DJI NAZA
Re: DJI NAZA
Ako sa nastavuje position hold?či to je automaticky v gps mode ked chcem zavisieť tak sa proste coptera nepohne.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
Pánové, měl bych prosím dotaz ohledně napájení NAZy.
Mám záměr napájet samostatně z malé baterie kompletní řídící systémy včetně Rx, FPV, ledek a jiných drobností a zvlášť výkonovým zdrojem regle a motory. Samozřejmě zem zdrojů bude spojena, plus malé baterie dávám přes malý vypínač. Domnívám se, že by neměl nastat problém hlavně u NAZy ohledně řídících signálů do reglů, ale raději se chci se zeptat na názory či zkušenost.
A s tím souvisí u druhý dotaz ohledně postupu při zapínání jednotlivých zdrojů - první Tx, pak Rx a pak přes konektory baterie výkonový zdroj pro motory. Nebo mohu zapínat řízení NAZA a Rx až na konec?
děkuji za názory
Mám záměr napájet samostatně z malé baterie kompletní řídící systémy včetně Rx, FPV, ledek a jiných drobností a zvlášť výkonovým zdrojem regle a motory. Samozřejmě zem zdrojů bude spojena, plus malé baterie dávám přes malý vypínač. Domnívám se, že by neměl nastat problém hlavně u NAZy ohledně řídících signálů do reglů, ale raději se chci se zeptat na názory či zkušenost.
A s tím souvisí u druhý dotaz ohledně postupu při zapínání jednotlivých zdrojů - první Tx, pak Rx a pak přes konektory baterie výkonový zdroj pro motory. Nebo mohu zapínat řízení NAZA a Rx až na konec?
děkuji za názory
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Duffs píše:Ako sa nastavuje position hold?či to je automaticky v gps mode ked chcem zavisieť tak sa proste coptera nepohne.
Pustíš kniply a ono né že se nepohne ale vyrováává poryvy větru a snaží se udržet pozici
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Henry1> napájím NAZA BEC z pohonné sady, zvlášť mám jen napájení pro FPV (Video TX a kamera) OSD, Logger atd. už jde též z pohonné aku. Pokud budeš rozdělovat napájení NAZA + RX tak to bych připojoval jako první a následně připojil napájení pro ESC, ostatně tak je to někdy i vyžadováno pokud se některé ESC nekorektně inicializují tak je právě vhodné prve nabootovat NAZA jednotku.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
Koulinek: díky za info, ten postup zapínání je jasný, máš pravdu s tím bootováním NAZy.
A jinak zdá se, že by obecně neměl být problém oddělené napájení NAZy a ESC. Vím, že to tak sice nemáš, takže mi to asi 100% nemůžeš potvrdit. Ale já to tak připravím, když tak není problém to předělat.
Trochu OT - všimnul jsem si, že používáš místo klasického všesměrového pendreku clover-leaf. Dokážeš odhadnout vylepšení spojení (třeba v metrech na vzdálenost)? Já momentálně testuji 200mW 5.8Ghz na 10cm pendreku a v budově jsem se s bídou dostal na 20m (jasan, že hraje roli zdivo a železobeton a sádrokarton), ale nic moc. No a vzhledem k tomu, že pár těch CL antén je vesměs docela drahý, tak to ještě zvažuji. Nechci však zase zvedat zbytečně výkon, stačí mi tak do 400-500m max. A pro klasické FPV s brýlemi to používat zatím nechci.
tožtak díky
A jinak zdá se, že by obecně neměl být problém oddělené napájení NAZy a ESC. Vím, že to tak sice nemáš, takže mi to asi 100% nemůžeš potvrdit. Ale já to tak připravím, když tak není problém to předělat.
Trochu OT - všimnul jsem si, že používáš místo klasického všesměrového pendreku clover-leaf. Dokážeš odhadnout vylepšení spojení (třeba v metrech na vzdálenost)? Já momentálně testuji 200mW 5.8Ghz na 10cm pendreku a v budově jsem se s bídou dostal na 20m (jasan, že hraje roli zdivo a železobeton a sádrokarton), ale nic moc. No a vzhledem k tomu, že pár těch CL antén je vesměs docela drahý, tak to ještě zvažuji. Nechci však zase zvedat zbytečně výkon, stačí mi tak do 400-500m max. A pro klasické FPV s brýlemi to používat zatím nechci.
tožtak díky
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Henry1 píše:...všimnul jsem si, že používáš místo klasického všesměrového pendreku clover-leaf. Dokážeš odhadnout vylepšení spojení (třeba v metrech na vzdálenost)? Já momentálně testuji 200mW 5.8Ghz na 10cm pendreku a v budově jsem se s bídou dostal na 20m (jasan, že hraje roli zdivo a železobeton a sádrokarton), ale nic moc. No a vzhledem k tomu, že pár těch CL antén je vesměs docela drahý, tak to ještě zvažuji. Nechci však zase zvedat zbytečně výkon, stačí mi tak do 400-500m max. A pro klasické FPV s brýlemi to používat zatím nechci.
tožtak díky
Já mám taky 200mW a po výměně těch pendreků za CL mi spadla brada. Na otevřeném prostoru 400m žádný problém. Dokonce ani moc nevadí nějaké ty stromy. Dnes jsem lítal i u země a přijímač jsem měl schovaný za autem - obraz byl na nějakých 200m naprosto bez problémů...Určitě si ty anténky pořiď, nebudeš litovat.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Tak, tak, musím potvrdiť aj ja, ten rozdiel je dosť veľký. Nie až tak veľa čo sa dosahu týka (keďže ten pendrek má 2dB gain a Cloverleaf má cca 1,2dB) ale veľa čo sa týka stability obrazu. Podstatne menej výpadkov a hlavne nulový multipathing vďaka kruhovej polarizácií.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
Super pánové, díky moc za zkušenosti s "pendrekem"
Říkal jsem si, že bych to poléčil delším 30cm pendrekem, u přijímače by to nebyl problém a u hexy bych místo asi našel taky, třeba toto :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tenna.html
ale pokud by to měly být ty CL, tak můžete prosím doporučit níže uvedený odkaz a nebo máte lepší zdroj nákupu?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tenna.html nebo
Jasan, že je rozdíl i ve vyzařovacím diagramu a v odolnosti rušení a kruhová polarizace je na tom lépe. Ale nechci to více tady pitvat, více už bylo v sekci FPV.
díky
Říkal jsem si, že bych to poléčil delším 30cm pendrekem, u přijímače by to nebyl problém a u hexy bych místo asi našel taky, třeba toto :
ale pokud by to měly být ty CL, tak můžete prosím doporučit níže uvedený odkaz a nebo máte lepší zdroj nákupu?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tenna.html nebo
Jasan, že je rozdíl i ve vyzařovacím diagramu a v odolnosti rušení a kruhová polarizace je na tom lépe. Ale nechci to více tady pitvat, více už bylo v sekci FPV.
díky
Bojím sa, že už je to tu Off-Topic, ale napíšem ešte toto:
ten 30cm pendrek má zisk 12dBi, takže by si buď musel lietať nízko pri zemi (v prípade, že ten pendrek by stál kolmo), alebo by si ho musel trochu nakloniť, ale v tom prípade by polovica toho "ziskového poľa" mierila do zeme. Neviem to zrozumitelnejšie vysvetliť, tu je obrázok radšej

takže tu už by bola lepšia smerová (patch) anténa namiesto tejto.
Ale myslím si, že najlepšie riešenie je CL. Ja som si tie moje robil sám (nič zložité a stojí to iba konektory, kábel a nejaký ten drôt). Ale tými z HobbyKingu nič nepokazíš. Určite budú presnejšie ako takéto na kolene vyrobené.
ten 30cm pendrek má zisk 12dBi, takže by si buď musel lietať nízko pri zemi (v prípade, že ten pendrek by stál kolmo), alebo by si ho musel trochu nakloniť, ale v tom prípade by polovica toho "ziskového poľa" mierila do zeme. Neviem to zrozumitelnejšie vysvetliť, tu je obrázok radšej

takže tu už by bola lepšia smerová (patch) anténa namiesto tejto.
Ale myslím si, že najlepšie riešenie je CL. Ja som si tie moje robil sám (nič zložité a stojí to iba konektory, kábel a nejaký ten drôt). Ale tými z HobbyKingu nič nepokazíš. Určite budú presnejšie ako takéto na kolene vyrobené.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
Díky za podrobnosti a snahu ...
myslím, že to lze takto pochopit když k tomu přidám ještě něco málo ze školy
Nechám tu odpověď tady chvíli a pak to smažu ohledně těch antén, ono to fakt je dost probrané na FPV vlákně...
Nechám tu odpověď tady chvíli a pak to smažu ohledně těch antén, ono to fakt je dost probrané na FPV vlákně...
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, o víkendu jsem dokončil copter osazený Nazou, vysílač mám T9x. Chtěl jsem se zeptat, zda by byl někdo pro se semnou sejít a pomoct mi případně seštelovat jednotku a tak celkově odsouhlasit jestli je vše ok. Lítá mi to, ale nevím jestli tak, jak by mělo.
Případně to mám blízko na Točnou v Praze...
BTW: bude asi lepší psát PM, aby jsem nebyl tvůrcem "spamu" ve vlákně. Pak to tu smáznu..
Díky T.
BTW: bude asi lepší psát PM, aby jsem nebyl tvůrcem "spamu" ve vlákně. Pak to tu smáznu..
Díky T.
tomas.polak píše:Ahoj, o víkendu jsem dokončil copter osazený Nazou, vysílač mám T9x. Chtěl jsem se zeptat, zda by byl někdo pro se semnou sejít a pomoct mi případně seštelovat jednotku a tak celkově odsouhlasit jestli je vše ok. Lítá mi to, ale nevím jestli tak, jak by mělo.
Díky T.
Chtěl jsem se zeptat, jestli se ti podařilo zprovoznit fail save mezi T9x a Nazou, tedy jestli po vypnutí T9x přepne Naza do fail save ?
Copter ve výstavbě, http://www.ekofyzika.cz
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
ekofyzika píše:tomas.polak píše:Ahoj, o víkendu jsem dokončil copter osazený Nazou, vysílač mám T9x. Chtěl jsem se zeptat, zda by byl někdo pro se semnou sejít a pomoct mi případně seštelovat jednotku a tak celkově odsouhlasit jestli je vše ok. Lítá mi to, ale nevím jestli tak, jak by mělo.
Díky T.
Chtěl jsem se zeptat, jestli se ti podařilo zprovoznit fail save mezi T9x a Nazou, tedy jestli po vypnutí T9x přepne Naza do fail save ?
zatím ne, momentálně nemám vysílač u sebe. Ale už mám i objednaný GPS modul, tak se tím v dohlednu taky budu zabývat.
ekofyzika píše:...Chtěl jsem se zeptat, jestli se ti podařilo zprovoznit fail save mezi T9x a Nazou, tedy jestli po vypnutí T9x přepne Naza do fail save ?
Já používám T9x (Er9x) s modulem FrSky a s nastavením fail safe jsem neměl žádný problém. Pokud máš originální modul, tak tam asi FS nenastavíš...ale to nechci kecat, jen jsem to někde četl a moc jsem se už o to nezajímal.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
zskal píše:ekofyzika píše:...Chtěl jsem se zeptat, jestli se ti podařilo zprovoznit fail save mezi T9x a Nazou, tedy jestli po vypnutí T9x přepne Naza do fail save ?
Já používám T9x (Er9x) s modulem FrSky a s nastavením fail safe jsem neměl žádný problém. Pokud máš originální modul, tak tam asi FS nenastavíš...ale to nechci kecat, jen jsem to někde četl a moc jsem se už o to nezajímal.
To je velmi dobrá zpráva. Já tedy zatím nemám ani vysílač ani VF modul, protože jsem měl obavu, že T9x s Nazou nebude chodit. Mohl bys prosím popsat podrobněji postup nastavení ? Je to tak, že pro vstup U Nazy se zvolí kanál ovládaný přepínačem, kdy jedna z poloh překlopí Nazu do fail save (nastaveno v PC). Pak se pro toto nastavení zvolí na kanálu plynu (ve vysílači T9x) 50% výchylky a nastavení ostatních kanálů zůstanou beze změny ?
Copter ve výstavbě, http://www.ekofyzika.cz