Dřevo je dřevo
Bf-109 G10 1/5 od Aeronautica
Re: Bf-109 G10 1/5 od Aeronautica
Díky 
Dřevo je dřevo
Krásně voní a dobře se sním pracuje
Ono v dnešní vyspělé dobře se spíše pracuje s laminátem, uhlíkem atd, samozřejmě to má také něco do sebe, ale klasika je klasika 
Dřevo je dřevo
Dřevo...to Vám je taková krása.
Vím,že moderní supermateriály jsou taky báječné a rozhodně bych nechtěl dřevěnou neprůstřelnou vestu,ale není ušlechtilejší materiál než dřevo.
A když se k tomu přidá dobrý konstruktér a stavitel a letec
A to já nejsem ale určitě jednou budu.
Ten mezek je fakt parádní.
Vím,že moderní supermateriály jsou taky báječné a rozhodně bych nechtěl dřevěnou neprůstřelnou vestu,ale není ušlechtilejší materiál než dřevo.
A když se k tomu přidá dobrý konstruktér a stavitel a letec
A to já nejsem ale určitě jednou budu.
Ten mezek je fakt parádní.
Kolegové, potřebuji poradit s volbou podvozku.
Sháním takový podvozek který se bude vyklánět od pneumatického pístu na opačnou stranu.
Nevíte o něčem ?
Díky za rady
Sháním takový podvozek který se bude vyklánět od pneumatického pístu na opačnou stranu.
Nevíte o něčem ?
Díky za rady
http://umstech.in/view_product_details. ... ng%20Gears
mám je v Pe-2 a fungujou. Dá se docela v pohodě naladit i úhel otevření i zavření.....
HA, teď jsem si všimnul, že ten na odkazu je klasicky k pístu. Trochu se v jejich nabídce prohrab, opačný mají taky. V PE-2 mám právě ten se zavíráním od pístu. třeba si u nich vybereš i nohy..........
mám je v Pe-2 a fungujou. Dá se docela v pohodě naladit i úhel otevření i zavření.....
HA, teď jsem si všimnul, že ten na odkazu je klasicky k pístu. Trochu se v jejich nabídce prohrab, opačný mají taky. V PE-2 mám právě ten se zavíráním od pístu. třeba si u nich vybereš i nohy..........
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Ahoj Pidrmane,slíbil jsem a teď i plním.
http://uloz.to/xT4tfmP/z-125-sohaj-2-2013-zip
Doufám,že se to korektně rozbalí,neumím ve 3D,jojo,jsem línej přemýšlet.
A hrozně se těším,že to,co jsi mi poskytl upravím třeba na Avia 35/135 v 1/5!!!
Urááá
http://uloz.to/xT4tfmP/z-125-sohaj-2-2013-zip
Doufám,že se to korektně rozbalí,neumím ve 3D,jojo,jsem línej přemýšlet.
A hrozně se těším,že to,co jsi mi poskytl upravím třeba na Avia 35/135 v 1/5!!!
Urááá
Tak jsem zase pokročil dál. Během stavby přicházím na pár nesrovnalostí ohledně mého překreslování a tak výřezy opravuji do finální podoby 
Na dvou žebrech musím odŕíznout odtokovku. Nevím proč, ale konstruktér takto prapodivně rodělil křídlo ??????
Kostra v této podobě váží 2,4 kg.
Na dvou žebrech musím odŕíznout odtokovku. Nevím proč, ale konstruktér takto prapodivně rodělil křídlo ??????
Kostra v této podobě váží 2,4 kg.
Co se týče podvozku, tak bude vlastní výroba.
To co jsem našel mi moc nevyhovovalo a tak jsem se pustil do měření a modelování
Nakonec jsem si vzal od nějakého výrobce něco a zbastlil vlastní a šitý na míru !!!
A doufám si tvrdit, že když bude výroba na CNC frézce a bude dodržena přesnost, tak výlsedek bude na jedničku a cena vážně malá.
Pohon jsem se také nakonec rozhodl pro benzín. Je to prostě stihačka, tak to musí vyvádět
)))))
Teď se zeptám, neznáte někoho kdo by vyrobil kolečka podle výkresu ? jedná se mi hlavně o pneu. kola o průměru 140 mm se mi zdají dost široká a nemaketová.
Díky předem za reakce.
To co jsem našel mi moc nevyhovovalo a tak jsem se pustil do měření a modelování
A doufám si tvrdit, že když bude výroba na CNC frézce a bude dodržena přesnost, tak výlsedek bude na jedničku a cena vážně malá.
Pohon jsem se také nakonec rozhodl pro benzín. Je to prostě stihačka, tak to musí vyvádět
Teď se zeptám, neznáte někoho kdo by vyrobil kolečka podle výkresu ? jedná se mi hlavně o pneu. kola o průměru 140 mm se mi zdají dost široká a nemaketová.
Díky předem za reakce.
-
JardaRůžička
pidrman : Práce je to opravdu prvotřídní, ale pokud jde o dělení toho křídla, dost se mi zježily chlupy.
Především - v místě ukončení té trubky je za letu s nějakým přetížením ještě nechutně velký ohybový moment, jednoznačně slabé místo,
Ta trubka která je vidět, je pouzdro nebo přímo již nosná trubka?
Když už je to v tomhle stavu, osobně bych udělal tato opatření:
- určitě sestavu trubka/pouzdro
- hlavní nosník (pásnice) nové, vcelku po celé délce křídla
- mezi pásnice stojiny
- v místě souběhu pásnic s pouzdrem trubky je vzájemně spojit (doplnit zbývající mezeru a celek ovinout nečím vhodným přes pásnice)
Ta opatření Ti nijak nevnucuji, třeba kostra ještě není kompletní a já se mýlím. V tomhle stavu bych ale měl vážné obavy.
Především - v místě ukončení té trubky je za letu s nějakým přetížením ještě nechutně velký ohybový moment, jednoznačně slabé místo,
- mezi pásnice stojiny
- v místě souběhu pásnic s pouzdrem trubky je vzájemně spojit (doplnit zbývající mezeru a celek ovinout nečím vhodným přes pásnice)
Ta opatření Ti nijak nevnucuji, třeba kostra ještě není kompletní a já se mýlím. V tomhle stavu bych ale měl vážné obavy.
-
von boberov
No jo, je to zvláštně řešeno, ale ono se mu tam do nosníků montuje to zatažené kolo
tak to ani neuzavře, ale nahoře by snad mohl být průběžný.
download/file.php?id=17176&mode=view
download/file.php?id=17176&mode=view
No vypadá to rozhodně jako podivné řešení, osobně bych asi prohodil pořadí planžeta trubka podobně jako to bylo na původním křídle skutečného letounu ale souhlasím že při stavbě podle plánu to nemusí na první pohled napadnout. http://www.airpages.ru/mn/bf109e3_20.jpg
JardaRůžička píše:pidrman : Práce je to opravdu prvotřídní, ale pokud jde o dělení toho křídla, dost se mi zježily chlupy.
- mezi pásnice stojiny
Tak je to trubka s laminátovým pouzdrem. Co se týče toho hluchého místa. Tak jak horní, tak i spodní bude uhlík + potah. Samozřejmě budou všude stojiny. Ona sama náběžka je balza o průžerzu 40x25 mm u kořene ( před broušením ) a s těmi nosníky to bude tuhé. Když to vyjde, tak se vejdu do 6 - 7 kg a což se mi zamlouvá.
Jinak konstrukce křídla je otestovaná a funguje. Hlavní nosník je ta planžetě v polovině hloubky profilu. Ocel 11x3 mm rovněž v pouzdře. Nevěřícně jsem v této fázi, kde náběžka není přilepena nazvedl celý model pouze za konce křídel a drží to. Neznatelný průhyb. když se to pak potáhne v místě podvozkové šachty uhlíkem a 2 mm balzou a znova laminát, tak to musí držet !!!!
Ale díky na postřeh, určitě to v místě šachty ještě nějak zpevním
-
JardaRůžička
Náběžná lišta nemá na pevnost v ohybu prakticky žádný význam.
Potah samozřejmě nese a nejspíš to udrží, v místě ukončení té trubky ale bude i tak slabší místo a je to pořád blízko kořene křídla, tedy v místě na ohyb značně exponovaném. Navíc ta ohybová pevnost je v tom místě zmenšena skokem. Beru, že to někomu již takhle vydrželo (v jakých letových režimech a s jakou rezervou?), rozhodně bych ale k tomu něco dodal, určitě by to nemuselo být za cenu nestravitelného přírůstku hmotnosti.
Potah samozřejmě nese a nejspíš to udrží, v místě ukončení té trubky ale bude i tak slabší místo a je to pořád blízko kořene křídla, tedy v místě na ohyb značně exponovaném. Navíc ta ohybová pevnost je v tom místě zmenšena skokem. Beru, že to někomu již takhle vydrželo (v jakých letových režimech a s jakou rezervou?), rozhodně bych ale k tomu něco dodal, určitě by to nemuselo být za cenu nestravitelného přírůstku hmotnosti.
Hlavní nosník ( se stojinou ) + planžeta. Musí fungovat.
Co se týče té náběžky, tak podle mého názoru každá část, která je po celé délce křídla funguje jako nosník. Když to sečtu, tak :
1. náběžka ač není nosník, tak bude nejpevnější v místě prvního a druhého žebra, kde je pevně ukotvená. Pak se bude chovat jako "vetknutý nosník" a bude napomáhat s potahem udržet celkový náběh na konci křídla ( napomáhat celkové pevnosti křídla v krutu ), ale samotná funkce bude jako vetknutý nosník.
2. necelé nosníky nefunguje jako hlavní nosník. U začátku nosníku nemá pevné ukotvení a tak funguje spíše jako zpevnění tuhosti celého křídla.
3. spojovací trubka, rovněž nefunguje jako hlavní nosník. Ano napomáhá zpevnit ukotvení křídla, ale dále již ne.
4. hlavní nosníky se stojinou a planžeta nesou většinu namáhání v ohybu. smrkové nosníky mají pevné ukotvení ( slepeno s pouzdrem planžety u kořenového žebra ) a doufám, opravdu doufám
že je to dostačující.
Co se týče té náběžky, tak podle mého názoru každá část, která je po celé délce křídla funguje jako nosník. Když to sečtu, tak :
1. náběžka ač není nosník, tak bude nejpevnější v místě prvního a druhého žebra, kde je pevně ukotvená. Pak se bude chovat jako "vetknutý nosník" a bude napomáhat s potahem udržet celkový náběh na konci křídla ( napomáhat celkové pevnosti křídla v krutu ), ale samotná funkce bude jako vetknutý nosník.
2. necelé nosníky nefunguje jako hlavní nosník. U začátku nosníku nemá pevné ukotvení a tak funguje spíše jako zpevnění tuhosti celého křídla.
3. spojovací trubka, rovněž nefunguje jako hlavní nosník. Ano napomáhá zpevnit ukotvení křídla, ale dále již ne.
4. hlavní nosníky se stojinou a planžeta nesou většinu namáhání v ohybu. smrkové nosníky mají pevné ukotvení ( slepeno s pouzdrem planžety u kořenového žebra ) a doufám, opravdu doufám
Jo a zapomněl jsem na další pomocný nosník u křidélek a klapek, samozřejmě bude v celku po celé délce.