Jak rozchodit konektor XT60

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
dagx
Kontaktovat uživatele:

Jak rozchodit konektor XT60

#1 Příspěvek od dagx »

Ve 450ce používám lipol Turnigy s konektory xt60.Mám asi 8 kusů(nabíjím pouze doma)Zatím mě tyhle konektory nezklamaly takže je tam nechávám.Na regulátoru ho ale nemám protože jdou moc ztuha rozpojit.Na vrtulníku jsem to zatím nepřepoloval ale asi jen proto že už jsem si to vybral v letadle takže na to myslím ale jednou to zase přijde.I jednotlivě jdou ztuha natož když se do sebe zatlačí ty žluté obaly.Už jsem si při rozpojování párkrát pěkně škubnul kabely od regulátoru a to se mi moc nelíbí.Taky mě napadlo že v případě třeba pádu kdy se něco vznítí(už jsem to dvakrát viděl)bych snad musel narychlo urvat něco jiného.Má někdo zkušenost jak udělat aby to šlo trochu líp?Namazat?Obrousit?.......
Přílohy
Výstřižek.PNG
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
tomashr

Re: jak rozchodit konektor XT60

#2 Příspěvek od tomashr »

Tohle je nějaké divné, XT60 užívám hojně a nepřijde mi, že by byl s rozpojováním nějak zásadní problém. Že bys narazil na nějakou sérii s divnou toleranci?
dagx
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od dagx »

mám dva pytlíky samců a samic,než jsem prodal používal jsem je i v samokřídle a zoom4d ale nikdy nešel žádný lehce.Na všechny bylo vždy potřeba celkem extrémní sílu.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

on je problém serií, měl sem některé co šly v pohodě a jiné co skoro nešly rozpojit

dělám to tak, že prostě vždycky testuju než to spájím a vybírám - ověřuju

a vysloveně někdy to bylo že serie mezi sebou nešly

stejně tyhle konektory používám, jen si tedy vybírám na regl vždy ten, co pasuje nejlíp k baterkám co mám

řešení je kupovat ty "značkové" modré XT-60 ky od dualsky ale stejně sem se na to vykašlal a spokojene používám dál ty čínské, jen si je raději otestuju

jo a někdy tohle vzniká přehřátím při pájení a vzniklou deformací ... tak na to bacha ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Frenkí

#5 Příspěvek od Frenkí »

Mám stejný problém. Provází mě už od loňské sezony. Zkoušel jsem obrousit, ale bylo to horší. Zatím to nechávám být, snad se to častým používáním obrousí samo. :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Zkoušeli jste je někdo rozebrat a používat jako třeba MPJety? Jinak XT60 mi jdou tíž ale ještě přijatelně- ale XT90 - jeden se mi zasek že jsem ho páčil pěkně dlouho. Radek
EDIT- jinak opravdu tím pájením dojde k deformaci plastu a pak to může být problém. Já pájím že počítám - jednadvacet, dvaadvacet (tedy 2 sec) a musí být hotovo- pokud není vezmu větší "kladivo"
Naposledy upravil(a) arda1 dne úte 22.01.2013 17:05, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

dagx píše:........................

Když to teď všude ustříháš, odneseš do popelnice a přejdeš na MP JET, tak v tom budeš za pár korun a jeden večer práce.
Pokud vydržíš, tak se Ti toho nahromadí větší množství, už budeš uvažovat i o tom kolik času strávíš pájením a moc se Ti do změny nebude chtít.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
dagx
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od dagx »

Ne.Samo se to neobrousí.To dřív odejde baterka :evil:
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

arda1 píše:Zkoušeli jste je někdo rozebrat a používat jako třeba MPJety? ........

A nezkoušel jsi používat přímo MPJety? :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Zkoušel - i když mám velký prsty a snad i sílu tak ty mi šly rozpojit bezkonkurenčne nejhůř. Ke všemu maj krátký tělíčka a tak spíš než za konektor jsem to rval za kablík. A to je špatně takže jsou snad někde v šupleti pokud jsem je už někomu nedal/nevyhodil. Takže jsem přešel na Goldy a když vylezly XTčka tak na ně. Radek
ICQ 638556901
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

arda1 píše:Zkoušel - i když mám velký prsty a snad i sílu tak ty mi šly rozpojit bezkonkurenčne nejhůř. Ke všemu maj krátký tělíčka a tak spíš než za konektor jsem to rval za kablík. A to je špatně takže jsou snad někde v šupleti pokud jsem je už někomu nedal/nevyhodil. Takže jsem přešel na Goldy a když vylezly XTčka tak na ně. Radek

Pokud je správně namontuješ, tak není problém s rozpojováním.
Smršťovačka kolem samičky musí být volná, nesmí to dodatečně svírat objímku. U těch malých velikostí necháš přiměřeně dlouhou smršťovačku a taháš při rozpojování za ní.
U těch větších už je jedno pokud taháš částečně i za kabel, pokud je to správně zasmršťěné.
Jestli se Ti zdá, že to jde příliš ztuha, můžeš nasunout protikus do samičky jen cca do 1/4 délky a mírně vaklat, krouživým pohybem uvolnit to spojení. Stačí skutečně málo.
(tu přibalenou smršťovačku od MP nepoužívám)
Naposledy upravil(a) JMalik dne úte 22.01.2013 17:23, celkem upraveno 1 x.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od dagx »

JMalik píše:
a přejdeš na MP JET

Možná nechápu nebo špatně hledám ale u MP JET vidím jen jednotlivé konektory.Já chci něco odolného proti přepolování.Jestli už mám měnit.

EDIT:Jo jasně.Na jeden pol samce a na druhej samici :oops:
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

dagx píše:
JMalik píše:
a přejdeš na MP JET

Možná nechápu nebo špatně hledám ale u MP JET vidím jen jednotlivé konektory.Já chci něco odolného proti přepolování.Jestli už mám měnit.

U jednotlivých konektorů se možnost přepólování řeší různě.
- někdo má na baterkách na obou pólech samičky, které jsou výrazně barevně značené
- často se používá řešení, že na jednom pólu je samička na druhém sameček a aby jsi nemohl vyzkratovat baterku póly mezi sebou, tak se někdy navléká na oba vodiče spojující kousek smršťovačky, aby to do sebe nešlo strčit
- používá se i řešení, kdy na každém pólu je konektor o jeden rozměrový stupeň jiný

Jiné konektory používám jen na F3K a halovkách.
Vlasta87
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vlasta87 »

já od nich upustil uplně, vždycky sme na odpojení museli být dva abysme nevytrhl kus elektroniky z modelu...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od blesk »

stačí trošku smáčknout samce (kov) :wink:
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“