Jak se stat opravdickym pilotem?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

Chteli byste letat i s opravdovym letadlem?

Je to muj sen a jednou si chci udelat pilotni prukaz.
32
40%
Bylo by to fain, ale je to moc drahe.
22
27%
To me nebere. Uplne mi staci modely.
16
20%
Ja uz pilot jsem a davno letam!
11
14%

Celkem hlasů: 81

Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Hoki: No a co hur - v noci nelze ty "zaclonky" zase roztahnout... Bal ses?
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Hoki »

Ono když lítáš 22roků tak 7-8x do roka, tak to ani nepřijde. Ale tohle bylo něco jinšího a navíc poprvé. Nedávno jsem měl poprvé zas navigační. To letíš podle naplánované trasy a let byl 80minutovej. Ale do normálních letů se už nijak nehrnu. Ještě tak z vrtulníku je pěkný pohled při výšce 50-70m.
Mirek J.

Strach .....

#78 Příspěvek od Mirek J. »

Vzduchoplavec píše:Jo o kvalitach ceskych silnic a pocinani nekterych ridicu bychom zde mohli vest sahodlouhe povidani. Kazdy z nas urcite zazil nejednu podobnou prihodu, jakou zde uvadi PP. Ono staci jet jednou po D1 a s nejvetsi pravdepodobnosti nejaky podobny zazitek (nejspis nejakou jeho variaci s kamionem) clovek utrzi. :evil:

Ja osobne se sednout do letadla bojim, ale rozhodne to chci zkusit. Zbyva jedni vyresit, jak na to usetrit... :lol:

Ahoj Vzduchoplavče. Strach mít moc nemusíš, pokud si éro pilotuješ sám a umíš to. Spíš snad respekt, znalosti fyzikálních zákonů a teorii létání. Jo a k tomu létání ve velkých letadlech. Já už toho nalétal (ne v kokpitu) poměrně dost (Tu134A, TU 154,IL86, B737-300,737-400, 747,757,nějaké americké turbopropy v Tichomoří-značku nevím) s různými společnostmi(Aeroflot, Fischer Air, ČSA, Air France, British Airways, El-Al atd.) Co je to opravdu strach jsme zažili s manželkou před deseti lety na Cookových ostrovech (brit.) v jižním Tichomoří. Vraceli jsme se přes Pappette, L.A., Paříž do Prahy. Z Cook.Isl. nás vyzvedával B747-500 British Airways, který letěl trasu Sydney, Tonga, Fidji, Cook. Isl,Tahiti, L.A. Pokud jsi byl na letišti na Cookových ostrovech, asi tušíš, jak takový airport vypadá. Jedna nízká řídící věž, jedna nízká prosklená odletová a příletová hala a to je všehovšudy všechno. Čekáme na přílet 747. V hale směsice národů skoro z poloviny světa- angličani,francouzi,američani,australané, japonci, němci,češi (!), místní domorodé kmeny v oblečení z přírodních materiálů bez zavazadel, zato s bubínky a foukacími nástroji...:-). 747 B.A. přilétá s mírným zpožděním, roluje na stojánku, cca 50 lidí vystupuje a začínají se rojit obslužné vozy-catering, zavazadla, cisterny s palivem. Boeing stojí od haly kousíček, asi 100m. Viděl jsem tehdy na vlastní oči, že nezašpalkovali kola, ale nepřikládal jsem tenkrát tomu žádný význam. Za pár minut se zvedl prudký vítr, co vítr-vichřice. V Tichomoří se tomu říká tropický cyklón A sílil a sílil. K tomu proudy vody-takovou průtrž jsem v životě nezažil. Ale ne , že prší prudce 1/2 hod. a stop. Tam to trvá i několik dní. Najednou se B747 začal houpat a vyrazil pozpátku. V tu chvíli obsluha, co dozoruje tankování, vyrvala hadici z připojení do letadla a bleskem do auta a pryč s cisternou i s hadicí za sebou. Od věže vyrazilo auto se zakládacími kliny a několik maníků jimi zastavilo ve větru couvající Boeing (klobouk dolů !!!). Pozor-to ale ještě není vše ! Do budovy začalo pod náporem větru a deště zatékat. My se tomu tehdy v duchu smáli - no jo, domorodci .... Pak přišlo hlášení - odlet odložen kvůli přechodu fronty na neurčito.Takže nuda... Ale ne nadlouho...!!! Po cca hodině rozhlas hlásí "Flight No. ..., embarcation, please" Měl jsi vidět všechny ty národy v hale, jak se začali na sebe vyděšeně vzájemně dívat, zda to s tím odletem myslí vážně. Mysleli.... Bleskové odbavení, šup do busů a k letadlu. Každý vyfasoval deštník, aby na schůdkách nezmokl a byli jsme v kabině. Tam relativní ticho, déšť nebyl přes šum klimatizace moc slyšet, ale s trupem to házelo, jako když přejíždíš v ČR železniční přejezd v autobuse. British Airways. Říkal jsem si, že budu doufat, že vědí, co dělají. Zde asi všichni, co mají vztah k létání vědí, že když proudový motor nasaje jisté kritické množství vody (třeba deštěm), tak zhasne. A tehdá té vody z nebe bylo opravdu hodně ! Motory zaburácely, rolování na práh, pak pár vteřin ticha (letadlo sebou házelo sem tam), full throtle, odpich z brzd a "Otče náš" ! Bod rotace, vzlet. Při motlidbě člověk poslouchal zvuk motorů (byly to Rols-Royce RB ...).Po dvou minutách jsmě protnuli přízemní cyklonovu oblačnost a božský klid.
Tak tehdy jsem se opravdu BÁL !
mirek j
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Mirek: Tak to bylabezvadna prihoda! To by ve me byla mala dusicka! 8O

Sice jsem na Cookovych ostrovech jaktezivo nebyl, ale pri cteni jako bych se tam na chvili ocitl!
Mirek J.

A kdy jsem se naopak nebál .....

#80 Příspěvek od Mirek J. »

Vzduchoplavec píše:Mirek: Tak to bylabezvadna prihoda! To by ve me byla mala dusicka! 8O

Sice jsem na Cookovych ostrovech jaktezivo nebyl, ale pri cteni jako bych se tam na chvili ocitl!

No a ještě jedna letecká, kdy jsem se naopak nebál, resp.jsem takový ten pocit "jistoty, bezpečí a ochrany" (to není reklama na ..... :-) . To bylo, když jsme letěli v 93´ do Izraele EL ALem. Taky Boeing (už si nepamatuji který), ale piloti se s tím nemazali. Díky rozsáhlým osobním prohlídkám a bezpečnostním pohovorům agenty Šin Bet a Mossadu na ruzyňském letišti (berou si každého individuálně a pokládají na první pohled nesmyslné otázky, dívají se člověku neustále do očí) se odlet opozdil asi o 1,5 hod. Když jsme rolovali na práh, tak tu poslední 90st. levotočivou zatáčku do osy dráhy už piloti brali pod plným tahem motorů. No jo, bývalí vojenští piloti ze skušenostmi ze Šestidenní války a jinými konflikty. Tak to ale i to, že izraelské civilní dopravní letouny El Al jsou vybaveny vrhači klamných cílů a snad dokonce i protiletadlovými raketami (samozřejmě vše dokonale maskováno, takže vně trupu nic nepoznáš). Je to takové veřejné ale nepotvrzené tajemství... . A já jim to v podstatě schvaluji, protože proč by měli riskovat, že je nějaký pošahaný Syřan nebo jiný arab ve vzduchu sundá. A cca 100km od pobřeží Izraele (v jejich teritor.vodách) nenápadný doprovod F16 nebo F15 až k Ben Gurion Intl.Airport. Ať si kdo chce co chce říká, já jim prostě fandím !
mirek j
pp
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od pp »

To Vzduchoplavec Vůbec nemusíš chodit daleko, letel jsem před 2mi týdny večer pravidelnou linkou PRG->MRS (Marseille) a jen co jsme vyrolovali na dráhu, tak turbíny šly na minimální otáčky, vše stop - jak odlety tak i přílety, na dráhu už nepustili nikoho a u terminálu se rozblikaly modré majáky (auta + asi hasiči), ke všem startujícím letadlům se rozjely vozy se žlutými majáky. Po chvíli nám pilot oznámil, že jedno letadlo British Airways má ve vzduchu problém s hydraulikou a bude nouzově přistávat. Stáli jsme tam asi 40 minut než přiletěl, během této doby na Ryzyni nic nepristálo, drželi to ve vzduchu a ten BA pak skutečně přistával přímo před naším nosem... ale vše v pohodě, sednul jakoby se nechumelilo. Hned se tam k němu sjelo všechno co mělo modrý maják. No a za chvíli už jsme byli ve vzduchu a pilot oznámil že to dopadlo OK.
A ani nevím, jestli se o téhle události někde psalo.

Taky je poměrně nepříjemné, když je někdo v letadle, kdo má fóbii z létání. Letěl jsem někdy na jaře z MRS do PRG přes Malpensu/Itálie a foukal celkem silný vítr. Letělo se ATR72 s Alitalií, pilot šel nahoru, dost to házelo a pár minut po startu to ostře otočil doleva. Bylo to dost nepříjemné, ale já vždycky pomrkávám na křidélka :-) vlevo a vpravo a tak to bylo OK. Problém byl ale v jednom maníkovi, co seděl vedle mně na sedadle, byl to nějaký Egypťan nebo co, už při nástupu působil dost vyplašeně a hned jak sednul tak se pořádně přikurtoval pásem. Při startu bylo vidět že postupně zapadává víc a víc do křesla :-) a pořád něco drmolil. Jak jsme šli nahoru tak drmolil rychleji a rychleji, pak se mrknul z okýnka a hned se zvrátil do křesla. No a v tom přišla ona zmiňovaná levá... Byl možná ještě bledší než ty šedé stěny vevnitř. No, prodrmolil celý let, pořád v ruce mačkal nějaké korálky a jak jsme sedli, tak vyskočil jak zajíc a prodral se dopředu...
Naposledy upravil(a) pp dne ned 04.11.2007 14:09, celkem upraveno 1 x.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Vzduchoplavec »

PP: Myslim, ze to bylo ve zpravach. Letadlu to signalizovalo, ze se nevysunul podvozek, ale nakonec se ukazalo, ze vysunul.
Mirek J.

No jo, ...

#83 Příspěvek od Mirek J. »

To PP: Taky je poměrně nepříjemné, když je někdo v letadle, kdo má fóbii z létání. Letěl jsem někdy na jaře z MRS do PRG přes Malpensu/Itálie a foukal celkem silný vítr. Letělo se ATR72 s Alitalií, pilot šel nahoru, dost to házelo a pár minut po startu to ostře otočil doleva. Bylo to dost nepříjemné, ale já vždycky pomrkávám na křidélka :-) vlevo a vpravo a tak to bylo OK. Problém byl ale v jednom maníkovi, co seděl vedle mně na sedadle, byl to nějaký Egypťan nebo co, už při nástupu působil dost vyplašeně a hned jak sednul tak se pořádně přikurtoval pásem. Při startu bylo vidět že postupně zapadává víc a víc do křesla :-) a pořád něco drmolil. Jak jsme šli nahoru tak drmolil rychleji a rychleji, pak se mrknul z okýnka a hned se zvrátil do křesla. No a v tom přišla ona zmiňovaná levá... Byl možná ještě bledší než ty šedé stěny vevnitř. No, prodrmolil celý let, pořád v ruce mačkal nějaké korálky a jak jsme sedli, tak vyskočil jak zajíc a prodral se dopředu...[/quote]

Tak to jste měli docela štěstí, že nezařval "Insallah" a nezmáčl nějaké tlačítko .... :-)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“