Pohon modelů ,,Rapiery,,

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Odpovědět
Zpráva
Autor
XB8R
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohon modelů ,,Rapiery,,

#46 Příspěvek od XB8R »

Zkusím to. Model ještě není vybroušen a nalakován, barvit ho asi nebudu. Ještě nemám hotový ten kontejner pro motor.

čáp3.jpg
čáp2.jpg
čáp1.jpg
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#47 Příspěvek od REX »

Pěknej, já bych ho taky nebarvil, zbytečná váha navíc k ničemu. Sice je na stránkách výrobce nafocený v krásných barvách, ale na barvu to nelítá....
Vždycky když jsem dělal před lety gumáky, nebo COčka, byly nanejvíš barevně upraveny barevným potahovým papírem.
V dnešní době je k dostání např. v Jinu barevný Ply-span, přirovnal bych k Japanu, takže na tyhle éra použitelný.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od XB8R »

motor.jpg
Kdybych měl nějaký barevný papír, taky bych tam něco přilakoval. Barvit to nechci kvůli zbytečné hmotnosti navíc. Už jsem vytvořil kontejner na motor a je to připraveno k záletu. Už se moc těším.
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#49 Příspěvek od REX »

Z jakého je materiálu kontejner?
Já jsem na Cometa slepil Herkulesem střední modelspan a zatím se mi to osvědčilo, lehký, dostatečně pevný.
Ať se zálet podaří :wink:
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od XB8R »

Kontejner jsem dělal z hnědé papírové lepící pásky. Vyhořelý motor jsem omotal alobalem a potom navinul tři vrstvy pásky. Kontejner jsem pak nalakoval bezbarvým nitrolakem a přebrousil. Podobným způsobem se vyrábí trup na modely raket.
Logo 500 VBar, nano CPX
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od XB8R »

Už jsem Čápa vyzkoušel. Problém je jako vždy se zážehem motoru. Některý kus se zažehne hned na první pokus, některý až na pátý (motory navrtáván dle návodu). Včera mi Čáp už celkem pěkně letěl, ale narazil do drátu vysokého napětí a pak do plotu z prken. Trup se přelomil hned za křídlem - už při stavbě jsem tušil, že to bude problematické místo a toto se potvrdilo, protože trup mi v tomto místě prasknul už třikrát. Musím někde nastudovat jak správně zalétat házedlo, protože když Čápa klouznu, tak je to celkem v pohodě, ale když ho vyhodím nahoru jako na videu pana Hiesboka, tak se na vrcholu hodu překlopí čumákem dolu a v plné rychlosti narazí do země. Je jasné, že to pak odnese trup, který se přelomí v uvedeném místě. Jinak jsem začal stavět Jaka 15 z depronu podle návodu v RC revue. Mám trochu obavy, jestli nebudou se záletem nějaké větší problémy.
Logo 500 VBar, nano CPX
veka1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od veka1 »

XB8R píše:Už jsem Čápa vyzkoušel. Problém je jako vždy se zážehem motoru. Některý kus se zažehne hned na první pokus, některý až na pátý (motory navrtáván dle návodu). Včera mi Čáp už celkem pěkně letěl, ale narazil do drátu vysokého napětí a pak do plotu z prken. Trup se přelomil hned za křídlem - už při stavbě jsem tušil, že to bude problematické místo a toto se potvrdilo, protože trup mi v tomto místě prasknul už třikrát. Musím někde nastudovat jak správně zalétat házedlo, protože když Čápa klouznu, tak je to celkem v pohodě, ale když ho vyhodím nahoru jako na videu pana Hiesboka, tak se na vrcholu hodu překlopí čumákem dolu a v plné rychlosti narazí do země. Je jasné, že to pak odnese trup, který se přelomí v uvedeném místě. Jinak jsem začal stavět Jaka 15 z depronu podle návodu v RC revue. Mám trochu obavy, jestli nebudou se záletem nějaké větší problémy.

.. základy zaletávaní volných modelů jsou zde ( ve spodní části stránky je seriál "Zaletávaní volných modelů" od A.Kotátka) .
http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a- ... ni-modelu/

Něco je popsáno i ve skenu pod názvem " Tréninková příprava a taktika létání s házedly" na tomto odkazu:
http://www.vekamodel.cz/modely-pro-rado ... %e2%80%a6/

Ale problém nebude tak triviální jak se zdá. Vždy to bude kompromis v seřízení. Důvod je jednoduchý tj. velký rozdíl v rychlosti motorového a klouzavého letu a absence prvků k změně celkového seřízení v průběhu přechodové fáze.

veka1
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od XB8R »

Díky za odkazy, kouknu na to.
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#54 Příspěvek od REX »

Vážil jsi Čápa, zajímala by mě hmotnost, bud prázdná, nebo letová i s motorem, to je jedno...
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od XB8R »

Před opravama vážil 15 gramů bez motoru. Teď má 17 gramů,protože je tam navíc lepidlo a uhlíková kulatina,kterou jsem vyztužil trup.
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#56 Příspěvek od REX »

XB8R píše:Před opravama vážil 15 gramů bez motoru. Teď má 17 gramů,protože je tam navíc lepidlo a uhlíková kulatina,kterou jsem vyztužil trup.

Takže už je o 2g víc než horní hodnota doporučené hmotnosti modelu pro L1..... a jak to vidíš s výkonem motoru? Podle mého názoru bude stále dostatečný i při ještě větší (kéž by ne :wink: ) hmotnosti éra.

Já jen že můj Comet má 33g, tedy o 3g víc než doporučená, ale neviděl bych to stále špatně.

Hlavní důvodem proč se ale ptám je to, že jsem se dal do stavby zvětšeného Cometu o rozpětí cca 58cm, uvažuju s L3 a RC ovládáním, když se tedy vše zadaří, což ale není úplně jisté :?
No a u L3 je doporučená 50g a to myslím nejsem schopný dosáhnout, vidím to reálně minimálně na 60-65g.
Budu asi muset jít cestou maximálního odlehčení konstrukce a nebo to risknout a postavit jak má být, ,,malá,, Me 163 už vydržela neuvěřitelné rány a konstrukce stále drží :!:
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od XB8R »

Řekl bych, že výkon L1 je na Čápa i při vyšší hmotnosti dostatečný.
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#58 Příspěvek od REX »

Pomalu se rodící větší brácha Cometu :D
P1240487.JPG
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od XB8R »

Moc hezký.
Logo 500 VBar, nano CPX
veka1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od veka1 »

Trošku Synjeťácké historie:
jet_1_u.jpg