COPTER - rada pro nováčka

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Troll

Re: COPTER - rada pro nováčka

#31 Příspěvek od Troll »

Nejbezpečněji vyzkoušíš dosah Rc tak, že ho vyzkoušíš. Třeba sundej vrtule a projdi se. :wink: A pak ten zjištěný dosah ještě o něco zmenši, protože pokud to letí na plném plynu, tečou tam velké proudy a ty proudy produkují dost různých rušivých vlivů pro přijímač. Pokud už máš nějaké zkušenosti, tak lze brát do úvahy, že dosah se s výškou o hodně zvyšuje, ( existuje na to i vzoreček jak to spočítat, ale to pro nás není důležité) ale nejdůležitější ze všeho je udělat test na zemi a pak používat zdravý rozum . Protože se ptáš v sekci pro coptery tak bych pro začátek nelétal dále, než to dosáhne při pěším testu. :wink:
macil

#32 Příspěvek od macil »

ananas píše:takže signal bude nejlepší s origo drátkem co trčí z prijmace... ikdyz je stineny a jen 2cm jsou nestinene... aha ok stacilo napsat.. jsem to hledal ale tady to vyhledava vse mozne jen ne to co chci :-D

Ono tie dva centimetre sú v skutočnosti, resp. malo by to byť 31,25mm, čo je 1/4 vlnovej dĺžky frekvencie 2,4GHz. Dĺžku neodizolovanej časťi antény prijímača nemožno hádzať len tak z brucha.
Pokiaľ ide o dosah, niektoré súpravy možno uviesť do módu zníženého výkonu, kedy je v návode definovaná minimálna vzdialenosť dosahu v tomto móde, zvyčajne niekoľko desiatok metrov. Ak súprava splní túto podmienku, potom je veľký predpoklad, že pri plnom výkone bude dosah určite niekoľkonásobne vyšší, než na akú vzdialenosť dokážeš copter ešte spoľahlivo vizuálne rozoznať.
jipav

#33 Příspěvek od jipav »

Ono, když už se píše o přijímačích, tak něco málo do diskuse. Je hodně důležité i správné umístění antény. První varování, když jsem nešetrně s qadrou přistál ve vzdálenosti o něco větší než 3/4 hřiště, jsem tak nějak nebral na vědomí a vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být dosahem, zvláště proto, že s použitým přijímačem mám nalétány stovky hodin v termice a to nejsou nějaké malé vzdálenosti. Pak jsem si ještě párkrát všimnul, že deska něšla vypnout/zapnout na vzdálenost větší než asi 30 m, ale to stála na zemi v trávě, tak jsem si říkal, že ve vzduchu to bude v pořádku. No a podle pořekadla "tak dlouho se chodí s kýblem pro vodu, až se ucho utrhne" zákonitě muselo dojít k tomu, že jsem nakonec qadru rozmlátil, když se sesypala asi z 30 m. Kovový rám, rušení vlivem průtoku poměrně velkých proudů, regulátory prakticky ve všech směrech, indukční proudy motorů apod., to vše má vliv na příjem signálu. Nutno podotknout, že ještě stále používám soupravu na 35 Mhz, nicméně od té doby co jsem přehodnotil umístění antény jsem ani jednou nezaznamenal rušení, či výpadek signálu. U 2,4 Mhz je to nebezpečí rušení menší, ale stejně si myslím, že třeba k významnému zastínění rámem může i u těchto kmitočtů dojít.
Troll

#34 Příspěvek od Troll »

Naprostý souhlas. :wink: . Nějaký range test sníženým výkonem rádia u coptera není moc vypovídající,( proto je taky nedělám, nemá to smysl) tam je třeba udělat přesně to, co jsem napsal výše. Udělat praktickou zkoušku se zapnutím všeho co bude běžně za letu fungovat a vyrábět rušení. Copter není letadlo a s dosahem můžou být dost vážné potíže. :!:
macil

#35 Příspěvek od macil »

Vhodné umiestnenie antény som bral ako samozrejmosť. :roll:
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Kajosek »

ananas píše:a jak nejbezpečněji zjistit dosah rc soupravy?...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CZW4s3gIhWQ[/youtube]
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
ananas

#37 Příspěvek od ananas »

To byl blby napad s těma motory co jsem použil... 2jsem reklamoval hned co přišly a ted třetí začal házet a to jsem to konečně poprve dostal do vzduchu. Bez pádu a s vyváženými vrtulemi začal hazet.. fakt parada :-)
Kavy

#38 Příspěvek od Kavy »

jipav
Ve vedlejším vlákně jsem viděl tvé video .
Anténu máš volně svěšenou pod modelem. To je před nehodou nebo je to již ta lepší poloha antény?

Viděl jsem anténu 35MHz vloženou do tenké plast. trubičky a postavenou nad model.
Přílohy
anténa.jpg
Eclipse + Palík + FrSky
ananas

#39 Příspěvek od ananas »

Chlapy jakou mate u sve kvadroptery vzletovou hmotnost vcetne baterie?? Jen by me to zajomalo jaka vaha je normal..
johny107

#40 Příspěvek od johny107 »

ja mam 860g...Baterka turnigy 2200 3S
INDiGEN

#41 Příspěvek od INDiGEN »

1230g s Turnigy 4000mAh 3S 35-70C :D a to jsem s ní ještě zvedl 500ml vody v 2L petce, kdyby se to nehoupalo ušetřil bych vrtule :D :D
- TGY 9X- RCF YAK-55 (dead)- RCF Edge 540T HotRed- HK Q450 (Quad)
jipav

#42 Příspěvek od jipav »

Kavy:
Anténu máš volně svěšenou pod modelem. To je před nehodou nebo je to již ta lepší poloha antény?

Takhle je to po konfliktu a létám, kam vidím. Na druhém kopteru už mám 2.4 GHz, takže zatím zase bez problémů.
Pokud viděls video, nebo fotky, tak víš, že tam mám takový kostky z mechového plastu. V polovičce výšky jsem měl dírky a tudy pěkně dokola provlečenou anténu, pěkně pod motorama. Asi vlivem magnetického pole motorů, v kombinaci se zastíněním docházelo k významnému snížení dosahu. S tou visící anténou, to taky není žádný zázrak, protože při rychlém sestupu se mě zase anténa málem zamotala do vrtule, naštěstí jsem si toho zavčas všimnul a od té doby jsem na to dával pozor. V té trubičce prostrčená anténa, je taky určitě dobrým řešením.
Kavy

#43 Příspěvek od Kavy »

Mě se nepodařilo rozchodit quada s 35MHz.Dosah max 4m !!!
Jakmile zapnu quada,nastane totální zarušení.Zkoušel jsem snad všechno.

Zakryl jsem desku alobalem (přes papír) ale rušení se šíří i po kabelech do přijímače.Přijímačů jsem bez rozdílu vyzkoušel pět,všechny ověřené.
Doporučuju koupit pípák na výpadky signálu,možná taky budeš překvapen 8O
Desku mám Eagle N6 V2.
Obrázek
Eclipse + Palík + FrSky
jipav

#44 Příspěvek od jipav »

Já KK 2.0 LCD a taky jsem tam zkoušel Rabbita a Aiduino Mega a až na ten snížený dosah v tom jednom případě blbě umístěné antény jsem s 35 MHz neměl problémy. Ale pro jistotu jsem přešel na FrSky 2.4 GHz na obou vysílačích, co používám. Loni jsem taky na 35 MHz vyletěl z dosahu s větroněm (vzdálenost podle mapy asi 1100 m) a málem jsem o něho přišel, takže pro jistotu jsem přešel na 2.4GHz se vším.
Kavy

#45 Příspěvek od Kavy »

Je to velice zvláštní,žasnul jsem co se v blízkosti quada děje.
Přijímače s dvojitým i jednoduchým směšováním,je to stejné.
Zkoušel jsem anténu vést do různých směrů ale pořád chytá nějaké kraviny které přijímač zahltí.
Nejhorší je že quad přijímač zaruší natolik,že se samovolně spouští motory apod.
Eclipse + Palík + FrSky
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“