Spektrum Micro Quadro copter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
seltino

Spektrum Micro Quadro copter

#1 Příspěvek od seltino »

Jelikož jsem již delší dobu pokukoval po quadcopteru miniaturní velikosti do bytu a od koupě mě vždy odradila nutnost koupit pouze RTF verzi a tím pádem další krám v podobě jinak na nic využitelné vysílačky rozhodl jsem se postavit si vlastní microquadrocopteru na Spektrum vysílač který již používám na řízení velkých helin.
Jako základ jsem použil řídící desku z Quadrocoptéry od Horizon Hobby Blade MQX: zde
a zbytek komponentů jsem použil z WLtoys V939 : zde

držáky motoru:
Obrázek

motorky:
Obrázek

vrtulky:
Obrázek

deska:
Obrázek

a dále uhlíkový jekl 3mmx3mm z kterého nařežeme 4 stejné dlouhé jekly, které nám po slepení poslouží jako rám. V mém případě jsem zvolil délu 40 mm.
Obrázek

tyto uhlíkové jekly slepíme do kříže. Pro spojení těchto jeklíků jsem použil 1mm uhlíkovou tyčku, kterou jsem zasunul do jednotlivých jeklů a následně zakápl vteřiňákem. Celý kříž jsem ve středu zalepil jěště epoxy.
Obrázek

následuje kompletování jednotlivých dílů Quadrocoptéry, kdy řídící desku jsem připevnil k rámu za pomocí oboustranky a šroubků, které jsou navrtány do nosného rámu. Drátky jednotlivých motorků jsou připájeny k řídící desce.

Obrázek

pro napájení jsem zvolil 1S 550MAh hyperion baterku, která se mi doma válela nevyužitá. S touto baterkou dosahuje letová hmotnost 42g a do budoucna plánuji použít baterii o max kapacitě 300MAh z důvodu snížení hmotnosti.

Zatím jsme si provizorně vyrobil kabinku z kelímku od jogurtu:

Obrázek

zde ukázkové video z testovacího letu:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DPvEe9CE5nw[/youtube]

létáno na 60 proc výchylky. Na případné flipy je potřeba dát větší výchylky a také snížit kapacitu baterie z důvodu snížení hmotnosti.
Když pominu baterku, která se mi válela doma, tak celá ta sranda vyšla na cca 1300 kč.
Naposledy upravil(a) seltino dne čtv 03.01.2013 12:36, celkem upraveno 1 x.
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
HLA
Kontaktovat uživatele:

Re: Spektrum Micro Quadro copter :)

#2 Příspěvek od HLA »

Ze stejného důvodu - použít normální vysílač jsem si objednal na dobastlení:
REDCON HiBiRD Mini Quadcopter W/O Transmitter - DSM2 Compatible
http://www.himodel.com/multi_rotors/RED ... tible.html
Obrázek

Ještě by to chtělo časem stříďáky. Nemáte někdo návod na 4kanálový převodník PWM na PPM třeba s picaxe? Nebo nějde převodník koupit?
Troll

Re: Spektrum Micro Quadro copter :)

#3 Příspěvek od Troll »

Seltino, dobrá práce , létá Ti to moc hezky. :)
kirisek95

Re: Spektrum Micro Quadro copter

#4 Příspěvek od kirisek95 »

pěkné :) jak dlouho to tak vydrží? A přijímač máš integrovaný nebo tam je někde vedle?
Když letím, jsem rád.
Když neletím, lepím.
seltino

#5 Příspěvek od seltino »

Přijímač je integrovaný přece v desce z blade MQX, proto jsem ji tam dával :)
co jsem teď delal test, tak jsem po 5 minutách letu dobil do baterky 260 MAh. Takže baterka 300MAh až 350MAh bude tak akorát :)
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Elfew »

moc pekny a dal jsi mi brouka do hlavy... ale shanim na poletani blade 130x... 120sr jsem poslal minuly rok do sveta a pokukuju se po necem jinem
madbull

#7 Příspěvek od madbull »

Moc pěkná práce pánové.Jak si polepil ty motory k desce?Je k tomu alespoň nějakej návod od výrobce?Já pokukuji po něčem o malinko větším:-)Jen o málo:-)
nerušit...bastlím :-)
seltino

#8 Příspěvek od seltino »

dráty od motorků jsem napájel přímo na desku, jelikož jsem nesehnal orig konektory.. Co se týče párování desky, směr otáčení vrtulí a přehazování modu desky mezi + a X modem je vše popsáno v manuálu k blade MQX.
vylizplech

#9 Příspěvek od vylizplech »

Seltino,tu desku jsi sehnal z druhé ruky?Jinak mi ta cena 1300kč na sestavení všeho moc nesedí,páč jen tu desku jsem našel nejlevněji za cca 1200kč.
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
seltino

#10 Příspěvek od seltino »

vše nové, desku jsem koupil jak jsem již uvedl v prvním příspěku zde: http://www.ebay.com/itm/BLADE-MQX-4-in- ... OU:US:3160

zbytek z miracle martu: motorky, vrtulky, uchyty motorků.
uhlíkový jekl 3x3 mm o délce 1 m koupíš za 100kč u nás a je to na výrobu 6 copter

opravdu to vyšlo na 1300kč včetně poštovného, když pominu baterku co jsem měl doma
vylizplech

#11 Příspěvek od vylizplech »

Aha,toho jsem si nevšimnul,já se díval kolik stojí ta deska u nás a tys jí koupil v cizině za polovinu,tak to už by ta cena seděla :)
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
seltino

#12 Příspěvek od seltino »

To víš bohužel nejsem tak bohatý abych si mohl tyhle věci kupovat u nás..
dagx
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od dagx »

Chtěl bych se zeptat na ten odkaz od HLA http://www.himodel.com/multi_rotors/RED ... tible.html To je už "hotový"? Stačí jen spárovat s dx6i?Nemusel bych nic stavět jako SELTINO?Vychází to i levněji.O copterech nic nevím ale tohle se mi docela líbí.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
cilek

#14 Příspěvek od cilek »

Musíš jenom dokoupit baterku. A musíš mít DSM2 vysílač.
seltino

#15 Příspěvek od seltino »

Musím říct že jsem o téhle micro coptéře od himodel nevěděl, kdybych věděl, koupím pravděpodobně ji. Hmotnost o 6g bez baterky nižžší než u mé coptery je zajímavá. Celkem by mě zajímalo porovnání letových vlastností. Zdali je nějaký rozeznatelný rozdíl mezi deskou do horizon hobby s AS3X systémem a deskou od HIMODEl. WL toys V939 jsem měl v ruce jen krátce a letové vlastnosti mé coptery se mi zdají lepší, ikdyž je možné že to bude dáno spíše rozdílem kvality vysílačky mé DX7 a setové od WL toys....
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“