadu splou s malým rozdílem nevyváženosti listů ... atd. ... pfffff těch možností je tolik, že je to až ... fuj.

Může to být také tím že listy vrtulky jsou šity, a jeden začne předbíhat ten druhý díky navíšení odporu / odstředivé síly se projeví konečný rozdíl mezi obouma listy.

Zkoušet různě utahovat listy v závěsu a pozorovat co se děje.

Nebo mám jednu takovou metodu, (oni se m iza ní všichni smějou :D ) před roztočením vrtulky mírně složit oba listy jakoby před závěs listu ve směru otáčení. To vychýlení obou listů stačí jen malinko cca 5° - jde jen o to, že když jsou lehčí listy, oba dva pro narovnání mají stejné výchozí podmínky. A lépe se vůči sobě vystředí.

Je potřeba zkoušet a zkoušet.

Ja mam taky dojem, ze je v tom i nejaka konstrukcni vada, mam nekolik uplne odlisnych vrtulkovych listu, s nekteryma je to horsi, s nekterymi lepsi. Snazil jsem se je i hodiny dovazovat ruznymi metodami ale v zadnem pripade se mi nepovedlo dosahnout neceho poradneho. U miniprotose jde videt, ze je mechanika cela hodne vystuzena, tady oproti puvodnim dilum z roku 2008 jenom par uprav proti prasknuti domku.
Proste se mi to vubec nelibi a myslim, ze je to duvod proc vetsina voli radeji miniprotose.
Na helifreaku je o tomhle nekolik vlaken ale nikdo neprisel s poradnym resenim.
Spirit System
OPR
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od OPR »

Pokud je to konstrukční, pak to nemá řešení. Tedy v tom hromadném řešení. Když to odstraníš sám, doma na koleni, pořád je to o tom, že koupíš znova celek, kterej nebude fungovat. :(
Ale nepředbíhejme.

Jenom mi dovol ještě jednu k zamyšlení. Píšeš že u Protose 425 točíš 3000 ot/min. To jsou otáčky už dost vysoké. A teď jedna malá k zamyšlení pro Tebe. Spočítej si, kolik Ti převede trasmise dozadu na VR a kolik to udělá ve svýsledku ot/min ne hřídelce vrtulky. Nechci Ti moc do toho moc mluvit ale bude to točit jako píča. Pokud máš plastové listy co se k vrtulce dodávají, věř že Tvůj problém je z 80% zde. Při těhlech otáčkách tam může být i třeba nějaká deformace.

Protos je dle mne lehký stroj, a i na tu nejakrobatičtější akrobacii, by dle mého úsudku mnělo bohatě stačit cca 2800 ot/min.
( mimochodem 2800 točej lidi i na T500)

Btw, a vůbec co Tě nutí točit takové otáčky?
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od ZeXx86 »

OPR píše:Pokud je to konstrukční, pak to nemá řešení. Tedy v tom hromadném řešení. Když to odstraníš sám, doma na koleni, pořád je to o tom, že koupíš znova celek, kterej nebude fungovat. :(
Ale nepředbíhejme.

Jenom mi dovol ještě jednu k zamyšlení. Píšeš že u Protose 425 točíš 3000 ot/min. To jsou otáčky už dost vysoké. A teď jedna malá k zamyšlení pro Tebe. Spočítej si, kolik Ti převede trasmise dozadu na VR a kolik to udělá ve svýsledku ot/min ne hřídelce vrtulky. Nechci Ti moc do toho moc mluvit ale bude to točit jako píča. Pokud máš plastové listy co se k vrtulce dodávají, věř že Tvůj problém je z 80% zde. Při těhlech otáčkách tam může být i třeba nějaká deformace.

Protos je dle mne lehký stroj, a i na tu nejakrobatičtější akrobacii, by dle mého úsudku mnělo bohatě stačit cca 2800 ot/min.
( mimochodem 2800 točej lidi i na T500)

Btw, a vůbec co Tě nutí točit takové otáčky?

Lidi s novymi T500 toci i 3200rpm, ale urcite ne bezne, vsechny vrtulkove listy jsou CF a ty plastove mi vzdy fungovaly nejlepe. Zacne to delat uz u nizsich otacek, ale pri vyssich se skoro exponencialne zvetsuje a to je velky problem.
Co me nuti? Lita to jinak jak autobus ve srovnani s miniprotosem. 13° kolektivu je u protose zase moc, aby tam byly rozumne uhly na cyklice - a to je dalsi neduha protose, kterou u MP moc pekne vyresili. Vymenil jsem tam uz docela dost dilu a na setoveho MP se porad ne a ne dostat. Kolektiv reaguje naprosto odlisne, takze me na protose staci i 11° aby se dalo lepe manevrovat na mensich plochach. Zkousel jsem ale vsemozne kombinace kolektivu/otacek, s nizsimi otackami to nezvladne poradne ani bocni tic tocy. Posledni dva upgrady budou spocivat ve vymene regulatoru s lepsim governorem a baterek, zrejme TP. U protose mam uplne jiny pocit z letu a na packach, hlavne mam pocit, ze u protose neco kazdou chvili odleti a na tom ma nemaly podil vrtulka.
Spirit System
OPR
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od OPR »

Hmm tak to s těma listama skoro vylučuje možnost že to dělají ony. Tohle tedy papadá na něco v konstrukci.

Jen takové úvahy. ...

- Řemen by to být neměl, jelikož běží od pastorku po VR
- Mne napadá ta řemenička vzadu na vrtulce ....
není tam náhodou nějakej zajišťovací červík, který se dává do páru a že by na jedné straně chyběl?
- Není ta řemenička špatně odlitá?
- Uložení řemeničky nevykazuje nějakkou vadu axiální vůli?
- závěsy listů nemají v sobě nějaké poškození
- nechybí někde podložka?
- ložiska ( odlišný výrobce a že by v každém závěsu bylo něco jiného? )
- není omletá osička pod ložiskem ( poškozené ložisko )?

To jsou spíš už jen takový záškuby z nouze .... protože tohle chce hledat a né si o tom psát. :(

Víc men toho nenapadá
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od ZeXx86 »

OPR píše:Hmm tak to s těma listama skoro vylučuje možnost že to dělají ony. Tohle tedy papadá na něco v konstrukci.

Jen takové úvahy. ...

- Řemen by to být neměl, jelikož běží od pastorku po VR
- Mne napadá ta řemenička vzadu na vrtulce ....
není tam náhodou nějakej zajišťovací červík, který se dává do páru a že by na jedné straně chyběl?
- Není ta řemenička špatně odlitá?
- Uložení řemeničky nevykazuje nějakkou vadu axiální vůli?
- závěsy listů nemají v sobě nějaké poškození
- nechybí někde podložka?
- ložiska ( odlišný výrobce a že by v každém závěsu bylo něco jiného? )
- není omletá osička pod ložiskem ( poškozené ložisko )?

To jsou spíš už jen takový záškuby z nouze .... protože tohle chce hledat a né si o tom psát. :(

Víc men toho nenapadá

Diky za rady, tohle vse by melo byt v poradku. Remenicky tam byly vsechny mozne ktere se daji poridit, podlozky nechybi na to si davam pozor. Jak jsem psal, mel jsem nezavisle 3 kity protose s uplne jinou elektronikou, listy a na tenhle problem jsem narazil uz cca pred 2 lety. Vzdy ho jde omezit, ale je to jen maskovani, ne reseni.
Spirit System
krtek2k

#224 Příspěvek od krtek2k »

Však na protose se dělaj řemeničky s různým počtem zubů, tak zkus prohodit, abys při vysokých točkách netočil tolik na vrtulce.
A nejlepší řešení:
Požádej Dužího ať ti vyfrezuje řemeničku s počtem zubů aby to sedlo tvým nárokům.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Howking
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Howking »

To je pravda - dej tam kolečko z prodlouženého - to je menší.
youtube.com/heyingosl
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 500“