Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
creagel

Re: Minicorado

#436 Příspěvek od creagel »

Mam tam lehoucky hyperion GS 2218-10. Kdyz jsem venku zkousel, zda je vse ok, tak tah dostatecny - nemam sice merak, abych to zmeril, ale z ruky se to rvalo statecne :)

Jediny, co jsem zatim nestihl udelat, je prilepit kabely ke stenam trupu a dodelat kabel telemetrie (resp. kabel mam, je v prijimaci, ale druha strana neni usazena a je bez konektoru). Takze stoupavost budu merit jindy. Zitra budu rad, kdyz vse klapne jak ma a minicorado bude po zaletu cele :)

Po drobnych dodelavkach je finalni vaha 804g (takze puvodni zamer 800-840g na spodni hranici). Supeer

Anteny jsou vyvedeny za kridle a udelal jsem tam co nejmensi diru. Na ploutve kaslu - zbytecna vaha. Dira je vyvrtana ze sikma, a anteny samy o sobe maji mezi sebou uhel cca 80° a signal by tak nemel byt problem. Jinak jsem pouzil Daliboruv trik - dirou jsem protahnul buzirku, do ni smrstil kousicek anten a vytahl. Slo to krasne.

Prijimac mam za kridlem (pod zadni matkou). Kabely jsou dost na tesno, takze zastrceni byla hodinarska prace.
creagel

#437 Příspěvek od creagel »

Hura, leti to :) Jen jsem to nejak prehnal s tim zadnim tezistem (evidentne neni tam kde jsem si myslel) :) Nemohlo se mluvit o zaletu, na to byla na me zima. Spis takove overeni jestli to leti a da se ridit - a hlavne si s necim dnes "zaletat" :)

Pod motorem to jde kolmo nahoru jako raketa (mereni dodam, az zapojim vario). Motor ale poustim na stejnou dobu jako u Energica. Tim zadnim tezistem je to az moc citlive na kridelka a smerovku. Krasne ale toci ploche kruhy na petniku. Zkusil jsem i ostresi obraty, abych vyzkousel zda vse drzi. Jasne, neni to hotliner ktery by udrzel rychlost (na to jsem si ho ani neporizoval), ale rychla bazova otocka vypada zajimave :)

Klouzavost uz ted vyborna. Pri prvnim nasazeni na pristani jsem preklouzal celou plochu ve vysce oci, udelal zatacku a letel zpatky v porad vicemene stejne vysce :D

Brzdy parada. Hned prvni let by nebyl problem jej chytit do ruky. Pristavaci rychlost temer nulova a presto se krasne ovlada.

Uz se tesim na teplejsi dny :)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#438 Příspěvek od Doktor »

Samozřejmě gratulace k úspěšnému záletu! :wink:
creagel

#439 Příspěvek od creagel »

Teplo na letani sice je, ale narazovy vitr a dest letani znemoznuje. Pritom bych potreboval ladit :) Premeril jsem jeste poradne a nekolikrat teziste - bylo normalni (zadne extra zadni) - cca 71mm od nabezky. Soupnul jsem ho presne na 75mm. Az se divim, kde mam baterku (konci za prednim sroubem kridla). Puvodne jsem ocekaval, ze bude muset byt namackla az temer na motoru.

Jeste premyslim, co s motorem. Ne ze by byl slaby (to vubec ne), ale kdyz dam plny vykon, tak by mi ero udelalo samo o sobe velky loping. Pritom v kluzu leti krasne rovne. Asi budu muset vyosit motor trochu dolu. Nechce se mi ale predelavat motorovou prepazku, tak premyslim, ze bych pouzil podlozky. Primixovat vyskovku se mi vubec nechce. Myslite ze je to dobry napad?

Pridavam aspon fotecky mazlika po zaletu.
Přílohy
Detail spodni strany kridla - ty nevycnivajici tahla jsou pecka :)
Detail spodni strany kridla - ty nevycnivajici tahla jsou pecka :)
Minicorado po zaletu
Minicorado po zaletu
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#440 Příspěvek od Milan Nes »

tahle barevna kombinace se mi libi sakra moc ... jedna z nejhezcich co na coradu znam :)

jeste dole akorat s pruhama :)

mas to moc pekny

Michal umi no :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
creagel

#441 Příspěvek od creagel »

Pruhy dolu nebrat - to by vysoko nebylo videt :D
Jinak naprostou souhlas, Michal sakra umi ;)

K tomu vyoseni motoru jsem nasel od Michala jeste toto:

Malou kompenzaci výškovkou je nutné udělat i při motorovém letu. Potlačení motoru situaci nevyřeší, protože zvedání předku je způsobeno vyšší rychlostí v motorovém letu než v kluzu (viz dive-test), muselo by být dost velké a prudké přidání plynu při malé rychlosti by nejspíš způsobilo výrazný pokles předku. Velikost kompenzace je samozřejmě opět závislá na podélném seřízení.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od Doktor »

creagel píše:K tomu vyoseni motoru jsem nasel od Michala jeste toto:

Malou kompenzaci výškovkou je nutné udělat i při motorovém letu. Potlačení motoru situaci nevyřeší, protože zvedání předku je způsobeno vyšší rychlostí v motorovém letu než v kluzu (viz dive-test), muselo by být dost velké a prudké přidání plynu při malé rychlosti by nejspíš způsobilo výrazný pokles předku. Velikost kompenzace je samozřejmě opět závislá na podélném seřízení.

Myslim že velmi jednoduše a pochopitelně popsáno. Jsou prostě modely které bez potlačení Vop při plném plynu jinak rovně létat nenaučíš. MC je taková zmenšenina F3J, čemuž bude odpovídat i úhel seřízení kterej bude do "motoru" kecat.
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#443 Příspěvek od Staifus »

Milane, takhle myslíš ty pruhy :lol:

Srovnávací foto s Arianou. MC dokonale zpracované, krásný povrch, lehounký a dokonalý spasování 1+++

Zajímavý je, že křídlo fulcarbon je znatelně měkční než od Ariany - jestli to dělá to, že Ariana neni s herexem ale s balzou...
Přílohy
Změněná velikost P1000519.JPG
Změněná velikost P1000518.JPG
Změněná velikost P1000517.JPG
Změněná velikost P1000516.JPG
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#444 Příspěvek od Staifus »

A nějak nechápu, jak tam kdosi dává vrtule RF 16", protože co jsem tak nanečisto dával k sobě, RF16x16 slim by se nevešla, chybí tak 1cm (zasahuje 1cm do náběžky)

Místo v trupu když jsem plánoval dávat tu Megu 16/35/1 na 4S - bez komentáře :roll: :lol:
Přílohy
Změněná velikost P1000520.JPG
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#445 Příspěvek od Milan Nes »

kua chlape ty mi kazis naladu, presne takhle bych si corado nechal udelat ja :-d

mas to moc pekny no a zpracovani ... proste Michal to nepotrebuje komentar, to je detailista hroznej
SOVA is YouR CO-pilot

klingon77
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od klingon77 »

Staifus píše: Zajímavý je, že křídlo fulcarbon je znatelně měkční než od Ariany - jestli to dělá to, že Ariana neni s herexem ale s balzou...

Pokud by ta balza byla pevnejsi (ne maslovka do 100g/dm3) tak ano. Daleko vetsi vliv ale ma tlouska ty sendvicovy vrstvy a gramaze vnejsi a vnitrni tkaniny (predpokladam, ze mas namysli tuhost sendvice pri zatlaceni na plochu kridla)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#447 Příspěvek od Milan Nes »

Staifus píše:A nějak nechápu, jak tam kdosi dává vrtule RF 16", protože co jsem tak nanečisto dával k sobě, RF16x16 slim by se nevešla, chybí tak 1cm (zasahuje 1cm do náběžky)

Místo v trupu když jsem plánoval dávat tu Megu 16/35/1 na 4S - bez komentáře :roll: :lol:

hele tak to vypadá že asi budeš mít bratříčka v uplně stejném kabátě ... teda vlastně já :)
v únoru bude co lepit :-d
SOVA is YouR CO-pilot

Staifus
Kontaktovat uživatele:

#448 Příspěvek od Staifus »

Jojo, při opření křídla a zatlačení na střed... možná to je pocitově, jen mě to trochu překvapilo.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#449 Příspěvek od klingon77 »

Staifus píše:Jojo, při opření křídla a zatlačení na střed... možná to je pocitově, jen mě to trochu překvapilo.

Takze pevnost nosniku? Staci tahle fotka pro zahnani pripadnych pochybnosti? :wink: http://www.mv-model.cz/ruzne/t1.jpg (je tam 15kg)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od Milan Nes »

tak to je brutalni :) kolik je na tom kilo ?
SOVA is YouR CO-pilot

Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“